kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:54/100)

Na weekend: śniadanie pod chmurką. Targ śniadaniowy zaprasza nie tylko Warszawę. Poznaj smaki świata. 237

tortillki różnego rodzaju, postanowiliśmy spróbować Burritos z wołowiną w oryginale. Stoisko prowadzone przez sympatyczne polsko-meksykańskie małżeństwo było pełne zapachu i koloru. Mąż wybrał odważnie ostrą wersję, ja pozostałam przy łagodnej z dodatkiem pasty z awokado. Potwierdziło się, że pojęcie "ostre" ma w kuchni meksykańskiej inny wymiar. Mąż skapitulował przed końcem Buritto, ziając niczym smok ;) Moja wersja okazała się(...)zaspokojeniu głoda wybrałam się na rundkę zapoznawczą ze straganami. Stoisk było wiele: od kuchni wietnamskiej, poprzez hiszpańską (tam Mateusz zamówił Paelle i brazylijską (przyciągającą aromatem grillowanych mięs i ananasa oraz głośnymi rozmowami wyluzowanych przedstawicieli tej narodowości ;). Były też stragany z typowo polskimi regionalnymi produktami. Na Targu Śniadaniowym znajdziesz: aromatyczne przyprawy, kozie sery z gospodarstwa rolnego, wędzone ryby czy tradycyjne wędliny

Kuchnia po mojemu
Pancakes- amerykańskie naleśniki 188

znudzą lub przejedzą nam się wszystkie pyszne naleśniki, racuchy itd oraz najdzie nas chęć na coś z innej kuchni niż nasza rodowita to wspaniała okazja, aby wypróbować Pancakes'ów :) Delikatne i puszyste-wprost rozpływają się w ustach! Zapraszam! :) Pancakes po polsku Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka  1 i 1/2 szklanki mleka 75g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki proszku

Tagebuch po polsku
Palce wiedźmy na Haloween !!! 155

Dzisiaj przepis na kultowe creepy witches fingers czyli palce wiedźmy, idealne na haloween :) Chociaż w Polsce to święto nie jest hucznie celebrowane, to jednak przed wieloma

zdrowa vege kuchnia
Kurczak w szklistym sosie jak w wietnamskim barze. Bardzo łatwo zrobisz go w domu. PRZEPIS 200

żeby wszystko miało dostęp do gorącego dna patelni i jednocześnie nie zaczęło się dusić. To metoda stir-fry polegająca na bardzo szybkim smażeniu w wysokiej temperaturze , której wile potraw kuchni azjatyckiej zawdzięcza swój unikalny smak, wygląd i konsystencję. Ani na chwilę nie można odejść od palnika, za to całe danie przygotujecie w nie więcej niż 10 minut, nie licząc czasu(...)zrobi się szklisty, wyłącz ogień i od razu podawaj. Artykuł Kurczak w szklistym sosie jak w wietnamskim barze. Bardzo łatwo zrobisz go w domu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Croquembouche - ptysiowa piramida 163

wcześniej przechowując w lodówce. Natomiast całość składać i nadziewać najlepiej jest maksymalnie godzinę przed podaniem. Korzystałam z przepisu podanego na Kuchnia Lidla  a do przygotowania ciasta oraz kremu użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej marki Polskie Młyny.  Spróbujcie zrobić taki deser w domu :) Składniki: Ciasto parzone: 0,5 litra mleka  200 g masła 450 g mąki (użyłam mąki Szymanowskiej

Kocham..lubię..gotuję..
Pierogi ukraińskie już nie ruskie 118

Pierogi ruskie ukraińskie jest to rodzaj pierogów przygotowywany z mąki, soli i wody oraz farszu twarogowo – ziemniaczanego. Bardzo popularny w Polsce i na Ukrainie, czyli na Rusi , których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Podaje się je ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie podawano je posypane kminkiem. Jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie(...)Drukuj Pierogi ukraińskie już nie ruskie 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelników Danie: Pierogi Kuchnia: Ukraińska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 2 min. Kalorie 275 kcal Pierogi ruskie nazwę wzięły od Rusi Czerwonej czyli krainy historycznej na pograniczu Polski i Ukrainy a nie od Rosji. Ale nazwę zmieniamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na ciasto

