Próbowałaś już tradycyjnych polskich dań w nowoczesnych odsłonach? A wiesz co to są panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego
RozdomowionaNapełnij dom aromatem sezonowego ciasta! Lekki biszkopt z kawałkami czekolady przełożony świeżymi truskawkami i kremem z serka mascarpone i twarogu. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto do
Z Kuchni Do KuchniKiedy zaczęłam ograniczać mięso, to raczej nie doszukiwałam się w tym żadnej ideologii. Po prostu zauważyłam, że jedząc więcej produktów roślinnych czuję się lepiej. Widocznie mój
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna propozycja dla amatorów żeberek. Miękkie i delikatne mięso w aromatycznym, lekko pikantnym sosie. Składniki 1 kg mięsnych żeberek 1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka czerwona
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMoi Drodzy czuć w powietrzu wiosnę, robi się ciepło i lekko na duchu...ale czy i lekko na ciele? Wiosną budzą się do życia kolory, soczysta
Z Kuchni Do KuchniTen przepis, lekko zmodyfikowany, został zaczerpnięty z książki "Jaglany detoks" M.Zaremby. Z książką i jej przepisami nie rozstaję się w ogóle, gdyż na własnej skórze
Z Kuchni Do KuchniKasza jaglana u mnie jest gotowana zawsze, choć nie od zawsze. Nie ma takiej opcji, bym nie miała kaszy w rezerwie w czeluściach mojej lodówki. Jest
Z Kuchni Do KuchniZdrowa, smaczna i szybka tradycyjna polska zupa. Składniki: 5 ziemniaków młodych, 1 szklanka kaszy jaglanej, 10 dag wędzonego boczku, 2 cebule białe, 1 pietruszka, liść
Tradycyjna KuchniaRosołek jest dobry na wszystko jak to mówi moja babcia. Robię więc często ten rosołek rodzinie, a że synowie chętnie się nim zajadają tym bardziej jestem
Z Majeczką w kuchniJest to pierwsza książka przetłumaczona na język polski a wydana na podstawie programu telewizyjnego. Ktoś kto uwielbiał Nigelli
Zainspirowana w kuchniokazję skosztować. Lokali jest całkiem sporo, więc dla każdego coś miłego! :) Wegański WROCŁAW VEGA bar wegański ul. Rynek 27 A VEGA - najstarsza wegańska knajpa w Polsce. Początkowo z opcjami wegetariańskimi, ale obecnie posiada tylko kuchnię wegańską. Całkowite centrum Wrocławia. Jedyna chyba knajpa wegańska w centrum czynna od godzin porannych (pon-pt od 8.00, sb-nd od 9.00). Uratowała nas ostatnio
Bananowe PoleStyl retro na dobre zagościł w naszych wnętrzach. Z tradycyjnych rozwiązań chętnie korzystają aranżacje kuchni – wnętrz, w których bezpieczeństwo i funkcjonalność są równie ważne, jak wygoda i piękny wygląd. Czym może nas oczarować kuchnia w stylu retro? Kuchnia, w której dominuje styl retro, może być wyjątkowo przytulnym pomieszczeniem. Styl ten wyróżnia się troską o wybór ciekawych dodatków oraz sprzętów, które(...)utrzymane w dawnym stylu – oto podstawowe zasady, o których warto pamiętać podczas urządzania kuchni, która ma być przede wszystkim przyjemnym miejscem na rodzinne posiłki. Choć aranżacje kuchni w stylu retro nawiązują do tradycyjnych wnętrz, nie brak w nich nowoczesnych sprzętów i innowacyjnych rozwiązań. Kuchnie urządzone w tym stylu są przede wszystkim jasne i przytulne, dzięki czemu są wnętrzem przyjaznym
