wyjątkowo smakowitych przepisów wegetariańskich, dzięki którym zapomnicie o kalorycznych daniach. Codziennie w tym tygodniu na naszej stronie znajdziecie nowy przepis z tego menu. Fit zamiast fast food O naszej kuchni spokojnie możemy powiedzieć, że jest zdrowym fast foodem. Nasz sposób gotowania polega na planowaniu posiłków – obiadowego menu na tydzień, a następnie przygotowywaniu kilku potraw równocześnie, zwykle w niedzielę(...)dzisiaj są zupełnie pomijane. Dlatego zastanawiamy się jak dać im drugie, kulinarne życie. Efektem naszych rozważań jest m.in. focaccia z kaszanką autorstwa Eugeniusza. Jeśli macie ochotę na taki polsko-włoski miks – zachęcamy do przetestowania. Nam to danie bardzo zasmakowało i na pewno będziemy do niego wracać. Prosimy o komentarze – dajcie znać co myślicie o takim połączeniu. Przepis
Niedzielny kucharzSernik na zimno z wiśniami i słoną kruszonką (podawany w filiżankach) Jak wyszły przepisy z Ottolenghi. Prosto? Nasza uczta zaczęła się od halibuta w sosie pomidorowym z tahini. W polskich warunkach była to oczywiście ryba mrożona, której ilość zmniejsza się przy rozmrożeniu. Gospodyni spotkania, która przygotowywałą właśnie to danie, zwróciła uwagę, że przepis zakładał gotowanie ryby w garnku zamiast dużo(...)była też azjatycka sałatka z makaronu ryżowego z zielonym jabłkiem, ogórkiem i makiem. Mak w surówkach to dla mnie odkrycie, przecież w czasie świąt każdy ma go w swojej kuchni, więc dlaczego nie używamy go częściej? Smak nie jest bardzo wyczuwalny, ale za to mak to świetna dekoracja, która nadaje też strukturę sałatce. Podobnie jak pieczonego kalafiora z poprzedniego przepisu
Ugotowane pozamiatanetemat napisać coś więcej. Długi weekend napisała persona bardzo tajemnicza i chcąca pozostać nieznaną, na potrzeby dystrybucji książki przyjęła pseudonim Wiktor Hagen. Nie brzmi to zbyt polsko i tak też brzmi spora część nazwisk głównych postaci książki. Głównym bohaterem jest policjant Robert Nemhauser, człowiek raczej prostolinijny, pragnący jedynie ciszy i spokoju, no i może nieco więcej uprzejmości ze strony(...)przystanki, dzięki temu czas mijał niepostrzeżenie, a o to przecież chodzi w czasie długiej podróży. Żeby jednak nie było całkiem niekulinarnie, rozpocznę dzisiejszym wpisem węgierski miesiąc, ponieważ obok włoskiej kuchni węgierska jest jedną z naszych najbardziej ulubionych. Dodatkowym powodem jest oczywiście sezon na paprykę, które to warzywko jest niemalże podstawą kuchni tego kraju. Obok papryki na węgierskich stołach króluje także
Przepysznik - BLW i nie tylkoMiędzy pasztecikami, bigosem, uszkami i pasztetem jeszcze znalazłam czas. Na las. Taki miniaturowy fragment zamknięty w słoiku. Zima to nie pora na młode rośliny i sadzonki
Karo in the KitchenWłoskie kluski gnocchi ( wymawiamy: "nioki" nie " gnoczi") to odpowiednik naszych rodzimych kopytek. To bardzo proste i smaczne danie, które w wersji dyniowej świetnie wpisuje się
Smakowity Blog KulinarnyRisotto z brokułami... Kremowy, aksamitny ryż. O delikatnie cytrynowym aromacie. Z dodatkiem brokułów. Oprószony startym parmezanem. Pychota! Składniki: 300 g ryżu do risotto - Arborio; 1 litr
Gospodyni Miejskawyjazdu. Winnice Małopolski – wizyta studyjna blogerów W wyjeździe przewodnikiem naszym był Szymon Gatlik , a współtowarzyszami blogerami byli Małgorzata z bloga Winny Świat , Anna z bloga Zycie od kuchni , Dominika z bloga Noż i Widelec oraz Michal z bloga NieWinne Podróże Rozpoczęliśmy nasz wyjazd od wizyty w winnicy Srebrna Góra , która mieści się w granicach administracyjnych Krakowa, zaraz(...)Seyval Blanc z roku 2018. To wino jest unikatem, bo nie jest w sprzedaży. Spróbowaliśmy jeszcze win z kolekcji Polka, które już od poniedziałku będziecie mogli kupić w całej Polsce w sklepach Lidl. Na koniec wieczoru spacer po winnicy przy gwiazdach .. i tak skończył się pierwszy dzień, rozbudzając nasze kubki smakowe przed kolejnymi winami, które mieliśmy próbować już kolejnego dnia
Kuchnia na wzgórzuporze obiadowej, dlatego nazywam ten posiłek obiadem, ale oficjalnie całe to przedsięwzięcie nazywa się “Kolacją w ciemności”. Odbywają się one w restauracjach w wielu miastach w Polsce, w określonych godzinach, a dokładny ich wykaz znajdziecie tutaj , przez tą stronę można też zarezerwować sobie na niej miejsce. W sumie jest to świetny pomysł na prezent, na tej stronie można(...)atrakcje, których nie będę tutaj opisywać. Nie chcę Wam psuć niespodzianki. Na koniec łagodnie przyzwyczajono nasze oczy do światła i w końcu mogliśmy dowiedzieć się co właśnie zjedliśmy. Szefowa kuchni pokazywała nam każde danie i tłumaczyła co tam było. Nie powiem Wam co jadłam, zdradzę tylko że całkiem nieźle poradziłam sobie z odgadnięciem składników tylko na podstawie smaku i tekstury
karmelowyplasterki i podsmażonymi na maśle pieczarkami (ja dodałam także świeży tymianek). Garnki z serii Nature sprawdzają się już u mnie od dwóch lat – idealnie pasują do nowoczesnej kuchni Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotują się szybciej Do ozdobienia warto użyć podsmażonych plasterków pieczarek, tymianku lub np. kleksa ze śmietany Krem z pieczarek, dzięki serkowi topionemu ma wyjątkowy smak A deser(...)trwa do 18 listopada 2019 roku (włącznie). Uwaga! Odpowiedź nie może być dłuższa niż 120 słów. Można zgłosić nie więcej, niż 3 odpowiedzi. Nagrody są wysyłane jedynie na terytorium Polski. Zwycięzcy zostaną poinformowani na e-mail oraz w tym wpisie w ciągu 21 dni od daty zakończenia konkursu. Adres pocztowy i nr telefonu zwycięzców będzie przetwarzany wyłącznie na potrzeby
Poezja smakuWoda jest niezbędna do życia. Każdy z nas to wie! Jednak na coś tak pozornie prostego, wręcz banalnego jak picie wody istnieje mnóstwo mitów i nieporozumień
Tradycyjna KuchniaPieczony kurczak w słodkim sosie huli huli świetnie smakuje zgrillowany, ale można go upiec również w piekarniku. Czas marynowania : 8 godzin Czas pieczenia: 45 minut Poziom
Niedzielny kucharzPieczony kurczak w słodkim sosie huli huli świetnie smakuje zgrillowany, ale można go upiec również w piekarniku. Czas marynowania : 8 godzin Czas pieczenia: 45 minut Poziom
Niedzielny kucharzrozgrzać olej i krótko przesmażyć kurczaka. Sos przelać na patelnię i poddusić w nim kurczaka. Najlepiej smakuje z brązowym ryżem :)Smacznego!A teraz troszkę nie na temat kuchni ;) Zostałam nominowana przez Felicję z bloga W małym wariatkowie (niech Was tytuł nie zmyli) do zabawy Liebster Award. Nie mam wyjścia, muszę dać się przesłuchać ;)1. Niedziela czy poniedziałek? Który(...)rozsądnie. Czasem nie da się kupić najtaniej, bo kupiłoby się bubel. A czasami nie ma sensu przepłacać. Wszystko zależy co kupuję.11. Twoje najpiękniejsze miejsce w Polsce i dlaczego? Moim najpiękniejszym miastem jest Gdańsk :) To miasto zachwycało mnie zawsze, a w pewnym momencie stało się jakby drugim domem, bo stamtąd pochodzi mój mąż :)I tak dobrnęliśmy
Codzienna kuchnia niecodziennaLody kojarzą się nieodłącznie z latem i owocami, ale może właśnie dla odmiany do tych owoców dołożymy garść warzyw? Zwłaszcza jeśli mowa o słodkich warzywach typu
Kuchnia w czekoladzie