Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą
Kulinarne S.O.S.Winestone to nowy koncept restauracji wprowadzany przez Mercure w Polsce. Koncepcja oparta jest na dwóch elementach. Po pierwsze, kolekcji win (wine), wyselekcjonowanych na podstawie wiedzy i doświadczenia sommelierów, a po drugie dań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także(...)chleb świeżo pieczony na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię. W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi stołami i marmurowymi blatami baru.” W restauracjach WINESTONE wina podzielono na 4 kategorie smakowe: „Świeże i smakowite”, „Lekkie i owocowe”, „Wyważone i eleganckie” oraz „Pełne i aromatyczne
królestwo garówpyszny obiad gotowy :) bataty/ziemniaki Bataty teraz są w naszej kuchni częstszym gościem niż ziemniaki, są dużo zdrowsze i bogatsze w cenne składniki, ale warto mieć w domu oba te warzywa, można z nich stworzyć pyszne zupy, frytki (pieczone w piekarniku), pur é e. Poza tym są podstawowymi składnikami wielu polskich obiadów, więc nie warto z nich rezygnować :) To była lista
Cooking Monsternajeść się można i ochłodzić. Najbardziej chyba popularny w Polsce jest tzw. chłodnik litewski. Czyli zupa na bazie botwinki i zsiadłego mleka (ewentualnie kwaśniej śmietany, kefiru, jogurtu lub maślanki). I my najczęściej taki jemy. Ale dzisiaj mamy coś innego. Rewelacyjny chłodnik ze śledzia. Ślązacy mówią, że to danie ich kuchni. Ale to samo również mówią Kaszubi. A chcecie wiedzieć
Marder&Marder Manufacturesłodkie lenistwo. Wczorajszy Półmaraton (jak tylko dojdę do siebie i zbiorę zdjęcia, opowiem Wam o nich więcej) dał mi nieźle popalić – 21 km w pełnym słońcu + wspaniała podróż polskimi kolejami sprawiła, że dziś wyglądam i czuję się jakby przejechał po mnie czołg… i to tak ze trzy razy. Jednak chyba nie umiem odpoczywać. Po półgodzinnym lenistwie doszłam(...)diecie) do środka muffinek dołożyłam kajmak Polecam Wam Kajmak firmy Polder – jest naprawdę mega pyszny (i to nie jest reklama :)). Nie ma na co czekać, lećcie do kuchni i zabierajcie się za pieczenie, gwarantuję Wam, że nie pożałujecie Orkiszowe muffinki makowo – kajmakowe przepis na 9 muffinek 210 g mąki orkiszowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 g maku
365 dni dookoła kuchnidość niezwykły smak używa się ich w kuchni bardzo oszczędnie. Można dodawać je do ryżu, owoców i potraw z warzyw. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy - A, B1, B2, B3, B5, C; Składniki mineralne - wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, siarka; Inne - saponiny, flawonoidy, lecytyna, białko. KIEŁKI PIEPRZYCY (RZEŻUCHY) Lepidium sativum - W Polsce bardzo popularna szczególnie w okresie wielkanocnym. Spożywanie kiełków
wege i kropkaleczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne w Europie Środkowej gulasze, angielski stew, czy polski bigos. Jednym ze składników naszej potrawy jest trawa cytrynowa. Kilka słów na jej temat. Jest jej ponad 50 gatunków. Pochodzi z Indii, obecnie coraz częściej uprawiana jest w Polsce. Ma przyjemny cytrynowy smak, posiada silne właściwości fungistatyczne ( hamujące rozwój grzybów). W roku2006 zespół(...)Uniwersytetu Ben Guriona z Izraela stwierdził, że trawa cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów. Składniki dla 5 osób: 50 dag polędwica wieprzowa pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag świeżych oczyszczonych krewetek
