****************************** Wieczorem, kiedy wróciłam z pracy, a co mi tam! , włączyłam telewizor. Beznamiętnie poskakałam po kanałach. Taak, jak zwykle nie ma kompletnie nic, pomyślałam. I natknęłam się
W kuchni Karmel-itkidwóm amerykańskim super foods, są też bardzo zdrowe. Quinoa czyli komosa ryżowa – “święte zboże” uprawiane w Ameryce Południowej od tysięcy lat. Bardzo zdrowa i uniwersalna w kuchni. Jeszcze kilka lat temu trudno dostępna, dziś bez problemu znajdziecie ją w większości supermarketów – zazwyczaj w działach ze zdrową żywnością. Tym razem wybraliśmy komosę czerwoną Intenson , najwyższej jakości produkt(...)pieprzem. Przed podaniem dobrze je schłodzić w lodówce. Wpis powstał we współpracy z marką Intenson Artykuł Kotleciki jajeczne z komosą. Zdrowe i zaskakująco pyszne! [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskapaździernika zaciera się granica pomiędzy światem żywych i umarłych, a przebrania pomagały odstraszać złe duchy. Teraz to po prostu pretekst do noszenia upiornych kostiumów i zbierania cukierków. W Polsce to święto stało się popularne w latach ’90 i do dziś cieszy się spora popularnością. Właśnie dlatego dziś na blogu pojawia się kilka pomysłów na strrrasznie halloweenowe tosty! Dla małych(...)razem ze swoimi dziećmi 🙂 Takie tosty to świetny pomysł na ciekawe śniadanie, któremu nie oprze się żaden niejadek. Spróbujcie sami! 😉 Artykuł Strrrasznie halloweenowe tosty! pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniChyba każdy zna leczo (lesco), czyli węgierska potrawę z papryki, coś na kształt gulaszu. Oryginalny przepis to zaledwie kilka składników - słonina, boczek, kiełbasa, żółta i czerwona
W kuchni Karmel-itkiOstatnio ciągle mam ochotę na smaki kuchni orientalnej. Zaczęło się od szparagówki po chińsku, później schab po indyjsku (na blogu wkrótce) a teraz shoarma. Pomysł na tego rodzaju kurczaka zaczerpnęłam z bloga Filozofia smaku. Szczególnie zaintrygowała mnie samodzielnie zrobiona mieszanka przypraw - musiałam zrobić taką samą!!! To było silniejsze ode mnie. Część przypraw przywiozłam z mojej podróży na Ukrainę - powszechnie dostępny(...)kumin, resztę udało mi się bez problemu zdobyć w Polsce. Mieszanka na początku wydawała się strasznie zdominowana przez kumin (kmin rzymski) jednak po dodaniu czosnku i przegryzieniu się z mięsem jest cudowna! Kurczak rozpływał się z ustach. Podałam go ze szpinakiem i makaronem. Pyszne danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki
sierotka maRysia w kuchniJedna z najprostszych i najładniej prezentujących się przystawek. Caprese ma odzwierciedlać kolory włoskiej flagi. Sałatka pochodzi z Kampanii, w południowych Włoszech. Do tej pory powstało już
Pasja SmakuZa oknem temperatury jak w tropikach, a ja siedzę z anginą. Świetnie, prawda? Niemniej post dzisiaj kieruję do wszystkich, którzy w
W kuchni Karmel-itkizachęcam kupowanie właśnie ich bio wersję, wiem, że Lidl takie ma i to pochodzenia polskiego. Do przygotowania użyłam ulubionego mleka migdałowego, które na szczęście dostarczają mi znajomi z Niemiec w ilościach hurtowych, a w przeliczeniu na zł kosztuje 5 zł, nie mam pojęcia dlaczego w Polsce są taaaak drogie (12-15 zł)! Składniki na 4 porcje: 200 g namoczonych ziaren(...)buraki. Pozostałe dwa obierz i pokrój w cienkie słupki, schowaj do lodówki. Następnie dodaj sok z cytryny, pieprz, sól i koperek oraz wodę. Ponownie zblenduj. U mnie w kuchni nic się nie marnuje, więc za dzień, maksymalnie dwa na obiad będzie botwina Całość wstaw na minimum 2 godziny do schłodzenia. Podawaj z dodatkiem wiórków z buraków i koperkiem. Smacznego
greenscarfŚledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie
Karo in the KitchenWitajcie!, gdy zima skrada się wielkimi krokami rozpoczyna się sezon na zupy i choć to nie sezon jeśli chodzi o warzywa to nie ma nic lepszego
Kuchnia PROzdrowotnaprzepis na Prosty i szybki makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym. W tym przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach są ubogie w bakalie, więc ja dodatkowo dodaję jeszcze rodzynki, siekane orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodaję(...)gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto. The post Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznane Grekom już 300 pne. Za ich ojczyznę uważana jest Europa lub Azja Mniejsza. Wiśnie docenili też Rzymianie i Persowie. Obecnie jednym z największych producentów są Turcja, Rosja i Polska. Bez względu na to skąd się wzięły wiśnie lubimy ich cierpko słodki smak. Tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami ne należy do bardzo pracochłonnych, ale wymaga trochę(...)zmniejszyć ilość cukru do 500 g Jak przygotować konfiturę z wiśni z cynamonem i goździkami Wiśnie płuczemy i drylujemy starając się nie opryskać sokiem siebie i przy okazji całej kuchni. Można to zrobić korzystając z drylownicy, albo... zwykłym patyczkiem do szaszłyków. Każdy sposób jest dobry, żeby osiągnąć cel. Wydrylowane wiśnie układam w płaskim naczyniu i każdą z warstw przesypuję cukrem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOgórki, buraki, śledzie, jabłka i cokolwiek chcecie. Kiszonki polecane są nie tylko ze względów smakowych. To także skumulowane pokłady zdrowych właściwości. Dlatego to polskie superfoods ! Kiszenie żywności, a więc jej fermentowanie przez bakterie kwasy mlekowego, zostało wymyślone, by zachować dłużej jadalność tego co zebrał człowiek. Ale jak się okazało, ten proces miał pewne nieoczekiwane skutki uboczne. Dziś kiszonki są uznawane(...)najlepsze naturalne źródło probiotyków, świetna skarbnica witamin i minerałów. Do tego mają mniejszą kaloryczność od ich surowych odpowiedników. Babcine ogórki kiszone czy modne teraz kimchi, a więc danie kuchni koreańskiej składające się kiszonych warzyw, takich kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, to przysmaki godne polecania. Bakterie, które stają w naszej obronie Jak wiecie, nasz organizm pełen jest bakterii. Te dobre
Fleksitarianizm.plW tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata