Żródło przepisu : Cookingclass japanese step-by- step to perfect results Chyba jeszcze wam nie pisałam, że mam sporo książek, broszur i gazet kulinarnych. Nigdy tego nie
Polska Zupaszybkie kubeczkowe ciasto jogurtowe, nazywane w oryginale le gâteau au yaourt, pochodzi z kuchni francuskiej, pierwsze receptury na to ciasto pojawiły się około 1950 roku. Jego wyróżnikiem jest wykorzystywanie kubka po użytym do ciasta jogurcie, jako miarki do pozostałych składników - stąd właśnie tak popularna także w Polsce nazwa kubeczkowe ciasto jogurtowe. Szybkie ciasto jogurtowe z kubeczka to idealny przepis rodzinny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJesień już za progiem. W powietrzu czuć chłód, zapowiedź nadchodzących dni. Tegoroczne lato gościło jednak u nas długo. Nie pamiętam, żeby wrzesień był taki ciepły. Największym
Codzienna kuchnia niecodziennaTym razem proponuję Wam zdrowy i dietetyczny deser, który powinien przypaść do gustu osobom dbającym o linię, a także nietolerującym glutenu i laktozy. Do przygotowania tego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMój mąż wielbiciel ostrych smaków, spróbował niedawno adżiki przywiezionej z Gruzji i zakochał się. Długo nie czekaliśmy. I oto powstała nasza własna, podobno pyszna i bliska
Polska ZupaTakeaway – Najlepsze Restauracje to ranking PizzaPortal.pl prezentujący 100 Najlepszych Restauracji w całej Polsce. W tym plebiscycie znalazły się najlepsze restauracje dostępne na portalu, oferujące doskonałe jedzenie na dowóz. Jako, że z Mężem od czasu do czasu, robimy sobie leniwe wieczory (nie stoimy przy garach w kuchni ;)) - Portal ten, a dokładnie proces zamawiania i dostawy, nie jest nam obcy. Mamy swoją
CookYourselfKiedy usłyszałam, że koleżanka robi fasolkę szparagową w pomidorach, to zdziwiłam się trochę. Trudno mi było jakoś w pierwszej chwili wyobrazić sobie to
Codzienna kuchnia niecodziennaApokalipsy i Dziady Adama Mickiewicza w jego reżyserii („Lawa”). Polska literatura straciła twórcę wyjątkowego, ale to nie jedyna strata w ostatnim czasie. Niedawno dotarła do nas wieść o śmierci Stanisława Barańczaka, wybitnego polskiego poety, tłumacza i eseisty. Twórcy, który w drobiazgowy wręcz sposób dbał o czystość i precyzję języka polskiego. Smutne są te straty… Zadumałam się nad tempem mojego(...)były nominacje dla dwóch polskich filmów dokumentalnych: „Joanna” i „Nasza klątwa”. Ten pierwszy obraz powstał dzięki blogowi Chustki–Joanny chorującej na raka. Choroba pokonała tę wspaniałą dziewczynę, ale pozostał po niej materiał, który tworzyła dla swojego syna, z pełną świadomością, że nie będzie świadkiem dorastania swojego dziecka. Ważny dzień jest dzisiaj… A dzisiaj w mojej kuchni serwuję kurczaka w curry
W mojej kuchniwłaściwie zawsze gdy byłam u niej to ten ser był. Wspominając kuchnię babci Tosi to właściwie zawsze mam na myśli ser smażony, ruskie pierogi, królika w sosie słodko-kwaśnym i najpyszniejsze gołąbki z ryżem i boczkiem, których do tej pory nie potrafię odtworzyć. W innych rejonach Polski ser smażony również jest znany, ale jednak to u nas w Wielkopolsce(...)przestaniu całą noc w lodówce ser uzyskuje zwartą konsystencję i można go kroić w plasterki. The post Ser smażony z kminkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmenu może wygladać na prowokację: za oknem szaro-buro, czyli polska złota jesień a my tu letnią zielenią po oczach. Rzecz w tym, że nawet podczas jesiennej słoty w prosty sposób można wyczarować trochę słońca. Menu powstało podczas naszego pobytu w Słopnicach latem tego roku. Spędzaliśmy leniwie dni i nic nam sie sie chciało robić, nawet gotować. Sięgnęliśmy(...)szukać odpowiedniego sprzętu, który nadaje warzywom taki kształt. Nie mogliśmy jednak zdecydować co kupić – opinie o jakości tego typu sprzętu w internecie są skrajnie różne, a nie chcieliśmy w kuchni niepotrzebnego gadżetu. Skończyłoby się na oglądaniu przepisów, gdybym nie przechodził ul. Targową, koło placu Różyckiego (wbrew pozorom wciąż sporo się tu dzieje – m.in. można kupić dobre, świeże grzyby
Niedzielny kucharzMoje ulubione pęczotto. Może być dodatkiem do mięsa a także samodzielnym daniem. Kasza i grzyby bardzo się lubią, dlatego zachęcam do wypróbowania mojego ulubionego sposobu na
Szefowa kuchnismak dań, ale również pozwalają na mniejsze użycie soli (wiadomo nadmiar soli = nadciśnienie) oraz zawierają przeciwutleniacze. 2. Dwa razy w tygodniu sięgaj po ryby i owoce morza. Chyba każdemu kuchnia śródziemnomorska kojarzy się ze wspaniałymi daniami z ryb i owoców morza. Grecy w latach 50. jadali świeże, lokalne ryby, najczęściej były to tłuste małe rybki – sardynki oraz sardele (czyli anchois(...)Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie takie, które znajdują się w oliwie. Ciekawostką jest, że Grecy czerpali kwasy omega-3 nie tylko z ryb, ale również z dziko rosnącej zieleniny (wspomniana horta, bardzo bogata w wiele składników odżywczych, będąca ważnym dla greckiej kuchni daniem również dzisiaj
Chilli Czosnek i Oliwaimprezę. Obok naleśnikowych roladek z łososiem doskonale sprawdzą się na imprezie Sylwestrowej, czy karnawałowej. Rolowane, krojone, mini przekąski, tzw. finger food, na jeden kęs.Polecam! Poza tym dzisiaj cala Polska smaży naleśniki, wiec i ja przyłączyłam się do tej akcji, postanowiłam przygotować naleśniki wytrawne : naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami. Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami, oraz serem okazały(...)lodówki na godzinę. A potem, kroimy naleśniki w krążki i jemy ze smakiem! The post Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajlepsza zupa ogórkowa , przygotowana przeze mnie błyskawicznie na wczorajszym rosole z kurczakiem i warzywami, zabielana. Ugotowana w 20 minut. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje na swój sposób. Czy jest uniwersalny przepis na najlepszą zupę ogórkową? Nie ma! Każdy uważa, że jego przepis na zupę ogórkową jest najlepszy . Najważniejszym składnikiem w zupie ogórkowej(...)posiekany koperek i doprowadzamy do wrzenia, nie trzeba już zupy gotować. Zupę rozlewamy do talerzy. Dekorujemy natką pietruszki. The post Zupa ogórkowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię