SMAKI GDAŃSKA W JEDEN DZIEŃ Gdańsk to miasto wyjątkowe, wyraziste, z ponadtysiącletnią historią. Jeden dzień to zdecydowanie za mało, aby zwiedzić wszystkie jego zakątki. Ale nawet
Tajemnice SmakuWzbogaca smak kuchni i jest znany ze swoich zdrowotnych właściwości – mowa o czosnku, który jest niezastąpiony w jesiennych, rozgrzewających daniach. By jednak czosnek na długo zachował
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dieta roślinna wcale nie jest ani uboższa ani różnorodna, a właściwa jest jak najbardziej pomysłowa. Wszystko zależy od naszych upodobań i niecodziennych połączeń, w efekcie których
Bananowe Polekwietniu odbył się Festiwal Najlepszych Restauracji RESTAURANT WEEK . Jest to wydarzenie, w którym uczestniczą wybrane restauracje w największych polskich miastach. W ramach festiwalu restauracje mają specjalnie skomponowane popisowe menu: przystawka, danie główne, deser. Cena takiego menu jest przystępna i stała, jednakowa dla każdej restauracji. Dlatego podczas festiwalu możemy spróbować pysznego jedzenia w restauracjach, w których raczej na co dzień(...)tego wydarzenia krótki FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); fot. Jerzy Wypych Warsztaty, w których brałam udział to: Sekrety szefa kuchni. Odbywały się na Bielanach Wrocławskich w Studio Culinary Solutions & slow food bistro, świetnie zaaranżowana restauracja, która właściwie składa się z dużej, przestronnej sali. Na warsztatach przygotowaliśmy pod okiem Szefa
Mała CukierenkaLekko kwaśna aromatyczna zupa z mięsną wkładką – doskonała zarówno na co dzień, jak i na wielkanocny stół Możesz przygotować ją w sposób tradycyjny
Kulinarny S.O.S.Święta, święta i po świętach. Czas leci nieubłaganie i trzeba sęe z tym pogodzić. Choć w lodówce została jeszcze sałatka jarzynowa, trochę ciasta, pasztetu i pieczonego
Gosia gotujeUwielbiam makaron z bazyliowym pesto. Idąc tym tropem postanowiłam zrobić własną wersję z pietruszki, która bujnie wyrosła w tym roku i jeszcze nie tak dawno zebrałam
Kuchnia w czekoladzieZapraszam na bardzo zdrową sałatkę warzywną z komosą ryżową. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Polecana szczególnie dla osób będących na diecie i dbających o linie
Tradycyjna kuchnia Kasiprzepis na danie zimowe, którego głównymi składnikami oprócz kaszy są kapusta i kiełki. To rośliny, które powinniśmy jeść w styczniu i lutym, zgodnie z sezonami warzyw i owoców w Polsce. Zimowy wege obiad z kapustą Kapusta zebrana jesienią dobrze się przechowuje w chłodnych pomieszczeniach. Nie wymaga dodatkowych konserwantów i polepszaczy, więc jest dla nas zdrowym wyborem o tej porze roku(...)sięgać po kiełki. Możemy je przecież hodować w domu! Dzieci bardzo lubią siać i sadzić, więc z pewnością chętnie wezmą udział w takim zakładaniu “zimowego ogródka” w kuchni. Codzienne obserwowanie, jak rośliny kiełkują i rosną pozwala dzieciom “opatrzeć” się z nimi i oswoić. W dodatku przynosi to tyle frajdy! Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś
Wiszniówkasmakuje, a zwierzęta przemawiają ludzkim głosem :) Słodkości na tę okazję również powinny być wyjątkowe.Mogłoby się wydawać, że to troszkę za wcześnie na taką akcję, jednak w wielu kuchniach już pachnie Świętami. Ciasta i ciasteczka przygotowywane są "na próbę", a masa na ciasto piernikowe już powinna leżakować w piwnicy lub w lodówce. Zapraszam wszystkich do zamieszczania przepisów(...)pracy HTML edytora (ikonka HTML w lewym górnym rogu, obok napisu "Nowy Post"). Kod wklejamy na samym dole i zapisujemy. Mikser Kulinarny to agregator i wyszukiwarka przepisów z polskich blogów kulinarnych. Serwis zebrał już 643 402 przepisów z 4 802 blogów, a korzysta z niego ponad 1 mln użytkowników miesięcznie. Dołącz do zmiksowanej społeczności już dziś http://zmiksowani.pl
My Culinary Artmyśli Szklany dzbanek filtrujący 2 L - LED Sensor. Jest to niezwykły dzbanek z kilku powodów ale o tym pózniej... Najpierw kilka słów o DAFI. Przede wszystkim DAFIjest POLSKI. Każdy ,nawet najmniejszy element, tworzony jest w naszym kraju. Producent stawia na oszczędność, ekologię, estetykę. I to wszystko znajdziemy w każdym produkcie DAFI- od dzbanków filtrujących, na prawdę dla każdej(...)odpady PET. Po trzecie ESTETYKA Nowoczesne dzbanki filtrujące są dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej. Opływowy i delikatny kształt wraz z wysokiej jakości technologią działania tworzą produkt, który w kuchni jest przydatnym wyposażeniem, a także prawdziwą ozdobą. Dzbanki DAFIsą eleganckie. Obszerna paleta barw Szklanego dzbanka filtrującego 2 L - LED Sensorsprawia, że jego wybór staje się łatwy
Z Kuchni Do KuchniOtwieram lodówkę...patrzę i patrzę...i WRACA MI PAMIĘĆ...!!! I znów się przenosimy na Sycylię. Pod Syrakuzy.Teściu będzie grał pierwsze skrzypce. Jak wiadomo, a
Z Kuchni Do KuchniCoś dla fanów dalekowschodniego połączenia smaku słodko-kwaśne – pochodzący z Indii chutney, na polską nutę. W roli głównej rabarbar i jabłka, jako akompaniament – owoce jałowca. Musicie go spróbować! Chutney to sos, którego bazą mogą być zarówno owoce jak i warzywa. Spotkacie bardziej płynne lub bardziej gęste jego wariacje, chutney bardzo kremowe i gładkie lub o zróżnicowanej, grubszej fakturze(...)Bazą zawsze są wybrane warzywa bądź owoce, czosnek i cebula, a dodatki smakowe, czyli przyprawy, dobierane są w zależności od regionu powstania sosu czy użytego składnika bazowego. W polskich sklepach najszybciej znajdziecie chutney z owoców mango, który uwielbiany jest na Wyspach Brytyjskich. Rabarbar myjemy z piasku, obieramy ściągając z niego cienką skórkę, odcinamy zdrewniałe końce. Moje laski rabarbaru były szerokie
Karo in the KitchenSałatka tabbouleh arabska sałatka z pietruszki Sałatka tabbouleh to popularna na Bliskim Wschodzie, bogata w witaminy, prosta sałatka z bardzo drobno pokrojonych warzyw
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataodparuj... wszystko dla osiągnięcia niezwykłego efektu - aromatycznej "mikstury" pt. makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą. Marlena de Blasi w swojej książce prezentuje wiele niebanalnych przepisów, które udowadniają, że kuchnia południowych Włoch to coś więcej niż aglio, olio e peperoncino czy spaghetti z bazyliowym pesto. Nie mam nic przeciwko tym popularnym daniom, co więcej uwielbiam je, ale miło jest poszerzyć(...)użyć czarnych oliwek w postaci suszonej (aby razem z pomidorami mogły nasiąknąć winem niczym rodzynki dodawane do ciasta nasączane rumem). Jeszcze niedawno myślałam, że jest to składnik, którego w Polsce nie da się kupić i do swojej potrawy dodałam zwykłe czarne oliwki ze słoika. Jednak niedawno odkryłam w Warszawie sieć delikatesów z produktami śródziemnomorskimi - Piccola Italia, gdzie można kupić suszone
Chilli Czosnek i Oliwa