kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:50/100)

Urządzamy kuchnię. Kuchnia w stylu retro 97

Styl retro na dobre zagościł w naszych wnętrzach. Z tradycyjnych rozwiązań chętnie korzystają aranżacje kuchni – wnętrz, w których bezpieczeństwo i funkcjonalność są równie ważne, jak wygoda i piękny wygląd. Czym może nas oczarować kuchnia w stylu retro? Kuchnia, w której dominuje styl retro, może być wyjątkowo przytulnym pomieszczeniem. Styl ten wyróżnia się troską o wybór ciekawych dodatków oraz sprzętów, które(...)utrzymane w dawnym stylu – oto podstawowe zasady, o których warto pamiętać podczas urządzania kuchni, która ma być przede wszystkim przyjemnym miejscem na rodzinne posiłki. Choć aranżacje kuchni w stylu retro nawiązują do tradycyjnych wnętrz, nie brak w nich nowoczesnych sprzętów i innowacyjnych rozwiązań. Kuchnie urządzone w tym stylu są przede wszystkim jasne i przytulne, dzięki czemu są wnętrzem przyjaznym

ProstePesto.pl
Chutney śliwkowy z cebulą 212

drażnią mnie wręcz. Mamy tak piękny polski język, możemy sami wymyślać czy stosować już istniejące polskie nazwy, nie tylko potraw. I nie zgodzę się z tymi, którzy twierdzą, że nie da się na przykład "zakupowego haulu" czy "shoppingu" zamienić na coś polskiego. O ile u młodych dziewczyn wygląda to dość zabawnie (czytaj: pociesznie), to u dorosłych kobiet brzmi śmiesznie(...)Moja dusza polonistki z zamiłowania, płacze... :)Dlaczego o tym piszę? Z powodu...śliwek, które ostatnio królują w mojej kuchni. Przygotowałam z nich chutney i miałam niemały problem, jak to coś nazwać. Może wytrawnymi powidłami? może konfiturami? Chciałoby się po polsku a tu nijak nie pasuje ;) Chutney to gęsty sos, który może być słony, słodki, ostry, słodko-kwaśny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kozim bundzem naturalnym,  ze szpinakiem, grillowaną brzoskwinią, malinami… 107

Sałatka z kozim bundzem naturalnym z gospodarstwa “Figa”. Podczas pobytu na Podkarpaciu odwiedziliśmy rodzinne ekologiczne gospodarstwo “Figa” w Mszanie, które zajmuje się

Tajemnice Smaku
CIASTO Z ARONIĄ, GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ. 213

metali cięż kich z organizmu. W Europie uprawiana na dużą skalę w takich krajach jak:  Grecja,  Rosja, Bułgaria, Litwa, Szwecja, Czechy, oraz Polska zajmująca czołowe miejsce w tej dziedzinie. W kuchni wykorzystywana do produkcji konfitur, dżemów, soków, nalewek oraz do wypieków ciast i ciasteczek. Sok z aronii świetnie się też nadaje jako barwnik spożywczy. W moim

RITA food channel
Ciasto twix 156

Bardzo słodkie, ale zarazem obłędne ciasto, które zaskoczy Twoich gości!  Zupełnie jak w reklamie Twixa, pyszne kruche ciasto, masa serowa (moim zdaniem różni się właściwie

MamaOskarka
MASTERCHEF – marzenia się spełniają! 304

tatuaży, szafę pełną sukienek i wielkie, ale to wielkie serce do gotowania! To ta miłość, ta pasja zaprowadziła mnie prosto do kuchni MasterChefa. Tej wymarzonej kuchni. Jestem tam. Spośród tysięcy osób z całej Polski jestem w 14 tych najlepszych. Tych wyjątkowych. To już ogromny sukces! Co będzie dalej? Zobaczymy! Ale jestem tam – i jestem niesamowicie szczęśliwa. Marzenia się

Ostra na Słodko
Kulinarne przygody Gatity w telewizyjnym "Przepisie dnia" 152

ostatni piątek, 24 kwietnia  w telewizyjnej Jedynce został wyemitowany odcinek kulinarnego programu pod tytułem "Przepis dnia",  w którym wraz z  szefem kuchni Marcinem Budynkiem miałam przyjemność gotować naszą tradycyjną polską zalewajkę, według mojego przepisu. Dla tych którzy programu nie obejrzeli, a chcieliby zobaczyć jak razem gotowaliśmy zamieszczam link do filmiku - Przepis dnia IV, odc. 4 . Znajdziecie

Kulinarne przygody Gatity
Lamb koftas - kofty jagnięce 144

próbuje te nowe dla mnie smaki i muszę przyznać, że bardzo mi odpowiadają. Jagnięcina jest bardzo popularna w Irlandii, szkoda że nie w Polsce. Naprawdę zachęcam do jej jedzenia. Ten przepis jest połączeniem różnych kuchni, ale myślę że jest dobrym początkiem do poznania smaków Arabskich. Na 4 porcje potrzebne nam będą: 400 g mielonego mięsa jagnięcego 1 łyżeczka mielonego kuminu

