naprawdę dobre. Szczerze i gorąco Wam je polecamy, bo są proste, smaczne i całkiem efektowne. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: Sajgonki bez zawijania, czyli spring rolls bowl Sztandarowe danie kuchni wietnamskiej, wykwintne i eleganckie. Usmażone sajgonki są kruche i chrupiące, świeże – delikatne i miękkie. W naszym przepisie połączyliśmy jedno z drugim w taki sposób, że do misy ze składnikami świeżymi(...)smak oryginału. Pyszny jest sos do sajgonek: z masła orzechowego, zrobionego domowym sposobem. Zobacz przepis. Wtorek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania „Suszarnie” na trwale wkomponowały się w pejzaż polskiej gastronomii. I bardzo dobrze, bo dobre sushi jest zdrowe i lekko strawne. Taka jest też nasza sushi bowl. Zawiera wszystkie składniki jakie można znaleźć w klasycznym sushi. Jeśli macie możliwość
Niedzielny kucharzOstatnio bardzo często piekę te ciasteczka, bo są proste w przygotowaniu, smaczne i porównywalnie z innymi słodkościami - zdrowe. Wymagają też zwolnienia, bo najlepiej smakują maczane w
Życie zamknięte w smakuPolska stoi burakiem. Niektórzy twierdzą, że jednak to ojczyzna cebuli, ale ja się z tym nie zgodzę. Burak to burak i żadna smętna cebula tego nie zmieni. No ale dość o polityce, zajmijmy się warzywem. Nie wiem dlaczego, ówczesne kulinaria tak lekko po macoszemu traktują buraka. Owszem, raz na jakiś czas, ktoś wyskoczy z fajnym pomysłem, jednak w większości(...)kuchni to głównie zakwas buraczany, buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się wydawać
ladykitchenPodstawowe motto w kuchni: nie marnuj jedzenia, nie wyrzucaj jedzenia! Na portalu bankizywnosci.pl czytamy: Na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton jedzenia to aż 1/3 produkowanej żywności. Niemal 100 milionów ton żywności jest marnowane obecnie w Europie. W tej liczbie nie są ujęte straty odnoszące się do rolnictwa i rybołówstwa, zatem możemy oczekiwać, że skala jest jeszcze(...)większa. W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności (Eurostat) w tym: produkcja odpowiedzialna jest za marnowanie blisko 6,6 mln ton odpadów żywnościowych, gospodarstwa domowe ponad 2 mln ton, inne źródła czyli sektor dystrybucji to 0,35 mln ton czyli 350 000 ton żywności. Powyższe dane sytuują Polskę na 5 pozycji państw marnujących jedzenie
Naturalna KuchniaKuchni swiatecznej i noworocznej" zaproponowany przez Olge z blogu Smak imprezy. Ciesze sie bardzo z tego wydarzenia, bo przez kolejne dni na blogach beda sie pojawiac przepyszne przepisy na swiateczne dania. Ciesze sie tez na apetycznie wygladajace zdjecia. Jedyne czego zaluje to to, ze moj udzial w tej zabawie bedzie raczej bardzo skromny. Jutro z samego rana wyruszamy do Polski
Przysmaki KarolkiOpis Naleśniki Bolognese: Naleśniki Bolognese to niebanalny pomysł na pożywny obiad. Danie jest bardzo proste do przygotowania, świetnie wygląda i znakomicie smakuje. Naleśniki Bolognese to świetna
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneczosnkowy dressing opublikowała Bogusia z bloga "Bajeczna kuchnia". W poście kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować znajdziecie informacje czym zastąpić liście czosnku, często stosowane w kuchni indyjskiej. Do książki " Czosnek znany i nieznany " będziemy zapewne jeszcze nie raz wracać na naszym blogu. Publikacja wydana w 1989 roku nakładem Wydawnictwa Spółdzielczego nie doczekała się bowiem wznowienia. Autor(...)prof. dr hab. n. farm. Jerzy Lutomski, uznany na świecie autorytet w dziedzinie fitochemii, był przez 37 lat był dyrektorem Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu i prezesem Polskiego Komitetu Zielarskiego. *** Fragment dotyczący działania czosnku zaczerpnęłam z książki " Rośliny źródłem przypraw ", której autorami są Jindřich Krejča, Anton Šedo, Domowy syrop z czosnku na odporność stosowałam po raz pierwszy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i
Słodki Kompromisakurat pod ręką, przeważnie ryżowe lub owsiane. Jako, że mleka roślinne nie mają tłuszczu, by naleśniki miały dobrą elastyczność, dodaję do nich większą ilość oleju. Ostatnio eksperymentuję w mojej kuchni z mąką z płaskurki*, stąd naleśniki z dodatkiem tych dwóch mąk (orkisz i płaskurka), ale można oczywiście dodać sam orkisz. * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy(...)już w starożytnej Mezopotamii. Według badań historyków i archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa. Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni... Współcześnie możemy spotkać
