Liczba porcji: 3-4 Risotto z bobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw z włoskiej kuchni, bardzo prostym do zrobienia. Włochów doskonale znamy z makaronów i pizzy. Za to mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony(...)całość w morskie klimaty przenoszą krewetki i wywar z ich pancerzyków, na którym robione jest risotto. Tu ważna uwaga: do potrawy najlepiej użyć surowych krewetek w pancerzykach. Świeżych w Polsce raczej nie kupicie – ale surowe mrożone już tak, choć nie wszędzie. Jeśli możemy Wam coś poradzić, to kupujcie głęboko zmrożone krewetki na wagę, wyjdzie taniej niż krewetki pakowane, zazwyczaj
Niedzielny kucharzpodobają, bo brzmią zabawnie i oddaję istotę sprawy, jednoznacznie wskazując o jaką „mieszankę” chodzi. Poza tym nazwy stanowią dowód na to, jak elastyczny jest nasz język, w sensie polski, i jaką, akurat w tym aspekcie, daje nam przewagę nad Anglikami, którzy przecież nie mogą risotta z kaszy nazwać barleyotto, milleotto, czy buckweatotto. Masakra. Orkisz rules Właśnie z tego względu(...)Rozgrzej dość mocno patelnię, przesiekaj orzechy na mniejsze kawałki i wysyp na patelnię. Praż 3-4 minuty. Zdejmij z patelni i odłóż. Krok 2 Postaw patelnię z powrotem na kuchni, połóż na niej plastry szynki parmeńskiej. Praż przez kilka minut, aż szynka wysmaży się i robi się chrupiącą. Temperatura patelni nie może być zbyt wysoka, bo szynka się spali. Zdejmij
Niedzielny kucharzkasze, płatki czy bakalie. Dzięki próżniowemu pakowaniu zaoszczędzimy też sporo miejsca w lodówce czy zamrażarce. Zgrzewarka FoodSaver FFS005x ma świetny design, dzięki czemu będzie rewelacyjnie wyglądać w każdej kuchni. Wbudowany schowek na rolkę i gilotyna sprawiają, że urządzenie jest uniwersalne. Urządzenie korzysta z dwóch trybów pracy: do żywności wilgotnej lub suchej. Dodatkowy tryb pulsacyjny ułatwia pakowanie produktów delikatnych. Zgrzewarka(...)folia do próżniowego pakowania rolka 28 cm x 3 m 1 pojemnik do pakowania próżniowego 1 wężyk do odsysania powietrza z pojemników FoodSaver® Instrukcja w języku polskim Naczynia kompatybilne ze zgrzewarką to różnej wielkości pojemniki, worki do mrożenia lub gotowania na parze, pojemnik do marynowania a także worki do mrożenia z taśmą absorbującą. Pytanie czy warto zainwestować i kupić
Ala piecze i gotujechłodnik z przewagą botwinki,ale też z dodatkiem ogórków i rzodkiewki, świetne połaczenie! Wszystkim gratulujemy!!!Proszę o dane do wysyłki pod adres:majka190382@o2.plPrzepyszny chłodnik z przepisu pani Ani. Tania kuchnia też jest niezwykle pyszna!Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród:Zasady są bardzo proste.Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to nowe wyzwanie, które polega na podaniu przepisu(...)mnie już sam przepis.7.Drugi etap trwa od dziś tj 07.05- 13.05.20148.Każdy uczestnik może zgłosić 2 propozycje w każdym z etapówHASŁO TRZECIEGO TYGODNIA: CHŁODNIK Z POLSKICH WARZYW Tym razem nie wybieram ja,pomysł podsunęła mi moja przyjaciółka ,która wraz z nadejsciem wiosny zaczęła jeść mniej,lżej, zdrowiej...Uwielbia chłodniki.W niedzielę jadłam u niej przepyszny
Z Majeczką w kuchnimówi tytuł, są naprawdę proste i szybkie i mnóstwo w nich świeżości. Nie znalazłam ani jednego, który trudno byłoby odtworzyć w domowych warunkach przez osobę średnio obeznaną z kuchnią, a to kolejny duży plus. Ciekawym dodatkiem są końcowe "mini-rozdziały" poświęcone stylizacji potraw i pomysłom nietypowego ich serwowania. Jest także glosariusz oraz podstawowy przelicznik miar i wag, a zatem(...)komentarzu zostawić też swój adres mailowy. Na Wasze komentarze czekam do piątku, 27 marca . Wyniki podam najpóźniej w niedzielę 29 marca. Wysyłka nagród wyłącznie na terenie Polski
KUCHARNIASrebro jest jednym z najbardziej znanych i cenionych metali szlachetnych. Od tysięcy lat znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach - jubilerstwie, systemach monetarnych, przemyśle i medycynie. W starożytnej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBabcia Józia piekła wyśmienite chleby, najlepszy był ten na maślance - pszenny wielkości koła od roweru. No może nie był tak duży, ale dziecięca wyobraźnia kazała mi
Codziennik KuchennyKochani zapraszam Was do lektury wypełnionej słodyczą! Na bajkę o wyjątkowych cukierkach, o wspaniałych wyrobach lubelskiej firmy, która od ponad 60 lat, łaskocze podniebienia tak dzieci
Z Kuchni Do Kuchnipedałowaniu kremówki, eklery kawowe i rogaliki z makiem. Jeśli poczujecie pragnienie, Waszym sprajtem będzie koktajl waniliowo-malinowy z bazylią lub arbuzowe szaleństwo. Wyobraźcie sobie, że wieczorem postanawiacie przemierzyć Polskę i do niedzielnego popołudnia spróbowaliście już kujawskiego drożdżowego placka maślanego, pączków z powidłami z Doliny Dolnej Wisły, białostockiego sękacza i śląskich kołoczków. Wyobraźcie sobie niedzielny wieczór na huśtawce z torcikiem bezowym(...)słodkiego szczęścia. Przepisy są podzielone na kilka rozdziałów – jest klasyka, są owoce, czekolada, tarty, ciasta, lody, jest Wielkanoc i jest Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze poczynania. To wszystko jest bardzo dobre i jeśli lud kupuje w dyskontach, a dyskonty rozdają
GRUBY WAŁEKMój kulinarny faworyt z Portugalii. W pierwszej chwili myślałam, że jest w niej ryż. Wyczuwałam jakieś małe ziarenka, które nie przypominały co prawda w smaku
bistro mamamasło świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania :) No ale w następnym wpisie na pewno możecie liczyć na coś typowo śniadaniowego :) Co do masła migdałowego to w polskich sklepach jeszcze nigdy go nie widziałam. Byłam bardzo ciekawa smaku, i gdy masło orzechowe mi się skończyło, to zamiast robić je po raz drugi zdecydowałam się spróbować masła orzechowego z innych orzechów(...)Uwagi: -Podczas miksowania róbcie przerwy, aby nie przegrzać Waszej maszyny :) -Masło można przechowywać długo, raczej nie prędko się psuje. Możecie trzymać je w lodówce, lub w zacienionym miejscu w kuchni. W lodówce twardnieje i trudno je potem rozsmarować, dlatego ja zawsze trzymam je w temp. pokojowej. -Masło migdałowe trzeba miksować dłużej niż masło z orzechów ziemnych, ponieważ migdały mają mniej
chili & sugardzisiejszy wpis będzie dla Was pomocą przy robieniu pierwszych wegańskich tortów, że ta strona będzie otwarta w Waszych komputerach, telefonach i tabletach, kiedy będą powstawały imprezowe ciacha w Waszych kuchniach. Jestem pewna, że kiedy się rozkręcicie poczujecie, że na tej bazie możecie zrobić wszystko, co tylko przyjdzie Wam do głowy, bo w końcu... wszystko jest w głowie :) Pozdrawiam ciepło! Sylwia(...)składzie tej witaminy, to z pewnością jest w nim coś takiego jak monoglicerydy kwasów tłuszczowych, które w zwykłych produktach również są pochodzenia zwierzęcego. Tak więc w przeciętnym polskim sklepie margaryny wegańskiej nie kupicie. W mniej przeciętnym oraz w internecie znajdziecie np. margarynę ALSAN, która skład ma taki: - olej rzepakowy, olej palmowy, woda, emulgatory roślinne E471 + E472c, naturalny aromat, regulator kwasowości
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEuczelni profesor zaczął wychwalać kaszę gryczaną jako tą, którą powinniśmy jak najczęściej dodawać do diety. Zamiast kangusów czy innych słodzonych pierdół na śniadanie powinniśmy przyjrzeć się chociażby jej. Nasza, polska, krajowa super kasza! Zastanawiałem się na początku jak ją wkomponować w śniadanie. Przecież to jest, do cholery, kasza gryczana… do obiadu fajna w towarzystwie kotleta, ale na słodko(...)prostu cytryna, limonka bądź pomarańcza. A więc do dzieła! Zrób sobie pyszny koktajl z kaszy gryczanej i nie marudź. Artykuł Koktajl z kaszy gryczanej pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmandanie było mniej kaloryczne, możemy plastry ugrillować lub upiec. Wbrew oczywistym skojarzeniom, nazwa parmigiana nie wywodzi się od sera parmezan (Parmigiano Reggiano) i nie ma nic wspólnego z kuchnią Parmy (leżącej na północy Włoch). Parmezan był popularny w całych Włoszech już od XIV w. Z wielu teorii dotyczących pochodzenia omawianego dania, najbardziej podoba mi się ta głosząca, że słowo(...)nafaszerować nią kanapki, czy wyjeść wprost z lodówki, gdy głód obudzi nas środku nocy lub gdy szukamy ukojenia w serowym przysmaku ;) P.s. Chyba powinnam nawiązać z Eleonorą jakąś polsko-włoską kooperatywę - nasze blogi są "tytułowymi bliźniakami" :) Patisony - połączenie dyni z cukinią Zdjęcie patisonów, podrasowane małą sztuczką w Picassie. Czy Wam też kojarzy się z obrazami przedstawiającymi martwe natury? :) Jadłam
Chilli Czosnek i Oliwa