kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:72/100)

Moja ulubiona ryba... 202

Kuchni swiatecznej i noworocznej" zaproponowany przez Olge z blogu Smak imprezy. Ciesze sie bardzo z tego wydarzenia, bo przez kolejne dni na blogach beda sie pojawiac przepyszne przepisy na swiateczne dania. Ciesze sie tez na apetycznie wygladajace zdjecia. Jedyne czego zaluje to to, ze moj udzial w tej zabawie bedzie raczej bardzo skromny. Jutro z samego rana wyruszamy do Polski

Przysmaki Karolki
Naleśniki Bolognese 166

Opis Naleśniki Bolognese: Naleśniki Bolognese to niebanalny pomysł na pożywny obiad. Danie jest bardzo proste do przygotowania, świetnie wygląda i znakomicie smakuje. Naleśniki Bolognese to świetna

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Domowy syrop z czosnku 2424

czosnkowy dressing opublikowała Bogusia z bloga "Bajeczna kuchnia".  W poście kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować znajdziecie informacje czym zastąpić liście czosnku, często stosowane w kuchni indyjskiej. Do książki " Czosnek znany i nieznany " będziemy zapewne jeszcze nie raz wracać na naszym blogu. Publikacja wydana w 1989 roku nakładem Wydawnictwa Spółdzielczego nie doczekała się bowiem wznowienia. Autor(...)prof. dr hab. n. farm. Jerzy Lutomski, uznany na świecie autorytet w dziedzinie fitochemii, był przez 37 lat był dyrektorem Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu i prezesem Polskiego Komitetu Zielarskiego. *** Fragment dotyczący działania czosnku zaczerpnęłam z książki " Rośliny źródłem przypraw ", której autorami są Jindřich Krejča, Anton Šedo,  Domowy syrop z czosnku na odporność stosowałam po raz pierwszy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty 186

Wiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i

Słodki Kompromis
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA 284

akurat pod ręką, przeważnie ryżowe lub owsiane. Jako, że mleka roślinne nie mają tłuszczu, by naleśniki miały dobrą elastyczność, dodaję do nich większą ilość oleju. Ostatnio eksperymentuję w mojej kuchni z mąką z płaskurki*, stąd naleśniki z dodatkiem tych dwóch mąk (orkisz i płaskurka), ale można oczywiście dodać sam orkisz. * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy(...)już w starożytnej Mezopotamii. Według badań historyków i archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa.  Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni...  Współcześnie możemy spotkać

Smaczne Zdrowe
Naleśniki z dżemem śliwkowym i bitą śmietaną. 154

Szwecji śniadania są podobne do tych polskich. Zwykle na talerzu znajdują się kanapki z szynką czy żółtym serem, jajka oraz ryby. Popularne są także naleśniki podawane na słodko z bitą śmietaną. Szwedzkie pannkakor, bo tak się nazywają, są bardzo cienkie, delikatne, chrupiące na brzegach. Ciasto jest dosyć rzadkie. Początkowo obawiałam się tej konsystencji. Zupełnie niepotrzebnie! Dla mnie są idealne(...)przepis na stałe zagości w mojej kuchni :) Podawałam z domowym dżemem śliwkowym i bitą śmietaną. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 3 jajka 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Smażyć na patelni z obu stron (opcjonalnie natłuszczonej, pominęłam). Powinny być rumiane.  Podawać z dżemem i bitą

zadanie-gotowanie
Maślane rogaliki z sezamem 179

Pogoda nie rozpieszcza w dalszym ciągu ale ma  nadzieje, że jak pojedziemy do polski wygrzeje się chociaż trochę w słońcu. Wczoraj wieczorem przygotowałam sobie rogaliki tak abym bym miała świeże na śniadanie. Nie ma innego takiego ciasta, które mogłabym pochłaniać w nieskończoność, drożdżowe zwłaszcza takie maślane jest rewelacyjnie. Na drugim miejscu jest chałka, potem hm.. ciasto drożdżowe(...)serem i kruszonką:d pycha:) pamiętam jak moja babcia takie robiła, pachniała nim cała kuchnia.   W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak  maślane, że nic im więcej nie trzeba, zapraszam więc do wypróbowania  przepisu.  Składniki na 18 rogali 50 g drożdży 600 g mąki 150 g masła 150 g cukru szklanka mleka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Nie marnuje – banany 103

owoce to żywność, którą wszyscy lubią i której nikt nie wyrzuca. Bo po co skoro jest pyszna i można ją zjeść zawsze. A jednak. Jak wynika z danych Polskich Banków Żywności , owoce to drugi, najczęściej marnowany produkt (na pierwszym miejscu, tak jak w roku poprzednim znajduje się chleb). 46% z nas przyznało, że zdarza nam się wyrzucać owoce do kosza(...)bananowe Bananowy krem krówkowy Czytaj więcej – przepisy z bananami w roli głównej Buziaki, Angelika       Artykuł Nie marnuje – banany pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem 142