Kulinarny karnet Christopherabułce z makaronu przygotowałam specjalnie na smakowity konkurs „Malma – z miłości do makaronu”. „Bułkę” zrobiłam z makaronu Capellini nidi nr 51 ze 100% Amber durum, czyli tłumacząc na język polski z makaronowych gniazdek z nitek. Makaronowe „bułki” do grillowanego schabu to świetna alternatywa dla tradycyjnej buły i burgerów. Meksykańskie mini burgery z salsą z pomidorów i czerwonej cebuli Domowy(...)miejsce burgera, przykrywamy drugą „bułką”. Analogicznie postępujemy z drugą porcją. Smacznego. The post Grillowany schab w bułce z makaronu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNieopodal ujścia rzeki Sierpienicy do Skrwy, w dolinie oddzielającej ziemię płocką od dobrzyńskiej, leży Sierpc. Wielokrotnie przejeżdżałam przez to miasto, podróżując na północny-zachód Polski
Na moim stoleJak myślicie połączenie ciasta, baklii i kokosu może się udać? Myślę, że to najlepsze połączenie jakie jadłam w ostatnim czasie;) Kokosowy keks na bazie mąki
Życie zaczyna się w kuchniprawie miesiąca „zabawiałam się” w kuchni świątecznymi składnikami. Co to za składniki? Rozmaite dynie , słodkie ziemniaki, brukselki, żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych. To takie moje kalifornijskie cliche. Tak jak ziemniaki z koprem w Polsce. Według mnie dynia sama w sobie jest dość mdła
Jem więc Jestemtrochę nieporadnie, ale najważniejszy jest smak, który nie odbiega od oryginału jak stwierdził Piotrek. Takie Bounty w gorzkiej czekoladzie, zapakowane w czerwono-pomarańczowy papierek zawsze kupowałam w Berlinie, w Polsce niestety jakoś nie wpadły mi w oko, widzę tylko Bounty w mlecznej czekoladzie, dla mnie one są za słodkie. Jestem jedną z tych osób które smak kokosa w słodyczach uwielbiają(...)trzymając w lodówce do 3 tygodni jeśli wytrzymamy z naszym apetytem. The post Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiemal w każdym polskim domu niedziela jest dniem gotowania rosołu. A co zrobić z mięsem pozostałym po rosole? Najprościej jest je zjeść… zrob
Kulinarny S.O.S.Masło orzechowe dla większości osób (szczególnie tych nieco starszych) będzie kojarzyć się z dzieciństwem. W latach 80 ubiegłego wieku wielkie słoje masła orzechowe docierały do Polski z krajów zachodnich i były uważane za produkty „odświętne”. Obecnie nie brakuje ich na pułkach sklepowych lecz warto wiedzieć, że większość z nich nie jest warta naszej uwagi. Mając możliwość(...)dobre masło orzechowe, to udajmy się do sklepu ze zdrową żywnością. Zapłacimy nieco więcej ale będziemy mieć pewność tego co jemy. Artykuł Pyszne masło orzechowe pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna Kuchnianaprawdę tanio. Warto szukać barów z samoobsługą i ukraińskim jedzeniem, gdzie miłe Panie podają zza lady to co chcemy :) Trochę to przypomni Wam bary z końca lat 80 w Polsce, ale nie w stylu "Misia", jest kultura i czysto hihi. Niesamowicie urzekła nas zupa o szumnej nazwie "Zieleni barszcz", który okazał się szczawiową z jajkiem :) a my snuliśmy historie(...)okupowane są wyłącznie przez główne sieci znanych nam kotleciarskich przysmaków społeczeństwa itp barów. Jakież było nasze zaskoczenie kiedy zobaczyliśmy lokalne fastfood-y z np. tak egzotyczną dla nas kuchnią jak tatarski fastfood :) To było niezwykłe, że udało im się w samym centrum stolicy zrobić jadłodajnie z lokalnych przysmaków a nie kolejne burgerownie. Oczywiście takie również są w Kijowie
vegetanie