Sałatka ziemniaczana w wersji przypisywanej zwykle kuchni południowo-niemieckiej i austriackiej. Nie ma jednego na nią przepisu, więc występuje w różnych wariantach. Wspólny jest jednak zwykle element kwaśny – np. ocet czy konserwowe ogórki, choć można spotkać nawet kapary i anchois. Typowa jest również cebula (często czerwona), czosnek, bulion, a także dodatek odrobiny oleju roślinnego. Podawana może być zarówno na zimno(...)podgrzaniu. W wersji kojarzonej z północnymi regionami Niemiec zawiera często majonez, wymaga przechowywania w lodówce i jako taka przypomina trochę znaną w Polsce tzw. sałatkę warzywną czy rosyjską sałatkę Oliviera. Dlatego możecie eksperymentować do woli, a przepis poniżej jest tylko jedną z możliwych propozycji. Zakłada jednak osiągnięcie dobrego efektu dekoracyjnego – stąd w naszej wersji składniki nie są ze sobą bezładnie
Kulinarna PokusaShawarma to kuzynka greckiego gyrosa i tureckiego donner kebaba. Niesamowicie pachnie, roztaczając w domu aromat dalekiej podróży. Jest przy tym tak prosta do zrobienia, że grzech
Niedzielny kucharzBurgery buraczane z kaszą jaglaną w wersji odmienionej... bo nadziewane mozzarellą. Są to burgery wegetariańskie, ale są tak smaczne, że nawet mięsożercy nimi nie pogardzą 😉 Co
Kuchnia MagdaLenybiałe wino, a pesto przygotowałam z dodatkiem sosu rybnego, tajskiej bazylii i chili w ilości większej o 100%. Dzięki temu, kluseczki dają "niezłego kopa", co w przypadku kuchni tajskiej nie powinno dziwić :), a tajska bazylia, która ma niewiele wspólnego z popularną u nas bazylią, wprowadza nuty mięty, anyżu i lukrecji. Tajska bazylia (bazylia azjatycka) jest rośliną bardzo popularną(...)Hanoi w Wietnamie była to hung qui, w Indiach znajdziecie ją pod nazwą tulsi, a tam gdzie mnisi buddyjscy wykorzystują ją do ceremonii religijnych holy basil (święta bazylia). W Polsce do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką, w Wólce Kosowskiej k/Warszawy w każdym małym sklepiku prowadzonym przez Wietnamczyków. Polecam, zwłaszcza wszystkim zabieganym, cierpiącym na notoryczny brak czasu ;) Czas przygotowania
SzczyptaSmaQNalewka jabłkowa, prosty przepis na prezent świąteczny Tą nalewkę dostałam kiedyś w prezencie od Izy i tak mi przyszło do głowy, żeby tegoroczny ogrom jabłek tak
Kuchnia na wzgórzuKurczak po seczuańsku...Soczyste, marynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka.Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.A wszystko zanurzone w aromatycznym
Gospodyni Miejskasię nie uda? (ton ponurej pewności) – za godzinę goście przychodzą, a Ty będziesz jeszcze ciasto piekła (bo się jeszcze poparzą przy jedzeniu ciepłego). Na szczęście tylko w kuchni wychodzi jej sceptycyzm, we wszystkich innych sferach życia czuję jej niesamowite wsparcie. Pamiętam jak byłam mała pojechałyśmy do sanatorium, jako mały gzub złapałam oczywiście (co innego można „dostać(...)łóżku pod jej kołdrą, a ona drzemała w fotelu. Kiedy byłam w podstawówce, to bardzo lubiłam gdy, któreś z rodziców mnie odpytywało przed sprawdzianem. Podział kompetencji był jasny: historia, polski i biologia to było zadanie Taty, mama jako fizyk z zawodu maglowała mnie z… matematyki, fizyki i temu podobnych przyjemności. Zdarzały się jednak wyjątki od tej reguły
Szybko Tanio Smacznietradycyjną szwedzką recepturą bo się na niej po prostu nie znam. Dostałam go od czytelniczki bloga, Donaty, która mieszka na stałe w Szwecji i twierdzi, że to klasyka tamtejszej kuchni. T ak mnie zachęcała do ich zrobienia, że musiałam spróbować. Jak wiecie nie jestem specjalnie śledziowa chociaż zjem śledzika z przyjemnością. Poza takimi zwykłymi w oleju z cebulką ostatnio hitem(...)właśnie te, na które przepis macie poniżej. Jedyną przeszkodą żeby je sobie zrobić od razu może być dla niektórych kłopot z kupieniem creme fraiche bo tej chyba w polskich sklepach nie ma. Ale i na to jest sposób więc nie ma wymówek - robimy śledzie w sosie śmietowo-musztardowym! Dobry śledź jest zawsze dobry a ten przepis przypasował mi bardzo więc
Smaczna PyzaDzisiaj postanowiłam przygotować kolejny słoiczek, tym razem wykorzystałam wcześniej zamarynowane zielone oliwki z pestkami i połączyłam z suszonymi pomidorami, ząbkami czosnku i otartą skórką z cytryny
Moja smaczna kuchniaUwielbiam eksperymenty z pieczywem, ten zapach w kuchni podczas wyrastania i pieczenia, samo tworzenie jest dla mnie czystą przyjemnością. Marzy mi się taka mała manufaktura chleba, tylko to co ręcznie stworzę....może kiedyś?. Dzisiaj mocne aromaty czosnku, ziół i dobrego masła. Składniki na 6 bagietek o długości ok 30 cm: 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może(...)więcej 2 i 1/2 szk letniej wody 10 dag świeżych drożdży 2 płaski łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Do posmarowania: 15 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz 1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę
Apetyczna babeczkaHotel Forum to jeden z pomników PRLu, który jest doskonale rozpoznawany w całej Polsce. Mieści się prawie w samym sercu Krakowa kontrastując Wawel po drugiej stronie Wisły. Opuszczony, stary budynek, który wyglądem bardziej straszy niż przysparza miłych wrażeń, jest dla wielu symbolem przemijania. W ostatni weekend jednak znowu zrobiło się gwarno w parterowym holu. Nie tylko ze względu na ruch(...)powodu dużej imprezy kulinarnej NAJEDZENI FEST! Kapitalna inicjatywa tym razem w otoczce karnawału po raz kolejny zagościła w komunistycznym gmachu, aby znowu tchnąć życie i zapach dobrej (naprawdę dobrej!) kuchni w mury budynku. Oczywiście nie mogło zabraknąć tam również nas! Próbowałam, kosztowałam, rozmawiałam, uśmiechałam się do ludzi, podpatrywałam, wąchałam, chłonęłam cudowną atmosferę, robiłam zdjęcia. Mama chodziła, obserwowała, smakowała, kupowała, podpytywała
Moja Mama Gotujeosób. Żadna z tych osób nie znalazła się tu przypadkowo. Trzeba tu świadomie przyjechać kilkanaście, kilkadziesiąt, kilkaset kilometrów. Festiwal jest miejscem gdzie spotykają się producenci najlepszych tradycyjnych produktów, szefowie kuchni oraz my świadomi konsumenci. Jest to niepowtarzalna okazja, aby w jednym miejscu spróbować i ewentualnie kupić niektóre z kilkuset naturalnych, unikatowych produktów. Konkursy: Miód Roku, Smak Roku, Turniej Nalewek oraz(...)miało za zadanie przygotować przystawkę z jesiotrem, oraz danie główne z użyciem mięsa z daniela. Konkurs organizowany jest przez organizowany przez Akademię Molekularną Jeana Bosa. Zwycięzcy tegorocznego Turnieju Kucharzy Polskiej Gastronomii: Pierwsze miejsce, Wojciech Rabiega i Magdalena Zaborowska-Kłosińska, Hotel ***SPA Tristan Restauracja Kobaltowa Kąty Rybackie . Drugie miejsce zajęli Krzysztof Szczepaniak i Maciej Winkler- Hotel Camping Malta, Restauracja Rycerska Poznań
królestwo garówniezapowiedzianej wizyty gości. Połączenie ziemniaków, cebuli, ryby oraz śmietany dało zaskakujący efekt! Po tym, jak pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się to danie z okazji różnych świąt, np. Wigilii, głównie z dodatkiem anchois lub sardynek. Z racji tego, że skandynawskie zimy są naprawdę bardzo zimowe i dość(...)Sycące, gorące i dość...tłuste, dlatego w wersji, którą przygotowałam, zamieniłam śmietankę kremówkę na tę o zawartości 18% tłuszczu, a masło, na olej roślinny. Dodatkowo podałam do zapiekanki, jako polski akcent, surówkę z kiszonej kapusty z marchewką, coby zbić odrobinę absorbowany cholesterol ;P Było tak kremowo i pysznie, że z pewnością przyrządzę ją jeszcze niejeden raz! W końcu idzie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWęgierskie słowo gulyas oznacza zupę. Dosyć gęstą, treściwą i mięsną, ale zawsze zupę, a nie potrawkę, czy sos. Pełna nazwa tej potrawy to gulyasleves lub bogracsgulyas
zadanie-gotowaniewystarczy pobrać odcinki na swoje urządzenie mobilne). Podcasty zazwyczaj publikowane są w sposób regularny. W Polsce podcasty pojawiły się w roku 2005. Za pierwszy polski podkast uznawana jest, prowadzona przez dwóch Włochów – Pierluigiego i Leonardo, audycja „Warsaw calling, a za pierwszego faktycznie polskiego podkastera uważa się zwykle Jacka Artymiaka . Dlaczego warto słuchać podcastów? Podcasty mają naprawdę wiele zalet. Ogromnie(...)rozkręcić własną markę osobistą, zdobędziecie wiedzę z zakresu marketingu, social mediów, rozwoju osobistego, czy też finansów. Na zachętę powiem Wam jeszcze, że to jeden z najpopularniejszych podcastów w Polsce. Italiano Automatico Podcast To coś dla osób, które uczą się języka włoskiego (musicie jednak znać już trochę włoski, ponieważ jest on prowadzony tylko po włosku przez Włocha :). Odcinki poruszają różnorodną tematykę
365 dni dookoła kuchni