Srebro jest jednym z najbardziej znanych i cenionych metali szlachetnych. Od tysięcy lat znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach - jubilerstwie, systemach monetarnych, przemyśle i medycynie. W starożytnej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBabcia Józia piekła wyśmienite chleby, najlepszy był ten na maślance - pszenny wielkości koła od roweru. No może nie był tak duży, ale dziecięca wyobraźnia kazała mi
Codziennik KuchennyKochani zapraszam Was do lektury wypełnionej słodyczą! Na bajkę o wyjątkowych cukierkach, o wspaniałych wyrobach lubelskiej firmy, która od ponad 60 lat, łaskocze podniebienia tak dzieci
Z Kuchni Do Kuchnipedałowaniu kremówki, eklery kawowe i rogaliki z makiem. Jeśli poczujecie pragnienie, Waszym sprajtem będzie koktajl waniliowo-malinowy z bazylią lub arbuzowe szaleństwo. Wyobraźcie sobie, że wieczorem postanawiacie przemierzyć Polskę i do niedzielnego popołudnia spróbowaliście już kujawskiego drożdżowego placka maślanego, pączków z powidłami z Doliny Dolnej Wisły, białostockiego sękacza i śląskich kołoczków. Wyobraźcie sobie niedzielny wieczór na huśtawce z torcikiem bezowym(...)słodkiego szczęścia. Przepisy są podzielone na kilka rozdziałów – jest klasyka, są owoce, czekolada, tarty, ciasta, lody, jest Wielkanoc i jest Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze poczynania. To wszystko jest bardzo dobre i jeśli lud kupuje w dyskontach, a dyskonty rozdają
GRUBY WAŁEKMój kulinarny faworyt z Portugalii. W pierwszej chwili myślałam, że jest w niej ryż. Wyczuwałam jakieś małe ziarenka, które nie przypominały co prawda w smaku
bistro mamamasło świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania :) No ale w następnym wpisie na pewno możecie liczyć na coś typowo śniadaniowego :) Co do masła migdałowego to w polskich sklepach jeszcze nigdy go nie widziałam. Byłam bardzo ciekawa smaku, i gdy masło orzechowe mi się skończyło, to zamiast robić je po raz drugi zdecydowałam się spróbować masła orzechowego z innych orzechów(...)Uwagi: -Podczas miksowania róbcie przerwy, aby nie przegrzać Waszej maszyny :) -Masło można przechowywać długo, raczej nie prędko się psuje. Możecie trzymać je w lodówce, lub w zacienionym miejscu w kuchni. W lodówce twardnieje i trudno je potem rozsmarować, dlatego ja zawsze trzymam je w temp. pokojowej. -Masło migdałowe trzeba miksować dłużej niż masło z orzechów ziemnych, ponieważ migdały mają mniej
chili & sugardzisiejszy wpis będzie dla Was pomocą przy robieniu pierwszych wegańskich tortów, że ta strona będzie otwarta w Waszych komputerach, telefonach i tabletach, kiedy będą powstawały imprezowe ciacha w Waszych kuchniach. Jestem pewna, że kiedy się rozkręcicie poczujecie, że na tej bazie możecie zrobić wszystko, co tylko przyjdzie Wam do głowy, bo w końcu... wszystko jest w głowie :) Pozdrawiam ciepło! Sylwia(...)składzie tej witaminy, to z pewnością jest w nim coś takiego jak monoglicerydy kwasów tłuszczowych, które w zwykłych produktach również są pochodzenia zwierzęcego. Tak więc w przeciętnym polskim sklepie margaryny wegańskiej nie kupicie. W mniej przeciętnym oraz w internecie znajdziecie np. margarynę ALSAN, która skład ma taki: - olej rzepakowy, olej palmowy, woda, emulgatory roślinne E471 + E472c, naturalny aromat, regulator kwasowości
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEuczelni profesor zaczął wychwalać kaszę gryczaną jako tą, którą powinniśmy jak najczęściej dodawać do diety. Zamiast kangusów czy innych słodzonych pierdół na śniadanie powinniśmy przyjrzeć się chociażby jej. Nasza, polska, krajowa super kasza! Zastanawiałem się na początku jak ją wkomponować w śniadanie. Przecież to jest, do cholery, kasza gryczana… do obiadu fajna w towarzystwie kotleta, ale na słodko(...)prostu cytryna, limonka bądź pomarańcza. A więc do dzieła! Zrób sobie pyszny koktajl z kaszy gryczanej i nie marudź. Artykuł Koktajl z kaszy gryczanej pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmandanie było mniej kaloryczne, możemy plastry ugrillować lub upiec. Wbrew oczywistym skojarzeniom, nazwa parmigiana nie wywodzi się od sera parmezan (Parmigiano Reggiano) i nie ma nic wspólnego z kuchnią Parmy (leżącej na północy Włoch). Parmezan był popularny w całych Włoszech już od XIV w. Z wielu teorii dotyczących pochodzenia omawianego dania, najbardziej podoba mi się ta głosząca, że słowo(...)nafaszerować nią kanapki, czy wyjeść wprost z lodówki, gdy głód obudzi nas środku nocy lub gdy szukamy ukojenia w serowym przysmaku ;) P.s. Chyba powinnam nawiązać z Eleonorą jakąś polsko-włoską kooperatywę - nasze blogi są "tytułowymi bliźniakami" :) Patisony - połączenie dyni z cukinią Zdjęcie patisonów, podrasowane małą sztuczką w Picassie. Czy Wam też kojarzy się z obrazami przedstawiającymi martwe natury? :) Jadłam
Chilli Czosnek i OliwaBorówka amerykańska jest coraz popularniejszym, lubianym i bardzo zdrowym owocem. Zawarte w niej witaminy i minerały chronią przed chorobami serca, mają działanie antynowotworowe, wzmacniają układ kostny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio dotarła do mnie - przedpremierowo - najnowsza, świetnie wydana książka kucharska od Lidla :) "Ryby są super" - to prawie trzysta stron z osiemdziesięcioma niepublikowanymi dotąd na stronie
Moje Kuchenne RewelacjeCebula, czosnek, pomidory i papryka to dość popularny zestaw składników obiadowych. Francuzi przyrządzają z nich ratatouille, Amerykanie jambalayę, a Węgrzy leczo. To ostatnie to chyba jedno z nielicznych dań kuchni węgierskiej, które oryginalnie jest jarskie. Tradycyjnie podawane z kleksem śmietany, u mnie wersja wegańska. Zapraszam :). P. S. Tu znajdziesz leczo w naleśnikach. Składniki: kilka łyżek oleju 2 cebule 4 ząbki(...)pomnik Koń przedstawiający zdechłego konia i siedzącego na jego brzuchu Wacława kolejny z pomników Davida Černý'ego - Wisielec na ul. Husa w Beas Vegetarian Dhaba: takich miejsc w Polsce mało, a w Pradze są bardzo popularne; jedzenie na wagę, niedrogo, można skosztować mnóstwo nowych smaków i porządnie nasycić żołądek w końcu spróbowałam samosów - pyyszne, już są na mojej niekończącej
Qlinarnie i QlinarnieCamembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego
Cztery Fajeryśnieg i góry, czego chcieć więcej. Podróż, którą odbyłam w góry zaplanowałam dużo wcześniej i dzięki temu kosztowała mnie 31 zł w obie strony. Do Zakopanego pojechałam Polskim Busem za 21 zł i stamtąd busikiem za piątaka. Jest to bardzo krótki odcinek, bo ok. 25 min ale bardzo szalony z Góralem i ledwie zipiącym busem(...)/doba - rezerwację na sezon trzeba robi dużo dużo wcześniej. Dużą zaletą w Wancie jest fakt, że w pokojach jest lodówka i czajnik - wadą, że nie ma dostępnej kuchni. Natomiast można korzystać z karczmy, która mieści się na dole budynku. Dla noclegowiczów jest 10% rabatu na całą kartę. Jedzenie jest przepyszne, domowe i nie drogie. Śniadania
pieprzny smaczek