Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni pomysł na smaczny obiad Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni to łatwy do przygotowania i mało
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPierogi ruskie to jedne z moich ulubionych. Oczywiste było dla mnie przygotowanie ich w tygodniu z potrawami Kresów Wschodnich. Nazwa nawiązuje do Rusi Kijowskiej, a nie
zadanie-gotowanieJak już często podkreślałam, nie przepadam za "słoikowymi" produktami. Z rzadka zdarza mi się kupić coś gotowego,lubię bowiem wiedzieć, co znajduje się w tym, co
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj będzie kuchnia meksykańska. Lekko na pewno nie będzie, natomiast będzie bardzo aromatycznie i pikantnie. No i oczywiście smacznie. Taco z chili i dodatkami to danie bardzo mocno kojarzące się z Meksykiem. Danie typu street food – czyli takie, które można zjeść na ulicy, bez używania sztućców. W każdym kraju znajdziemy chociaż jedno takie danie – w Polsce
PatiGotujeżadnym polskim domu nie może ich zabraknąć podczas Bożego Narodzenia. Na słodkości z makiem przygotowałem dla Was 3 wyjątkowe przepisy — jednym już się podzieliłem, a kolejne dwa pojawią się w następnych dwóch tygodniach. Jednak z kapustą już bywa trochę gorzej, bo oprócz mało świątecznej surówki, tradycyjnego bigosu i pierogów nie znajduje ona w mojej kuchni zbyt wielu zastosowań. Dania
Food Squareprzez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej piątej edycji.Poprzednia miała miejsce w sierpniu tego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach.Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji C.K. Browar.Jego twarzą tym razem został David Gaboriaud – znamy z programu „David w Europie” z telewizji kuchnia +. Akcja potrwa
Ostra na Słodkorównież w kuchni Meksyku i Rumunii, w której jest uznana za produkt tradycyjny. O jej procesie powstawania, cennych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych oraz o przeróżnych daniach świata, w których występuje, można by było pisać bardzo, baaardzo długo – dlatego zachęcam zapoznania się z większą ilością informacji na własną rękę. Ostatnimi czasy staje się również popularna w Polsce, dlatego zapraszamy
Symfonia SmakówKolejny bezglutenowy wypiek. Tym razem z dynią! Purée robiłam po raz pierwszy w życiu i w sumie żałuję, że tak późno. To dziecinnie proste! Posłużyły mi
Kuchnia EllieW mojej rodzinie piątek zazwyczaj upływa pod hasłem tartych ziemniaków, z których albo smażymy placki , albo pieczemy bliniarza lub tarciucha (opoczyńskie wersje babki ziemniaczanej). Ale ostatnio
Weekendy w domu i ogrodzieMój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy
Jem więc Jestemwłoska czy kuchnia chińska? Kocham obie, ciężko wybraćJ Wymarzona podróż kulinarna byłaby do kraju…? Tajlandia i Japonia. Ulubione warzywo, ulubiony owoc to…? Pomidor i maliny. Czy kolekcjonujesz talerzyki, szklanki, kubeczki, sztućce do sesji blogowych? Kolekcjonuję podkładki. Pytania od cookingwithblueberry: Jakie jest twoje największe marzenie? Własna kawiarnia.Czym sie zajmujesz (hobby)? Książki, seriale i przede wszystkim zumbaJMieszkasz w Polsce czy za granica
Mania GotowaniaTradycyjne polskie danie w nowej odsłonie – ryba wychodzi pysznie soczysta i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Czas: 40 minut Poziom trudności: średni Szacowana cena potrawy (4 porcje): ok. 40 zł Gołąbki z dorsza wpadły mi w oko od razu jak je tylko zobaczyłem, ale głównie ze względu na sposób podania, czyli w kapuście. Sam przepis – z magazynu Kuchnia – wymagał tuningu
Niedzielny kucharzniczym potrawa z królewskiego stołu - dlatego w nazwie znalazło się słowo "shahi" (królewski) Co to jest kofta Kofta to rodzaj pulpetów z mięsa mielonego lub warzyw bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej, na subkontynencie indyjskim oraz w krajach Kaukazu, na Bałkanach i w Azji Środkowej. Zazwyczaj koftę przygotowuje się z jagnięciny, baraniny, wołowiny lub kurczaka, W Grecji, na Cyprze(...)wegetariańskie (między innymi z ziemniaków i sera paneer), a na południu Indii i w niektórych rejonach Zatoki Perskiej kofty rybne. Kofty zazwyczaj podawane są w rożnego rodzaju sosach, w Polsce najbardziej popularny jest wariant turecki czyli kofta z grilla. Co to jest korma Korma dosłownie oznacza „wolne gotowanie" (duszenie) mięsa lub warzyw. Historia tej potrawy sięga XVI wieku i ekspansji
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakuchni jablka maja rozne zastosowanie, uzywam ich nie tylko do ciast i deserow, ale rowniez bardzo lubie ich smak w salatkach. Juz kiedys prezentowalam tu przepis na salatke z zielonym jabluszkiem. Tym razem proponuje polaczenie jablek winnych z kalarepka. Najlepsza jest mloda, swiezutka kalarepka, niestety u mnie niedostepna. Ta, ktorej uzylam do mojej salatki przyjechala az z Polski
Przysmaki Karolkinaprawdę dobre. Szczerze i gorąco Wam je polecamy, bo są proste, smaczne i całkiem efektowne. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: Sajgonki bez zawijania, czyli spring rolls bowl Sztandarowe danie kuchni wietnamskiej, wykwintne i eleganckie. Usmażone sajgonki są kruche i chrupiące, świeże – delikatne i miękkie. W naszym przepisie połączyliśmy jedno z drugim w taki sposób, że do misy ze składnikami świeżymi(...)smak oryginału. Pyszny jest sos do sajgonek: z masła orzechowego, zrobionego domowym sposobem. Zobacz przepis. Wtorek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania „Suszarnie” na trwale wkomponowały się w pejzaż polskiej gastronomii. I bardzo dobrze, bo dobre sushi jest zdrowe i lekko strawne. Taka jest też nasza sushi bowl. Zawiera wszystkie składniki jakie można znaleźć w klasycznym sushi. Jeśli macie możliwość
Niedzielny kucharzOstatnio bardzo często piekę te ciasteczka, bo są proste w przygotowaniu, smaczne i porównywalnie z innymi słodkościami - zdrowe. Wymagają też zwolnienia, bo najlepiej smakują maczane w
Życie zamknięte w smakuPolska stoi burakiem. Niektórzy twierdzą, że jednak to ojczyzna cebuli, ale ja się z tym nie zgodzę. Burak to burak i żadna smętna cebula tego nie zmieni. No ale dość o polityce, zajmijmy się warzywem. Nie wiem dlaczego, ówczesne kulinaria tak lekko po macoszemu traktują buraka. Owszem, raz na jakiś czas, ktoś wyskoczy z fajnym pomysłem, jednak w większości(...)kuchni to głównie zakwas buraczany, buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się wydawać
ladykitchenKuchni swiatecznej i noworocznej" zaproponowany przez Olge z blogu Smak imprezy. Ciesze sie bardzo z tego wydarzenia, bo przez kolejne dni na blogach beda sie pojawiac przepyszne przepisy na swiateczne dania. Ciesze sie tez na apetycznie wygladajace zdjecia. Jedyne czego zaluje to to, ze moj udzial w tej zabawie bedzie raczej bardzo skromny. Jutro z samego rana wyruszamy do Polski
Przysmaki Karolki