mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1139/1557)

Pieczona szynka z jarmużem i jabłkami na przywitanie jesieni 173

zatem kilka listków ze zbiorów! I szynkę otuloną ciepłymi smakami przedstawiam! :) Pieczona szynka wieprzowa z jarmużem i jabłkami Potrzebujesz: około 1kg szynki wieprzowej w kawałku Marynata: 2,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku i majeranku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Do tego(...)każdej strony. 3. Miskę z szynką w marynacie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min.3h lun najlepiej na całą noc. 4. Naczynie, w którym będziesz piec mięso, posmaruj delikatnie tłuszczem ( smalec/olej rzepakowy) i wyłóż umytymi liśćmi jarmużu. 5. Na jarmuż połóż schłodzoną szynkę. 6. Cebulę (bez łupin) i jabłka ( bez gniazd nasiennych) pokrój w ćwiartki/ ósemki i obłóż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Nieoczywiste produkty które można mrozić 142

pojemniczkach do muffinek Drożdże świeże – zobacz poradnik Jak mrozić drożdże J ogurty owocowe którym coraz bliżej do dnia ostatecznego a wiemy, że nie damy rady lub nie będziemy mieli ochoty już ich zjeść – lubicie lody jogurtowe? R esztki sosu do makaronu – większe ilości w pojemnikach plastikowych w które wkładamy foliową torebkę (kiedy zawartość zamarznie, wyjmujemy torebkę i umieszczamy(...)tackach lub macie silikonowej – potem zbieramy do torebki foliowej – po rozmrożeniu możemy wykorzystać je np. do ryby po grecku Ryba wędzona – jeśli zostanie nam połówka np. wędzonej makreli – oddzielamy mięso od ości i zamrażamy w małym pojemniczku – po rozmrożeniu możemy przygotować z niej np. pastę kanapkową Resztki surówek np. z marchewki – zamrażamy w małych pojemniczkach np. silikonowych – po zamrożeniu przekładamy

Dorota Smakuje
KOTLECIKI SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM 221

KOTLECIKI  SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM Idealnie kruche mięso duszone lub pieczone z ziarenkami zielonego pieprzu. Potrawę można przygotować w piekarniku. Obsmażone kotleciki schabowe wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego (lub specjalnego woreczka), zalać sosem przygotowanym wg. przepisu, szczelnie nakryć naczynie i piec w 200 stopniach przez około 45 minut. Część wywaru mięsnego można zastąpić winem czerwonym - malaga, porto(...)Ślicznie pozdrawiam! Kasia SKŁADNIKI : ok. 600 schabu pokrojonego w plastry 1cm, lekko rozbite 1 łyżka mąki pszennej 1-2 cebulki szalotki , bez szczypiorku, drobno posiekane 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (słodkiej lub pikantnej, jak wolicie) 1 łyżeczka gładkiej musztardy 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżka cukru brązowego 1-2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu (może być marynowany) szczypta gałki

Moja Książka Kucharska
Gulasz wołowy z pieczarkami 191

prostu idealnie przepyszny! Mięciutkie kawałeczki wołowiny po prostu topnieją w buzi, dużo warzyw i bardzo wyrazisty smak. Przepis jest na spory garnek gulaszu, więc przez kilka dni będziecie mieli obiady z głowy. Na drugi, trzeci dzień gulasz smakuje jeszcze lepiej! Gulasz zazwyczaj podaję z kaszą gryczaną, kaszą ziemniaczaną, albo z kuskusem. Z tym przepisem wiąże się dosyć dziwna historia. Pewnego(...)następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Smażymy małymi porcjami, aby każdy kawałeczek wołowiny ładnie się zrumienił. Usmażoną wołowinę przekładamy do większego garnka, w którym będziemy gotowali gulasz. Mięso zalewamy wodą, tak aby poziom wody był o ok. 5 cm wyżej niż wołowina (ja wlałem ok. 2 litry). Gotujemy na średnim ogniu.  Cebulę i marchewkę czyścimy, i kroimy

Kuchnia Łukasza
Makowiec zawijany 131

masy makowej z puszki wymieszanej z 3 łyżkami bułki tartej, albo przygotować własną masę do makowca korzystając z przepisu domowa masa makowa 500 g suchego maku całego lub mielonego, 120 g cukru 2 łyżki masła 4 łyżki miodu 70 g skórki pomarańczowej,  70 g drobnych rodzynek  50 g posiekanych orzechów włoskich, pekan lub migdałów(...)mlekiem, płyn powinien sięgać około 2 centymetrów powyżej poziomu maku. Zagotuj, zmniejsz płomień do minimum i gotuj około 10 minut mieszając od czasu do czasu.  Uwaga : Jeśli kupiłaś mielony mak, to wystarczy, że zalejesz go wrzącą wodą i pozostawisz na około 30-40 minut, a następnie odsączysz z nadmiaru płynu, tak jak opisałam poniżej. 2. Przelej zawartość garnka

Cztery Fajery
Pstrąg z fenkułem 166

potrafili z ryb przygotować prawdziwe wyrafinowane uczty - większa ilość dni postnych nie stanowiła więc dla nich większego problemu 😉 Komuna zmieniła wiele i obecnie przeciętny mieszkaniec naszego kraju je niewiele mięsa ryb - a szkoda, w końcu o jego właściwościach zdrowotnych można by napisać książkę. Na szczęście od jakiegoś czasu coraz więcej się o tym mówi i Polacy zaczynają powoli(...)odmiany, pokażę Wam przepis na smażonego pstrąga w całości.  Pstrąg z fenkułem - przepis na 2 porcje Do przygotowania pstrąga będziesz potrzebować: 2 pstrągi, fenkuł, cebulę, ok. 100g mielonych migdałów i orzechów, 2 jajka, 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku. 1. Pstrąga oczyść, usuń głowę i płetwy, dopraw solą i pieprzem (pstrąga można smażyć z głową

Z notatnika dietetyka
Z serii zrób to sam: Tortilla z kurczakiem i warzywami 123

Pierś kurczaka zamarynuj w oliwie doprawionej wg. upodobań solą oraz np. papryką słodką, czosnkiem, curry, a następnie usmaż na złoty kolor. Przed smażeniem możesz oprószyć zamarynowane mięso mąką.  Można przygotować również wersję light - grillowaną pierś z ziołami lub na grubo - w chrupiącej panierce smażone na głębokim tłuszczu. Oczywiście nie obyło by się bez sosu. Ja uwielbiam czosnkowy(...)ziołową :) Sos czosnkowy z oregano Wersja bardzo! czosnkowa Składniki: 200g jogurtu naturalnego 3 duże łyżki majonezu 6 ząbków czosnku łyżka soku z cytryny suszone oregano sól do smaku świeżo mielony pieprz Sos czosnkowo-ziołowy - sposób przygotowania: Czosnek posiekaj i rozgnieć lub przeciśnij przez praskę. Połącz majonez z trzema łyżkami jogurtu, aby rozetrzeć grudki. Następnie dodaj resztę jogurtu, dopraw według

Gary Bez dna
Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami 177

wywar z grzybów do bulionu, grzyby zaś posiekać. Gotować bulion jeszcze przez 10 minut. Wlać łyżkę oleju.  Uszka: mąka orkiszowa 1 szklanka + do podsypywania 2 łyżeczki proszku z mielonych grzybów suszonych ( można zmielić ogonki w młynku) sól 1/2 szklanki dość gorącej wody Z mąki utworzyć kopczyk, na środku zrobić dołek, dodać proszek z grzybów, sól i wlać wodę(...)gotowane grzyby cebula biała sól i pieprz do smaku Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby, posolić i doprawić pieprzem. Przełożyć do malakser, zmielić pulsacyjnie lub w maszynce do mięsa. Odstawić.  Rozwałkować ciasto, pokroić na  małe kwadraty np. 4x4 cm. Na środku wykładać farsz za pomocą łyżeczki. Zlepić krawędzie tworząc trójkąt, a następnie zlecić podstawę aby powstał mały

AZgotuj!
Schab po węgiersku – wędlina na kanapki 252

Schab po węgiersku – wędlina na kanapki     Składniki: ok 2 kg schabu bez kości 45 g soli peklowej (lub soli himalajskiej) 4 ząbki czosnku 4 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka cukru sznurek lub siatka wędliniarska około 2 litry wody – z kranu 1 łyżka oleju       *** Schab myjemy, osuszamy(...)dodajemy cukier i 3 łyżki ostrej papryki oraz 1 łyżkę słodkiej papryki (po jednej łyżce każdej z papryk zostawiamy na później). Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Do garnka z zalewą wkładamy mięso i całość wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – każdego dnia obracamy schab w zalewie *** *** Po tym czasie wyciągamy mięso z zalewy i związujemy sznurkiem lub upychamy w siatkę

