Przepyszne czekoladowe ciasto w połączeniu z serem jak z doskonałego sernika to świetny pomysł na zbliżający się weekend! :) Jak zwykle, do ciasta proponuję moim gościom kieliszeczek
MamaOskarkaująć. Zawsze będzie mi się kojarzył z chwilami spędzonymi z moimi ukochanymi Kobitkami. Poczucie bezpieczeństwa i spokój - niby to tylko jedzenia, a ja takie mam poważne skojarzenia ;) Kuchnia prosta, a jakże polska, smaczna całkowita. A Wy? Jedliście? Może Macie inne receptury? Moja Mama ma co najmniej dwie metody robienia Babki. Tą którą opisałam uraczyła mnie w ostatni piątek
Kuchnia po mojemuKapusta z grochem to tradycyjne danie nie tylko kuchni podkarpackiej. Gości na polskich stołach od morza aż do „Tater” :). Dla mnie jest to danie, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii, podobnie zresztą jak bez kapusty z grzybami. Od lat przygotowuję je obie, bo nie ma lepszego dodatku do wigilijnego karpia i ziemniaczków, jak dobrze przyprawiona kapusta. Jako że tradycyjnie
Trzeci talerzkawałki i wrzucam z powrotem do zupy. Na talerz nakładam makaron, zalewam go zupą, dodaje kawałki mięsa i dodaję warzywa. Dodatkowo posypuję odrobiną natki pietruszki. (źródło przepisu: "Kuchnia węgierska" Wydaw. Edipresse Polska S.A. +modyfikacje
Kuchnia co dniaTwoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską, ale… nie tylko. IV. Kolejne nominacje:http://choochla.blogspot.ie/http://chilloutkitchen.blogspot.ie/http://zgrabnegotowanie.blogspot.ie/http://malybezglutek.blogspot.ie/http://latosiowy-dom.blog.pl/http://cieszysiemicha.blogspot.ie/http://www.maniawypiekania.pl/http://www.biegacznadiecie.pl/http://lyzkaozarciu.blogspot.ie/http://bitofcinnamon.blogspot.ie/http://szczesliwakuchnia.blogspot.ie/ I oczywiście pytania do nominowanych:Na słodko, czy wytrawnie?Łakoć, bez którego nie możesz się obejść…Twoja popisowa
mojewypiekiinietylkoostatnich dniach cała Polska zajada się rogalami marcińskimi a ja na przekór upiekłam inne. Zamiast zrobić duże rogale postawiłam na maleńkie rożki, dosłownie na dwa kęsy, wypełnione masą orzechową i polane lukrem i czekoladą. Była to miła odmiana od pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie. Przechodząc obok(...)zdjęciu poniżej), wtedy mamy małą tackę. Można też miseczki całkowicie zdjąć a tacki użyć jako deskę do serów. Jedna rzecz a tyle zastosowań:) Przy okazji oszczędzamy miejsce w kuchni. Tą i podobne tacki do serwowania przekąsek możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl a produkty marki Vialli-Design znajdziecie tutaj: KLIK Składniki: na ciasto: 550 g mąki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: olej rzepakowy 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 4 krople, mąka pszenna 2 szklanki, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1
W Mojej Kuchni LubięOd firmy Proeco Polska dostałam paczuszkę z ich produktami. Robiąc schab gotowany postanowiłam kilka z nich dodać do marynaty. Był to koperek i natka pietruszki
Ewa w kuchnidostępna w Polsce w coraz większej ilości sklepów. Mowa tu o papryce wędzonej, bardzo ciekawej przyprawie, która nadaje niespotykanego smaku i aromatu daniom mięsnym i warzywnym. Papryka wędzona Tak jak wspominano powyżej, papryka wędzona to stosunkowo nowość wśród przypraw dostępnych w polskich sklepach. Jednak jest ona znana już od bardzo dawna, jest popularna na przykład w kuchni bułgarskiej albo węgierskiej
Trochę smakutaka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego ukochanego autora kulinarnego Nigela Slatera. Kojarzycie go? W Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych na BBC lub Kuchni Plus, niestety jego książki nie są dostępne w języku polskim, a swoją kupiłam na Amazonie, gdy mieli jeszcze darmową dostawę do Polski. No może niezupełnie wszystkie książki - po polsku(...)aktualnego nastroju. W świetnym programie "Nigel Slater's Simple Suppers" gotuje z właścicielami miejskich ogródków i promuje własne uprawy. A w książce "Tender" zawarł pomysły na wykorzystanie ich w kuchni. Ach, uwielbiam tego faceta!To od Nigela dowiedziałam się, że warto polować na małe, młode bakłażany. Przypominają one popularne w Azji i kuchni Bliskiego Wschodu tzw. finger aubgergines, oberżyny
Chilli Czosnek i Oliwapróbowania swoich sił w kuchni, a także do zakupów w sklepach sieci. Zapowiedź kampanii stanowiły spoty, gdzie Dorota Wellman, z dużą nieporadnością próbowała swoich sił w kuchni, a Karol Okrasa z różnymi przygodami próbował być dziennikarzem :) Widać, że nowa kampania będzie równie wesoła co poprzednia, a myślę, że może być jeszcze lepsza :) Lidl Polska rozpoczyna nową odsłonę kampanii(...)kuchnialidla.pl”, w której będzie inspirować do gotowania i poszukiwania nowych smaków w kuchni. W ramach kampanii powstanie innowacyjny format w konwencji talk show „Dorota, Karol i Goście”, gdzie znana dziennikarka i profesjonalny kucharz wraz z zaproszonymi gośćmi będą w kuchni gotować, a także o kuchni rozmawiać. W ramach nowego formatu, Lidl zaoferuje swoim klientom, a także wszystkim miłośnikom
Parowar FacetaHOTEL FABRYKA WEŁNY szef kuchni WIESŁAW BOBER RESTAURACJA & BAR N31 NAJLEPSZA RESTAURACJA FINE DINING W WARSZAWIE W 2017r. WILCZA 50 THAISTY ZDROWA KONKURENCJA U RYSIA WIESZ CO ZJESZ BRITISH BULDOG PUB W LONDON STAK HOUSE WODA OGNISTA LIF PRODIŻ WARSZAWSKI KRASNODWÓR THE ALCHEMIST GASTROPUB .BUBBLES RESTAURACJA POLSKA W AIRPORT HOTEL ,,ELIXIR” W DOMU WÓDKI EXCLUSIVE RESTAURACJA POD GIGANTAMI(...)CHINA TOWN HELIANTHUS FLORIAN OGIEŃ CZY WODA Z57 INDIA KING CURRY KING SUENO TAPAS BAR CZERWONY WIEPRZ VENTI – TRE w HOTELU REGENT GRINGO BAR SARDYNIA TRATTORIA DA MIRCO ZEGARMISTRZOWSKA KUCHNIA OTWARTA TRATTORIA PIZZERIA CALABRIA CAFFE OKNO materiały prasowe WIP materiały prasowe WIP Nagrody specjalne MAZURKAS CATETRING 360 STOPNI -CATERINGOWA FIRMA ROKU 36.BLENDER LUNCH BAR EVENTS – EVENTOWE MIEJSCE ROKU SPOKO
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Risotto to gadatliwa potrawa. Przyrządzać risotto , znaczy rozmawiać. Przede wszystkim dlatego, że gotowanie risotta kończy się w chwili, gdy zgłodniali biesiadnicy już są, a nawet tłoczą się w pobliżu kuchni. Nie ulega wątpliwości, że przygotowanie risotta jest też po trosze czynnością, która sprzyja filozoficznej zadumie. Długie i monotonne zajęcie nieuchronnie rozjaśnia nasze myśli. Przyrządzenie dobrego risotta wymaga ryżu(...)także skropić chilli - jeśli lubimy ostrzejsze smaki. * cytuję wiersz autorstwa Giovanni Pascoli Il risotto in ai - znaleziony w książce Sekrety kuchni włoskiej , Eleny Kostioukovitch **cytuję fragmenty rozdziału Risotto z książki Sekrety kuchni włoskiej , Eleny Kostioukovitch Dziękuję LIDL Polska za pyszną i aromatyczną przesyłkę z produktami z Tygodnia Włoskiego
KUCHARNIAWczoraj były moje urodziny...a ,że jestem "na detoksie", czyli poście jaglanym ,już 10 dzień, nie mogłam tego zaprzepaścić. Zrobiłam coś, czego się niesłusznie obawiałam. Zrobiłam
Z Kuchni Do Kuchnipuszyste o słodkawym smaku i w pięknym żółtym kolorze. Mąki tej najczęściej używa się w krajach Ameryki Południowej, produkowane są z niej tortille, nachos i tacos. W Polsce znalazła swoje miejsce w kuchni bezglutenowej. Może być używana prawie do wszystkich dań – ciast, naleśników, deserów, sosów, panierek, wypieku placków, biszkoptów, bułek czy nawet chleba. Autor zdjęcia: dolvita108 Przepis na chleb kukurydziany
SmartBake.plIdealne ciasto do pierogów to klucz… do pierogów idealnych. Szczerze powiedziawszy pierożka możemy nadziać dosłownie wszystkim co da się w tym pierogu zlepić. Ale jak sprawić
Z Kuchni Do KuchniTrufle i pasty truflowe są niesamowicie popularne i często wykorzystywane we włoskiej kuchni. Gdzie je kupić w Polsce – w włoskich delikatesach, na półce z włoską żywnością w marketach czy online. A naprawdę warto, lubię zarówno wersję z czarnych trufli której używałam na przykład do nadziewanych gnocchi, super jest też do makaronów ale sos nabierze brunatnej barwy. Dlatego do sosu
nietylkopasta.plfont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pogoda jest jak kobieta… Grill udał się znakomicie ale nie tylko za sprawą pogody a @pataks polska , dzięki któremu zasmakowaliśmy w kuchni indyjskiej. Było smacznie, kolorowo i orientalnie W trakcie majówka więc jeśli lubicie takie klimaty bierzcie ołówki w dłoń i róbcie listę potrzebnych produktów… Składniki
W garach u GosiRyneczki uginają się od warzyw i aż się płakać chce ,że niebawem niektóre z tych rzeczy zakończą swój sezon i trzeba będzie czekać ponownie na ich
Z Kuchni Do KuchniPata jest zdrowa, można w niej ukryć parę rzeczy, które chce się przemycić np.dzieciom. Lubię takie smarowidła. Można je trzymać w lodówce szczelnie zamknięte.Polecam do
Z Kuchni Do KuchniJeden z naturalnie szybkich deserów. Pieczone jabłuszko. Z syropem z agawy i cynamonem. Nic prostszego. Czasami proste jest smaczne i zaskakujące. Składniki jabłka cejloński cynamon mielony
Z Kuchni Do Kuchniznać. Bo przecież u Dyletantów wina są również bardzo ważne jak jedzenie, a na winach to Oni się znają. Oby więcej takich Dyletantów można było spotkać w kuchniach naszych restauracji. * słownik języka polskiego
królestwo garówDzisiejszy sernik to propozycja od najlepszego polskiego cukiernika, mistrza Polski cukierników, Pawła Małeckiego. W kuchni lidla zaproponował swój sernik jako deser na letnie, upalne dni. Ja zmodyfikowałam go, nadając mu jedynie intensywnego cytrynowego smaku i aromatu. Sernik jest bez pieczenia, na kruchym ciasteczkowym spodzie, a swoją konsystencją przypomina nieco piankę z wnętrza ptasiego mleczka. Na upalne dni jest idealny
NiePieprz.plJuż dwie propozycje indyjskich chlebków są na blogu. Dzisiaj pszenne chlebki posmarowane jogurtem i posypane makiem. Mięciutkie i takie pozostają nawet kolejnego dnia, jeśli jakiś placek
Polska ZupaKarnawał to czas szalonych zabaw, wspanialej atmosfery w gronie przyjaciół, znajomych i rodziny. To czas, kiedy dzielimy się ze sobą entuzjazmem i radością...ale to również
Z Kuchni Do Kuchnirzucająca się w oczy. Wewnątrz kryje się wnętrze ciepłe i urokliwe – z buzującym ogniem kominkiem, ściennymi malowidłami i wygodną antresolą. W menu znajdziecie swojskie dania słowiańskie – kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i polskiej. Wina natomiast królują tu gruzińskie. Miejsce w sobotni mroźny dzień w szczycie pory obiadowej znaleźliśmy bez trudu, choć w t.zw. sezonie nie koniecznie byłoby to łatwe. Z ciekawością
Smaki EwyKawa rozpuszczalna, któż jej nie pamięta z czasów dzieciństwa. Kojarzy mi się z domem u babci, z dobrym samopoczuciem i miłością tych, którzy mnie nią raczyli
Z Kuchni Do KuchniNa blogu Gotuj Zdrowo wyszperałam takie cuda ! Niesamowicie pyszne, zdrowe i pachnące Cynamonki! Zrobiłam je i ...nie żałuję, że się rozeszły błyskawicznie, choć przyznam , połowę
Z Kuchni Do KuchniMoja propozycja na dobre śniadanie, które kochają moje dzieci i jedzą je ze smakiem i charakterystycznym mlaskaniem zadowolenia. To orzezwiająca propozycja na dzień dobry dla każdego
Z Kuchni Do KuchniTa pasta zagościła u mnie w lodówce , zastępując pasztety i inne smarowidła o podejrzanym składzie. Wykonanie jest bardzo proste, gdyż wszystko ze sobą musimy zblendować na
Z Kuchni Do KuchniKolejny przepis z książki Marka Zaremby "Jaglany Detoks". Nigdy nie przestanę powtarzać, że tę książkę powinno się mieć. Bo każdy z nas potrzebuje oczyszczenia. Nie
Z Kuchni Do KuchniKochani ten przepis musicie koniecznie spróbować. Pochodzi on z książki "Jaglany Detoks"Marka Zaremby. Jest nieznacznie zmodyfikowany poprzez dodanie czystego 100% naturalnego soku z czarnego bzu
Z Kuchni Do KuchniTak! Nic nam innego nie trzeba teraz, jak porządnego budzika i wybudzenia. Z totalnego marazmu bezwitaminowego. Mnie szczególnie się to przydaje. Pogoda wietrzna, deszczowa i ranki
Z Kuchni Do KuchniMiłość w edycji limitowanej...czerwona i rozpalona. Pyszna i aromatyczna. Pachnąca i rozgrzewająca. Taka miłość tylko filiżance z naparem herbacianym od TEEKANNE Kilka dni temu
Z Kuchni Do KuchniChleb, bo chleba nigdy dość. Kolejny łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w ziarna. Składniki -200 g maki żytniej -200 g mąki
Z Kuchni Do KuchniJak co roku goszczą u mnie buraki ćwikłowe, którymi zajadamy się do...wszystkiego-do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i kanapek. A na Wielkanoc
Z Kuchni Do KuchniCzy zdarzyło się Wam, że ..chodzi coś, chodzi za Wami do zjedzenia i nie wiadomo co to jest? Ma być zdrowe. Ma być słodkie. Ma być
Z Kuchni Do KuchniKażdy z nas coś tam tych toksyn nagromadził.Nie ma cudów, każdy... Dlatego też ,każdy powinien próbować pić ..zielone! Teraz, kiedy nasze stragany uginają się od
Z Kuchni Do KuchniKilka dni temu zawitała do mnie przepyszna przesyłka specjalna. W środku znajdowały się mleczne kanapki Monte Zott. Zott Polska od kilkunastu lat dostarcza na polski
Z Kuchni Do Kuchni