mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1115/1524)

leśny mech- ciasto ze szpinakiem i granatem 372

Już od jakiegoś czasu to ciasto chodziło mi po głowie, ale jakiś ten szpinak bardziej pasował mi do mięsa niż do bitej śmietany. Spróbowałam go niedawno na przyjęciu i przekonałam się, że szpinak jest minimalnie wyczuwalny a dzięki niemu ciasto jest wilgotne i świeże. Granat, który jest tylko elementem dekoracyjnym, tak naprawdę w tym połączeniu jest orzeźwiający i nadaje soczystości(...)przepisem znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą wykonania ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g ) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa) Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować (więcej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak po węgiersku 470

height: 1em;" /> Składniki 1 duży kurczak 1 słoiczek pasty ajwar ok. 4 czubate ,łyżki – najlepiej własnej roboty ( tu przepis ) 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 łyżki tartego sera twardego 1 płaska łyżka cukru sól do smaku olej do natarcia kurczaka 1 cebula -duża 1 duża, świeża ,czerwona papryka Kurczaka płukamy , porządnie oczyszczamy(...)wkładamy pastę ajwar , starty ser , łyżeczkę ostrej papryki , jedną łyżkę słodkiej papryki – mieszamy wszystko . Tą pastę wkładamy pod skórę , tak jak na zdjęciu wsuwając palce pomiędzy nią , a mięso – jest to bardzo proste i naprawdę nie obawiajcie się tej czynności . Jak już napakujemy nią miejsca na udach ( lekko nacinamy skórę , żeby zrobić otwory , przez które zapakujemy nadzienie " class

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki z wołowiny 144

kilka gałązek – 2-3 papryczki peperoncino – 200 ml czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka mielonego jałowca – 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę (ok. 2×3 cm). Cebulę pokroić w ćwiartki. Boczek pokroić w plastry(...)Wszystko wrzucić do dużej miski lub garnka. Do osobnej miski wlać oliwę. Dodać zmiażdżony czosnek i wino. Wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso z resztą składników. Dokładanie wymieszać, by marynata pokryła wszystkie kawałki. Dodać świeże zioła i marynować kilka godzin pod przykryciem. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno cebulę, mięso, boczek i paprykę. Grillować na niewielkim ogniu (żeby

Pociąg Do Kuchni
Kurczak po czerkiesku 243

około 1-1,2 kg 1 porcja włoszczyzny 1 czerstwa bułka, najlepiej pszenna 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz natka pietruszki(...)Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości. W międzyczasie ugotować ryż (raczej na klejąco, niż na sypko ;) ). Ryż ułożyć wzdłuż na półmisku. Kurczaka wyjąć z bulionu, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso dzielimy na cienkie paski wzdłuż włókien. zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy są w całości – zmielić. Dodajemy

Pociąg Do Kuchni
Nacho zapiekanka dla prawdziwego hombre 239

czosnek się nie przypalił. Dorzucić seler naciowy,paprykę i przyprawy czyli ostrą paprykę,kumin i oregano.Zamieszać i podduszać przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Rozkruszając blok mielonego mięsa w palcach na luźniejszą masęi dorzucić na patelnię.Ważne by mięso wcześniej rozkruszyć bo kiedy zetną się na patelni duże grudy mięsa trudniej będzie je rozdzielić. Wszystko podsmażać przez(...)nabrało koloru. Nastawić nagrzewanie piekarnik z funkcją grilla Do mięsa dodać na koniec połowę posiekanej kolendry i odsączoną fasolkę.W razie gdy mamy mrożonkę musi być wcześniej odmrożona. Zamieszać mieso z warzywami i ostatnią chwlę jeszcze podduszać by wszystko nabrało jednakowej temperatury. Powstałą masę przełożyć do niskej formy do zapiekania. Na powierzchni rozłożyć chipsy tortilli lekko wciskając je w masę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pieczony królik 218

Mięso królika po prostu uwielbiam :) Zawsze kojarzy mi się z miłym czasem w dzieciństwie. Mama wtedy często piekła w prodiżu królika lub baraninę. Tej ostatniej nie znoszę ;) Królicze mięso jest delikatne i soczyste, jeśli pozwolimy mu leżeć dłuuuuugo w np. oleju. Ma tak delikatny smak, że łatwo wchłania smaki, które mu zaserwujemy. Do tego zawiera stosunkowo mało cholesterolu(...)dań dla niemowląt. Oto moja propozycja: Składniki : tusza małego królika (bez podrobów) 3 łyżki oleju 15 ziaren jałowca łyżeczka suszonego rozmarynu pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka soli ok. łyżeczki mielonego pieprzu liść młodego lubczyku 3 ząbki czosnku Tuszę królika wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 210

pierś z kurczaka (u mnie było 365 gramów) 1/2 większej marchewki kawałek cukinii (u mnie ok. 6-8 cm) 1 pietruszka 1/2 cebuli (może być czerwona) czerwona słodka, mielona papryka lubczyk pieprz sól majeranek kurkuma olej na ciasto: 250 gramów mąki 1 żółtko 250-260 ml gorącej wody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy(...)obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Potrawka z udka z kurczaka po azjatycku 327

skóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek czosnku Sól himalajska Sos sojowy  Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy do miski - przyprawiamy solą, pieprzem(...)kapustę pekińską w kostkę, ogórka w półksiężyce, cebulkę w piórka a czosnek bardzo drobno szatkujemy - Wszystko razem umieszczamy w drugiej misce. 3/ Rozgrzewamy olej na woku i wrzucamy najpierw mięso i szybko przesmażamy ok 2 minut, następnie wrzucamy warzywa wraz z orzeszkami i smażymy aż do miękkości. W między czasie doprawiamy potrawę sosem sojowym i jeszcze raz pieprzem syczuańskim, imbirem

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa z wołowiną na słodko-ostro. 148

pokroić w kostkę 1 papryczka chilli- posiekać 1 por w całości 2 ziemniaki- pokroić w kostkę świeżo mielony pieprz i szczypta soli 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 marchewki- pokroić w talarki 1 korzeń pietruszki- pokroić w talarki 1/4 selera - pokroić w kosteczkę 250 g pieczarek- pokroić w plasterki 3 ząbki czosnku- posiekać(...)kostkę 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owoców jałowca 1 łyżeczka pieprzu kolorowego 1 łyżka suszonego lubczyku i czosnku niedźwiedziego 2 litry wody PRZYGOTOWANIE: Warzywa i mięso obmyć. Warzywa obrać i pokroić wedle zaleceń umieszczonych w składnikach. Do misy multicookera wlać wodę i dodać wszystkie składnik (z wyjątkiem ananasa i groszku

ClauditteMissCooking
KASZOTTO MARCHEWKOWE 222

jestem wegetarianką (semiwegetarianką, co jest pojęciem aktualnym i jak najbardziej naukowym! Patrz: książki P. Gawęckiego) z powodu ideologii, lecz całkowicie innego, niemniej skomplikowanego. Przyjmijmy prostą wersję - nie lubię mięsa i już. Skoro ja szanuję Twoje podejście, pragnęłabym wzajemności. I jeśli masz ochotę na głupie docinki w moim kierunku, nie radzę. W potyczkach słownych jestem całkiem poważnym przeciwnikiem. KASZOTTO MARCHEWKOWE(...)porcje 1 szklanka kaszy gryczanej (niepalonej!) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka białego wina wytrawnego ok. 400-500 ml bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony,  gałka muszkatołowa,  kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam

W kuchni Karmel-itki
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 177

mój błąd. Stanąłem i przez to wszystko się posypało. Cały dzień i wszystkie plany poszły do lamusa. Te kulinarne też, dlatego dziś coś na szybko. Składniki: -0,5kg wołowiny mielonej -1,5kg ziemniaków -masło -kapusta włoska ćwiartka -szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz -białe wino półwytrawne -śmietana 12% -mleko -mozzarella -parmezan -pomidory koktajlowe Ziemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany(...)Kapustę drobno siekamy. Zasmażamy na maśle, podlewamy winem. Gdy odparuje solimy, pieprzymy i dodajemy szczypiorek. Tak przygotowaną łączymy z peere. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy pieprz i sól, wrzucamy mięso. Posypujemy sporą szczyptą czosnku niedźwiedziego i tymianku. W razie potrzeby dosalamy. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy mięso, przykrywamy peere. Układamy plastry mozzarelli i posypujemy parmezanem. Na górze układamy pomidory

BaRepas
Karp zatorski w migdałach z puree z fasoli korczyńskiej 169

Składniki: 800 g karpia zatorskiego 70 g migdałów w płatkach 1 jajko sól pieprz biały mielony odrobina mąki 50 ml oleju do smażenia Puree z fasoli: 250 g fasoli korczyńskiej gałązka tymianku 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Karp:  Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filety kroimy na mniejsze(...)kawałka- każdy na 4. Resztki ryby możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego. Płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy je. Na kolejny talerzyk wsypujemy niewielką ilość mąki, a na następny płatki migdałów. Płaty karpia obtaczamy w mące, w jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa, nie od strony skóry

Smakowity Blog Kulinarny
kapuśniak z kaszą i kurkumą.... 177

włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 5 sztuk, kapusta kiszona 1/2 kg, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny świeżo mielony - do smaku, kurkuma mielona 1,5 łyżeczki kości schabowe zagotować w małej ilości wody i wylać na sito, do garnka wlać odpowiednią ilość wody, włożyć kości, dodać ziele, liście laurowe, jałowiec i gotować(...)rozdrabniaczu włoszczyznę, kaszę jęczmienną, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 15 minut włożyć pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, dodać kurkumę, kucharka i gotować z 20 minut, z kości obrać mięso i dać do zupy, wsypać natkę pietruszki, majeranek i gotować z 5 minut na talerzu do smaku zmielić czarny pieprz, zupa ma ładny kolor, jest syta i smaczna......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Z serii-marynaty-cukinia i inne cuda 155

mięsa itd... Oto orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO ! Składniki 2 kg ogórków 2 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby1,5 kg marchwi2 kg cebuli1 kg paprykizalewa:1 szklanka octu 10% JAMAR1 szklanka cukru2 szklanki oleju3 płaskie łyżki soli3 łyżki pieprzu 2 łyżki mielonej

Z Kuchni Do Kuchni
Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty. 246

dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy masło, warzywa i mięso i mieszamy. Chłodnik ogórkowy (po 2. roku): 2 ogórki 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka koperku; ząbek czosnku; 250 ml kefiru lub jogurtu Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki ścieramy na tarce. Koperek(...)czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy z kefirem lub jogurtem. Możemy delikatnie doprawić pieprzem. Koktajl truskawkowy (na zaparcia, z truskawkami po 10 m): 250 g truskawek; 1 łyżka mielonego siemienia lnianego; 1/2 szkl. wody Siemienie zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Umyte truskawki miksujemy dokładnie i mieszamy z przestudzonym siemieniem lnianym

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania