kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:74/100)

Rustykalne ciasto z nutą egzotyki 187

Połowa listopada, za oknem nietypowe jak dla tej pory roku plus 10 st. w powietrzu i tylko ta wcześnie zapadająca noc zdradza, że lato odeszło w zapomnienie. Na szczęście kuchnia ma to do siebie, że może przywoływać bardzo pożądane smaki. Co prawda dzisiejszą tartę można zrobić niezależnie od pory roku, jednak jej smak pozwoli Wam wrócić myślami do letnich wieczorów(...)chrupiąca. Czego chcieć więcej od rustykalnej tarty z owocami? Może lekkiej ostrości? Nie ma problemu! Dodatek cynamonu świetnie wszystko scala. Oczywiście, owoce można dowolnie zmieniać, jednakże połączenie egzotyki z polską tradycją ma swoje duże plusy. Wypróbujcie! Składniki : 200 g masła 80 g cukru 400 g mąki 3 łyżki sezamu 2 żółtka 2 jabłka 3 gruszki 3 plasterki ananasa

Słodkie Przyjemności
Cukier różany 239

Cukier różany to prawdziwy rartytas. Okazuje się, że kwiaty róży nie tylko pięknie wyglądają, ale można je z pożytkiem wykorzystać w kuchni. Cukier różany przygotowny z płatków róż nie tylko przepięknie pachnie, ale ma cudny kolor. Nadaje się do ciast i ciasteczek, deserów, lemoniad, mas tortowych i drinków. Płatki róży najlepiej zebrać w słoneczny dzień, z krzaczków dzikiej róży rosnących(...)dala od ulic i cywilizacji. By ocalić jak najwięcej czarującego różanego zapachu nie powinny być myte i płukane. Moje płatki są pamiatką po majowym pobycie nad polskim morzem, a rosły w ogromnym szpalerze przy zejściu na plażę. Po raz pierwszy je upolowałam, tym razem ubiegłam innych amatorów róży i poza cukrem różanym dojrzewa nalewka na płatkach róży. Składniki: 2 spore

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wędliny domowe – Szynkowar – Perliczka 56

jeść? To pytanie, które zadaje sobie prawie każdy, kto próbuje swoją dietę sprowadzić do stanu “idealnie zdrowej”. Nie będziemy tutaj polemizować nad walorami, bądź nie, kuchni roślinnej. Możemy jednak pokazać, że można domowym sposobem przygotować “wędlinę prawie zdrową”, okrojoną z tych wszystkich dodatków, które serwują nam producenci wędlin. Nawet, jeśli znajdziemy na sklepowych półkach szyneczki(...)własna jest najlepsza – bo nie ma dłuuugiej gwarancji, bo zrobiliśmy i przyprawiliśmy ją sami, według własnych smaków. Bądź naszych smaków Bo przyrządzanie domowych produktów to piękna polska tradycja! Gotowa sól do peklowania – to tylko mały dodatek…taki grzeszek. Dla różowego koloru i dla zdrowotności! Co by zatrucie jadem kiełbasianym nie zaburzyło naszych planów życiowych A teraz

Tajemnice Smaku
"Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce" - recenzja 119

Green Factory oraz Polskim Stowarzyszeniem Dietetyki stworzyła projekt Zielona Kraina, w ramach którego dietetycy już od kilku lat w całej Polsce przeprowadzają warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów szkół podstawowych w całej Polsce - w tym roku miałam możliwość uczestnictwa w tym projekcie i prowadzenia zajęć dla dzieci w Koszalinie i okolicach. Innym przykładem może być Lidl Polska, który już(...)stanowić warzywa i owoce. W praktyce powinny stanowić one aż połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia i powinny być obecne w każdym posiłku. W listopadzie 2018 roku Lidl Polska we współpracy z IŻŻ wydał książkę pt. „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce”, w której znalazło się m.in. 60 przepisów z wykorzystaniem właśnie owoców i warzyw. Normal 0 21 false

Z notatnika dietetyka
Stroganow z jelenia 227

Stroganow z jelenia 2018-08-14 14:39:47 Porcje 4 Boeuf Stroganow to jednogarnkowe danie kuchni rosyjskiej, które zdobyło ogromną popularność na przełomie XIX i XX wieku i podbiło cały świat. Istnieje trzy wersji historii powstania tej potrawy. Wszystkie wersje oprócz nazwiska Stroganow łączy przepis: wołowa polędwica pokrojona w paski, pieczarki, ogórki konserwowe i śmietana. Danie ewoluowało i dziś(...)wersję. W Szwecji zamiast wołowiny dodaje się kiełbaski „falukorv”, w Japonii serwuje się go z ryżem, a we Francji dodaje się do Strogonowa białe wino oraz wędzoną paprykę. W Polsce niestety ewoluowała także nazwa ze Stoganowa na Strogonowa i została uznana za równie poprawną. Moja wersja tego dania z pewnością Was zaskoczy. Nie spodziewajcie się w tym przepisie wołowiny, będzie

Wędrówki po kuchni
Koktajl z krewetek z mango i sosem z awokado 163

Koktajl z krewetek z mango i sosem z awokado Koktajl z krewetek ( prawn coctail ) to danie niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii i USA w latach 60

Codzienne Gotowanie
Uwaga: czytam! 137

śniadaniu, dopijając już nie tak znowu ciepłą herbatę. W południe, kiedy jest bardzo gorąco i z wielką przyjemnością siedzę na parapecie przy otwartym oknie. Tuż przed obiadem, kiedy z kuchni dochodzą drażniące nos i ślinianki zapachy przygotowywanych przez niego pyszności. Wieczorem, tuż przed snem, kiedy niecierpliwie czekam na jego powrót z pracy, żeby móc schować zimne stopy w zgięciach jego(...)Gdzie tylko się da. W autobusie do/z pracy (jakież to marnotrawstwo mojego czasu, który aż tak znów bezwartościowy nie jest). W samochodzie w czasie długiej podróży do Polski, kiedy kierowca akurat nie ma chęci na pogaduchy. W ulubionym fotelu ustawionym w strategicznym miejscu tuż przy oknie, gdzie światło jest najlepsze, a stolik jest w odpowiedniej odległości (gdzieś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomidorowe oczko, czyli 21 odmian pomidorów które uprawiałam tym roku 217

Co robiłam kiedy mnie tu nie było? Próbowałam uprawiać własne jedzenie – w tym pomidory. Jak na pierwszy raz poszło nadzwyczaj dobrze – miałam jesień i zimę na

Karo in the Kitchen
KOTLETY SCHABOWE 105

Dawno nie było to są! Kotlety schabowe, dobrze utłuczone, cienkie, pokaźne, w chrupiącej panierce, delikatnie przyprawione solą i pieprzem. Podane z ziemniakami, buraczkami, mizerią lub surówką

Zasmakuj Kuchni
Kremowa wątróbka na sposób wschodni czyli z chili 199

sól i pieprz. Tak jest również w Europie, gdzie we Francji na przykład do przyprawienia mięs dodaje się właśnie fileciki anchois. Jednak jest teraz już w wielu miejscach Polski możliwość ich zakupienia w sklepach z zagranicznymi produktami i przyprawami lub sklepach Toko. Wielu Polaków i Polek mieszka w zachodnich krajach Europy i tam przy odrobinie ciekawości i chęci można(...)obtoczonej w mace i usmażonej na patelni np. z jabłkami. Ta wątróbka nie jest na słodko lecz lekko na pikantnie. Aromat dodanych przypraw ciężko natomiast opisać słowami. Typowym dla kuchni azjatyckiej jest to, że wątróbkę drobiową czy też wołową przed zastosowaniem zawsze najpierw się blanszuje przez kilka minut we wrzątku. SKŁADNIKI: na 2 porcje 250-300 g drobiowych wątróbek

Sztuka gotowania w/g Samiry
5 LISTOPADA – NOMA MY PERFECT STORM – WARSZAWA 169

Już w sobotę 5 listopada pierwsza odsłona ekscytującego cyklu pokazów filmów dokumentalnych i fabularnych, w których główną rolę grają jedzenie i sztuka kulinarna. W Muranowie o

COOKMAGAZINE
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1282

Pomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te

Karo in the Kitchen
Kasza gryczana 179

48 dni - odliczam U Babci normalnym daniem gdy byłam mała była kasza gryczana albo ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. Ale nie z kefirem tylko zsiadłym mlekiem. Wiecie

sierotka maRysia w kuchni
Croissanty 107

marginesie "croissant" to trudne w wymowie słowo. Bawi mnie niezwykle czasami spotykana wymowa "kurosanty", ale już kompletnie do łez doprowadziła mnie wymowa "kursanty". Ot, po prostu nasze swojskie polskie kursanty :) Razem ze mną i Madzią croissanty wypiekały: Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it Dobrafka z Bona Apetita! Małgosia ze Smaki Alzacji Kinga z Małe Kulinaria Marzena z Zacisze(...)Stole Wiosenka z Eksplozja Smaku Monika z matkaWariatka Lidia z Facebooka Iza ze Smaczna Pyza Kamila z Ogrody Babilonu Monika z Niezapomniane Smaki Paulina z Buszująca w kuchni Ola z Ale Smaki Anna z Everyday Flavours Kasia z Baby do garów! Monika z Pin Up Cooking Looking Agata z Kulinarne Przygody Gatity ---------------------------------------------------------------------  Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Silver Spoon - encyklopedia kuchni włoskiej 176

zbiór stworzony przez Włochów dla Włochów. Pięćdziesiąt pięć lat później za tłumaczenie i dostosowywanie treści do brytyjskich warunków zabierają się Anglicy. Książka staje się kompendium wiedzy o włoskiej kuchni. Znani kucharze testują przepisy, dostosowują do współczesnych smaków i gustów. Obecne wydanie ponownie poprawione zawiera mnóstwo fotografii, a głównym bohaterem jest 2000 przepisów. To daje nam księgę, która waży ponad(...)zasadzie przez najbliższe 10 lat nie potrzebuje powiększać swojej biblioteczki.Same przepisy są bardzo przejrzyste, poukładane średnio po 3 na stronie. Miary podane są w gramach i uncjach, więc w Polsce nie ma problemu, nie trzeba przeliczać jednostek. Podobnie jest z temperaturami - są i Celcjusza, i Farenhaita. Książka jest w języku angielskim, więc jest okazja by podszkolić specjalistyczne slownictwo

W kuchni wieczorem