mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1139/1557)

Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 188

pełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy Włoch… To połączenie działa! Do gara wrzucam jeszcze kawałek pora, kilka gałązek pietruszki i namoczony wcześniej szafran, świeżo mielony gruby pieprz. Gotuję to wszystko na malutkim ogniu, pod przykryciem, około 10 minut.   Samo risotto przygotowujemy w płaskim, głębokim rondlu lub w głębokiej patelni. Zaczynamy od rozpuszczenia masła(...)został biały- szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak- poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco.   Do ryżu wlewamy partiami odcedzony bulion z przyprawami- po około60ml- czyli ilość równa klasycznej łyżce wazowej. Nie dolewamy więcej

Karo in the Kitchen
Super pasztet w galarecie 223

Lekki pasztet drobiowo-warzywny z komosą ryżową, orzechami i śliwkami z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasztety z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Dodatek produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się  prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;)  Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej(...)czosnku 3 łyżki oleju kokosowego + do smarowania formy bułka tarta do posypania formy Przyprawy i zioła skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanego tymianu 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kurkumy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 1 łyżeczka soli

SzczyptaSmaQ
Shakshuka (Szakszuka) 115

łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie papryki czerwonej 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 duże jajka mogą być 4 jajka 1 łyżeczka mielonego kuminu lub kminku 1 puszka krojonych pomidorów 2 średnie świeże pomidory opcjonalnie sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki chilli do smaku Dodatkowo zielona kolendra(...)klasycznej wersji, to tylko wskazówka i podstawa do przygotowania czegoś wyjątkowego. Dodajcie tofu zamiast jajek, jeśli jesteście na diecie wegańskiej. Jeśli natomiast jesteście mięsorzerni, dorzućcie troszkę ostrej kiełbaski, siekane mięso lub fasolkę. Do szakszuki koniecznie podajcie domowe pieczywo! Serek z jogurtu Bagietka ekspresowa Bagietka wieloziarnista 📖 Przepis Print Shakshuka (Szakszuka) .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Najlepsze

SprawdzonaKuchnia.pl
Polędwiczki z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca 166

porcje): 800 g polędwiczek wieprzowych 200 g kurek 200 ml śmietany kremówki 30 % 200 g czereśni 12 młodych marchewek 2 szalotki tymianek (użyłem suszony) za'atar* świeżo mielony czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek masło Sos kurkowy: Kurki dokładnie oczyścić z piasku i runa leśnego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić szalotki. Dodać kurki i smażyć(...)włókien na 4 cm plastry. Każdy plaster ugnieść delikatnie rękoma, aby uzyskać o połowę cieńsze medaliony. Polędwiczki skropić oliwą z oliwek, posypać suto pieprzem i utłuczonym w moździerzu tymiankiem. Mięso smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle po 3-4 minuty z każdej strony. Wyłożyć je na talerz i obsypać solą. Podawać z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca. Smacznego

Food Square
Kurczak (marynowany w solance) pieczony w garnku rzymskim 194

godziny + 12 godzin moczenia Składniki: 1 duży kurczak z wolnego wybiegu 60 g soli kamiennej Przyprawy (proporcje wg gustu): czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy czosnek granulowany kurkuma Wykonanie: Sól rozpuszczamy w ok. litrze wody. Możemy ją podgrzać, żeby sól się szybciej rozpuściła. Kurczaka wkładamy do zimnej solanki, dociskamy talerzem, tak, aby kurczak(...)Kurczaka wkładamy do garnka, przykrywamy i umieszczamy w zimnym piekarniku. Ustawiamy temperaturę na 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 1,5 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę i rumienimy mięso przez 15 minut. Garnek wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło

Kulinarne przygody Gatity
Smażony makaron z kurczakiem – na szybko 601

kurczakiem po chińsku. Zawsze smakował nam smażony makaron od chińczyka, miał swój specyficzny smak, który trudno było osiągnąć przygotowując makaron w domu. Do takiego makaronu można dodać cokolwiek, mięso, warzywa, owoce morza, czy po prostu zjeść go samego. Jako surowy przypomina on ten dodawany do chińskich zupek, ale nie próbowaliśmy robić tego dania na zupkach. Kupujemy makaron Chow Mein(...)Pieczarki 300 g Makaron Chow Mein 250 g Chińska mieszanka warzywna 750 g Sos sojowy jasny lub ciemny 4-5 łyżek Olej sezamowy 2-3 łyżki Przyprawy: czerwona papryka, mielony imbir, czosnek, kurkuma, mieszanki przypraw azjatyckich, trawa cytrynowa, itp. Często gotujemy na dwa, a nawet trzy dni, dlatego porcje produktów są dość duże, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby

KasiaiKrzysiu.pl
Wegekotlety, czyli kotlety z brokuła lub kalafiora z kaszą quinoa 184

Odkąd postanowiłyśmy ograniczyć jedzenie mięsa, a przede wszystkim zwiększyć ilość warzyw i owoców w naszej diecie, to kombinujemy. Trochę szukamy u innych wegeblogerów, a czasem jakiś przepis jest całkowicie luźną inspiracją. Tak właśnie było z tymi kotletami. Został nam ugotowany poprzedniego dnia kalafior, a przepis, który nam się podobał miał w składzie kalafior, ale surowy. Ponadto była kasza jaglana(...)akurat wyszła. Nie lubimy również pieprzu ziołowego... No nic to, zrobimy z tego, co mamy w kuchni. Inspiracją jest przepis od Marty Dymek z Jadłonomii na mielone kalafiorowe, ale jest to całkowicie inny przepis. W zasadzie totalnie inny, ale kotlety są przepyszne. A jeśli wyjdzie ich za dużo, to z powodzeniem można je zamrozić i po rozmrożeniu

