kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:73/100)

Cyc kurczakowy – shoarma :-D 172

Ostatnio ciągle mam ochotę na smaki kuchni orientalnej. Zaczęło się od szparagówki po chińsku, później schab po indyjsku (na blogu wkrótce) a teraz shoarma. Pomysł na tego rodzaju kurczaka zaczerpnęłam z bloga Filozofia smaku. Szczególnie zaintrygowała mnie samodzielnie zrobiona mieszanka przypraw - musiałam zrobić taką samą!!! To było silniejsze ode mnie. Część przypraw przywiozłam z mojej podróży na Ukrainę - powszechnie dostępny(...)kumin, resztę udało mi się bez problemu zdobyć w Polsce. Mieszanka na początku wydawała się strasznie zdominowana przez kumin (kmin rzymski) jednak po dodaniu czosnku i przegryzieniu się z mięsem jest cudowna! Kurczak rozpływał się z ustach. Podałam go ze szpinakiem i makaronem. Pyszne danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki

sierotka maRysia w kuchni
Caprese 191

Jedna z najprostszych i najładniej prezentujących się przystawek. Caprese ma odzwierciedlać kolory włoskiej flagi. Sałatka pochodzi z Kampanii, w południowych Włoszech. Do tej pory powstało już

Pasja Smaku
ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ Z BIAŁEGO WINA 200

         Za oknem temperatury jak w tropikach, a ja siedzę z anginą. Świetnie, prawda? Niemniej post dzisiaj kieruję do wszystkich, którzy w

W kuchni Karmel-itki
Buraczany chłodnik raw a’la IKEA w wersji wegańskiej 214

zachęcam kupowanie właśnie ich bio wersję, wiem, że Lidl takie ma i to pochodzenia polskiego. Do przygotowania użyłam ulubionego mleka migdałowego, które na szczęście dostarczają mi znajomi z Niemiec w ilościach hurtowych, a w przeliczeniu na zł kosztuje 5 zł, nie mam pojęcia dlaczego w Polsce są taaaak drogie (12-15 zł)! Składniki na 4 porcje: 200 g namoczonych ziaren(...)buraki. Pozostałe dwa obierz i pokrój w cienkie słupki, schowaj do lodówki. Następnie dodaj sok z cytryny, pieprz, sól i koperek oraz wodę. Ponownie zblenduj.   U mnie w kuchni nic się nie marnuje, więc za dzień, maksymalnie dwa na obiad będzie botwina Całość wstaw na minimum 2 godziny do schłodzenia. Podawaj z dodatkiem wiórków z buraków i koperkiem. Smacznego

greenscarf
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 238

Śledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie

Karo in the Kitchen
Zupa krem z kalarepy z dymką, czosnkiem i pistacjami 193

Witajcie!, gdy zima skrada się wielkimi krokami rozpoczyna się sezon na zupy i choć to nie sezon jeśli chodzi o warzywa to nie ma nic lepszego

Kuchnia PROzdrowotna
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1608

przepis na Prosty i szybki makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym. W tym przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach są ubogie w bakalie, więc ja dodatkowo dodaję jeszcze rodzynki, siekane orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodaję(...)gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto.   The post Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami 149

znane Grekom już 300 pne. Za ich ojczyznę uważana jest Europa lub Azja Mniejsza. Wiśnie docenili też Rzymianie i Persowie. Obecnie jednym z największych producentów są Turcja, Rosja i Polska. Bez względu na to skąd się wzięły wiśnie lubimy ich cierpko słodki smak. Tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami ne należy do bardzo pracochłonnych, ale wymaga trochę(...)zmniejszyć ilość cukru do 500 g Jak przygotować konfiturę z wiśni z cynamonem i goździkami Wiśnie płuczemy i drylujemy starając się nie opryskać sokiem siebie i przy okazji całej kuchni. Można to zrobić korzystając z drylownicy, albo... zwykłym patyczkiem do szaszłyków. Każdy sposób jest dobry, żeby osiągnąć cel. Wydrylowane wiśnie układam w płaskim naczyniu i każdą z warstw przesypuję cukrem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kiszonki, czyli bomby zdrowia w słoikach 81

Ogórki, buraki, śledzie, jabłka i cokolwiek chcecie. Kiszonki polecane są nie tylko ze względów smakowych. To także skumulowane pokłady zdrowych właściwości. Dlatego to polskie superfoods ! Kiszenie żywności, a więc jej fermentowanie przez bakterie kwasy mlekowego, zostało wymyślone, by zachować dłużej jadalność tego co zebrał człowiek. Ale jak się okazało, ten proces miał pewne nieoczekiwane skutki uboczne. Dziś kiszonki są uznawane(...)najlepsze naturalne źródło probiotyków, świetna skarbnica witamin i minerałów. Do tego mają mniejszą kaloryczność od ich surowych odpowiedników. Babcine ogórki kiszone czy modne teraz kimchi, a więc danie kuchni koreańskiej składające się kiszonych warzyw, takich kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, to przysmaki godne polecania. Bakterie, które stają w naszej obronie Jak wiecie, nasz organizm pełen jest bakterii. Te dobre