ProstePesto.pl
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 166

wydawnictwo o włoskiej kuchni, które przybliża techniki, produkty i przepisy kulinarne ze wszystkich regionów Włoch. „Il cucchiaio d’argento” –„ Srebrna łyżeczka”. Bestseller. Moim zdaniem pozycja obowiązkowa, jeśli mówimy o kuchni włoskiej. Książka zawiera ponad 2000 tradycyjnych oraz współczesnych włoskich przepisów, zebranych przez lata przez najlepszych i najbardziej znanych kucharzy i restauratorów. Co ciekawe – w samych Włoszech jest jednym z najczęściej(...)zarówno zaawansowany kucharz jak i osoba, która dopiero nauczyła się rozróżniać łyżkę od widelca.   Kocham włoską kuchnię za jej prostotę i bogactwo smaku. Za sezonowe gotowanie, za używanie najlepszej jakości lokalnych produktów. Kupcie ładną świeżą fasolkę, dobre polskie frankfurterki i koniecznie spróbujcie polskiej fasolki po włosku. Fasolkę myjemy, odcinamy jej końce z ogonkami i gotujemy do miękkości bez przykrycia

Karo in the Kitchen
Spring rolls 158

Kilka dni temu zakończył się Festiwal Polskiej Piosenki w Opolu. Zawsze gdzieś tam podświadomie czekam na ten czerwcowy weekend, bo w Opolu jakoś tak weselej wtedy

bistro mama
Boeuf Strogonow 236

Bardzo popularne danie w Polsce zwane Strogonow.Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego.Potrawę miał wykonać po raz pierwszy

Ostra na Słodko
,,Karbowanka,, z buniowym sosem a'la bolognese 175

Czemu ,, karbowanka,,? . Bo wiecznie mam problem z tym jak ten makaron właściwie się nazywa. Na polskich opakowaniach pisze karbowana wstążka. Na włoskich -Mafaldine- z tym, że

Buniabaje w kuchni
Veles e Vents 129

praktykantami stanowimy ważną część drużyny. Podoba mi się to miejsce i mam nadzieje, że zdobędę jak najwięcej doświadczenia, które zabiorę do Polski. Veles e Vents W restauracji "La Maritima" Artykuł Veles e Vents pochodzi z serwisu Kuchnia hiszpańska - przepisy "Gotuj po hiszpańsku

Gotuj po hiszpańsku
Aromatyczne pieczone kotlety 168

Potrawy z mięsa mielonego są obecne chyba w każdej kuchni na całym świecie. Z różnych rodzajów mięs, w różnej postaci, ale są. Na polskich stołach kotlet mielony króluje, dzieląc się dominacją ze schabowym. Mielone, czy klopsiki- uwielbiam i wprost ubóstwiam je modyfikować. Dla tych, którzy nie przepadają ze względu na ciężkostrawność smażonych potraw, mam propozycję kotletów pieczonych w piekarniku

Pichceniomania
Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie 181

Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie Gołąbki , to w naszej rodzinie jedno z nieśmiertelnych dań , jak już kiedyś pisałam , nie ma znaczenia , czy jest to

Ogrodnik w podróży
Staropolski tort orzechowo-kawowy 318

zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez dodatku pszennej mąki, oparty na jajkach, mielonych orzechach i cukrze pieczony był w Polsce już w XIX wieku – podobna jego receptura jest np. w książce „ W staropolskiej kuchni i przy kuchennym stole ” (Maria Lemnis, Henryk Vitry). Ja wykorzystałam sam pomysł na biszkopt orzechowy i przełożyłam tort prostym kremem kawowym

Poezja smaku