Sobota rozpoczęła się wspaniale, nie zwracając uwagi na aurę panującą za oknem pobiegłam do kuchni przygotować sałatkę, na drugie śniadanie. Zadanie było o tyle łatwe, że wczoraj przygotowałam większą ilość kaszy jaglanej i dotarła także paczka z zakupami zrobionymi przez internet w sklepie, najsmaczniejszym bazarze w sieci CABAS.pl W CABAS.pl kupicie produkty unikalne, tradycyjne i certyfikowane z pewnego źródła: lokalne(...)także z innych zakątków kraju czy świata. Wśród wybranych przeze mnie produktów są i polskie, ale i tureckie czy włoskie. W sklepie znajdziecie regionalne specjały jakie ma do zaoferowania Gruzja, Turcja, Italia, Pomorze, Warmia i Mazury, Wielkopolska oraz Ziemia Łódzka i Łowicka.  Dzisiaj zapraszam na danie, do którego wykorzystałam dostępną w ofercie oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia extra

Moja smaczna kuchnia
Wygraj 1 z 5 zestawów Yabu Natural Energy Drink 135

Moi drodzy, zgodnie z zapowiedzią dziś ruszamy z pierwszym przedświątecznym konkursem. Niedługo będą kolejne W dzisiejszej zabawie do wygrania 5 x 10 szt. Yabu Natural Energy

Słodkie okruszki
Niewolnica Isaura? Nie, SERNIK ISAURA mojej Prababki. 236

****************************** Wieczorem, kiedy wróciłam z pracy, a co mi tam! , włączyłam telewizor. Beznamiętnie poskakałam po kanałach. Taak, jak zwykle nie ma kompletnie nic, pomyślałam. I natknęłam się

W kuchni Karmel-itki
Kotleciki jajeczne z komosą. Zdrowe i zaskakująco pyszne! [PRZEPIS] 117

dwóm amerykańskim super foods, są też bardzo zdrowe. Quinoa czyli komosa ryżowa – “święte zboże” uprawiane w Ameryce Południowej od tysięcy lat. Bardzo zdrowa i uniwersalna w kuchni. Jeszcze kilka lat temu trudno dostępna, dziś bez problemu znajdziecie ją w większości supermarketów – zazwyczaj w działach ze zdrową żywnością. Tym razem wybraliśmy komosę czerwoną Intenson , najwyższej jakości produkt(...)pieprzem. Przed podaniem dobrze je schłodzić w lodówce. Wpis powstał we współpracy z marką Intenson Artykuł Kotleciki jajeczne z komosą. Zdrowe i zaskakująco pyszne! [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Strrrasznie halloweenowe tosty! 93

października zaciera się granica pomiędzy światem żywych i umarłych, a przebrania pomagały odstraszać złe duchy. Teraz to po prostu pretekst do noszenia upiornych kostiumów i zbierania cukierków. W Polsce to święto stało się popularne w latach ’90 i do dziś cieszy się spora popularnością. Właśnie dlatego dziś na blogu pojawia się kilka pomysłów na strrrasznie halloweenowe tosty! Dla małych(...)razem ze swoimi dziećmi 🙂 Takie tosty to świetny pomysł na ciekawe śniadanie, któremu nie oprze się żaden niejadek. Spróbujcie sami! 😉 Artykuł Strrrasznie halloweenowe tosty! pochodzi z serwisu Mostek w kuchni

Mostek w kuchni
LECZO Z CUKINIĄ 130

Chyba każdy zna leczo (lesco), czyli węgierska potrawę z papryki, coś na kształt gulaszu. Oryginalny przepis to zaledwie kilka składników - słonina, boczek, kiełbasa, żółta i czerwona

W kuchni Karmel-itki
Cyc kurczakowy – shoarma :-D 172

Ostatnio ciągle mam ochotę na smaki kuchni orientalnej. Zaczęło się od szparagówki po chińsku, później schab po indyjsku (na blogu wkrótce) a teraz shoarma. Pomysł na tego rodzaju kurczaka zaczerpnęłam z bloga Filozofia smaku. Szczególnie zaintrygowała mnie samodzielnie zrobiona mieszanka przypraw - musiałam zrobić taką samą!!! To było silniejsze ode mnie. Część przypraw przywiozłam z mojej podróży na Ukrainę - powszechnie dostępny(...)kumin, resztę udało mi się bez problemu zdobyć w Polsce. Mieszanka na początku wydawała się strasznie zdominowana przez kumin (kmin rzymski) jednak po dodaniu czosnku i przegryzieniu się z mięsem jest cudowna! Kurczak rozpływał się z ustach. Podałam go ze szpinakiem i makaronem. Pyszne danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania