Mięciutki kluseczki, rozpływające się w ustach. Nie ma niejadka, który by się im oparł. Domowe gnocchi to jedno z najpiękniejszych dań kuchni włoskiej. I polskiej, bo to przecież nic innego jak kopytka. Czas: 30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 2 Gnocchi, miękkie ziemniaczane kluseczki, to jedno z tych dań, które robi się nie według przepisu, ale na wyczucie. Dlaczego
Niedzielny kucharzprzykryć papierem do pieczenia i ściereczka ,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki. .:)) przepis z ksiażki W staropolskiej kuchni i przy polskim stole ---- Maria Lemnis i Henryk Vitry
w mojej kuchniłatwo je przygotować i to z dużym wyprzedzeniem. Świetnie się przechowują. Idealnie smakują zarówno z chlebem, jak i z gotowanymi ziemniakami. Nieduża srebrzysta rybka króluje nie tylko w kuchni skandynawskiej, w polskiej także poradziła sobie świetnie - głównie za sprawą łatwości w konserwacji, bo wystarczy ją zasolić, by znacznie przedłużyć jej trwałość. Śledź pod pierzynką z jajek, cebuli, startego sera
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blog Bajkorada Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana Coffee Konwalie w kuchni Kulinarne przygody Gatity Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Nieład malutki Ogrody Babilonu Polska zupa Rozważania o kuchni i nie tylko Smak mojego domu Stare gary Ugotujmy to W poszukiwaniu slow life Zacisze kuchenne
Codziennik Kuchennyprzygotowanie poszczególnych etapów wymaganych do zrobienia tego wspaniałego piernika. Czas najwyższy zacząć. Po upieczeniu... ż yczę SMACZNEGO! Krys Inspiracja na bazie książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Etapy przygotowania piernika: Ciasto dojrzewające na piernik Pieczenie placków i składanie piernika Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u KrysiMoja inwencja twórcza - przepis idealny, gdy macie ochotę na kurczaka z ryżem lub kus-kusem - szybki, smaczny i prosty! :) Curry to nazwa sposobu przyrządzania dań typowych dla kuchni indyjskiej, w Polsce kojarzy nam się raczej tylko z mieszanką przypraw. To świetny sposób przyrządzenia kurczaka, którego możecie podać z ryżem, kus-kusem ulubioną kaszą lub pieczywem. Szybko się przyrządza, a mieszanka
Cooking Monsterinaczej..zobaczymy co z tego będzie.. Przepis dla przypomnienia podaję w całości.. Przepis na ten piernik znalazłam u Margarytki ,a pochodzi z książki pt. „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, autorem jest Tadeusz Żakiej (książka wydana pod pseudonimem Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 roku). Z tej porcji wychodzą 3 podłużne pierniki. 50 dkg prawdziwego miodu
Moje domowe kucharzeniespróbowałem takiego chleba po raz pierwszy. Przyniosła go moja Ciotka, z małej miejscowej piekarni, w której pieczono takie właśnie chleby. Bochenek ten wziął to co najlepsze, z kuchni litewskiej i polskiej. Jest w nim więc, mocny zapach kminku i słodycz konfitury, tak jak to ma miejsce w litewskich wypiekach. Ale jest jaśniejszy, od typowych litewskich wypieków i wyraźnie wyczuwa
Miód i pieprzorzechową. Bezpośrednio po upieczeniu są one twarde, ale po 2-3 dniach skruszeją i będą się niemal rozpływały w ustach. Wierzch polewamy czekoladą.” Piernik staropolski (Żródło- „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Mari Lemnis i Henryka Vitry ) Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm 1/2 porcji dojrzałego ciasta 1 słoik domowych powideł śliwkowych Masa orzechowa: 250g drobno zmielonych orzechów
Wiem co jemksiążki ' W staropolskiej kuchni i przy polskim stole ' Maria Lemnis i H. Vitry
w mojej kuchnizupa grzybowa. Przepis według którego od lat tę zupę robię, pochodzi z jednej z moich ukochanych książek na specjalne okazje, wydanej w 1983 r. " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" ,której autorami są Maria Lemnis i Henryk Vitry . Książka wysłużona, ale wiernie mi służy od lat, zwłaszcza w okresie świątecznym. Niestety, świątecznej grzybówki w naszym domu
