mięsa , co w pełni im się udawało i to tej pory udaje. Należy pamiętać też o tym , że w tej kuchni nie należy smażyć na pierwszym lepszym tłuszczu tylko na sklarowanym maśle np. ghee. W polskich realiach można je zastąpić zwykłym masłem. Dziś proponuję gęstą, sycącą i aromatyczną zupę ugotowaną na bazie soczewicy rozgrzewających przypraw takich jak curry
Wanilia i KardamonKeto Red Velvet Cupcakes Innymi słowy babeczki patriotyczne W związku z trwającymi świętami polskiej państwowości, postanowiłam uczcić je tymi oto czerwonymi babeczkami z białym kremem. Oczywiście w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną ! W końcu jutro obchodzimy Dzień Flagi Narodowej, dlaczego nie stworzyć wypieku w barwach narodowych…? Jak pomyślałam tak zrobiłam, co zaowocowało powstaniem tych oto Keto Red Velvet Cupcakes(...)zarówno dzisiejszej rocznicy wstąpienia Polski do UE, jak również jutrzejszego Święta Flagi Narodowej, a przede wszystkim Święta Konstytucji 3 maja. I chociaż ciasto to nie jest historycznie związane z Polską, to idealnie wpasowuje się akurat w polską kolorystykę. A Wy jak macie zamiar uczcić majówkę? Red Velvet Cupcakes Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Vegan , Wege Keyword babeczki
Modern Cave Girlszczególnie do blogowania po beztroskich wakacjach;) Sprężam się jednak, bo jak nie teraz to kiedy? Tym bardziej że mamy sezon na najlepsze polskie warzywa i owoce, a to dla mnie dobra zachęta do gotowania i eksperymentowania w kuchni. Tak sobie myślę, że o ile w grudniu człowiek składa się głównie z mandarynek, w czerwcu z truskawek, to we wrześniu poziom
Obiad gotowyjest smakować, podkradać pomysły z innych stron świata. Kumin rzymski, który poznałam dopiero będą w podróży w Marko, jest niedocenioną przyprawą w Polsce. Oczywiście nie nadaje się do każdej potrawy ale tego się dowiemy podczas eksperymentów w kuchni. Anegdotką jest np. to że moja siostra dodała tej przyprawy do barszczu wielkanocnego. Szczerze? był okropny
pieprzny smaczekRyba po grecku to swoista polska klasyka a tym samym idealna potrawa która poza karpiem i śledziem uzupełni wigilijny stół. Składniki : 80 dag filetu białej
Mechanik w kuchniOstatnio szukam ciekawych miejsc z opcją wegańskiego jedzenia i tak trafiłam do uroczego miejsca na mapie Polski Figlarnia to domki na drzewie, cisza, spokój, natura, wspaniały klimat i fantastyczne jedzenie… Szef Kuchni Patryk wyczaruje dania pod potrzeby klienta. Ja wymyśliłam sobie, że dania mają być wegańskie i w dodatku bezglutenowe Co jak się domyślacie, większości Kucharzy przeraża
Apetyt na ZieloneŻurek- jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce, gotowana w różnych wersjach. Mój ulubiony żurek to z dużą ilością chrzanu i z białą kiełbaską, bez dodatku
Kuchnia MagdaLenyKartacze lub inaczej cepeliny. Potrawa regionalna na terenach wschodnio-północnej Polski. Pierwszy raz próbowałam tych klusek na mojej córki weselu w Białymstoku. Bardzo mi
O kuchni z uczuciemkilku tygodni mam możliwość testowania ekspresu na kapsułki od Tchibo Polska Cafissimo Tuttocaffe . Sam ekspres jest bardzo elegancki i wręcz dopasowujący się do wnętrza mojej kuchni. Jest to dość istotne, jeżeli chodzi o zagracanie naszych kuchennych blatów. Ekspres jest niesamowicie prosty w obsłudze, tak naprawdę są cztery guziki, a w tym odpada jeden, który odpowiada za włączenie
Niezły MłynekMizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na
Karo in the Kitchenpysznych produktów przyprawiła mnie o zawrót głowy. Bardzo tęsknię i z pewnością jeśli będzie taka możliwość wrócę tam. Krótka foto relacja z kuchni tajskiej już niebawem, a tymczasem pochwalę się tym co udało mi się kupić w Polsce :) Znacie? Lubicie? Jakie są wasze ulubione azjatyckie smaki, przyprawy, dania
