kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:63/100)

Risotto z dynią, zielonym groszkiem i cukinią 132

Jesień w kuchni kojarzy mi się głównie z kolorami oraz z rozgrzewającymi daniami jednogarnkowymi. Warto w tym czasie zrobić sobie kolorowy posiłek, zwłaszcza gdy za oknem zamiast złotej Polskiej jesieni, mamy pluchę i deszcz. Dziś przepis na risotto. Z moim ulubionym zielonym groszkiem, cukinią, a dla zaakcentowania jesiennego czasu, dołożyłam również dynię, która swoim słonecznym, złocistym kolorem ożywiła cały talerz

Smaki Na Talerzu
Kulinarny Puchar Śląska 144

wydarzenia była firma Weindich Sp. J. przy patronacie i pomocy merytorycznej Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska oraz Śląskiego Cechu Gastronomii.  Była to już druga edycja konkursu, w którym uczniowie śląskich szkół gastronomicznych prezentowali swoje umiejętności i kreatywność. Tematem przewodnim konkursu była kuchnia śląska w nowoczesnym wydaniu.  Nad przebiegiem konkursu czuwało Jury, tj. komisja techniczna, profesjonalna komisja degustacyjna

Smakowity Blog Kulinarny
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 148

Schab lub mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka 153

Pieczeń pod ciastem drożdżowym - kuchnia podkarpacka Ziemia Mielecka to obszar leżący na terenie dawnej Puszczy Sandomierskiej. Współcześnie kojarzy się on głównie z przemysłem lotniczym, jednak niegdyś były to dobra ziemskie należące do znamienitych polskich rodów – Mieleckich, Ossolińskich, Starzeńskich. Z tych właśnie okolic, a konkretniej z Czermina i Wadowic, pochodzi jedno z najbardziej nietypowych podkarpackich dań, jakie widziałam. Już sama nazwa(...)niezastąpiona. Chętnie dowiem się, czy spotkaliście się z podobnym daniem na Podkarpaciu lub w innych częściach kraju. Ze sposobu jego przyrządzania można snuć przypuszczenia, że ma ono związek z kuchnią tatarską, która pojawia się wśród dawnych regionalnych przepisów, jednak pewności co do tego faktu nie ma. Przepis otrzymałam od Katarzyny Dudek-Demidowskiej, która zna pieczeń zarówno z domu swojej mamy

Trzeci talerz
Smaki Hiszpani cz.2: Restauracja Toc de Mar i Lactuca (Barcelona) 137

Danie było przygotowane rewelacyjnie, idealnie. Jadłam już owoce morza w Polsce, ale te były niezrównane. Bardzo miła obsługa i ogródek w świetnym miejscu. Lactuca - jak widać na załączonym (pierwszym) zdjęciu płacisz raz i jesz, pijesz ile chcesz. Duży wybór dań głównych, deserów i napojów. Kompozycja własna. Bardzo smaczna kuchnia, profesjonalna obsługa. Polecam

Karola gotuje
No i klops! Prosto z Kalifornii 283

Na każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim

Jem więc Jestem
Kuchnia francuska jest prosta :) 154

rozdziałach, z których każdy zawiera po kilka przystawek, dań głównych i deserów. Miłośników kuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy Rok ”, w którym Autorka serwuje nam dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny. Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można bez problemu przygotować w polskich realiach, chociaż czasami będziemy musieli korzystać z produktów mrożonych. Wiosenna zupa z bobu(...)hitem. Znajdziecie go na naszym drugim blogu „ Kulinaria - potrawy z różnych stron świata ” Podawane przez Autorkę przepisy nie wymagają najwyższego poziomu wtajemniczenia – bez problemu przygotują je także początkujący miłośnicy kuchni francuskiej. Książka zapewne będzie też doskonałym prezentem dla wszystkich pasjonatów gotowania. "Apetyt na Francję" znajdziecie w naszej ulubionej księgarni internetowej platon24.pl

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jabłecznik z migdałami 256

jesień! Nadeszła pora na jabłeczniki, szarlotki, ciasta z jabłkami! Ten jabłecznik z migdałami to  uczta dla podniebienie, a zapach musu z cynamonem to uczta dla  zmysłów. Jabłecznik to typowe polskie, jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć o tej porze roku. Tym bardziej, że do przełożenia jabłecznika wykorzystałam własnoręcznie zrobiony mus z jabłek z dodatkiem cynamonu. Polecam też skubańca z budyniem(...)termoobiegiem i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, możemy posypać cukrem pudrem. Polecam:) The post Jabłecznik z migdałami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowe z malinami, jeżynami i sosem karmelowym 135

Kocham Ciasta czekoladowe i robię je bardzo często. Mam tez swój ulubiony przepis, który zresztą jest już na blogu, ale dzięki współpracy z marką POLSKIE MŁYNY

Życie zaczyna się w kuchni
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 205

jagodowy autorka: am.art | blog: am.art kolor i smak Frużelina autorka: e.slesinska89@gmail.com | blog: Aromatycznie w kuchni NALEWKI Sok, nalewka i dżem z czarnej porzeczki autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Czas na czeremchę – nalewka z owoców autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Najlepsza wiśniówka polska autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Łosoś na szpinaku z płatkami migdałów 169

Łosoś to coraz to popularniejsza w Polsce ryba jeśli chodzi o ryby świeże. Znajdziemy ją już niemal w większości marketów więc na pewno kiedyś skusicie się

Kuchnia PROzdrowotna
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 653

 Pancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię

Kuchnia Łukasza
Sałatka z jajkiem i warzywami 188

Sałatka z jajkiem i warzywami . Ta lekka sałatka jest dobra na każdą okazję. Polskie nowalijki są już dostępne. Polecam więc przygotować prostą i szybką w wykonaniu sałatkę z jajek, sałaty, ogórków, pomidorów i rzodkiewki to dietetyczna sałatka, którą można jeść samodzielnie podczas diety lub gdy się nie odchudzamy, podawać jako dodatek do obiadu. Nasze propozycje na sałatki znajdziecie TUTAJ. Sałatka(...)mieszamy sałatkę. Sałatkę z jajkiem i warzywami przekładamy do salaterek i jemy ze smakiem. Smacznego! The post Sałatka z jajkiem i warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczne warsztaty z historycznej rekonstrukcji kulinarnej 112

wakacji nad polskim morzem, gdzie po 30 latach pokochałam ryby. Wczorajsze warsztaty sprawiły, że nawet karp mi posmakował, był przepyszny. Pieczony w niskiej temperaturze, w mleku. Delikatny w smaku, cudowny. Warsztaty wraz z degustacją miały miejsce w stylowym wnętrzu Villi Intrata , położonej na terenie wilanowskiej rezydencji króla Jana III Sobieskiego w Warszawie. Poprowadził je szef kuchni – Maciej Nowicki. Swoje bogate

Moja smaczna kuchnia
7 szybkich przekąsek na EURO 2016 167

Euro już się zaczęło (całkiem optymistycznie), więc zapewne większość z Was kibicuje przed telewizorem w gronie znajomych, popijając piwko/ winko i przekąszając ... no właśnie co? Ja

Tradycyjna Kuchnia
Makarony, jeden z moich ulubionych tematów kulinarnych 210

Makarony, jeden z moich ulubionych tematów kulinarnych, potrafię o nich rozmawiać godzinami, a znajomym i rodzinie chętnie polecam te najlepsze. Od lat ufam jednej z włoskich

Moja smaczna kuchnia