Blog z Apetytem
ZUPA CURRY Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 284

podwójny filet z kurczaka 200 ml mleczka kokosowego 1 pęczek szczypiorku 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka przyprawy curry 1-2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Marchewki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy(...)osuszamy, oczyszczamy i również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy fileta z kurczaka i smażymy, aż zetnie się białko mięsa. Dodajemy paprykę oraz marchewkę i smażymy wszystko przez około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną cukinię oraz przyprawę curry, doprowadzamy całość do zagotowania i gotujemy przez około

Kuchnia MagdaLeny
ZUPA CURRY Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 284

podwójny filet z kurczaka 200 ml mleczka kokosowego 1 pęczek szczypiorku 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka przyprawy curry 1-2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Marchewki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy(...)osuszamy, oczyszczamy i również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy fileta z kurczaka i smażymy, aż zetnie się białko mięsa. Dodajemy paprykę oraz marchewkę i smażymy wszystko przez około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną cukinię oraz przyprawę curry, doprowadzamy całość do zagotowania i gotujemy przez około

Kuchnia MagdaLeny
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 171

boczku wędzonego surowego 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 1 cebula 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Do garnka wrzucamy żeberka oraz włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler) zalewamy wodą (ok. 2,5 l), dodajemy pieprz, ziele oraz listki i gotujemy(...)będzie rumiany wrzucamy go do zupy. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i również wrzucamy ją do zupy. Gdy włoszczyzna będzie miękka, odławiamy ją razem z mięsem. Marchew kroimy w kostkę, mięso oddzielamy od kości. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Gdy będą gotowe dodajemy odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną, pokrojoną

Qchnia po prostu
Wieprzowina po meksykańsku 190

składnik ) 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 czubata łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka ostrej , mielonej wędzonej papryki ( lub łagodnej , kwestia gustu ) 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka brązowego cukru sól do smaku Wieprzowinę oczyszczamy z błonek i tłuszczy , kroimy w średniej(...)smaku . Skrapiamy olejem , mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny . Następnie w garnku na niewielkiej ilości tłuszczu , podsmażamy cebulę z kuminem i kolendrą . Na patelni rumienimy mięso . Pamiętajcie żeby smażyć małymi porcjami , wtedy ładnie się rumieni i nie puszcza soku . Dorzucamy mięso do garnka z cebulą , wlewamy pomidory z puszki , koncentrat, pastę z pieczonej papryki , cynamon , sól

Ogrodnik w podróży
Sałatka z cukinii na zimę. 208

porcje. Sałatka jest bardzo smaczna, taka lekko pikantna, obłędnie pachnie czosnkiem i koperkiem. Fajnie jest tak zimą iść do spiżarni i otworzyć słoiczek. Najczęściej podaję ją z ziemniaczkami i mięsem. Ostatnio to nawet była wyjadana prosto ze słoiczków. Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków o pojemności około 250-300 ml. Zachęcam do wykonania tej sałatki i smacznego życzę :) Potrzebujemy(...)soli Na zalewę: 1 szklanka oleju ( 250 ml  ) 1 szklanka koncentratu pomidorowego 30 % ( 250 ml  ) 100 ml octu 10 % 7 łyżek cukru Dodatkowo: około półtorej łyżeczki ostrej mielonej papryki ( może być słodka ) 2 łyżki świeżego posiekanego koperku ( może być suszony lub mrożony, tedy tak po 2 łyżeczki ) 2 ząbki czosnku Wykonanie sałatki z cukinii na zimę

Izabelawkuchni
Chrupiące udka z kurczaka w panierce orzechowej 193

Zrobimy sobie udka z kurczaka, ale przyrządzone w zupełnie inny sposób: zdrowy, bez tłuszczu, a pysznie chrupiący. Tajemnica tkwi w panierce zrobionej ze zmielonych orzechów migdałowych, które wspaniałe aromatyzują mięso i z wierzchu tworzą smakowitą skórkę. Polecamy Wam ten przepis jako przekąskę lub jako danie obiadowe. Przepis na chrupiące udka z kurczaka pochodzi z programu kulinarnego sióstr Hemsley&Hamsley(...)Łyżeczka kminu Łyżeczka oregano Łyżeczka tymianku Łyżeczka soli Łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. z termoobiegiem. Krok 2 Kurczaka myjemy i osuszamy. Orzechy mielimy na dość drobną mąkę. Dodajemy do nich przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę kminu rzymskiego, łyżeczkę oregano, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę suszonego czosnku. Wszystkie składniki mieszamy

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa 221

rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek i suszone pomidory. Krótko podsmażyć. Na to włożyć pokrojoną cukinię i mieszając poddusić przez kilka minut. Przyprawić solą, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć do większej miski i dodać dobrze odciśnięte z mleka pieczywo. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Przelać do pieczywa i cukinii. Całość dobrze wymieszać.  Formę(...)wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami. Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Okra zapiekana z mielonym mięsem 161

okry 75 g masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól 1 łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki suszonego tymianku 50 g mielonej wołowiny 100 g koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu jarzynowego lub wołowego masło do wysmarowania formy     Przygotowanie   Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem, uważając(...)ogniu. Po tym czasie wyjąłem ją z rondla. Cebulę i czosnek drobno pokroiłem w kostkę. Przyprawy roztarłem w moździerzu. Rozgrzałem następna jedną trzecią część masła, na średnim ogniu podsmażyłem mięso razem z cebula i czosnkiem. Wymieszałem z koncentratem pomidorowym, posoliłem, dodałem przyprawy i 100 ml bulionu. Dusiłem wszystko przez 10 minut. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę

R'n'G Kitchen
Makaron z burakiem, jabłkiem i prażonym słonecznikiem 220

Banalne w przygotowaniu, w miarę szybkie i ze składników dostępnych praktycznie od ręki ;) Przynajmniej u mnie, bo botwinka pięknie wyrosła na grządce.  Dla wymagających pewnie brakuje tam mięsa, ale mi w zupełności to nie przeszkadza, bo latem w ogóle nie mam na nie ochoty.  Pędźcie na grządki, do sklepu lub na splewy do sąsiada i przygotujcie to pyszne(...)penne 3 średniej wielkości buraki z liśćmi 2 ząbki czosnku 4 łyżki pestek słonecznika ½ jabłka 1 garść kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oleju rzepakowego Świeżo mielona sól morska Świeżo mielony pieprz kolorowy Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oleju rzepakowego. W tym samym czasie na czystej, suchej patelni prażymy

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym. 223

Łatwa do wykonania, sycąca i delikatna w smaku. Zachęcam do zrobienia :) Składniki (4 porcje): 2 duże cebule 1 duża marchewka oliwa do smażenia 5 dużych ząbków czosnku 250 g mielonej łopatki 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g) 1 płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 duże garście siekanych świeżych listków bazylii(...)siekamy, marchewkę kroimy w małą kostkę. Warzywa solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, do zeszklenia cebulki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i podsmażamy 2 minuty. Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy  8 -10 minut. Dodajemy pomidory (można je pokroić na mniejsze kawałki) oraz cukier, oregano, sól i pieprz. Przykrywamy i dusimy 10 minut. Dodajemy bazylię, dusimy 1 minutę

Smak mojego domu
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2995

niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla – np. karkówki. Śmiało po upieczeniu posypcie je porwanymi w dłoniach listkami świeżej mięty, pietruszki czy bazylii, dla kontrastu – pokruszoną fetą, a dla dodatkowej ostrości – cieniutko pokrojoną szalotką lub papryczką(...)średnia cytryna 7-8 łyżek oliwy z oliwek 7 łyżek rozpuszczonego masła klarowanego 2 płaskie łyżeczki soli 2 pełne łyżeczki oregano 2 pełne łyżeczki tymianku 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki ostrej papryki 200ml bulionu wołowego lub drobiowego 2 pełne łyżeczki drobnych kaparów z zalewy DO PODANIA: natka pietruszki, świeża mięta, listki bazylii, pokruszona feta

Karo in the Kitchen
Policzki wieprzowe z sherry i chorizo 219

oliwek 1 duża cebula, drobno posiekana 600 g policzków wieprzowych 1 łyżka mąki przyprawiona solą i pieprzem mała marchewka 100 g chorizo 2  ząbki czosnku, zgniecione 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 150 ml sherry 300 ml wywaru wołowego + dodatkowo do podlewania 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,  przygotowanie Rozgrzać 1-2 łyżki oliwy(...)minut.  Wyjąć i odstawić. Policzki opłukać i osuszyć. Nadmiar tłuszczu usunąć i przeciąć policzki na pół. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Obtoczyć w przyprawionej mące kawałki mięsa, otrząsnąć.   Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać mięso, obsmażyć na brązowo ze wszystkich stron. Jeżeli to konieczne, obsmażać policzki partiami. Obsmażone kawałki mięsa odkładać na bok. Całe obsmażone mięso włożyć

Stare Gary