Smaczne ZdroweSzwecji śniadania są podobne do tych polskich. Zwykle na talerzu znajdują się kanapki z szynką czy żółtym serem, jajka oraz ryby. Popularne są także naleśniki podawane na słodko z bitą śmietaną. Szwedzkie pannkakor, bo tak się nazywają, są bardzo cienkie, delikatne, chrupiące na brzegach. Ciasto jest dosyć rzadkie. Początkowo obawiałam się tej konsystencji. Zupełnie niepotrzebnie! Dla mnie są idealne(...)przepis na stałe zagości w mojej kuchni :) Podawałam z domowym dżemem śliwkowym i bitą śmietaną. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 3 jajka 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Smażyć na patelni z obu stron (opcjonalnie natłuszczonej, pominęłam). Powinny być rumiane. Podawać z dżemem i bitą
zadanie-gotowaniePogoda nie rozpieszcza w dalszym ciągu ale ma nadzieje, że jak pojedziemy do polski wygrzeje się chociaż trochę w słońcu. Wczoraj wieczorem przygotowałam sobie rogaliki tak abym bym miała świeże na śniadanie. Nie ma innego takiego ciasta, które mogłabym pochłaniać w nieskończoność, drożdżowe zwłaszcza takie maślane jest rewelacyjnie. Na drugim miejscu jest chałka, potem hm.. ciasto drożdżowe(...)serem i kruszonką:d pycha:) pamiętam jak moja babcia takie robiła, pachniała nim cała kuchnia. W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak maślane, że nic im więcej nie trzeba, zapraszam więc do wypróbowania przepisu. Składniki na 18 rogali 50 g drożdży 600 g mąki 150 g masła 150 g cukru szklanka mleka
ciastkarnia na kruchym spodzieowoce to żywność, którą wszyscy lubią i której nikt nie wyrzuca. Bo po co skoro jest pyszna i można ją zjeść zawsze. A jednak. Jak wynika z danych Polskich Banków Żywności , owoce to drugi, najczęściej marnowany produkt (na pierwszym miejscu, tak jak w roku poprzednim znajduje się chleb). 46% z nas przyznało, że zdarza nam się wyrzucać owoce do kosza(...)bananowe Bananowy krem krówkowy Czytaj więcej – przepisy z bananami w roli głównej Buziaki, Angelika Artykuł Nie marnuje – banany pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniSobota rozpoczęła się wspaniale, nie zwracając uwagi na aurę panującą za oknem pobiegłam do kuchni przygotować sałatkę, na drugie śniadanie. Zadanie było o tyle łatwe, że wczoraj przygotowałam większą ilość kaszy jaglanej i dotarła także paczka z zakupami zrobionymi przez internet w sklepie, najsmaczniejszym bazarze w sieci CABAS.pl W CABAS.pl kupicie produkty unikalne, tradycyjne i certyfikowane z pewnego źródła: lokalne(...)także z innych zakątków kraju czy świata. Wśród wybranych przeze mnie produktów są i polskie, ale i tureckie czy włoskie. W sklepie znajdziecie regionalne specjały jakie ma do zaoferowania Gruzja, Turcja, Italia, Pomorze, Warmia i Mazury, Wielkopolska oraz Ziemia Łódzka i Łowicka. Dzisiaj zapraszam na danie, do którego wykorzystałam dostępną w ofercie oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia extra
Moja smaczna kuchniaodzieżowych, to Slow Paczka będzie dla niej idealnym prezentem! Szczerze powiem, że to jedna z pozycji, które sprezentowałam sobie z wielką przyjemnością! W Slow Paczce znajdziecie tylko produkty lokalnych, polskich producentów. Starannie wyselekcjonowane, ułożone na sianku, pięknie i minimalistyczne zapakowane, dostarczone do rąk własnych – idealny prezent jeśli brakuje Wam czasu lub wiedzy na bieganie po targach spożywczych w poszukiwaniu niebanalnych(...)szafce? Mam na to sposób – zamiast kupować kolejną patelnię, zainwestujcie w rozwój jego umiejętności kulinarnych! CookUp to studio kulinarne zlokalizowane w Warszawie i Poznaniu. Można tutaj poznać zarówno tajniki kuchni Bliskowschodniej (warsztaty prowadzone są przez Samar Khanafer, autorkę bloga BlogSamar.com oraz uczestniczkę III edycji programu MasterChef) jak i technikę posługiwania się nożem. Warsztatów jest sporo, dla każdego się coś znajdzie
Fill The BowlMoi drodzy, zgodnie z zapowiedzią dziś ruszamy z pierwszym przedświątecznym konkursem. Niedługo będą kolejne W dzisiejszej zabawie do wygrania 5 x 10 szt. Yabu Natural Energy
Słodkie okruszki