myśli Szklany dzbanek filtrujący 2 L - LED Sensor. Jest to niezwykły dzbanek z kilku powodów ale o tym pózniej... Najpierw kilka słów o DAFI. Przede wszystkim DAFIjest POLSKI. Każdy ,nawet najmniejszy element, tworzony jest w naszym kraju. Producent stawia na oszczędność, ekologię, estetykę. I to wszystko znajdziemy w każdym produkcie DAFI- od dzbanków filtrujących, na prawdę dla każdej(...)odpady PET. Po trzecie ESTETYKA Nowoczesne dzbanki filtrujące są dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej. Opływowy i delikatny kształt wraz z wysokiej jakości technologią działania tworzą produkt, który w kuchni jest przydatnym wyposażeniem, a także prawdziwą ozdobą. Dzbanki DAFIsą eleganckie. Obszerna paleta barw Szklanego dzbanka filtrującego 2 L - LED Sensorsprawia, że jego wybór staje się łatwy
Z Kuchni Do KuchniOtwieram lodówkę...patrzę i patrzę...i WRACA MI PAMIĘĆ...!!! I znów się przenosimy na Sycylię. Pod Syrakuzy.Teściu będzie grał pierwsze skrzypce. Jak wiadomo, a
Z Kuchni Do KuchniCoś dla fanów dalekowschodniego połączenia smaku słodko-kwaśne – pochodzący z Indii chutney, na polską nutę. W roli głównej rabarbar i jabłka, jako akompaniament – owoce jałowca. Musicie go spróbować! Chutney to sos, którego bazą mogą być zarówno owoce jak i warzywa. Spotkacie bardziej płynne lub bardziej gęste jego wariacje, chutney bardzo kremowe i gładkie lub o zróżnicowanej, grubszej fakturze(...)Bazą zawsze są wybrane warzywa bądź owoce, czosnek i cebula, a dodatki smakowe, czyli przyprawy, dobierane są w zależności od regionu powstania sosu czy użytego składnika bazowego. W polskich sklepach najszybciej znajdziecie chutney z owoców mango, który uwielbiany jest na Wyspach Brytyjskich. Rabarbar myjemy z piasku, obieramy ściągając z niego cienką skórkę, odcinamy zdrewniałe końce. Moje laski rabarbaru były szerokie
Karo in the KitchenSałatka tabbouleh arabska sałatka z pietruszki Sałatka tabbouleh to popularna na Bliskim Wschodzie, bogata w witaminy, prosta sałatka z bardzo drobno pokrojonych warzyw
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDrinki bezalkoholowe dają prawdziwe pole do popisu , jeśli chodzi o kreatywność w ich tworzeniu. Nie tylko więc ich picie, ale i przygotowywanie staje się dobrą zabawą
Różowa kuchniaodparuj... wszystko dla osiągnięcia niezwykłego efektu - aromatycznej "mikstury" pt. makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą. Marlena de Blasi w swojej książce prezentuje wiele niebanalnych przepisów, które udowadniają, że kuchnia południowych Włoch to coś więcej niż aglio, olio e peperoncino czy spaghetti z bazyliowym pesto. Nie mam nic przeciwko tym popularnym daniom, co więcej uwielbiam je, ale miło jest poszerzyć(...)użyć czarnych oliwek w postaci suszonej (aby razem z pomidorami mogły nasiąknąć winem niczym rodzynki dodawane do ciasta nasączane rumem). Jeszcze niedawno myślałam, że jest to składnik, którego w Polsce nie da się kupić i do swojej potrawy dodałam zwykłe czarne oliwki ze słoika. Jednak niedawno odkryłam w Warszawie sieć delikatesów z produktami śródziemnomorskimi - Piccola Italia, gdzie można kupić suszone
Chilli Czosnek i OliwaSzwedzka zupa grochowa W średniowieczu zupę grochową jedzono zazwyczaj w czwartki, aby solidnie się posilić i przygotować do postu, który zaczynał się w piątek. Nieco później
Codzienne Gotowanietego typu kupnych produktach bardzo często jest olbrzymia ilość soli i innych dodatków, które niekoniecznie są nam niezbędne. Co warto położyć na grill? Najpopularniejszym produktem spożywanym z grilla w Polsce jest niezaprzeczalnie karkówka. O ile zjemy porcję karkówki raz w miesiącu, raczej nic nam się nie stanie. Jednak nie oszukujmy się - w sezonie grillowym, a zwłaszcza urlopowym, mało kto ogranicza(...)zawinięty w folię z pewnością przypadnie do gustu wielu amatorom grilla. Kolejną propozycją są warzywa - np. cukinia czy bakłażan. Jeśli ktoś ma więcej czasu i lubi bawić się w kuchni może przygotować np. roladki z cukinii czy oszukane frytki z batatów. Na grillu możemy przygotować niemal wszystkie warzywa, na które mamy ochotę - nie zapomnijmy jednak zawsze owinąć ich folią aluminiową
Z notatnika dietetykaherbat oraz świeżo wyciskane soki i koktajle. Obiadokolacje (w godz. 17-20) to duży wybór najróżniejszych dań. Hotel proponuje kolacje tematyczne. Podczas naszego pobytu zaserwowano nam kolację włoską, polską , grillową, która odbywała się w góralskiej chacie. Było pysznie i różnorodnie. Może trochę brakowało mi większej ilości owoców i deserów. Poza główną restauracją posiłki można zamówić w małej restauracji(...)hotelem nie pozwolił cieszyć się i korzystać ze zbyt wielu propozycji Wellu Anti Aging Institutu ale szczerze polecamy masaże:) Czy polecam ten hotel? Z czystym sumieniem. Piękne otoczenie, wyśmienita kuchnia, atrakcyjne zaplecze rekreacyjne dla dzieci i dorosłych, czystość, przyjemne wnętrza i przemiła obsługa dostarczyły nam cudownych wspomnień . Sprawdźcie i przekonajcie się sami. Uwaga: Post nie jest sponsorowany
WYSPA SZCZĘSLIWAminut! Czas przygotowania: 10 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże Przezroczysty i łamliwy, gdy jest suchy, biały jak mleko, gumowaty i elastyczny po ugotowaniu – makaron ryżowy, fundament kuchni azjatyckiej, kojarzony głównie Chinami, ale najbardziej rozpowszechniony w południowej części kraju, w Tajlandii, Singapurze i Wietnamie. Wymyślony gdzieś w dawnych wiekach dynastii Qin, rządzącej Chinami w II w. przed Chrystusem(...)wycinanie długich wstążek z wysuszonych płatów ryżowych, albo, podobnie, jak pszeniczny kuzyn, w skutek wałkowania i rozciągania. Podobnie jak makaron zbożowy, sprzedawany jest w postaci świeżej oraz suszonej. W Polsce dostępny jest chyba wyłącznie ususzony. Rozpisaliśmy się o makaronie ryżowym, bo jest to bardzo wdzięczny produkt kulinarny, szalenie prosty w obróbce, wymagający znacznie mniej czasu na ugotowanie niż makaron zbożowy
Niedzielny kucharzDzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy. Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki makaron, a wywar- podobny do naszego polskiego rosołu- przyrządzany jest na wieprzowinie. Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem(...)Wojnie Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze- wielu z nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki i restauracje. Ramen stał się bardzo popularnym pożywieniem, a taniej mąki na makaron nie mogło zabraknąć. Zupy z makaronem instant w takiej postaci
Karo in the Kitchenprzy czym do każdego z nich zostały podpięte trzy przepisy. Właściwie mamy tu wszystko i jednocześnie nic. Autorki prezentują przepisy na śniadania, obiady, romantyczne kolacje, desery czy inspiracje z kuchni włoskiej i francuskiej. Niewielka ilość przepisów sprawia, że niektórzy może nic nie znajdą dla siebie wśród tych propozycji. Autorki dorzuciły od siebie także kilka rad odnośnie produktów, które nie znalazły(...)ładne oraz czytelna czcionka i bardzo dobry układ przepisów. Książkę powinni sprawić sobie przede wszystkim fani programu autorek, dla których książka będzie dopełnieniem emitowanym odcinków. Wydawnictwo: Literackie Język oryginały: polski Rok wydania: 2013 Ilość stron
Pasja Smakurosyjskich fast-foodów - linki tutaj: Kroszka Kartoszka , Блинная , Tеремок . Czy to oznacza, że w trakcie wizyty w Rosji jadłam same fast-foody? Oczywiście, że nie! Czym zatem jest rosyjska kuchnia? To nie tylko bliny i pielmieni, choć są bardzo popularne i bę dąc w Rosji obowiązkowo trzeba je spróbować. Oprócz tego niemal w każdym miejscu jest barszcz czerwony, zupa solianka(...)kwasem chlebowym zamiast kefiru, podana ze śmietaną. Jak dla mnie smakowała lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno
psgotujemyswój smak olejowi wyjmę je ze słoika :) Kilka ważnych informacji o właściwościach oleju RZEPAKOWEGO.Olej rzepakowy ma bardzo podobny skład do składu oleju z oliwek, dlatego można określić go mianem polskiego odpowiednika oliwy z oliwek. Olej rzepakowy w około 70 % składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych należących do grupy omega-9. Pozostałe kwasy należą do grupy omega(...)Smażenie na tym oleju gwarantuje mniejszą kaloryczność, dlatego ,że potrawy na nim smażone łatwiej się odsączają.Nie zapominajmy zatem o oleju rzepakowym, bo warto stosować go w naszej kuchni, by odżywiać swoją rodzinę zdrowo, a 2 łyżki oleju rzepakowego spożywane na surowo to niewiele,a dostarczają organizmowi dzienną dawkę bezcennego kwasu linolenowego. Już dziś zatem warto zainwestować w swoją
Proste Potrawywykorzystanie resztek z kurczaka: gotowanego i pieczonego. Mamy mnóstwo przepisów i pomysłów, jak ponownie je przetworzyć w smakowite, aromatyczne i ładnie przy tym prezentujące się dania, bo nasza niedzielna kuchnia opiera się w przede wszystkim na wykorzystywaniu pozostałości z jednego dania, jako ważnego składnika innej potrawy. Kilka tygodni temu wrzuciliśmy na bloga kilka przepisów na twórcze wykorzystanie resztek z kurczaka(...)używamy np. do smarowania pizzy, albo jako sos do spaghetti. Przepis pochodzi z książki kucharskiej amerykańskiej kucharki Marcelli Hazan, propagatorki włoskiego jedzenia w Stanach. My propagujemy jej przepisy w Polsce, bo naprawdę warte są polecenia. Jeśli nie chcesz/nie masz czasu go robić, po prostu zmiksuj pomidory z puszki z pozostałymi składnikami. Jest jeszcze jedna, jeszcze prostsza wersja: użyj po prostu
Niedzielny kucharzJeśli smaki Brazylii to oczywiście feijoada, ale na przepis jeszcze przyjdzie czas. To co dzisiaj zaprezentujemy to Feijão tradicional, czyli fasola przygotowana w sposób tradycyjny, goszcząca
Smaki BrazyliiBrasileiro okazał się sadystą, wysyłając dzisiaj Polonesie w trakcie jej godzin pracy MMS zdjęcia przygotowywanych delicji , gdy głód ściskał jej żołądek. Otrzymując zdjęcie za zdjęciem
Smaki Brazylii