kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:81/100)

Borówki liofilizowane - pyszny zamiennik świeżych owoców 133

Borówka amerykańska jest coraz popularniejszym, lubianym i bardzo zdrowym owocem. Zawarte w niej witaminy i minerały chronią przed chorobami serca, mają działanie antynowotworowe, wzmacniają układ kostny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
"Ryby są super" - wspaniała książka kucharska wkrótce w Lidlu 175

Ostatnio dotarła do mnie - przedpremierowo  - najnowsza, świetnie wydana książka kucharska od Lidla :) "Ryby są super" - to prawie trzysta stron z osiemdziesięcioma niepublikowanymi dotąd na stronie

Moje Kuchenne Rewelacje
Wegańskie leczo, Praga (3) 204

Cebula, czosnek, pomidory i papryka to dość popularny zestaw składników obiadowych. Francuzi przyrządzają z nich ratatouille, Amerykanie jambalayę, a Węgrzy leczo. To ostatnie to chyba jedno z nielicznych dań kuchni węgierskiej, które oryginalnie jest jarskie. Tradycyjnie podawane z kleksem śmietany, u mnie wersja wegańska. Zapraszam :). P. S. Tu znajdziesz leczo w naleśnikach. Składniki: kilka łyżek oleju 2 cebule 4 ząbki(...)pomnik Koń przedstawiający zdechłego konia i siedzącego na jego brzuchu Wacława kolejny z pomników  Davida Černý'ego - Wisielec na ul. Husa w Beas Vegetarian Dhaba: takich miejsc w Polsce mało, a w Pradze są bardzo popularne; jedzenie na wagę, niedrogo, można skosztować mnóstwo nowych smaków i porządnie nasycić żołądek w końcu spróbowałam samosów - pyyszne, już są na mojej niekończącej

Qlinarnie i Qlinarnie
Camembert - najsłynniejszy francuski ser 147

Camembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego

Cztery Fajery
KULINARNE PODRÓŻE - BUKOWINA TATRZAŃSKA 182

śnieg i góry, czego chcieć więcej.  Podróż, którą odbyłam w góry zaplanowałam dużo wcześniej i dzięki temu kosztowała mnie 31 zł w obie strony. Do Zakopanego  pojechałam Polskim Busem za 21 zł i stamtąd busikiem za piątaka. Jest to bardzo krótki odcinek, bo ok. 25 min ale bardzo szalony  z Góralem i ledwie zipiącym busem(...)/doba - rezerwację na sezon trzeba robi dużo dużo wcześniej. Dużą zaletą w Wancie jest fakt, że w pokojach jest lodówka i czajnik - wadą, że nie ma dostępnej kuchni. Natomiast można korzystać z karczmy, która mieści się na dole budynku. Dla noclegowiczów  jest 10% rabatu na całą kartę. Jedzenie jest przepyszne, domowe i nie drogie. Śniadania

pieprzny smaczek
Ciasto jabłkowe według mojej mamy 165

Przepis dostałam w piątek i wczoraj już piekłam. Lubimy ciasta coś jak biszkopt. Tutaj w wersji z budyniem i jabłkami ale z brzoskwiniami będzie fantastyczne. Lubię

Magiczne Życie Marty
Comfort drink czyli kakao cywilisty na dzień dziecka raz! 195

Dzień Dziecka wszędzie nawet w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Tylko na WPiA nie. (reszta tekstu ocenzurowana - na dzień dziecka kupiłam sobie podręcznik do ubezpieczeń społecznych- uwierzcie

U Fiolki
Makaron pełnoziarnisty z duszonymi warzywami , olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i Grzybami Mun 192

Z miłości do zdrowego odżywiania, z miłości do natury, z miłości do lokalnych dostawców, z miłości do ludzi, którzy tworzą z pasją... z miłości do wszystkiego

Z Kuchni Do Kuchni
Quinoa Bordo Raz! 163

dlaczego by nie pod kolor? Pewnego dnia spojrzałam na czerwoną komosę ryżową, zebrałam w kuchni wszystko co znalazłam w kolorze bordo i tak oto powstało jedno z moich ulubionych dań ;) Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)się podgrzało, ale nie za długo, żeby składniki nie rozpadły się. Doprawiamy solą, tłuczonym pieprzem, świeżą bazylią i ostrą papryką (ja dodałam amazońską papryczkę czereśniową ze słoika, ale w Polsce jest pewnie nieosiągalna, więc można zastąpić inną świeżą, suszoną, lub mieloną). Smacznego

