Ten „stek” to protoplasta dzisiejszych hamburgerów. Danie powstało w końcówce XIX wieku, koło roku 1888. Było jednym z przepisów lekarza wojskowego J.H. Salisbury’ego i jego
Karo in the KitchenPóki jeszcze jest rabarbar koniecznie musicie zrobić to pyszne jogurtowe ciasto. Nie od dziś wiadomo, że do smakowitego duetu z rabarbarem jest też niezbędna nasza pyszna polska truskawka. Ciacho jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zawiera niewiele tłuszczu, jest wilgotne i puszyste. Po prostu słodkie lato na talerzu ! Za co kochamy truskawki Truskawki są pierwszymi owocami(...)tiamina) - 0,024 mg witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg witamina B3 (PP) - 0,386 mg witamina B6 - 0,047 mg Źródło: USDA National Nutrient Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników
Kulinarne przygody Gatityuczestniczyć w warsztatach, którego tematem przewodnim było pieczenie idealnego tortu. Odbyły się one w Studiu Kulinarnym Atuty , a prowadził je sam Walentyn Pankiewicz , znany jako "Twardy Szparag" (finalista "Polskiego Turnieju Wypieków", uczestnik I edycji "MasterChefa", absolwent Akademii Kurta Schellera). "Jak wyczarować wymarzony tort?" - z wielkim entuzjazmem podeszłam do tego zagadnienia. Pomimo, że posiadam "jakieś tam" doświadczenie w wypiekach(...)niezwykle sympatyczne. Aż nie chce się stamtąd wychodzić... Poważnie! Na blogu niejednokrotnie opowiem Wam o ciekawych trikach, o których sama się dowiedziałam. Zapewniam, że takie ciekawostki ułatwiają pracę w kuchni i z pozoru banalna rzecz - może uczynić cuda! A tu przepis do mojego tortu: Tort z musem i ganache czekoladowym ! Może kiedyś wspólnie spotkamy się na jakichś warsztatach w Atutach
Di gotujeNie wiem czy wiecie, ale dzisiaj obchodzimy I Międzynarodowy Dzień Carbonary 😊 Rok 2017 jest pierwszym, w którym obchodzony będzie Międzynarodowy Dzień Carbonary. Data święta tego chyba
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki Przyprawy: pieprz czarny, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, kurkuma, przyprawa domowa typu vegeta, bazylia, ( Oczywiście ilość konkretnych składników jest zależna od tego jaki smak chcemy uzyskać. My dając nasz polski czosnek dodajemy go sporo bo okolice 6 główek. Tym razem dałyśmy czosnek portugalski, więc jego ostrość jest zupełnie inna. Jeśli chodzi o serek i majonez to zawsze dajemy(...)daktylowych, pakowanych w plastikowe pudełeczko. Są rewelacyjne, więc polecamy. Odrobinę (nam przynajmniej) przypominają pomidory malinowe z własnej działki :) Cebula ananasowa. Jesteśmy ogromnymi miłośniczkami cebuli. Czerwona wiedzie prym w naszej kuchni. Bardzo często wykorzystujemy ją do sałatek ale kiedy mamy ochotę dodać jej innego wymiaru to obgotowujemy ją w soku z ananasa. Wygląda świetnie - kolor mocno fioletowy, a smakuje jeszcze lepiej
Wypisz Wymalujpostanowieniem nie obudzenia się, kiedy C. wróci z pracy. W tej chwili siedzę pod kocem, w cieplutkim, świątecznym swetrze i staram się zmusić do ruszenia zadka w kierunku kuchni. Opornie jakoś mi idzie... Pewnie dlatego, że cięższy jest za sprawą bez, które ostatnio upiekłam.Zasadniczo miałam ochotę na deser, i długo się zastanawiałam, co dokładnie ma to być. Szybko(...)spodeczkiem, a dzisiaj przeczytałam u Moniki, że niedługo przyjedzie do mnie książka o czekoladzie. Jupi! Dziękuję ogromnie i cieszę się bardzo; nie mogę się już doczekać wyjazdu do Polski, żeby nacieszyć się moimi nagrodami. Czekolada to przecież to, co Tygryski lubią najbardziej... W marcu więc będzie na Pożeraczce czekoladowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawieszone są obrazy podkreślające religijność tego kraju. Tuż obok, a właściwie przy suficie zawieszone są szynki ze świni iberyjskiej. Widok tak powszechny w hiszpańskich barach jak hot-dogi na