kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:54/100)

Ciambella z szafranem – włoska babka 163

babkę zwaną przeze mnie roboczo wypiekiem perfumowanym 🙂 Tym razem znowu sięgnęłam do włoskiego przepisu. Ciambella classica z dodatkiem szafranu może być na polskim stole świątecznym powiewem świeżości, czymś faktycznie niecodziennym. Co ciekawe, w staropolskiej kuchni XIX wieku również używało się szafranu do wypieków. Dzisiaj przyprawa a już nie jest tak popularna, jak […] Artykuł Ciambella z szafranem – włoska babka

Wiszniówka
pstrąg zapiekany w folii 131

Składniki: 2 świeże pstrągi  1/3 kostki masła świeży koperek natka pietruszki czosnek polski 1- 2 ząbki w zależności od wielkości 1/2 szt. cytryny sól

Darcia w kuchni
Pieczony szczupak z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 168

Wprost z polskich jezior prezentuje się dziś pyszny szczupak pieczony w całości. Trochę nieśmiało ale małymi krokami pojawiają się rybne sklepy i stoiska dające nam możliwość

Kuchnia PROzdrowotna
Co zjesc w pracy? 7175

zjesc nawet dwudaniowy obiad. Co prawda nie lubilam tej przerwy i czesto bylam zla, ze przez to wydluza sie czas spedzony poza domem.W Polsce takiej przerwy nie mamy. Sa za to inne mozliwosci: jest np. kuchnia, w ktorej mozna cos odgrzac; lodowka, w ktorej da sie cos przechowac.Kanapki? O nie, kanapki to ostatecznosc!Gdy mam duzo czasu i wene tworcza

Przysmaki Karolki
Z wizytą u Ewy Wachowicz. 174

Wachowicz, prawda? No, bo któż by jej nie znał? Niech lepiej się nie przyznaje, oj nie ;]Miss Polski, obecnie bardzo aktywnie udziela się w sferze kulinarnej. Jej programy w Polsacie można oglądać w soboty, w godzin południowych. Osobiście lubię Jej kuchnię. Jest szybka, smaczna i przystępna dla każdego. Korzysta ze sprawdzonych przepisów, ale nie tylko.Jednak skoro znana postać

W kuchni Karmel-itki
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 95

jest. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jeśli chodzi o risotto to jedna rzecz jest bardzo ważna – ryż. Z ziaren typu basmati, najbardziej dostępnych w Polsce, risotto nie zrobicie, a w każdym razie nie będzie to danie zasługujące na takie miano. Do risotta potrzebne są odmiany ryżu o odpowiednim poziomie skrobi, która w trakcie gotowania uwalnia(...)ryżu do zrobienia risotto uważa się dwie odmiany: arborio, okrągły, pękaty, który podczas gotowania idealnie wchłania wilgoć i aromaty. W Polsce, na całe szczęście można go dość łatwo kupić w hipermarketach. Nie jest tani, ale warto mieć go w kuchni. Od czasu do czasu w dyskontach organizowane są tematyczne tygodnie: francuski, czy włoski, wtedy różnorodność towaru jest większa niż zazwyczaj

Niedzielny kucharz
Na weekend: śniadanie pod chmurką. Targ śniadaniowy zaprasza nie tylko Warszawę. Poznaj smaki świata. 213

tortillki różnego rodzaju, postanowiliśmy spróbować Burritos z wołowiną w oryginale. Stoisko prowadzone przez sympatyczne polsko-meksykańskie małżeństwo było pełne zapachu i koloru. Mąż wybrał odważnie ostrą wersję, ja pozostałam przy łagodnej z dodatkiem pasty z awokado. Potwierdziło się, że pojęcie "ostre" ma w kuchni meksykańskiej inny wymiar. Mąż skapitulował przed końcem Buritto, ziając niczym smok ;) Moja wersja okazała się(...)zaspokojeniu głoda wybrałam się na rundkę zapoznawczą ze straganami. Stoisk było wiele: od kuchni wietnamskiej, poprzez hiszpańską (tam Mateusz zamówił Paelle i brazylijską (przyciągającą aromatem grillowanych mięs i ananasa oraz głośnymi rozmowami wyluzowanych przedstawicieli tej narodowości ;). Były też stragany z typowo polskimi regionalnymi produktami. Na Targu Śniadaniowym znajdziesz: aromatyczne przyprawy, kozie sery z gospodarstwa rolnego, wędzone ryby czy tradycyjne wędliny

