kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:76/100)

Buraczane muffinki na Dzień Mamy 107

się nie uda? (ton ponurej pewności) – za godzinę goście przychodzą, a Ty będziesz jeszcze ciasto piekła (bo się jeszcze poparzą przy jedzeniu ciepłego). Na szczęście tylko w kuchni wychodzi jej sceptycyzm, we wszystkich innych sferach życia czuję jej niesamowite wsparcie. Pamiętam jak byłam mała pojechałyśmy do sanatorium, jako mały gzub złapałam oczywiście (co innego można „dostać(...)łóżku pod jej kołdrą, a ona drzemała w fotelu. Kiedy byłam w podstawówce, to bardzo lubiłam gdy, któreś z rodziców mnie odpytywało przed sprawdzianem. Podział kompetencji był jasny: historia, polski i biologia to było zadanie Taty, mama jako fizyk z zawodu maglowała mnie z… matematyki, fizyki i temu podobnych przyjemności. Zdarzały się jednak wyjątki od tej reguły

Szybko Tanio Smacznie
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym po szwedzku 175

tradycyjną szwedzką recepturą bo się na niej po prostu nie znam. Dostałam go od czytelniczki bloga, Donaty, która mieszka na stałe w Szwecji i twierdzi, że to klasyka tamtejszej kuchni. T ak mnie zachęcała do ich zrobienia, że musiałam spróbować. Jak wiecie nie jestem specjalnie śledziowa chociaż zjem śledzika z przyjemnością. Poza takimi zwykłymi w oleju z cebulką ostatnio hitem(...)właśnie te, na które przepis macie poniżej. Jedyną przeszkodą żeby je sobie zrobić od razu może być dla niektórych kłopot z kupieniem creme fraiche bo tej chyba w polskich sklepach nie ma. Ale i na to jest sposób więc nie ma wymówek - robimy śledzie w sosie śmietowo-musztardowym! Dobry śledź jest zawsze dobry a ten przepis przypasował mi bardzo więc

Smaczna Pyza
Oliwki marynowane z suszonymi pomidorami i czosnkiem 179

Dzisiaj postanowiłam przygotować kolejny słoiczek, tym razem wykorzystałam wcześniej zamarynowane zielone oliwki z pestkami i połączyłam z suszonymi pomidorami, ząbkami czosnku i otartą skórką z cytryny

Moja smaczna kuchnia
Maślane bagietki czosnkowe 202

Uwielbiam eksperymenty z pieczywem, ten zapach w kuchni podczas wyrastania i pieczenia, samo tworzenie jest dla mnie czystą przyjemnością. Marzy mi się taka mała manufaktura chleba, tylko to co ręcznie stworzę....może kiedyś?. Dzisiaj mocne aromaty czosnku, ziół i dobrego masła. Składniki na 6 bagietek o długości ok 30 cm: 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może(...)więcej 2 i 1/2 szk letniej wody 10 dag świeżych drożdży 2 płaski łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Do posmarowania: 15 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz 1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować.  2. Do miski przesiewamy mąkę

Apetyczna babeczka
Najedzeni bardzo FEST! 141

Hotel Forum to jeden z pomników PRLu, który jest doskonale rozpoznawany w całej Polsce. Mieści się prawie w samym sercu Krakowa kontrastując Wawel po drugiej stronie Wisły. Opuszczony, stary budynek, który wyglądem bardziej straszy niż przysparza miłych wrażeń, jest dla wielu symbolem przemijania. W ostatni weekend jednak znowu zrobiło się gwarno w parterowym holu. Nie tylko ze względu na ruch(...)powodu dużej imprezy kulinarnej NAJEDZENI FEST! Kapitalna inicjatywa tym razem w otoczce karnawału po raz kolejny zagościła w komunistycznym gmachu, aby znowu tchnąć życie i zapach dobrej (naprawdę dobrej!) kuchni w mury budynku. Oczywiście nie mogło zabraknąć tam również nas! Próbowałam, kosztowałam, rozmawiałam, uśmiechałam się do ludzi, podpatrywałam, wąchałam, chłonęłam cudowną atmosferę, robiłam zdjęcia. Mama chodziła, obserwowała, smakowała, kupowała, podpytywała

Moja Mama Gotuje
Festiwal smaku w Grucznie 114

osób. Żadna z tych osób nie znalazła się tu przypadkowo. Trzeba tu świadomie przyjechać kilkanaście, kilkadziesiąt, kilkaset kilometrów. Festiwal jest miejscem gdzie spotykają się producenci najlepszych tradycyjnych produktów, szefowie kuchni oraz my świadomi konsumenci. Jest to niepowtarzalna okazja, aby w jednym miejscu spróbować i ewentualnie kupić niektóre z kilkuset naturalnych, unikatowych produktów. Konkursy: Miód Roku, Smak Roku, Turniej Nalewek oraz(...)miało za zadanie przygotować przystawkę z jesiotrem, oraz danie główne z użyciem mięsa z daniela. Konkurs organizowany jest przez organizowany przez Akademię Molekularną Jeana Bosa. Zwycięzcy tegorocznego Turnieju Kucharzy Polskiej Gastronomii: Pierwsze miejsce, Wojciech Rabiega i Magdalena Zaborowska-Kłosińska, Hotel ***SPA Tristan Restauracja Kobaltowa Kąty Rybackie . Drugie miejsce zajęli Krzysztof Szczepaniak i Maciej Winkler- Hotel Camping Malta, Restauracja Rycerska Poznań

królestwo garów
Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku 1011

niezapowiedzianej wizyty gości. Połączenie ziemniaków, cebuli, ryby oraz śmietany dało zaskakujący efekt! Po tym, jak pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się to danie z okazji różnych świąt, np. Wigilii, głównie z dodatkiem anchois lub sardynek. Z racji tego, że skandynawskie zimy są naprawdę bardzo zimowe i dość(...)Sycące, gorące i dość...tłuste, dlatego w wersji, którą przygotowałam, zamieniłam śmietankę kremówkę na tę o zawartości 18% tłuszczu, a masło, na olej roślinny. Dodatkowo podałam do zapiekanki, jako polski akcent, surówkę z kiszonej kapusty z marchewką, coby zbić odrobinę absorbowany cholesterol ;P Było tak kremowo i pysznie, że z pewnością przyrządzę ją jeszcze niejeden raz! W końcu idzie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Węgierska zupa gulaszowa. 949

Węgierskie słowo gulyas oznacza zupę. Dosyć gęstą, treściwą i mięsną, ale zawsze zupę, a nie potrawkę, czy sos. Pełna nazwa tej potrawy to gulyasleves lub bogracsgulyas

zadanie-gotowanie
Podcasty, których warto słuchać 119

wystarczy pobrać odcinki na swoje urządzenie mobilne). Podcasty zazwyczaj publikowane są w sposób regularny. W Polsce podcasty pojawiły się w roku 2005. Za pierwszy polski podkast uznawana jest, prowadzona przez dwóch Włochów – Pierluigiego i Leonardo, audycja „Warsaw calling, a za pierwszego faktycznie polskiego podkastera uważa się zwykle Jacka Artymiaka . Dlaczego warto słuchać podcastów? Podcasty mają naprawdę wiele zalet. Ogromnie(...)rozkręcić własną markę osobistą, zdobędziecie wiedzę z zakresu marketingu, social mediów, rozwoju osobistego, czy też finansów. Na zachętę powiem Wam jeszcze, że to jeden z najpopularniejszych podcastów w Polsce. Italiano Automatico Podcast To coś dla osób, które uczą się języka włoskiego (musicie jednak znać już trochę włoski, ponieważ jest on prowadzony tylko po włosku przez Włocha :). Odcinki poruszają różnorodną tematykę

365 dni dookoła kuchni
Grillowane polędwiczki z zielonym sosem i tagliatelle 145

Kiedyś podrzucono mi reklamę w jakiejś takiej gazecie Elle czy cuś takiego. Był tam opublikowany konkurs na danie inspirowane kuchnią włoską. Do wygrania były takie fajne czerwone urządzenia Kitchen Aid. Wystarczyło dodać przepis na portalu www.bobyy.pl i czekać na wygraną. Niestety moje polędwiczki nie wygrały... Niemniej jednak przepis został zapisany, a wraz z nim zdjęcie potrawy przed zjedzeniem(...)opisałem na wspomnianym portalu. Ponadto można tam znaleźć ciekawe przepisy, interesujące artykuły. Nota bene, to właśnie na podstawie tego, co stworzyli użytkownicy portalu bobyy.pl został wydany nowy magazyn kulinarny "Polska Gotuje" (wydawnictwo Burda). Traf chciał, że w pierwszym, dziewiczym numerze magazynu, został opublikowany powyższy przepis... Miła nagroda. Podziękował redakcji za nią. Aktualizacja Bobyy.pl przekształciło się w przeslijprzepis.pl

Right Behind The Kitchen
Galette z serem i truskawkami 290

twaróg  z kostki (ale ser z wiaderka też może być), budyń truskawkowy (który nadał masie twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się(...)Przed podaniem galette obkładamy jeszcze czerwonymi porzeczkami i oprószamy cukrem pudrem. Pyszne to było! Smacznego:) The post Galette z serem i truskawkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek kajmakowy z pomarańczą 659

Wielkanoc już za pasem więc czas najwyższy na moja pierwszą świąteczną inspirację przepisową. Zaczynam od słodkości i dzielę się dzisiaj z Tobą przepisem na cudowny mazurek

Delicious Place
Forszmak 114

przystawka od vor – przed + schmackhaft – smaczny, apetyczny. Początkowo był to więc rodzaj przekąski. Niezwykle popularny forszmak w latach 80-tych królował w polskich restauracjach, gdzie podawany był  jako danie główne. Do tej pory smak forszmaku pozostał niezmienny i w takiej samej postaci jak przed laty można się(...)stołówkach wyższych uczelni. Mój forszmak powstał więc trochę z sentymentu do tych studenckich lat. Posmakował całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula

To co kocham
Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę 204

Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę.    Słodki zielnik Lary to

Kuchnia na wzgórzu
Torta della nonna czyli włoskie ciasto z polskimi śliwkami 150

Kiedyś upiekłam już torta della nonna czyli włoski tort babci i jest on tutaj [ klik ] a dziś proponuję pyszną jego inną wersję ze śliwkami. Dodałam tutaj

Moje Małe Czarowanie
Bananowe Pole 147

Hej i hopla! Witajcie w 2015 roku. Dla nas to zapowiedź pełnego roku pod znaku Banana i Soli - w końcu nowy rok, nowe możliwości! O tym

Bananowe Pole
Chorwacja, Chorwacja ciąg dalszy... 150

Po trzech dniach niezbyt zachęcającej pogody na niebo wyszło piękne słoneczko, dzięki czemu już jesteśmy brązowi. Brązowi i ciągle najedzeni, gdyż rozpieszcza nas mama właściciela. Zaczęło

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania