stanęłam przed tym dylematem. Jak wybrać odpowiedni piekarnik Mój stary wysłużony kilkunastoletni piekarnik dokonał niestety, albo stety żywota. Jako blogerka kulinarna spędzam dużo czasu w kuchni, piekarnik więc jest dla mnie bardzo ważnym urządzeniem i narzędziem do przygotowywania posiłków. Na rynku mamy mnóstwo firm i mnóstwo produktów, człowiek się w tym gubi - co tu wybrać ? Niespodziewanie(...)przez firmę Gorenje, nawet najbardziej wymagający użytkownik znajdzie odpowiedni modle dla siebie, który na 100% sprosta jego oczekiwaniom. Wpis powstał przy współpracy z Gorenje Polska. Po więcej szczegółów zapraszam na stronę producenta www.gorenje.pl
Kulinarne przygody Gatityprzepięknego Ojcowskiego Parku Narodowego. Pospacerowaliśmy, podziwialiśmy widoki, ale również mieliśmy przyjemność spokać się z kustoszem tego miejsca Olgierdem Mikołajskim. Pan Kustosz opowiedział nam pokrótce historię miejsca, poopowiadał gdzie była kuchnia, jak funkcjonowała i na koniec pokazał nam ogrody. Ogrody widać z górnej części zamku, a my znaleźliśmy się pomiędzy pięknymi alejkami w ogrodzie kwaterowym nawiązującym do ogrodów renesansowych. Było(...)poezja smaku ! Potem chwileczka odpoczynku spakowanie się do busa i jedziemy na drugą stronę Krakowa, wprost do Wieliczki. Winnica Wieliczka Winnica Wieliczka jedyna jak do tej pory w Polsce winnica z certyfikatem ekologicznym, Tu wszystko rośnie zgodnie z naturą, tylko lekko wspomagane przez człowieka naturalnymi ekologicznymi środkami. Tego dnia gdy my byliśmy odbywały się opryski z węglowoadoranu amonu – jeden
Kuchnia na wzgórzuMoi drodzy, w imieniu swoim, sponsora i solenizantki dziękuję Wam za każde zgłoszenie konkursowe. Dziękuję też za cierpliwość i przeprasza, że kazałam Wam tyle czekać
Słodkie okruszkiMakaron – nie wiem czemu, ale makaron kojarzy mi się z wiecznymi wakacjami. Jest go tak wiele rodzajów i kształtów, że znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam(...)Często również zdarza się, że rodzimi producenci makaronu ciut zazdroszczą Włochom koloru ich produktów i dodają kurkumy. Wtedy makaron uzyskuje piękny żółciutki kolor. Nie jest to zbrodnia, jednak wtedy „polski tradycyjny makaron” traci swą „tradycyjność”. Widzieliście kiedyś, żeby nasze babcie czy prababcie dodawały kurkumy? Pewnie nawet nie wiedziały, co to jest i do głowy by im nie przyszło ulepszanie
Kate's Kitchenodwiedzacie najbliższy dyskont? Robicie tylko najpotrzebniejsze zakupy po pracy? Kupujecie impulsywnie, czy piszecie sobie listę? Mieszkam aktualnie na obrzeżu ścisłego centrum czwartego pod względem liczby ludności miasta w Polsce. Nie mam samochodu. Jeśli się poruszam to spacerem, rowerem lub taksówką. Prawie pod nosem mam dwa dyskonty sieci Biedronka, ostatnio całkiem blisko dorzucili Aldi. Równo 2km stąd jest Lidl (przy którym(...)akurat czegoś nie mają – Aldi i Biedronka posiadają dobrze zaopatrzone stoiska owocowo-warzywne. Co jest dobrego w takich zakupach? Świeżość i jakość. Według mnie to dwie podstawy dobrej kuchni. Z nieświeżymi i byle jakimi produktami, żebyście nie wiem jak się starali, nie wyjdzie spod waszej ręki nic podobnego do haute cuisine. Spróbujcie zaplanować swoje gotowanie na góra
Karo in the KitchenLubię obiady, które robi się tyle ile gotuje się makaron lub ryż. To dla mnie najlepsze rozwiązanie wtedy kiedy nie mam czasu na gotowanie. Pyszne, pożywne
SMYKWKUCHNIKeto lody z kalafiora Sezon upałów oficjalnie rozpoczęty Całą Polskę zalała ostatnio fala upałów. W najgorętszy dzień minionego tygodnia, moje miasto zostało ogłoszone najgorętszym miastem Europy! Wyraźnie dało się to odczuć, bo klimatyzacja w biurze, w którym miałam okazję przebywać calutki dzień nie wyrabiała i termometr wskazywał 30 stopni Celsjusza. Co ja bym wtedy dała za miseczkę niskowęglowodanowych lodów(...)pomyślał, że coś takiego jak keto lody z kalafiora są w ogóle możliwe...? A jednak! I jakie pyszne! Koniecznie do wypróbowania podczas upalnych dni lata! Dania Deser , Lody Kuchnia Europejska , Vegan , Wege Keyword lody Porcje 10 porcji Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 8 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki 400 g kalafiora 1 szklanka nerkowców namoczonych w ciepłej wodzie
Modern Cave Girlwybrać czajnik elektryczny, skoro ilość dostępnych na rynku modeli jest tak wielka? Na co zwrócić uwagę poszukując idealnego czajnika do naszej kuchni? Postaram się dziś pokrótce odpowiedzieć na te pytania. Oczywiście poniższa opinia jest jak najbardziej.... subiektywna, choćby z tego względu, że wybieraliśmy czajnik dostosowany do naszych oczekiwań. Jestem jednak przekonana, że wielu osobom ułatwi podjęcie właściwej decyzji, a zakupiony(...)pozwala ustawić czajnik w odpowiedni, wygodny dla użytkownika sposób. Powinna być wyposażona w antypoślizgowe stopki, aby uniknąć niekontrolowanego przemieszczania się czajnika na kuchennym blacie. Pojemność - na polskim rynku najczęściej spotykane są modele o pojemności od 0,4 do 2,3 litra. O ile najmniejsze z czajników dobrze sprawdzą się podczas wyjazdów lub w domu singla, o tyle jako czajnik
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataużyciem tych drożdży nie potrzebują dwukrotnego wyrastania. Dzięki temu można uformować bochenek bezpośrednio po wyrobieniu ciasta. Oczywiście jest to kosztem pogorszenia walorów smakowych chleba. Nie wiem, czy w Polsce można kupić takie drożdże, więc przeliczyliśmy je na drożdże świeże. I tutaj pierwsza rzecz zastanawiająca - do zaczynu na 125 g mąki i 150 g wody wg przepisu użyto 26 g świeżych(...)jest niewiarygodnie dużo. Ale skoro taki był przepis - tak zrobiłem. Po wymieszaniu składników na zaczyn, odstawiłem go na 24 godziny w temperaturze pokojowej. To z kolei niewiarygonie długo, wg polskich receptur podmłody zazwyczaj odstawia się na 3 - 6 godzin. W każdym razie po 24 godzinach zaczynu nie można było nazwać najpiękniejszym. Nie poddałem się jednak i kontynuowałem przygodę z panem
Grahamka, weka i kajzerkaSekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko
Karo in the KitchenMoi drodzy, dziś wraz ze sponsorem Gibar Słodkości z tradycją zapraszam Was do udziału w świątecznym konkursie D o wygrania kupon o wartości 50 zł
Słodkie okruszkiWitajcie Gotowi na słodki konkurs? No to zaczynamy Wraz ze sponsorem słodkiej nagrody Candy Cup zapraszam Was na naprawdę słodki konkurs. Nagrodą jest wyjątkowy zestaw degustacyjny
Słodkie okruszkiteż. iRobot zamieszkał z nami w totalnie zwariowanym czasie robienia przetworów na zimę. U nas to okres wytężonej pracy, bo przygotowujemy co roku ogromne zapasy, a jak wiadomo - kuchnia często wygląda wówczas jak pobojowisko. Coś się rozsypie, upadnie, pokruszą się suszone w piekarniku owoce albo grzyby. Zresztą sami dobrze o tym wiecie. Do kompletu tony piachu przynoszone na butach(...)wytężonej pracy. Zwłaszcza w kuchni, przedpokoju, gdzie nie wiadomo jakim cudem zawsze pojawia się piasek i w moim mini studio fotograficznym. Kompaktowe wymiary - zaledwie 33,5 cm średnicy i 9,3 cm wysokości pozwalają na sprzątanie pod krzesłami, bez konieczności ich przestawiania. Mieści się też bez problemu pod naszą sofą i pod szafkami w kuchni, nie pozwalając na gromadzenie się
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagranatów" (recenzja na dole wpisu). Przepis tak mnie zaintrygował, że od razu po przeczytaniu postanowiłam go wykorzystać. Muszę przyznać, że zupa jest idealna na pogodę, którą mamy w Polsce. Jest sycąca i rozgrzewająca, a w domu rozchodzi się przyjemny zapach wschodnich przypraw. Niżej podaję proporcje z książki. Sama zrobiłam z połowy składników. Składniki (na 4 porcje): 2 szklanki czerwonej soczewicy(...)Poznając je wcześniej, wiemy, o czym czytamy i dlaczego klienci Cafe Babilon zachwycają się smakiem i aromatem tych potraw. Większość tych dań na pewno doczeka się wykonania w mojej kuchni. Dziś wypadałoby zrobić tytułową zupę z granatów, ale - jak napisała autorka - granaty dojrzewają w październiku-listopadzie, więc zupa powinna być przyrządzana, gdy te miesiące miną. Dla smaczku cytuję część zakończenia
Weekendy w domu i ogrodzie