Quinoa Raz!
Proste muffiny z nadzieniem wg Aleex 158

Kolejny Dzień Niepodległości. Do południa uczestniczyłam w obchodach organizowanych w moim mieście. Ponieważ przyjechała Gwiazdeczka, poszłyśmy razem. Przyszło sporo osób, którzy chcieli czcić święto narodowe. Była

W mojej kuchni
BFG 2012 - relacja. 245

jesteśmy bez wyrazu, zbyt słodkie, nudne i chaotyczne. "Cześć kochane!" wypowiedziane z wielką ironią bardzo mnie ugodziło. Może czytał inne blogi? Lecz z drugiej strony, jak inaczej pisać o kuchni? Przecież nie wierszem!Po konferencji i wszystkich przygodach, pojechaliśmy na kwatery. Część z nas dostała noclegw hotelu, część niestety załatwiała sobie go na własną rękę, a niektórzy dojeżdżalisamochodami. Ja wraz(...)czułam się komfortowo, mężczyzna nie potrafił sprzedać swej wiedzy, a widzącpo jego ruchach, wiedział o swym fachu bardzo wiele. Nie mogłam zostać na zakończeniu, naglił mnie czas - uzależniona od polskiej kolei, musiałamzdążyć na pociąg powrotny. Wszystkie informacje dokładne, związane z planem i przebiegiem konferencji BFG 2012można znaleźć tu ---- >  http://www.blogforumgdansk.pl/ Pozdrawiam wszystkich uczestników! Karmel-itka PS: Zdjęcia pochodzą

W kuchni Karmel-itki
Chleb słonecznikowy 115

Włączyłam dziś komputer dopiero w południe... I od razu trafiłam na artykuł o tym, że dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do kuchni i szybciutko wyrobiłam ciasto na domowy chlebek - mój pierwszy! :D Przepisów miałam kilka, natomiast do każdego brakowało mi coś... Wreszcie wybrałam taki, który najbardziej mogłam zmodyfikować pod posiadane składniki i oto prezentuję pyszniutki(...)smarujemy chleb wodą (żeby skórka nie była twarda). Smacznego :-) Przepis dołączam do akcji: Jeśli również chcesz dołączyć do akcji wejdź tutaj: http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014 A tu znajduje się tu polska instrukcja dotycząca udziału.  http://zapachchleba.blogspot.com.es/2014/10/swiatowy-dzien-chleba-zaproszenie.html

Kolorowy Przepisownik
Fasolka po bretońsku 131

brytyjski przepis dostał się do Polski, czy było odwrotnie. Jedno jest pewne – fasolka zagościła na naszych stołach na dobre i nie ma polskiego domu, w którym by jej nie gotowano. A gdzie kucharek sześć… tam tyle samo przepisów na fasolkę po bretońsku. Moja nie pływa w tłuszczu(...)ziele angielskie i resztę przypraw. • Na koniec dodać pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Zawsze gotuję z dwóch porcji w największym garnku, jaki mam w kuchni. Część jemy przez dwa dni, resztę zamrażam w pojemnikach

To co kocham
Grillowanie trwa – szaszłyki po ormiańsku 302

Lato jest wspaniałe - słońce znów przygrzewa ładnie. Są świeże, krajowe owoce i warzywa  i można grillować na świeżym powietrzu. Najprzyjemniejszą chwilą jest wieczorne piwko na

sierotka maRysia w kuchni
Kulinarnie w Zakopanem 103

Kulinarnie w Zakopanem Zakopane, stolica polskich Tatr, którą się kocha albo… no właśnie… Można się zrazić do pobytu w tym mieście, kiedy przytłaczają nas tłumy na Krupówkach, na stoku, na szlakach, szczególnie na szlaku do Morskiego Oka czy na Giewont. Zimą dobrze jest wybrać się do Zakopanego przed sezonem feryjnym, ceny kwater są jeszcze przystępne i ludziska(...)potrawach nie będziemy się rozpisywały, bo nie jesteśmy krytykami kulinarnymi. Ale na szczególną uwagę zasługuje nasze tegoroczne odkrycie Restauracja Zakopiańska . Tradycyjny wystrój w zabytkowej willi, miła obsługa, bardzo smaczna kuchnia. Byliśmy w cztery osoby i postanowiliśmy zamówić różne potrawy. Było co degustować! Brawa dla szefa kuchni! Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym z czosnkiem, kapusta czerwona kiszona z czerwona cebulą

Tajemnice Smaku

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję