dzisiejszy wpis będzie dla Was pomocą przy robieniu pierwszych wegańskich tortów, że ta strona będzie otwarta w Waszych komputerach, telefonach i tabletach, kiedy będą powstawały imprezowe ciacha w Waszych kuchniach. Jestem pewna, że kiedy się rozkręcicie poczujecie, że na tej bazie możecie zrobić wszystko, co tylko przyjdzie Wam do głowy, bo w końcu... wszystko jest w głowie :) Pozdrawiam ciepło! Sylwia(...)składzie tej witaminy, to z pewnością jest w nim coś takiego jak monoglicerydy kwasów tłuszczowych, które w zwykłych produktach również są pochodzenia zwierzęcego. Tak więc w przeciętnym polskim sklepie margaryny wegańskiej nie kupicie. W mniej przeciętnym oraz w internecie znajdziecie np. margarynę ALSAN, która skład ma taki: - olej rzepakowy, olej palmowy, woda, emulgatory roślinne E471 + E472c, naturalny aromat, regulator kwasowości
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEuczelni profesor zaczął wychwalać kaszę gryczaną jako tą, którą powinniśmy jak najczęściej dodawać do diety. Zamiast kangusów czy innych słodzonych pierdół na śniadanie powinniśmy przyjrzeć się chociażby jej. Nasza, polska, krajowa super kasza! Zastanawiałem się na początku jak ją wkomponować w śniadanie. Przecież to jest, do cholery, kasza gryczana… do obiadu fajna w towarzystwie kotleta, ale na słodko(...)prostu cytryna, limonka bądź pomarańcza. A więc do dzieła! Zrób sobie pyszny koktajl z kaszy gryczanej i nie marudź. Artykuł Koktajl z kaszy gryczanej pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmandanie było mniej kaloryczne, możemy plastry ugrillować lub upiec. Wbrew oczywistym skojarzeniom, nazwa parmigiana nie wywodzi się od sera parmezan (Parmigiano Reggiano) i nie ma nic wspólnego z kuchnią Parmy (leżącej na północy Włoch). Parmezan był popularny w całych Włoszech już od XIV w. Z wielu teorii dotyczących pochodzenia omawianego dania, najbardziej podoba mi się ta głosząca, że słowo(...)nafaszerować nią kanapki, czy wyjeść wprost z lodówki, gdy głód obudzi nas środku nocy lub gdy szukamy ukojenia w serowym przysmaku ;) P.s. Chyba powinnam nawiązać z Eleonorą jakąś polsko-włoską kooperatywę - nasze blogi są "tytułowymi bliźniakami" :) Patisony - połączenie dyni z cukinią Zdjęcie patisonów, podrasowane małą sztuczką w Picassie. Czy Wam też kojarzy się z obrazami przedstawiającymi martwe natury? :) Jadłam
Chilli Czosnek i OliwaBorówka amerykańska jest coraz popularniejszym, lubianym i bardzo zdrowym owocem. Zawarte w niej witaminy i minerały chronią przed chorobami serca, mają działanie antynowotworowe, wzmacniają układ kostny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio dotarła do mnie - przedpremierowo - najnowsza, świetnie wydana książka kucharska od Lidla :) "Ryby są super" - to prawie trzysta stron z osiemdziesięcioma niepublikowanymi dotąd na stronie
Moje Kuchenne RewelacjeCebula, czosnek, pomidory i papryka to dość popularny zestaw składników obiadowych. Francuzi przyrządzają z nich ratatouille, Amerykanie jambalayę, a Węgrzy leczo. To ostatnie to chyba jedno z nielicznych dań kuchni węgierskiej, które oryginalnie jest jarskie. Tradycyjnie podawane z kleksem śmietany, u mnie wersja wegańska. Zapraszam :). P. S. Tu znajdziesz leczo w naleśnikach. Składniki: kilka łyżek oleju 2 cebule 4 ząbki(...)pomnik Koń przedstawiający zdechłego konia i siedzącego na jego brzuchu Wacława kolejny z pomników Davida Černý'ego - Wisielec na ul. Husa w Beas Vegetarian Dhaba: takich miejsc w Polsce mało, a w Pradze są bardzo popularne; jedzenie na wagę, niedrogo, można skosztować mnóstwo nowych smaków i porządnie nasycić żołądek w końcu spróbowałam samosów - pyyszne, już są na mojej niekończącej
Qlinarnie i QlinarnieCamembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego
Cztery Fajeryśnieg i góry, czego chcieć więcej. Podróż, którą odbyłam w góry zaplanowałam dużo wcześniej i dzięki temu kosztowała mnie 31 zł w obie strony. Do Zakopanego pojechałam Polskim Busem za 21 zł i stamtąd busikiem za piątaka. Jest to bardzo krótki odcinek, bo ok. 25 min ale bardzo szalony z Góralem i ledwie zipiącym busem(...)/doba - rezerwację na sezon trzeba robi dużo dużo wcześniej. Dużą zaletą w Wancie jest fakt, że w pokojach jest lodówka i czajnik - wadą, że nie ma dostępnej kuchni. Natomiast można korzystać z karczmy, która mieści się na dole budynku. Dla noclegowiczów jest 10% rabatu na całą kartę. Jedzenie jest przepyszne, domowe i nie drogie. Śniadania
pieprzny smaczekPrzepis dostałam w piątek i wczoraj już piekłam. Lubimy ciasta coś jak biszkopt. Tutaj w wersji z budyniem i jabłkami ale z brzoskwiniami będzie fantastyczne. Lubię
Magiczne Życie MartyDzień Dziecka wszędzie nawet w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Tylko na WPiA nie. (reszta tekstu ocenzurowana - na dzień dziecka kupiłam sobie podręcznik do ubezpieczeń społecznych- uwierzcie
U FiolkiZ miłości do zdrowego odżywiania, z miłości do natury, z miłości do lokalnych dostawców, z miłości do ludzi, którzy tworzą z pasją... z miłości do wszystkiego
Z Kuchni Do Kuchnidlaczego by nie pod kolor? Pewnego dnia spojrzałam na czerwoną komosę ryżową, zebrałam w kuchni wszystko co znalazłam w kolorze bordo i tak oto powstało jedno z moich ulubionych dań ;) Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)się podgrzało, ale nie za długo, żeby składniki nie rozpadły się. Doprawiamy solą, tłuczonym pieprzem, świeżą bazylią i ostrą papryką (ja dodałam amazońską papryczkę czereśniową ze słoika, ale w Polsce jest pewnie nieosiągalna, więc można zastąpić inną świeżą, suszoną, lub mieloną). Smacznego
Quinoa Raz!Kolejny Dzień Niepodległości. Do południa uczestniczyłam w obchodach organizowanych w moim mieście. Ponieważ przyjechała Gwiazdeczka, poszłyśmy razem. Przyszło sporo osób, którzy chcieli czcić święto narodowe. Była
W mojej kuchnijesteśmy bez wyrazu, zbyt słodkie, nudne i chaotyczne. "Cześć kochane!" wypowiedziane z wielką ironią bardzo mnie ugodziło. Może czytał inne blogi? Lecz z drugiej strony, jak inaczej pisać o kuchni? Przecież nie wierszem!Po konferencji i wszystkich przygodach, pojechaliśmy na kwatery. Część z nas dostała noclegw hotelu, część niestety załatwiała sobie go na własną rękę, a niektórzy dojeżdżalisamochodami. Ja wraz(...)czułam się komfortowo, mężczyzna nie potrafił sprzedać swej wiedzy, a widzącpo jego ruchach, wiedział o swym fachu bardzo wiele. Nie mogłam zostać na zakończeniu, naglił mnie czas - uzależniona od polskiej kolei, musiałamzdążyć na pociąg powrotny. Wszystkie informacje dokładne, związane z planem i przebiegiem konferencji BFG 2012można znaleźć tu ---- > http://www.blogforumgdansk.pl/ Pozdrawiam wszystkich uczestników! Karmel-itka PS: Zdjęcia pochodzą
W kuchni Karmel-itki