Lidzbark Warmiński Gotycki zamek biskupów warmińskich wzniesiono w XIV wieku z fundacji biskupa Jana I z Miśni. W 1454 Lidzbark przystąpił do antykrzyżackiego Związku Pruskiego, miejscowa
czarrna od kuchniJuż poprzednim razem będąc w Bolesławcu mieliśmy chrapkę na odwiedzenie Zamku Czocha, wtedy się nie udało, ale w tym roku wprowadziliśmy ten plan w życie. Na
czarrna od kuchniPogoda nie dopisuje, za oknem częsciej deszcz niż śnieg tej zimy. I własnie w taki deszczowy dzień wybraliśmy się na zwiedzanie zamku w Chęcinach. To zamek
czarrna od kuchniKruche ,niezwykle pyszne ciasto z naszymi polskimi borówkami i polską słodziutką czereśnią. O właściwościach naszej polskiej borówki warto napisać! Nie tylko brudzi język i zęby
Z Kuchni Do KuchniPodaję Wam dzisiaj przepis na bardzo łatwe kruche ciasto z jabłkami. A właściwie z konfiturą jabłkową, którą możecie zrobić sami w domu. Przepis na nią znajdziecie
Z Kuchni Do KuchniJak tylko zobaczyłam zdjęcia spiral curry puffs wiedziałam,że muszę je zrobić. Znalazłam dokładne instrukcje jak zrobić ciasto i wzięłam się do pracy. Nie będę oszukiwać
Polska ZupaZapraszam na pyszne ziemniaczki z piekarnika. Te ziemniaczki są dodatkiem, lub samodzielną przekąską. Aromatyczne dzięki pewnym dodatkom i chrupiące przede wszystkim. To wspaniały dodatek do wszystkiego
Z Kuchni Do KuchniPyszna zupka lekko zmodyfikowana przeze mnie. Genialna w smaku. Co dodałam? Składniki zupa z ciecierzycy SYS fasola z puszki wiejska kiełbaska olej kokosowy nierafinowany
Z Kuchni Do KuchniPyszną zupkę podaję na wieczór. W sam raz na oczyszczenie organizmu. Fasola mung znana jest ze wspaniałych właściwości. Zawiera ona duże ilości łatwo przyswajalnego białka, a
Z Kuchni Do KuchniMoi Drodzy zostało mi w domu trochę pieczonych w piekarniku buraczków. Prawie codziennie robię coś z buraka. Dziś przyszła kolej na pyszną przekąskę, zupkę...sama nie
Z Kuchni Do KuchniKochani to prosta w przygotowaniu, rozgrzewająca, smaczna zupka. Moja rada- ugotujcie wcześniej fasolę i kaszę jaglaną. Reszta pójdzie jak z płatka! Składniki 2 duże marchewki kawałek
Z Kuchni Do KuchniTo ciasto pokochacie na pewno! Jest syte, wyjątkowo zdrowiem nadziane.Jak je zobaczyłam na blogu Gotuj Zdrowo to postanowiłam od razu zadziałać! Składniki na formę
Z Kuchni Do KuchniJa nikogo nie zachęcałam do bólu, żeby sobie coś na siłę robił, ale tym razem MUSICIE to zrobić! Po prostu trzeba! Te niepozorne ziarenka , siemienia lnianego
Z Kuchni Do KuchniKolejna propozycja jaglanych łakoci, radosne wypiekanie, zdrowe i energetyczne! Warto! Spróbujcie dla siebie, dla dzieci , dla każdego komu zdrowie miłe...! Składniki na około 12 ciastek, mnie
Z Kuchni Do KuchniTen przepis jest dla zabieganych. Dla tych ,którzy mają mało czasu na gotowanie. Inspiracją dla mnie była książka "Jaglany Detoks" Marka Zaremby. Warto ją mieć!Ja
Z Kuchni Do KuchniZiemniaki i mięsko z piekarnika, któż nie lubi? Któż nie przepada? Któż nie robi...bo to szybko i nie trzeba przetwarzać i stać nad tym? Większość
Z Kuchni Do KuchniObiad z piekarnika, to lubię. Każdy chyba lubi. Przygotujemy w kilka chwil, a po niecałej godzinie już możemy spokojnie zajadać. Dziś podaję karczek w ziołach , z
Z Kuchni Do Kuchni..no własnie z czym? Przez jakiś czas chodziły za mną ruskie. Ale ruskie nie-ruskie. Ruskie z mięsem? Ruskie z dodatkiem mięsa? Koło mięsa? Poszłam na
Z Kuchni Do KuchniZróbmy cos po polsku, elegancko...ale zdrowo. Zróbmy sobie obiad na parze! Składniki -kilka ziemniaczków -szparagi -pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze części -pieczarki -ser żółty
Z Kuchni Do Kuchnizero waste" to książka Sylwii Majcher , której premiera miała miejsce 16 pażdziernika 2019 r. Wcześniej na moim blogu opisałam Wam poprzednią publikację autorki, czyli "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku" . Kim jest Sylwia Majcher? To dziennikarka TVN24, współautorka nagradzanego bloga kulinarnego kuchniawformie.pl oraz zwyciężczyni ogólnopolskich Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy i absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu(...)samym resztki postawić na stole w atrakcyjnej odsłonie. Swoje nieoczywiste przepisy testuje na dwójce dzieci. Jej nieustającym źródłem inspiracji są regularne podróże. Lubi zaglądać szefom kuchni do garnków oraz talerzy. Zbiera książki kucharskie z całego świata, w nowych miejscach zamiast muzeów zwiedza targowiska i miejsca, w których karmiącą zaskakująco. Gdy nie gotuje
Di gotujePrzepyszne czekoladowe ciasto w połączeniu z serem jak z doskonałego sernika to świetny pomysł na zbliżający się weekend! :) Jak zwykle, do ciasta proponuję moim gościom kieliszeczek
MamaOskarkaująć. Zawsze będzie mi się kojarzył z chwilami spędzonymi z moimi ukochanymi Kobitkami. Poczucie bezpieczeństwa i spokój - niby to tylko jedzenia, a ja takie mam poważne skojarzenia ;) Kuchnia prosta, a jakże polska, smaczna całkowita. A Wy? Jedliście? Może Macie inne receptury? Moja Mama ma co najmniej dwie metody robienia Babki. Tą którą opisałam uraczyła mnie w ostatni piątek
Kuchnia po mojemuKapusta z grochem to tradycyjne danie nie tylko kuchni podkarpackiej. Gości na polskich stołach od morza aż do „Tater” :). Dla mnie jest to danie, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii, podobnie zresztą jak bez kapusty z grzybami. Od lat przygotowuję je obie, bo nie ma lepszego dodatku do wigilijnego karpia i ziemniaczków, jak dobrze przyprawiona kapusta. Jako że tradycyjnie
Trzeci talerzkawałki i wrzucam z powrotem do zupy. Na talerz nakładam makaron, zalewam go zupą, dodaje kawałki mięsa i dodaję warzywa. Dodatkowo posypuję odrobiną natki pietruszki. (źródło przepisu: "Kuchnia węgierska" Wydaw. Edipresse Polska S.A. +modyfikacje
Kuchnia co dniaTwoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską, ale… nie tylko. IV. Kolejne nominacje:http://choochla.blogspot.ie/http://chilloutkitchen.blogspot.ie/http://zgrabnegotowanie.blogspot.ie/http://malybezglutek.blogspot.ie/http://latosiowy-dom.blog.pl/http://cieszysiemicha.blogspot.ie/http://www.maniawypiekania.pl/http://www.biegacznadiecie.pl/http://lyzkaozarciu.blogspot.ie/http://bitofcinnamon.blogspot.ie/http://szczesliwakuchnia.blogspot.ie/ I oczywiście pytania do nominowanych:Na słodko, czy wytrawnie?Łakoć, bez którego nie możesz się obejść…Twoja popisowa
mojewypiekiinietylkoostatnich dniach cała Polska zajada się rogalami marcińskimi a ja na przekór upiekłam inne. Zamiast zrobić duże rogale postawiłam na maleńkie rożki, dosłownie na dwa kęsy, wypełnione masą orzechową i polane lukrem i czekoladą. Była to miła odmiana od pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie. Przechodząc obok(...)zdjęciu poniżej), wtedy mamy małą tackę. Można też miseczki całkowicie zdjąć a tacki użyć jako deskę do serów. Jedna rzecz a tyle zastosowań:) Przy okazji oszczędzamy miejsce w kuchni. Tą i podobne tacki do serwowania przekąsek możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl a produkty marki Vialli-Design znajdziecie tutaj: KLIK Składniki: na ciasto: 550 g mąki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: olej rzepakowy 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 4 krople, mąka pszenna 2 szklanki, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1
W Mojej Kuchni LubięOd firmy Proeco Polska dostałam paczuszkę z ich produktami. Robiąc schab gotowany postanowiłam kilka z nich dodać do marynaty. Był to koperek i natka pietruszki
Ewa w kuchnidostępna w Polsce w coraz większej ilości sklepów. Mowa tu o papryce wędzonej, bardzo ciekawej przyprawie, która nadaje niespotykanego smaku i aromatu daniom mięsnym i warzywnym. Papryka wędzona Tak jak wspominano powyżej, papryka wędzona to stosunkowo nowość wśród przypraw dostępnych w polskich sklepach. Jednak jest ona znana już od bardzo dawna, jest popularna na przykład w kuchni bułgarskiej albo węgierskiej
Trochę smakutaka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego ukochanego autora kulinarnego Nigela Slatera. Kojarzycie go? W Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych na BBC lub Kuchni Plus, niestety jego książki nie są dostępne w języku polskim, a swoją kupiłam na Amazonie, gdy mieli jeszcze darmową dostawę do Polski. No może niezupełnie wszystkie książki - po polsku(...)aktualnego nastroju. W świetnym programie "Nigel Slater's Simple Suppers" gotuje z właścicielami miejskich ogródków i promuje własne uprawy. A w książce "Tender" zawarł pomysły na wykorzystanie ich w kuchni. Ach, uwielbiam tego faceta!To od Nigela dowiedziałam się, że warto polować na małe, młode bakłażany. Przypominają one popularne w Azji i kuchni Bliskiego Wschodu tzw. finger aubgergines, oberżyny
Chilli Czosnek i Oliwapróbowania swoich sił w kuchni, a także do zakupów w sklepach sieci. Zapowiedź kampanii stanowiły spoty, gdzie Dorota Wellman, z dużą nieporadnością próbowała swoich sił w kuchni, a Karol Okrasa z różnymi przygodami próbował być dziennikarzem :) Widać, że nowa kampania będzie równie wesoła co poprzednia, a myślę, że może być jeszcze lepsza :) Lidl Polska rozpoczyna nową odsłonę kampanii(...)kuchnialidla.pl”, w której będzie inspirować do gotowania i poszukiwania nowych smaków w kuchni. W ramach kampanii powstanie innowacyjny format w konwencji talk show „Dorota, Karol i Goście”, gdzie znana dziennikarka i profesjonalny kucharz wraz z zaproszonymi gośćmi będą w kuchni gotować, a także o kuchni rozmawiać. W ramach nowego formatu, Lidl zaoferuje swoim klientom, a także wszystkim miłośnikom
Parowar FacetaHOTEL FABRYKA WEŁNY szef kuchni WIESŁAW BOBER RESTAURACJA & BAR N31 NAJLEPSZA RESTAURACJA FINE DINING W WARSZAWIE W 2017r. WILCZA 50 THAISTY ZDROWA KONKURENCJA U RYSIA WIESZ CO ZJESZ BRITISH BULDOG PUB W LONDON STAK HOUSE WODA OGNISTA LIF PRODIŻ WARSZAWSKI KRASNODWÓR THE ALCHEMIST GASTROPUB .BUBBLES RESTAURACJA POLSKA W AIRPORT HOTEL ,,ELIXIR” W DOMU WÓDKI EXCLUSIVE RESTAURACJA POD GIGANTAMI(...)CHINA TOWN HELIANTHUS FLORIAN OGIEŃ CZY WODA Z57 INDIA KING CURRY KING SUENO TAPAS BAR CZERWONY WIEPRZ VENTI – TRE w HOTELU REGENT GRINGO BAR SARDYNIA TRATTORIA DA MIRCO ZEGARMISTRZOWSKA KUCHNIA OTWARTA TRATTORIA PIZZERIA CALABRIA CAFFE OKNO materiały prasowe WIP materiały prasowe WIP Nagrody specjalne MAZURKAS CATETRING 360 STOPNI -CATERINGOWA FIRMA ROKU 36.BLENDER LUNCH BAR EVENTS – EVENTOWE MIEJSCE ROKU SPOKO
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Risotto to gadatliwa potrawa. Przyrządzać risotto , znaczy rozmawiać. Przede wszystkim dlatego, że gotowanie risotta kończy się w chwili, gdy zgłodniali biesiadnicy już są, a nawet tłoczą się w pobliżu kuchni. Nie ulega wątpliwości, że przygotowanie risotta jest też po trosze czynnością, która sprzyja filozoficznej zadumie. Długie i monotonne zajęcie nieuchronnie rozjaśnia nasze myśli. Przyrządzenie dobrego risotta wymaga ryżu(...)także skropić chilli - jeśli lubimy ostrzejsze smaki. * cytuję wiersz autorstwa Giovanni Pascoli Il risotto in ai - znaleziony w książce Sekrety kuchni włoskiej , Eleny Kostioukovitch **cytuję fragmenty rozdziału Risotto z książki Sekrety kuchni włoskiej , Eleny Kostioukovitch Dziękuję LIDL Polska za pyszną i aromatyczną przesyłkę z produktami z Tygodnia Włoskiego
KUCHARNIA