Jemy PijemyBigos to takie polskie danie, które na pewno większość z nas bardzo lubi. Dla mnie ten najbardziej ulubiony to z młodej pachnącej koperkiem kapusty. Przepis na
W kuchennym oknie EwyRosół to zupa, która do dziś króluje w wielu polskich domach. Dużo osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego czy świątecznego obiadu. U mnie w domu
Kuchnia z widokiem na ogród1 główka białej kapusty1 duże kwaśne jabłko2 średnie cebulekawałeczek słoninyocet spirytusowysólbiały pieprzcukier2 łyżki mąkiZasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki
Świat Domowej KuchniCiasto z agrestem i bezą przepis Ciasto z agrestem i bezą to tradycyjny, polski, letni wypiek. Kwaskowaty agrest świetnie łączy się ze słodyczą bezy i półkruchego ciasta, którego przygotowanie jest bardzo proste. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasto z agrestem i pianą będzie naprawdę pyszne, jeśli zadbamy o schłodzenie(...)trakcie pieczenia piana może się unieść, by potem nieznacznie opaść. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Gooseberry Cake Recipe: for the crust: 1 1/2 cups of flour, 125 g of cold butter, diced, 1/3 cup of powdered sugar, 3 egg yolks, 1 tsp of baking powder
Lekcje w kuchniśląską zupę natknęłam się, przeglądając blog R'nG Kitchen . Zaintrygowała mnie nazwa i postanowiłam przygotować ją w swojej kuchni. Gdy już była prawie gotowa, w mieszkaniu zapachniało znajomo... krupnikiem z domu moich rodziców, bynajmniej nie Ślązaków, a mieszkańców Polski Centralnej. Tą zupą witam astronomiczną jesień, która zawitała kilkadziesiąt minut temu. Składniki : 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler korzeniowy
Weekendy w domu i ogrodziewiem jak u Was ale w mojej rodzinie przeplatają się tradycje z różnych rejonów Polski. Wigilia przeważnie jest wspólna i każdy daje coś od siebie. Na stole są dwie juszki - jedna to zupa rybna a druga to...kompot z suszu. Zupę rybną tak nazywa się w rodzinie od strony mojej Babci (rejon Chełma, Zamościa), a kompot z suszu(...)Niżna). W jednym i drugim przypadku to Polacy, z tym że Ci z Bereżnicy - z etnicznej grupy Łemków. Jedni i drudzy (patrząc na rejon, który zamieszkiwali) byli pod wpływem kuchni ukraińskiej. I rzeczywiście - kuchnia ukraińska obfituje w juszki, czyli pożywne, zawiesiste zupy. Tu zagadki nie ma. Zastanawiam się skąd wzięła się taka nazwa kompotu z suszu u Łemków... Składniki
Nie tylko w kuchniPrzy weekendzie naszła mnie ochota na dobrą, prostą polską zupę ! I mimo, że za oknem prawie wiosennie, to jednak coś rozgrzewającego na talerzu się przyda. Padło na zalewajkę, która pamiętam z kuchni mojej babci, a którą odkryłam ostatnio na nowo przeglądając bloga Basi Mozaika życia. Zakwas na żur miałam
Kulinarne przygody Gatityblogu, bo poświęcony wykończeniu wnętrz, a w szczególności łazience. To pierwszy z serii takich wpisów, udało nam się bowiem spełnić jedno z naszych marzeń i kupić wakacyjny apartament nad polskim morzem. Padło na Puck, miasteczko mi dotąd nieznane, ale niezwykle urokliwe i wolne od zgiełku, jaki panuje w bardziej turystycznych miejscowościach. Na pewno będę polecała Wam mnóstwo ciekawych miejsc(...)wysokiej jakości płytek. PŁYTKI TUBĄDZIN Zarówno nasza nadmorska łazienka, jak i ten wpis , powstają dzięki fantastycznej współpracy z firmą Tubądzin – polskim producentem najwyższej jakości płytek. Marka jest mi doskonale znana, w moim domu, w łazienkach i kuchni od ponad 6 lat mam płytki z ich kolekcji współtworzonej przez Macieja Zienia. Nawet po tylu latach wyglądają nowocześnie i stylowo
nietylkopasta.plKeto ptasie mleczko w czekoladzie Typowo polska słodycz – wersja keto Chodziło za mną to keto ptasie mleczko chyba z pół roku… W tym czasie przewinęły mi się przez ekran komputera/ telefonu różne domowe wersje tych słodkości. Za każdym razem mówiłam sobie, że to już teraz właśnie nastał ten moment, że ja też dorobię się własnego ptasiego mleczka(...)ptasie mleczko! Ptasie mleczko Te słodkie pianki w czekoladzie zna i lubi chyba każdy. Stanowią wizytówkę polskiego przemysłu cukierniczego i są często wybierane jako souvenir z Polski. Dzisiaj prezentuję je w wersji beznabiałowej i niskowęglowodanowej. Przed Wami keto ptasie mleczko! Dania Deser Kuchnia Europejska Keyword czekolada , finger food , galaretka , pianki , ptasie mleczko Porcje 6 sztuk Czas przygotowania 10 minut
Modern Cave GirlWęgierski rodowód Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. W oryginale, warzywa smaży się na smalcu z dodatkiem aromatycznej sproszkowanej papryki. Jak wiadomo kuchnia węgierska, jak kraj długi i szeroki papryką stoi. Leczo – Najlepsze z pajdą chleba Jest wiele
kuron.com.plspodu. Chleb mieszany na zakwasie z miodem i oliwkami na blogach: Akacjowy blog am. art kolor i smak Apetyt na smaka Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Kulinarne przygody Gatity Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Polska zupa Smakowity chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life
Przepisy na domowy ser i chlebChoucroute garnie oznacza mniej więcej tyle, co „udekorowana kiszona kapusta”. Teoretycznie to danie kuchni francuskiej, jednak z racji jego głównego składnika ma ono więcej wspólnego z niemiecką czy nawet polską tradycją kulinarną. Francuzi zainteresowali się kiszoną kapustą mniej więcej w połowie XVII wieku, po tym jak pod panowaniem francuskich władców znalazły się niemieckie dotąd Alzacja i Lotaryngia. Natomiast wspomnianą
Kulinarna PokusaTłusty czwartek za pasem dlatego u mnie dzisiaj bardzo słodko i bardzo kalorycznie. W tym roku postanowiłam odejść od polskiej pączkowo - chrustowej tradycji i przygotowałam amerykańskie
Smak mojej kuchniGdybym miała napisać książkę kucharską opisującą podstawy kuchni – bitki wołowe zajęłyby w takim elementarzu jedno z pierwszych miejsc. To potrawa prosta i robi się właściwie sama
Karo in the KitchenZaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy. Do obróbki termicznej - jabłka te posiadają kwaśny smak oraz bardzo szybko się rozgotowują np. Antonówka, Reneta. Odmiany jabłek i ich zastosowanie w kuchni: Antonówka - to stara odmiana jabłek, przeważnie uprawiana w domowych ogródkach. Posiadają zielony czasem lekko żółtawy kolor oraz kwaśny smak. Są twarde dlatego świetnie nadają się na przetwory. Champion (szampion(...)widocznym rumieńcem oraz o kwaskowatym smaku. Ich smak może kojarzyć się z gruszką. Nadają się do przetworów, jedzenia na surowo. Cortland - to odmiana jabłek jest bardzo lubiana w Polsce. Ich skóra pokryta jest w całości czerwonym karminowym rumieńcem, miąż jest biały w smaku słodko - winnym, lekko korzenny, kruchy. Po przekrojeniu jabłka te nie czarnieją. Są bardzo soczyste. Idealnie nadają
Ciastka - domowe słodkościTilapia czerwona - ryba naturalnie występująca w Afryce Zachodniej i Środkowej. W Polsce hodowana jest w jednej z najnowocześniejszych hodowli w Bońkach koło Płońska. Stworzono
Codzienna kuchnia niecodziennaNiebawem Dzień Matki - święto obchodzone na całym świecie, jednak nie tego samego dnia. W Polsce obchodzimy je 26. maja.Dzień Matki to okazja, żeby powiedzieć naszym
Codzienna kuchnia niecodziennaPo burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę
Taste Of My Day