ProstePesto.pldrażnią mnie wręcz. Mamy tak piękny polski język, możemy sami wymyślać czy stosować już istniejące polskie nazwy, nie tylko potraw. I nie zgodzę się z tymi, którzy twierdzą, że nie da się na przykład "zakupowego haulu" czy "shoppingu" zamienić na coś polskiego. O ile u młodych dziewczyn wygląda to dość zabawnie (czytaj: pociesznie), to u dorosłych kobiet brzmi śmiesznie(...)Moja dusza polonistki z zamiłowania, płacze... :)Dlaczego o tym piszę? Z powodu...śliwek, które ostatnio królują w mojej kuchni. Przygotowałam z nich chutney i miałam niemały problem, jak to coś nazwać. Może wytrawnymi powidłami? może konfiturami? Chciałoby się po polsku a tu nijak nie pasuje ;) Chutney to gęsty sos, który może być słony, słodki, ostry, słodko-kwaśny
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka z kozim bundzem naturalnym z gospodarstwa “Figa”. Podczas pobytu na Podkarpaciu odwiedziliśmy rodzinne ekologiczne gospodarstwo “Figa” w Mszanie, które zajmuje się
Tajemnice Smakumetali cięż kich z organizmu. W Europie uprawiana na dużą skalę w takich krajach jak: Grecja, Rosja, Bułgaria, Litwa, Szwecja, Czechy, oraz Polska zajmująca czołowe miejsce w tej dziedzinie. W kuchni wykorzystywana do produkcji konfitur, dżemów, soków, nalewek oraz do wypieków ciast i ciasteczek. Sok z aronii świetnie się też nadaje jako barwnik spożywczy. W moim
RITA food channelBardzo słodkie, ale zarazem obłędne ciasto, które zaskoczy Twoich gości! Zupełnie jak w reklamie Twixa, pyszne kruche ciasto, masa serowa (moim zdaniem różni się właściwie
MamaOskarkatatuaży, szafę pełną sukienek i wielkie, ale to wielkie serce do gotowania! To ta miłość, ta pasja zaprowadziła mnie prosto do kuchni MasterChefa. Tej wymarzonej kuchni. Jestem tam. Spośród tysięcy osób z całej Polski jestem w 14 tych najlepszych. Tych wyjątkowych. To już ogromny sukces! Co będzie dalej? Zobaczymy! Ale jestem tam – i jestem niesamowicie szczęśliwa. Marzenia się
Ostra na Słodkoostatni piątek, 24 kwietnia w telewizyjnej Jedynce został wyemitowany odcinek kulinarnego programu pod tytułem "Przepis dnia", w którym wraz z szefem kuchni Marcinem Budynkiem miałam przyjemność gotować naszą tradycyjną polską zalewajkę, według mojego przepisu. Dla tych którzy programu nie obejrzeli, a chcieliby zobaczyć jak razem gotowaliśmy zamieszczam link do filmiku - Przepis dnia IV, odc. 4 . Znajdziecie
Kulinarne przygody Gatitypróbuje te nowe dla mnie smaki i muszę przyznać, że bardzo mi odpowiadają. Jagnięcina jest bardzo popularna w Irlandii, szkoda że nie w Polsce. Naprawdę zachęcam do jej jedzenia. Ten przepis jest połączeniem różnych kuchni, ale myślę że jest dobrym początkiem do poznania smaków Arabskich. Na 4 porcje potrzebne nam będą: 400 g mielonego mięsa jagnięcego 1 łyżeczka mielonego kuminu
Smaki Przyprawy i Koloryimprezę i były pretekstem do wspólnej zabawy. Na zaproszenie Pana Waldemara Sulisza – Dyrektora Artystycznego Festiwalu – do Lublina zjechały się blogerki z całej Polski. Uczestniczyłyśmy w pokazie kulinarnym, w restauracji Aurigaprowadzonej przez mistrza kuchni włoskiej Ivo Violante . Ivo pokazał jak przyrządzić jagnięcinę. Dzięki producentowi wody „Cisowianka” mieliśmy możliwość spotkania z Andrzejem Polanem
kolorowotorcikowoKilka dni temu miałam okazję być gościem niezwykłej wigilijnej kolacji, organizowanej przez Lidl Polska oraz Jabłka Grójeckie. W ten chłodny dzień mieliśmy możliwość pogotować z dobrze Wam znanym, cenionym Szefem Kuchni Karolem Okrasą. Podzielił się on z nami niesamowitymi, oryginalnymi przepisami wigilijnymi z jabłkiem w roli głównej. Niżej przedstawiam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwszy
Kuchnia Bazylii