polskich cepeenach. Jak to turyści, szukamy w lokalu toalety... Jest! Tak, toaleta była tylko dla dżentelmenów – otwierało się drzwi harmonijkowe, które po zamknięciu dotykały pleców. Przed sobą zastajesz kamienny pisuar(...)musiał zakończyć się sukcesem. Pomógł tym razem Trip Advisor , a wybór padł może nie na #1 w tym mieście ale też było bardzo dobrze – restauracja Los Melizzos . Serwują tradycyjną kuchnię hiszpańską, świeże owoce morza i oczywiście paellę. Zdecydowaliśmy się na wersję z langustynkami i krewetkami. Ryż lekki, aromatyczny, swój kolor zawdzięczał szafranowi - nic dodać, nic ująć. Owoce morze świeże, pachnące
Right Behind The KitchenPodróże to wdzięczny temat, na który składa się wiele elementów tworzących to co nazywamy przygodą . Tak wiele przecież zależy od naszych zmysłów, które tylko czekają by
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj mam dla Was bardzo szybki pomysł na pyszny i zdrowy posiłek. Rozgrzewające curry z dyni, to jedno z moich ulubionych dań, które robię często i
SMYKWKUCHNISłodycze… któż ich nie lubi? Pyszne, słodkie, ale… niestety nie za bardzo zdrowe. I o ile w małych ilościach, aż tak nie szkodzą, to
Słodkie okruszkiJako dziecko uwielbiałam kogel mogel. Była to jedna z niewielu słodyczy niemal zawsze dostępna. Pamiętam koglo-moglowe eksperymenty z dodawaniem cynamonu, kakao i soku z cytryny
Jem więc JestemUwielbiam niedoceniane smaki i przepisy. Tak oczywiste i kochane przez wszystkich jak kanapki. Tak naprawdę dopóki nie wyjedziemy z Polski nie zdajemy sobie sprawy jak bogata jest u nas kultura kanapkowa. Włoskie tramezzini czy rosyjskie kanapki z kawiorem się nie umywają. Bardzo zabawne jest, gdy jesteśmy w Kopenhadze i jako absolutny hit kulinarny pokazuje nam się smørrebrød, czyli takie(...)którym upieczemy gofry – w dodatku 6 lub 12 na raz, więc nie będziemy za długo stać przy garach. Foremki mam z favi.p l, bardzo fajnej wyszukiwarki rzeczy do kuchni o domu. Składniki: 2 jajka pół kilo mąki 250 g kefiru 50 g cukru 50 g oleju łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jogurt grecki połówka marakui
Ugotowane pozamiatanepewno kojarzysz hicior, jakim jest sałatka bulgur z hummusem . Na wielu sklepowych półkach jest to już stała pozycja. Od Żabek po Biedronki, a skończywszy na Lidlu. Szturmem zdobywa Polskę, tylko jest kilka mankamentów tych sklepowych sałatek… Mowa tu oczywiście o cenie, składzie i wielkości. Jest na to wszystko jednak rada! Dzisiejszy przepis pokaże Wam jak zrobić bulgur z hummusem(...)jakiś czas mieszając. 6 Przełóż kaszę wprost na hummus i zajadaj od razu lub weź ze sobą gdziekolwiek chcesz. Artykuł Sałatka bulgur z hummusem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanPodczas moich wakacji we Włoszech, przez zupełny przypadek miałam okazję skosztować Piadinę. Jest to placek przygotowany z mąki i smalcu z rozmaitym nadzieniem. Farsz może
Kolizje Smakówgotowanych i tłuczonych ziemniaków, które zostają po obiedzie, w Polsce następnego dnia przygotowuje się kopytka lub kluski śląskie . A na Węgrzech langosze - placki z kategorii "bieda danie". Trzeba poświęcić im trochę więcej czasu niż kopytkom, ale ciasto jest łatwiejsze do wyrobienia. Lángos to węgierski smażony na patelni placek drożdżowy z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mąki. Podaje się go z tartym(...)wymieszać. Gorące placki podawać z dipem. Na Węgrzech taki dip rozsmarowuje się na całym placku. Jeśli tym przepisem przypomniałam Ci, Gościu, o daniu z podróży, które odtworzyłeś w swojej kuchni i chcesz się nim podzielić, zapraszam do udziału w akcji "Danie inspirowane podróżą". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner. Po ubiegłorocznej lekturze "Historii pszczół" Mai Lunde , wiedziałam, że jeśli autorka
Weekendy w domu i ogrodzie