Co robiłam kiedy mnie tu nie było? Próbowałam uprawiać własne jedzenie – w tym pomidory. Jak na pierwszy raz poszło nadzwyczaj dobrze – miałam jesień i zimę na
Karo in the KitchenDawno nie było to są! Kotlety schabowe, dobrze utłuczone, cienkie, pokaźne, w chrupiącej panierce, delikatnie przyprawione solą i pieprzem. Podane z ziemniakami, buraczkami, mizerią lub surówką
Zasmakuj KuchniJuż w sobotę 5 listopada pierwsza odsłona ekscytującego cyklu pokazów filmów dokumentalnych i fabularnych, w których główną rolę grają jedzenie i sztuka kulinarna. W Muranowie o
COOKMAGAZINEPomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te
Karo in the Kitchen48 dni - odliczam U Babci normalnym daniem gdy byłam mała była kasza gryczana albo ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. Ale nie z kefirem tylko zsiadłym mlekiem. Wiecie
sierotka maRysia w kuchnimarginesie "croissant" to trudne w wymowie słowo. Bawi mnie niezwykle czasami spotykana wymowa "kurosanty", ale już kompletnie do łez doprowadziła mnie wymowa "kursanty". Ot, po prostu nasze swojskie polskie kursanty :) Razem ze mną i Madzią croissanty wypiekały: Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it Dobrafka z Bona Apetita! Małgosia ze Smaki Alzacji Kinga z Małe Kulinaria Marzena z Zacisze(...)Stole Wiosenka z Eksplozja Smaku Monika z matkaWariatka Lidia z Facebooka Iza ze Smaczna Pyza Kamila z Ogrody Babilonu Monika z Niezapomniane Smaki Paulina z Buszująca w kuchni Ola z Ale Smaki Anna z Everyday Flavours Kasia z Baby do garów! Monika z Pin Up Cooking Looking Agata z Kulinarne Przygody Gatity --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturezbiór stworzony przez Włochów dla Włochów. Pięćdziesiąt pięć lat później za tłumaczenie i dostosowywanie treści do brytyjskich warunków zabierają się Anglicy. Książka staje się kompendium wiedzy o włoskiej kuchni. Znani kucharze testują przepisy, dostosowują do współczesnych smaków i gustów. Obecne wydanie ponownie poprawione zawiera mnóstwo fotografii, a głównym bohaterem jest 2000 przepisów. To daje nam księgę, która waży ponad(...)zasadzie przez najbliższe 10 lat nie potrzebuje powiększać swojej biblioteczki.Same przepisy są bardzo przejrzyste, poukładane średnio po 3 na stronie. Miary podane są w gramach i uncjach, więc w Polsce nie ma problemu, nie trzeba przeliczać jednostek. Podobnie jest z temperaturami - są i Celcjusza, i Farenhaita. Książka jest w języku angielskim, więc jest okazja by podszkolić specjalistyczne slownictwo
W kuchni wieczoremNie wyobrażam sobie wyjścia z domu, gdziekolwiek! (chyba, że po świeżychleb na śniadanie) bez czegoś w ustach. Nie, i już! Pierwszym posiłkiem,którym właśnie jest śniadanie
W kuchni Karmel-itkiDla mnie to jest smak dzieciństwa. Pamiętam gdy miałem zaledwie 3-4 lata, przychodziłem do babci z rana i pytałem ,,Babcia, masz syrniczki?", pewnie jak każda
Kuchnia ŁukaszaMakaron razowy – 30 dag Cebula – 1/2 kg Mortadela – 30 dag Smalec – 1 łyżka Papryka słodka Sól Pieprz kolorowy Maggi Zioła prowansalskie ser żółty Makaron ugotować
Camilla w kuchniSezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, świeże, suszone czy mrożone można przyrządzać na różne sposoby. W sosie grzybowym lub maślanym kruchym cieście
Życie zaczyna się w kuchniTaki ziemniak to miła odmiana dla okropnego zimowego ,,ziemniura" którego mam już serdecznie dość. Marzą mi się młode kartofelki z koperkiem i zsiadłym mlekiem. W
sierotka maRysia w kuchniIdealne śniadanie w formie puszystej rolady szpinakowej z dodatkiem roztartej fety i polskich leśnych maślaków. Kolejna propozycja na danie z dbałością. Dziś niedziela, więc oczywiście trzeba zadbać aby śniadanie było wyjątkowe, przygotowane idealnie. Musi być też pięknie podane. Przy dzisiejszej pogodzie niedziela jest taka bardzo leniwa, powolna. Wiadomo, że śniadanie to podstawa i fundament całego naszego dnia(...)musi być inne, lepsze. Nie takie w biegu, tylko spokojne przy wspólnym stole. W moim śniadaniu rewelacyjne jest to, że czas spędzony na wspólnym zbieraniu grzybów przeniósł się do kuchni i na nasze talerze. A ile śmiechu i wspomnieć od razu przyszło. Tak się składa, że las mam zaraz za oknem i często urządzamy sobie spacery. Ostatnio nawet spacerowała
VioletoweKucharzeniezrobić, żeby niezmiennie zielony przetrwał o wiele dłużej. Zielony pieprz to nic innego jak niedojrzałe owoce pieprzu czarnego. Wyglądem przypomina miniaturowe kiście winogron. Często stosowany jest w kuchni tajskiej. Pieprz dodaje potrawom ostrości i intensywności jednak nie aż tak bardzo jak pieprz czarny czy biały. Idealnie nadaje się do zup, duszonych mięs i wg mnie do owoców morza(...)idealnie. Już we Francji przetestowałam sposób, aby jak najdłużej zachować jego niedojrzałość (tak, dojrzewając staje się zwykłym, czarnym pieprzem) i test wyszedł pomyślnie na tyle, że do Polski przywiozłam kilka opakowań, dokładnie umyłam i… ZAMROZIŁAM. Ten sposób polecam! A teraz konkrety – Krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i świeżą pietruszką Oczywiście krewetki będą pysznie
gutfutMuffinki zna każdy i myślę, że większość z nas ma w domu ma formę do muffinek. :-) Ja piekę je w awaryjnych sytuacjach, kiedy dostaję telefon, że
Szefowa kuchniPospolite trawki, chwasty czy zielsko (erbette/verdurine) od zawsze były związane z włoską kuchnią biedaków (cucina povera), a niejednokrotnie stanowiły jej podstawę. Kobiety, dzieciarnia i co zdrowsi staruszkowie chodzili wzdłuż brzegów rzek, po łąkach i pastwiskach w poszukiwaniu małych, dziko rosnących roślinek. Wypady na erbette rozpoczynały się wraz z pierwszymi ciepłymi dniami. Bo te pierwsze, wiosenne erbette są najlepsze, młode(...)się postacie, szukające skarbu w trawie. Ba, nawet wycieczki spacjalnie po erbette są organizowane, bo coraz częściej wraca się na łono natury… Tak sobie własnie pomyślałam, że również w Polsce zbiarano liście, klącza, pędy czy bulwy młodych roślin jako pożywienie na przednówku. No dobrze, a do czego tak konkretnie służą te erbette? Wymienię tylko te najpowszechiej znane
Mia Cucina Sofieta