Makarony, jeden z moich ulubionych tematów kulinarnych, potrafię o nich rozmawiać godzinami, a znajomym i rodzinie chętnie polecam te najlepsze. Od lat ufam jednej z włoskich
Moja smaczna kuchniadaniem z gry Cooking Simulator- Symulator Gotowania. Gra w której wcielasz się w rolę szefa kuchni i gotujesz jak najlepiej potrafisz dla swoich klientów. Gra dostępna jest zarówno w sklepach stacjonarnych jak i online. Można ją kupić m.in. w Media Markt i Empiku. Polskie wydanie w eleganckim pudełku zawiera fajne, przydatne dodatki: drewnianą miarkę do makaronu spaghetti i oraz
Kulinarne przygodybyło to tak, dostałam od koleżanki z UK trochę tego i owego do wypróbowania. Nie znałam tego ziemniaka wcale a są one już do zdobycia u nas w Polsce. Ziemniak włochaty vel kolokazja jadalna vel taro. O dawien dawna taro służyło jako pożywienie dla ludności krajów wyspiarskich Pacyfiku. Z taro jadalne są bulwy czasami osiągające nawet 5 kg. Bulwy można(...)charakterystyczną galaretowatą konsystencję, bardzo smaczną. Mnie przypomina troszeczkę w smaku topinambur. Można z nich przygotowywać również desery i podobno pieczone smakują jak kasztany jadalne. Znakomicie nadaje się także w kuchni indyjskiej a danie dziś przedstawione polecam z zamkniętymi oczami. Chrupiące krążki taro są przepyszne. Kolokazja zawiera wiele składników odżywczych : witaminy C, A oraz z grupy B2 a także fosfor, wapń
Moje Małe CzarowanieKawa z wodą różaną, szafranem i kardamonem jest w krajach arabskich równie popularna jak w Polsce caffe latte. Przyrządzona w poniżej podany sposób jest bardzo aromatyczna
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZuppa toscana! Lepsza niż romana ;) Przepis toskański, ale smak swojski. Bardzo! Może to dlatego, że użyłem polskiej kiełbasy? Tzn. polskiej kiełbasy o nazwie polska. Uważam
zadanie-gotowanieSkładniki: 0,6 kg mielonego mięsa duża kapusta pekińska 4 jajka 1 szkl. kaszy manny sól, pieprz,kostka rosołowa, wegeta papryka w proszku sok ze świeżych
Darcia w kuchniI oto w kolejnym wydaniu Lubelskiego Kociołka rolę główną graja truskawki! Ale nie te ohydne, zapakowane w plastikowe pudełka i folię... tylko nasze polskie, pachnące, cudownie
sierotka maRysia w kuchniOdłożyłam największe liście z pęczka botwinki jak gotowałam zupę (Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku ) by je wykorzystać w innej potrawie. W zasadzie to planowałam coś innego
Buniabaje w kuchnisobotę 6.07.2013 r. byliśmy zaproszeni już kolejny raz na warsztaty kulinarne do Poznania, które odbyły się w restauracji Cucina, pod patronatem BlogerChef (pomysłodawcą projektu są Marek Bielski- Doceń polskie i Katarzyna Szatkowska- w Krainie Smaku) z produktami marki ETERNO w roli głównej. Każdy miał też przywieźć ze sobą jakieś słodkie wypieki, które następnie były dekorowane przetworami tej firmy. Jakoś zaproszeni(...)spotkania mieliśmy okazję poznać produkty ETERNO- producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw oraz stworzyć autorskie przystawki z udostępnionych nam składników. Na początku każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej). Później my mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPancakes są zupełnie inne niż polskie: mniejsze, grubsze a do ciasta dodaje się maślankę. Najczęściej polewa się je syropem klonowym, ale smakują również z dżemem czy masłem orzechowym. Spróbujcie:). P.S. Przepis pochodzi z książki Kuchnia filmowa Pauliny Wnuk. Składniki na ok. 10 sztuk: 300 g mąki pszennej 200 ml maślanki 100 ml mleka 1 jajko 4 łyżki oliwy lub masła
Qlinarnie i QlinarnieKochani, dziś mijają 3 lata, od kiedy zaczęłam prowadzić blog W Kuchni Wieczorem. Miałam w tym czasie jedną długą przerwę, w dużej mierze spowodowaną tym, że blog nie wyglądał tak jak sobie to wymarzyłam. Zniechęciłam się, bo oglądałam piękne zdjęcia polskich i zagranicznych blogerek, a sama nie potrafiłam osiągnąć takich efektów. Wiem, że są większe problemy na świecie
W kuchni wieczoremwiec przywolac ten smak w swiateczny dzien.Na ta okolicznosc przywiozlam nawet zytnia make z Polski i na kilka dni przed Wielkanoca zabralam sie za przygotowanie zakwasu. To byl moj absolutny debiut. Zakwas przez kilka dni kisil sie w kamiennym naczyniu, w cieple domowej kuchni. Byl jasny i pachnial octem.Bylam zdziwiona, ze sie udal, bo wiele sie naczytalam
Przysmaki KarolkiJajka mimoza” to popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, i posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLubicie makaron z przepysznym ,kremowym sosem i pulchnymi,miękkimi klopsikami,bo ja wprost je uwielbiam!.Ale dziś zrobiłam je w inny sposób,bardziej w arabskie smaki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiaj przepis na pyszną i o wiele zdrowszą wersję ciasta czekoladowego, z pysznym kremem z nerkowców, cudownie pachnącym miodem wrzosowym oraz ciecierzycą, która idealnie smakuje również
zdrowa vege kuchnia