Kuchnia po mojemu
Pancakes- amerykańskie naleśniki 167

znudzą lub przejedzą nam się wszystkie pyszne naleśniki, racuchy itd oraz najdzie nas chęć na coś z innej kuchni niż nasza rodowita to wspaniała okazja, aby wypróbować Pancakes'ów :) Delikatne i puszyste-wprost rozpływają się w ustach! Zapraszam! :) Pancakes po polsku Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka  1 i 1/2 szklanki mleka 75g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki proszku

Tagebuch po polsku
Palce wiedźmy na Haloween !!! 123

Dzisiaj przepis na kultowe creepy witches fingers czyli palce wiedźmy, idealne na haloween :) Chociaż w Polsce to święto nie jest hucznie celebrowane, to jednak przed wieloma

zdrowa vege kuchnia
Kurczak w szklistym sosie jak w wietnamskim barze. Bardzo łatwo zrobisz go w domu. PRZEPIS 171

żeby wszystko miało dostęp do gorącego dna patelni i jednocześnie nie zaczęło się dusić. To metoda stir-fry polegająca na bardzo szybkim smażeniu w wysokiej temperaturze , której wile potraw kuchni azjatyckiej zawdzięcza swój unikalny smak, wygląd i konsystencję. Ani na chwilę nie można odejść od palnika, za to całe danie przygotujecie w nie więcej niż 10 minut, nie licząc czasu(...)zrobi się szklisty, wyłącz ogień i od razu podawaj. Artykuł Kurczak w szklistym sosie jak w wietnamskim barze. Bardzo łatwo zrobisz go w domu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Croquembouche - ptysiowa piramida 135

wcześniej przechowując w lodówce. Natomiast całość składać i nadziewać najlepiej jest maksymalnie godzinę przed podaniem. Korzystałam z przepisu podanego na Kuchnia Lidla  a do przygotowania ciasta oraz kremu użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej marki Polskie Młyny.  Spróbujcie zrobić taki deser w domu :) Składniki: Ciasto parzone: 0,5 litra mleka  200 g masła 450 g mąki (użyłam mąki Szymanowskiej

Kocham..lubię..gotuję..
Pierogi ukraińskie już nie ruskie 78

Pierogi ruskie ukraińskie jest to rodzaj pierogów przygotowywany z mąki, soli i wody oraz farszu twarogowo – ziemniaczanego. Bardzo popularny w Polsce i na Ukrainie, czyli na Rusi , których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Podaje się je ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie podawano je posypane kminkiem. Jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie(...)Drukuj Pierogi ukraińskie już nie ruskie 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelników Danie: Pierogi Kuchnia: Ukraińska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 2 min. Kalorie 275 kcal Pierogi ruskie nazwę wzięły od Rusi Czerwonej czyli krainy historycznej na pograniczu Polski i Ukrainy a nie od Rosji. Ale nazwę zmieniamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na ciasto

ProstePesto.pl
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 134

wydawnictwo o włoskiej kuchni, które przybliża techniki, produkty i przepisy kulinarne ze wszystkich regionów Włoch. „Il cucchiaio d’argento” –„ Srebrna łyżeczka”. Bestseller. Moim zdaniem pozycja obowiązkowa, jeśli mówimy o kuchni włoskiej. Książka zawiera ponad 2000 tradycyjnych oraz współczesnych włoskich przepisów, zebranych przez lata przez najlepszych i najbardziej znanych kucharzy i restauratorów. Co ciekawe – w samych Włoszech jest jednym z najczęściej(...)zarówno zaawansowany kucharz jak i osoba, która dopiero nauczyła się rozróżniać łyżkę od widelca.   Kocham włoską kuchnię za jej prostotę i bogactwo smaku. Za sezonowe gotowanie, za używanie najlepszej jakości lokalnych produktów. Kupcie ładną świeżą fasolkę, dobre polskie frankfurterki i koniecznie spróbujcie polskiej fasolki po włosku. Fasolkę myjemy, odcinamy jej końce z ogonkami i gotujemy do miękkości bez przykrycia

Karo in the Kitchen
Spring rolls 130

Kilka dni temu zakończył się Festiwal Polskiej Piosenki w Opolu. Zawsze gdzieś tam podświadomie czekam na ten czerwcowy weekend, bo w Opolu jakoś tak weselej wtedy

bistro mama
Boeuf Strogonow 212

Bardzo popularne danie w Polsce zwane Strogonow.Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego.Potrawę miał wykonać po raz pierwszy

Ostra na Słodko