Stare Garyzawsze będzie różowo. Nie znajdziecie na tym blogu przepisów na dania kosztujące „pińcet” ani wychwalania i czasem bezsensownego tudzież fanatycznego czczenia ekologi oraz wiecznej szczęśliwości. Zaserwuję kuchnię taką jak polskie realia – prostą, czasem kolorową, ale dotyczącą wszystkich. Nie będę się bawiła molekularnymi cudami, bo kilka razy było dane mi to mieć w łapie i bardziej korciło mnie mrożenie muchy ciekłym(...)eksperymentowania.Nie będę udawała, że codziennie rano pędzę na targ z koszykiem, żeby u lokalnych kupować pomidora z robakiem. Nie. Nie sądzę, żeby każdego z was było stać na „polską ekologię”. Na imbir za 60 zł i cebulę za 10 zł. Chyba że się mylę to wtedy przepraszam i zazdroszczę. Nie oznacza to jednak, że na lokalnych placach targowych
ladykitchenprzy leżakowaniu 7 tygodniowym nic się z nim nie stało. Więc wybór pozostawiam Wam.Przepis jaki Wam prezentuję, to sprawdzony przez wiele osób przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Książka została wydana w 1979 roku.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjakis czas temu prezentowalam tu niezwykle aromatyczny przecier z jablek, wspomnialam o moim ulubonym jableczniku. Mysle, ze tydzien Gotowania po polsku pod przewodnictwem Kuchni Ireny i Andrzeja jest doskonala okazja by przepis na to ciasto ujrzal swiatlo dzienne.Jablecznik ten uwielbiam od dziecka. Wlasciwie ja lubie wszystkie ciasta z jabklami, ale to jest dla mnie wyjatkowe. Pamietam gdy jako mala dziewczynka
Przysmaki KarolkiTen przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Nie...Zwykła kuchnia". Potrzebowałam tej receptury jak powietrza. Coś mnie chyba "bierze" i czuję się rozbita, boli mnie gardło
Z Kuchni Do KuchniKochani... Kto zna moją kuchnię, ten wie, że jest bardzo mała i staram się jej nie zagracać niepotrzebnym sprzętem. Lubię rzeczy, których mogę używać. I których
Z Kuchni Do KuchniSwoje zrobiło także to, że byliśmy jedynymi klientami restauracji. Jednak skupiając się przede wszystkim na jedzeniu, to restaurację hotelu Luxor szczerze polecam. Nie bez powodu szef kuchni wygrał Kulinarny Puchar Polski w 2012 roku. Chciałabym także zwrócić uwagę na naprawdę świetną, profesjonalną obsługę. Przyjemne było również to, że szef kuchni wyszedł do nas, mimo tego, że przy weekendzie
Pasja SmakuPyszne Kofty po polsku Kofty czyli szaszłyki z mięsa mielonego są nieodłącznym elementem kuchni Arabskiej . Jednak te są po polsku , dlaczego ? Otóż żaden Muzułmanin nie zje mięsa wieprzowego , które my Polacy ubóstwiamy , bynajmniej w mojej rodzinie No a Kofty wykonane przeze mnie są właśnie z szynki wieprzowej Tak więc zaciągajmy z innych kuchni co najlepsze i przerabiajmy na swoją modłę(...)zrumienią . Serwujemy na gorąco z różnymi sosami , dipami . Na zimno, po zdjęciu z patyków , doskonale sprawdzą się jako składnik kanapek do pracy , czy szkoły Smacznego ! Artykuł Pyszne Kofty po polsku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDzisiaj krótko o chuchu (inaczej chayote) a po polsku bardzo nieapetycznie Kolczoch jadalny. Chuchu to warzywo z rodziny dyniowatych bardzo popularne m.in w Portugalii, na Maderze i Brazylii. Spotkamy go również w kuchni innych kontynentów. Niestety w Polsce nieosiągalny (chyba że jest inaczej to prośba o kontakt). Jak to warzywo chuchu to samo zdrowie, bogate w witaminę C, żelazo
Smaki Brazyliikuchni ) Odkryłam ją u Skworcu sok pomidorowy ( żadnych przecierów, chyba , że własne salsy pomidorowe. Przepis na salsę pomidorową znajdziecie w tym miejscu sól himalajska różowa lub morska do smaku pieprz z młynka do smaku olej kokosowy do smażenia olej rzepakowy tłoczony na zimno do wykończenia dania przed samym podaniem. Olej rzepakowy tłoczony na zimno to nasze polskie złoto, które(...)gotowanie około 2 daktyli pokrojonych w drobne paseczki. Daktylami uratujecie każdą kwaśną zupę pomidorową czy sos. Gorąco polecam. Robię często kiedy nie mam pomysłu i czasu na stanie w kuchni
Z Kuchni Do KuchniChłodne dni zbliżają się do nas wielkimi krokami więc pora na trochę cięższe dania i nabranie dodatkowej - tłuszczowej - warstwy ochronnej naszemu ciałku Jak wszyscy dobrze wiemy
sierotka maRysia w kuchnisytości na długo. Ponadto jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Ciekawostką jest to, że jest jedną z najstarszych kasz, ale w Polsce dopiero wkracza do kuchni i jest trudno dostępna. Znajdziecie ją w sklepach ze zdrową żywnością lub u naszego ulubionego sprzedawcy...skworcu.plSkładniki ;na kotlety (10 sztuk) 1 szklanka grochu 2szklanki wody
Anioły w kuchniKto tej zupy spróbuje, ten...zrobi sobie jej więcej następnym razem- gwarantuję! Smak tej zupy zapada w pamięci,można ją podać każdemu, kto podchodzi sceptycznie do
Z Kuchni Do KuchniRuiny zamku krzyżackiego w Morągu to kolejny prywatny zamek, który udało nam się odwiedzić. Wystarczy zadzwonić i za symboliczną opłatą właściciel udostępnia ruiny do zwiedzania. Najpierw
czarrna od kuchniLidzbark Warmiński Gotycki zamek biskupów warmińskich wzniesiono w XIV wieku z fundacji biskupa Jana I z Miśni. W 1454 Lidzbark przystąpił do antykrzyżackiego Związku Pruskiego, miejscowa
czarrna od kuchniJuż poprzednim razem będąc w Bolesławcu mieliśmy chrapkę na odwiedzenie Zamku Czocha, wtedy się nie udało, ale w tym roku wprowadziliśmy ten plan w życie. Na
czarrna od kuchniPogoda nie dopisuje, za oknem częsciej deszcz niż śnieg tej zimy. I własnie w taki deszczowy dzień wybraliśmy się na zwiedzanie zamku w Chęcinach. To zamek
czarrna od kuchniKruche ,niezwykle pyszne ciasto z naszymi polskimi borówkami i polską słodziutką czereśnią. O właściwościach naszej polskiej borówki warto napisać! Nie tylko brudzi język i zęby
Z Kuchni Do KuchniPodaję Wam dzisiaj przepis na bardzo łatwe kruche ciasto z jabłkami. A właściwie z konfiturą jabłkową, którą możecie zrobić sami w domu. Przepis na nią znajdziecie
Z Kuchni Do KuchniJak tylko zobaczyłam zdjęcia spiral curry puffs wiedziałam,że muszę je zrobić. Znalazłam dokładne instrukcje jak zrobić ciasto i wzięłam się do pracy. Nie będę oszukiwać
Polska ZupaZapraszam na pyszne ziemniaczki z piekarnika. Te ziemniaczki są dodatkiem, lub samodzielną przekąską. Aromatyczne dzięki pewnym dodatkom i chrupiące przede wszystkim. To wspaniały dodatek do wszystkiego
Z Kuchni Do KuchniPyszna zupka lekko zmodyfikowana przeze mnie. Genialna w smaku. Co dodałam? Składniki zupa z ciecierzycy SYS fasola z puszki wiejska kiełbaska olej kokosowy nierafinowany
Z Kuchni Do KuchniPyszną zupkę podaję na wieczór. W sam raz na oczyszczenie organizmu. Fasola mung znana jest ze wspaniałych właściwości. Zawiera ona duże ilości łatwo przyswajalnego białka, a
Z Kuchni Do KuchniMoi Drodzy zostało mi w domu trochę pieczonych w piekarniku buraczków. Prawie codziennie robię coś z buraka. Dziś przyszła kolej na pyszną przekąskę, zupkę...sama nie
Z Kuchni Do KuchniKochani to prosta w przygotowaniu, rozgrzewająca, smaczna zupka. Moja rada- ugotujcie wcześniej fasolę i kaszę jaglaną. Reszta pójdzie jak z płatka! Składniki 2 duże marchewki kawałek
Z Kuchni Do KuchniTo ciasto pokochacie na pewno! Jest syte, wyjątkowo zdrowiem nadziane.Jak je zobaczyłam na blogu Gotuj Zdrowo to postanowiłam od razu zadziałać! Składniki na formę
Z Kuchni Do KuchniJa nikogo nie zachęcałam do bólu, żeby sobie coś na siłę robił, ale tym razem MUSICIE to zrobić! Po prostu trzeba! Te niepozorne ziarenka , siemienia lnianego
Z Kuchni Do KuchniKolejna propozycja jaglanych łakoci, radosne wypiekanie, zdrowe i energetyczne! Warto! Spróbujcie dla siebie, dla dzieci , dla każdego komu zdrowie miłe...! Składniki na około 12 ciastek, mnie
Z Kuchni Do KuchniTen przepis jest dla zabieganych. Dla tych ,którzy mają mało czasu na gotowanie. Inspiracją dla mnie była książka "Jaglany Detoks" Marka Zaremby. Warto ją mieć!Ja
Z Kuchni Do KuchniZiemniaki i mięsko z piekarnika, któż nie lubi? Któż nie przepada? Któż nie robi...bo to szybko i nie trzeba przetwarzać i stać nad tym? Większość
Z Kuchni Do KuchniObiad z piekarnika, to lubię. Każdy chyba lubi. Przygotujemy w kilka chwil, a po niecałej godzinie już możemy spokojnie zajadać. Dziś podaję karczek w ziołach , z
Z Kuchni Do Kuchni..no własnie z czym? Przez jakiś czas chodziły za mną ruskie. Ale ruskie nie-ruskie. Ruskie z mięsem? Ruskie z dodatkiem mięsa? Koło mięsa? Poszłam na
Z Kuchni Do KuchniZróbmy cos po polsku, elegancko...ale zdrowo. Zróbmy sobie obiad na parze! Składniki -kilka ziemniaczków -szparagi -pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze części -pieczarki -ser żółty
Z Kuchni Do Kuchni