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pstrąg w rozmarynie pieczony na ziemniakach z salsą z pieczonej papryki 143

brzmi: nie przesadzić, doskonale skomponowana mieszanka Vegeta Natur do ryb i owoców morza w zupełności wystarczy,  można dodać jeszcze odrobinę soli morskiej i już ! Pstrąg ma smaczne chude mięso i doskonale nadaje się do pieczenia, podany na chrupiących pieczonych ziemniakach z dodatkiem wspaniałej salsy z pieczonej papryki  to propozycja na obiad z piekarnika. Pachnie obłędnie w całym domu(...)pieczenia 2 łyżki oliwy Salsa z pieczonej papryki: 2 czerwone papryki 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki obrać ze skórki pokroić na grubsze plastry, oprószyć przyprawą do ziemniaków i przyprawą uniwersalną Vegeta Natur , skropić oliwą i przemieszać. Ułożyć w naczyniu

Wanilia i Kardamon
Tacos z mięsem mielonym, salsą i guacamole, czyli 'szkoła jest winna'... 138

Składniki: (na napełnienie 8-10 tacos) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 zielona lub żółta papryka oliwa 2 zabki czosnku szczypta papryki 1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 500g mielonej wołowiny, dobrej jakości 250ml bulionu wołowego, lub warzywnego tacos do napełniania (oryginalnie 12, mnie wyszło spokojnie 8) salsa 2 dojrzałe pomidory 1 zielona cebulka sałatkowa około 1 łyżki posiekanej(...)łyżce oliwy, w sporym garnku i na niewielkim ogniu. Obierz czosnek i przeciśnik przez praskę. Dodaj do garnka razem z papryka i kuminem. Smaż 1-2 minuty. Wrzuć mięso i smaż, aż zbrazowieje. Wlej wywar, przykryj i gotuj przez 45 minut, do czasu, aż niemal cały płyn wyparuje.  Rozgrzej piekarnik do 180stC. Salsa: posiekaj pomidory i cebulkę, wymieszaj

Lejdi of the house
Soczysty udziec z indyka 207

łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego sól 3 ząbki czosnku Udziec świeżo po upieczeniu         Udziec schłodzony     Przygotowanie: Udziec umyć,  wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić(...)stopni C, następne zaś 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Czas pieczenia zależy jak duży jest udziec, średnio piecze się tyle czasu ile waży mięso (np. waży 1,5 kg to piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut).  Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku

Kuchcik gotuje
smaczne kotlety ziemniaczano-twarogowe z sosem czosnkowym... 112

łyżeczka, jogurt gęsty 380 gram koperek 1/2 pęczka, szczypiorek 1/2 pęczka Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa, przez praskę przecisnąć też twaróg półtłusty. Cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, wystudzić. dodać do masy ziemniaczanej, dodać majeranek, kucharka, paprykę ostrą, wsypać mąkę ziemniaczana i wszystko dobrze wyrobić ręką. Formować(...)grubości kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym. Ząbki czosnku przecisnąć w prasce czosnkowej do miski, dodać jogurt gęsty, cukier, sól, pieprz mielony, posiekany koperek i szczypiorek, podawać z kotletami - bardzo smaczne, pożywne, sycące kotlety z gotowanych ziemniaków z twarogiem, idealnie smakują z sosem czosnkowym lub jakim się lubi.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurcze pieczone z warzywami 78

pałek z kurczaka ok 1 kg ziemniaków 2 niewielkie marchewki (lub 1 duża) 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, majeranek, bazylia suszona, natka pietruszki       *** Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy i nacieramy przyprawami *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy na małe części(...)wielkości kawałki *** *** Warzywa polewamy dwiema łyżkami oleju, posypujemy przyprawami i kawałkami natki pietruszki, mieszamy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego *** *** Na wierzchu układamy przyprawione pałki z kurczaka. Na każdym kawałku mięsa układamy kawałek zimnego masła *** *** Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 1 godzinę . Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200’C i rumienimy potrawę

Blog z Apetytem
Kociołek paprykowy z kurczakiem 114

papryki czerwone 2 papryki żółte 2 cebule 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody 250 g makaronu typu kolanka 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę.  Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę.  W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy papryki oraz pomidory w puszcze. Smażymy około 5-7 min. i zalewamy sokiem pomidorowym oraz bulionem lub wodą. Wsypujemy suchy makaron i gotujemy do momentu

Kuchnia MagdaLeny
Kociołek paprykowy z kurczakiem 114

papryki czerwone 2 papryki żółte 2 cebule 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody 250 g makaronu typu kolanka 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę.  Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę.  W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy papryki oraz pomidory w puszcze. Smażymy około 5-7 min. i zalewamy sokiem pomidorowym oraz bulionem lub wodą. Wsypujemy suchy makaron i gotujemy do momentu

Kuchnia MagdaLeny
Mielone z musztardą i pietruszką 79

Dziś pomysł na nieco inne mielone, bo z dodatkiem musztardy i posiekanej natki pietruszki. Takie mielone są delikatne, ale zarazem wyraziste w smaku. Są miękkie i soczyste. Mają chrupiącą skórkę. Są takie jak lubię. Mam nadzieję, że wam też przypadną do gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300g szynki wieprzowej 1 małe jajko(...)mniejszej cebuli 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżka bułki tartej + do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je na mniejsze kawałki i razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam małe jajko, dodałam musztardę (płaską łyżkę), posiekaną pietruszkę i płaską łyżkę bułki tartej. Doprawiłam

Waniliowe Improwizacje