Smaki Przyprawy i Kolory
Brak tytułu 181

imprezę i były pretekstem do wspólnej zabawy. Na zaproszenie Pana Waldemara Sulisza – Dyrektora Artystycznego Festiwalu – do Lublina zjechały się blogerki  z całej Polski.  Uczestniczyłyśmy w pokazie kulinarnym, w restauracji Aurigaprowadzonej przez mistrza kuchni włoskiej Ivo Violante . Ivo pokazał jak przyrządzić jagnięcinę.     Dzięki producentowi wody „Cisowianka” mieliśmy możliwość spotkania z Andrzejem Polanem

kolorowotorcikowo
Przepisy wigilijne Karola Okrasy 169

Kilka dni temu miałam okazję być gościem niezwykłej wigilijnej kolacji, organizowanej przez Lidl Polska oraz Jabłka Grójeckie. W ten chłodny dzień mieliśmy możliwość pogotować z dobrze Wam znanym, cenionym Szefem Kuchni Karolem Okrasą. Podzielił się on z nami niesamowitymi, oryginalnymi przepisami wigilijnymi z jabłkiem w roli głównej. Niżej przedstawiam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwszy

Kuchnia Bazylii
Majorkańskie drożdżówki Ensaimadas :) 187

Troszkę kuchni hiszpańskiej :) Na pewno nie dietetycznie, ale na pewno bardzo smacznie :) Nie co inne od polskiego ciasta drożdżowego. Stanowczo bardziej tłuściejsze, mniej słodkie, i bardzo pulchniutkie :) Nie próbowałam ciasta odchudzić, bo jak ma być kuchnia hiszpańska to tylko według ich receptur :) Chętnych serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 700 g mąki pszennej 200 ml mleka 50 g drożdży

Zdrowie na języku :P
I ŁÓDZKI FESTIWAL WIN POLSKICH 142

KONCERT JAZZOWY w KLUBIE WINO https://www.facebook.com/events/628518373950678/ W ciągu dnia odbywa się Festiwal Win Polskich, a wieczorem kontynuujemy zabawę z polskimi winami, wiele z nich będziemy serwować na kieliszki. Do wina będzie można coś przekąsić, bo na gościnnych występach w naszej kuchni pojawi się młody zdolny kucharz, który przygotuje menu z myślą o Festiwalu Win Polskich. Wieczór umili(...)polskie produkty. Młody, zdolny. Polskie, łódzkie korzenie Bartka w połączeniu z nauką w najbardziej winiarskim kraju świata wpisują się idealnie w atmosferę Festiwalu Win Polskich. Menu będzie tworzone w oparciu o temat naszej głównej imprezy tego dnia.   ORGANIZATOR Klub Wino www.klubwino.pl   PATRONI MEDIALNI Magazyn Wino Winicjatywa Vinisfera jemywlodzi.pl   PARTNERZY Tom Gast Kolacje w kontekście Laser Polska

królestwo garów
Tarta makaronowa 154

Łatwa, ekspresowa i pyszna- tym razem zabrałam się za tartę, ale troszkę w inny sposób. Starałam się zainspirować ulubionymi kuchniami i stworzyć coś zupełnie innego. Tarta z założenia kojarzy się z Francją. Kruche ciasto z Polską. Gorgonzola, bazylia, makaron i papryczki -Włochy. A ze smażeniem pasty, żeby nadać jej aromatu spotkałam się w kuchni indyjskiej. Wyszło Fusion

Wielki apetyt
TOP 5 produktów bez których nie obędę się jesienią 224

wszystkich pór roku najpiękniejsza jest... jesień. Złota, polska jesień. Zachwyca i skłania do refleksji nad światem wokół. Chociażby krótki spacer potrafi mnie wyciszyć, ukoić nerwy, odstresować... Lubię tak po prostu podziwiać uroki natury, fotografować je, a nawet zbierać i otaczać się nimi, by móc wprowadzić do domu ten cudowny, jesienny klimat. Jesień także często kojarzy się ze smutkiem, długimi(...)przygnębiających rozmyślaniach o życiu. Ten okres jest dla mnie także chwilą wytchnienia, subtelnym preludium przygotowującym do zimy.  W tym czasie dbam również o to, by w mojej kuchni było rozgrzewająco, sycąco - jesiennie... Poniżej przedstawiam zestawienie moich ulubionych produktów bez których nie mogę się obejść o tej porze roku lub planuję wypróbować kilka przepisów. :) 1. Jabłka ,,An apple

Kuchnia Ellie