Fleksitarianizm.pl
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 195

W tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rustykalne ciasto z nutą egzotyki 191

Połowa listopada, za oknem nietypowe jak dla tej pory roku plus 10 st. w powietrzu i tylko ta wcześnie zapadająca noc zdradza, że lato odeszło w zapomnienie. Na szczęście kuchnia ma to do siebie, że może przywoływać bardzo pożądane smaki. Co prawda dzisiejszą tartę można zrobić niezależnie od pory roku, jednak jej smak pozwoli Wam wrócić myślami do letnich wieczorów(...)chrupiąca. Czego chcieć więcej od rustykalnej tarty z owocami? Może lekkiej ostrości? Nie ma problemu! Dodatek cynamonu świetnie wszystko scala. Oczywiście, owoce można dowolnie zmieniać, jednakże połączenie egzotyki z polską tradycją ma swoje duże plusy. Wypróbujcie! Składniki : 200 g masła 80 g cukru 400 g mąki 3 łyżki sezamu 2 żółtka 2 jabłka 3 gruszki 3 plasterki ananasa

Słodkie Przyjemności
Cukier różany 242

Cukier różany to prawdziwy rartytas. Okazuje się, że kwiaty róży nie tylko pięknie wyglądają, ale można je z pożytkiem wykorzystać w kuchni. Cukier różany przygotowny z płatków róż nie tylko przepięknie pachnie, ale ma cudny kolor. Nadaje się do ciast i ciasteczek, deserów, lemoniad, mas tortowych i drinków. Płatki róży najlepiej zebrać w słoneczny dzień, z krzaczków dzikiej róży rosnących(...)dala od ulic i cywilizacji. By ocalić jak najwięcej czarującego różanego zapachu nie powinny być myte i płukane. Moje płatki są pamiatką po majowym pobycie nad polskim morzem, a rosły w ogromnym szpalerze przy zejściu na plażę. Po raz pierwszy je upolowałam, tym razem ubiegłam innych amatorów róży i poza cukrem różanym dojrzewa nalewka na płatkach róży. Składniki: 2 spore

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wędliny domowe – Szynkowar – Perliczka 60

jeść? To pytanie, które zadaje sobie prawie każdy, kto próbuje swoją dietę sprowadzić do stanu “idealnie zdrowej”. Nie będziemy tutaj polemizować nad walorami, bądź nie, kuchni roślinnej. Możemy jednak pokazać, że można domowym sposobem przygotować “wędlinę prawie zdrową”, okrojoną z tych wszystkich dodatków, które serwują nam producenci wędlin. Nawet, jeśli znajdziemy na sklepowych półkach szyneczki(...)własna jest najlepsza – bo nie ma dłuuugiej gwarancji, bo zrobiliśmy i przyprawiliśmy ją sami, według własnych smaków. Bądź naszych smaków Bo przyrządzanie domowych produktów to piękna polska tradycja! Gotowa sól do peklowania – to tylko mały dodatek…taki grzeszek. Dla różowego koloru i dla zdrowotności! Co by zatrucie jadem kiełbasianym nie zaburzyło naszych planów życiowych A teraz

Tajemnice Smaku
"Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce" - recenzja 125

Green Factory oraz Polskim Stowarzyszeniem Dietetyki stworzyła projekt Zielona Kraina, w ramach którego dietetycy już od kilku lat w całej Polsce przeprowadzają warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów szkół podstawowych w całej Polsce - w tym roku miałam możliwość uczestnictwa w tym projekcie i prowadzenia zajęć dla dzieci w Koszalinie i okolicach. Innym przykładem może być Lidl Polska, który już(...)stanowić warzywa i owoce. W praktyce powinny stanowić one aż połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia i powinny być obecne w każdym posiłku. W listopadzie 2018 roku Lidl Polska we współpracy z IŻŻ wydał książkę pt. „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce”, w której znalazło się m.in. 60 przepisów z wykorzystaniem właśnie owoców i warzyw. Normal 0 21 false

Z notatnika dietetyka
Stroganow z jelenia 232

Stroganow z jelenia 2018-08-14 14:39:47 Porcje 4 Boeuf Stroganow to jednogarnkowe danie kuchni rosyjskiej, które zdobyło ogromną popularność na przełomie XIX i XX wieku i podbiło cały świat. Istnieje trzy wersji historii powstania tej potrawy. Wszystkie wersje oprócz nazwiska Stroganow łączy przepis: wołowa polędwica pokrojona w paski, pieczarki, ogórki konserwowe i śmietana. Danie ewoluowało i dziś(...)wersję. W Szwecji zamiast wołowiny dodaje się kiełbaski „falukorv”, w Japonii serwuje się go z ryżem, a we Francji dodaje się do Strogonowa białe wino oraz wędzoną paprykę. W Polsce niestety ewoluowała także nazwa ze Stoganowa na Strogonowa i została uznana za równie poprawną. Moja wersja tego dania z pewnością Was zaskoczy. Nie spodziewajcie się w tym przepisie wołowiny, będzie

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania