kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:61/100)

Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 317

oryginale – zupa na bazie zupy. Z potrzeby i różnic geograficznych – bo niestety mieszkam w Polsce, a nie w Toskanii – zupa gotowana od nowa. Pełna smaku i zdrowych warzyw. Gęsta i sycąca, obłędnie pachnąca. Zupa chlebowo-warzywna. Idealna na jesień i zimę. Kiedyś było to ‘biedne’ danie włoskich rolników. Nie wolno marnować jedzenia, wyrzucać resztek. Nazwa zupy – „gotowana na nowo” –wzięła(...)dnia i zagęszczano ją chlebem, który był już tak czerstwy i suchy, że nie dał się normalnie zjeść.   Przepis w „The Silver Spoon”, jak prawie cała prosta włoska kuchnia, jest ubogi w składniki. Ma też na liście jeden składnik, który u nas jest nie do zdobycia, a mianowicie cavolo nero, czyli toskańską liściastą czarną kapustę/czarny jarmuż. Mój przepis

Karo in the Kitchen
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 365

Ziemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi

Karo in the Kitchen
Tarator, czyli ogórkowy chłodnik 139

oknem ciągle upalne i piękne polskie lato, pora więc na danie, które nas orzeźwi i ochłodzi. I taki jest właśnie tarator, czyli ogórkowy chłodnik, który swój rodowód ma w kuchni bułgarskiej. Został przygotowany na bazie gęstego jogurtu greckiego świeżych zielonych ogórków. A w środku także czosnek, koperek, orzechy i nieco oliwy z oliwek, Pysznie! Tarator, to obok chłodnika litewskiego

Kulinarne przygody Gatity
Piernik czekoladowy z polewą krówkową 150

Smacznego! 😁 Wpis powstał we współpracy z firmą Huzar produkującą miody, które mają szczególne miejsce w mojej kuchni i w moim sercu. Mój dom nie istnieje bez miodu, więc serdecznie zapraszam Was na  www.miody-huzar.pl  gdzie znajdziecie szeroki wybór pysznych miodów z Polski oraz całego świata

Cooking Monster
Fasolka po bretońsku. Wersja mięsna. Co z Bretania nic wspolnego nie miała. 239

Sucho tu, pusto, smutno i nijako. Jak w pustym studenckim pokoju, który opuszczałam w kwietniu. A w życiu setka pomysłów na minutę. W mieszkaniu obrus i

U Fiolki
Bitki ze śledzi 174

odmiany. A może na stałe wejdą do naszego menu? Bitki ze śledzi były popularne w Polsce na przełomie wieku XIX i XX. Przepisy na nie można znaleźć pod różnymi nazwami (kotlety, bitki, zrazy) w kilku książkach: Aliny Gniewkowskiej „współczesna kuchnia domowa” z 1927 roku „uniwersalnej książce kucharskiej” z 1910 roku Marii Ochorowicz Monatowej, „praktycznym kucharzu warszawskim

królestwo garów
Lniano - bawełniane poszewki na jaśki 196

Witam :). Dzisiaj piękny, piękny dzień - słoneczko świeci, cieplutko...aż nie chce się wierzyć, że to początek astronomicznej jesieni. Mam nadzieję, że w tym roku będzie piękna

Nie tylko w kuchni
Wyróżnienie Liebster Blog Award 163

książkę kucharską poleciłabyś nam? 4. Lubisz robić zdjęcia jedzenia i swoich dań? 5. Czego brakuje w Twojej kuchni? 6. Ile czasu poświęcasz na prowadzenie bloga? 7. Jakiej przyprawy nie lubisz? 8. Robisz domowe przetwory? 9. Jakie jest Twoje ulubione miejsce w Polsce? 10. Jaką najcenniejszą nagrodę udało Ci się wygrać za w konkursach kulinarnych? 11. Na co (chodzi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO (zdj. krok po kroku) 1397

Niedawno wróciłam z cudownego urlopu w Polsce. Na koniec mojego pobytu przygotowałam dla rodziny sernik tiramisu. Miałam zamiar go upiec, ale potem wpadłam na pomysł przygotowania

Przepisy Aleksandry
Spaghetti z pesto z pieczonej dyni 137

Tak dawno nie było przepisu makaronowego, a dzisiaj, przy okazji robienia pesto z pieczonej dyni , aż nabrałam ochoty na spaghetti. Niestety pod ręką miałam tylko spaghetti

Moja smaczna kuchnia
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 157

Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;)  Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski.  Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować

Codziennik Kuchenny
Prażonki – bardzo polskie ziemniaki duszone w piekarniku 326

Żaden maniak ziemniaczany nie pominie ich w swoim jadłospisie. Prażonki piecze się w Polsce już od ponad 200 lat. W Porębie, niedaleko Zawiercia, ta potrawa przygotowywana

Karo in the Kitchen
Kurczak pieczony na butelce piwa 411

Bardzo rzadko piekę kurczaka w całości. Przygotowywałam już kurczaka po polsku , ale tym razem nie chciałam go faszerować. O kurczaku pieczonym na butelce słyszałam już dawno, ale bałam się sama go przygotować. Moje doświadczenie w kuchni nie jest duże, wciąż się rozwijam, jestem samoukiem i nie bardzo mam gdzie czerpać porad odnośnie moich inspiracji i pomysłów. Pamiętam różne smaki dzieciństwa

dom-agi.pl
Croissant 148

pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą, które chcą coś an szybko przygotować w kuchni. Nie byłam zwolennikiem pieczywa francuskiego; rogalików bagietek itp. do puki pierwszy raz nie zjadłam go w Paryżu. Nic co do tej pory jadłam w Polsce nie umywało się do tego smaku.  Drożdżówki czy rogale, które można kupić w piekarniach to marne

ciastkarnia na kruchym spodzie
SPAGHETTI PEŁNOZIARNISTE Z PESTO LIGURYJSKIM – mistrzowskie danie na niedzielny obiad! 126

Czy na niedzielny obiad zawsze musi być polski klasyk – rosół, ziemniaki, kotlet i mizeria albo kapusta. Wcale nie musi! Dziś razem z marką BARILLA

Ostra na Słodko
Włoskie śniadanie 365

Tym razem śniadanie w stylu włoskim, ale bliskie naszym polskim smakom. Omlet standardowo z cebulką i kiełbasą, ale wzbogacony o dodatek sera. Jeśli macie ochotę możecie

W kuchni wieczorem
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 214

Bez czarny, zwany też bzem lekarskim, to dość pospolita roślina w Polsce i niedoceniana przez współczesnych (nasi przodkowie Słowianie uważali go za magiczny krzew). Owoce, tak

SzczyptaSmaQ