kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:40/100)

Makaron jajeczny 130

Czas czytania: 3 min Czy mieliście już okazję spróbować makaronu domowego , ale nie takiego ze sklepu z napisem „domowy”. Chodzi mi o najprawdziwszy makaron

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort czekoladowo-orzechowy 123

gorąco! Print Tort czekoladowo-orzechowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Kakaowy biszkopt z lekkim czekoladowo-orzechowym kremem oraz chrupiącymi orzechami, pyszny! Course Desery Cuisine Polska Keyword kakao, orzechy Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt 120 g mąki pszennej tortowej 150 g cukru pudru 30 g kakao gorzkiego 5 dużych jajek w temperaturze(...)ułożyć prażone orzechy i polać rozpuszczoną czekoladą. Gotowy tort schłodzić przed podaniem. Smacznego! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Tort czekoladowo-orzechowy pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Biszkopt z pianką i owocami 140

Biszkopt z pianką i owocami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszysty biszkopt i lekka śmietankowo-galaretkowa pianka i soczyste owoce, pycha! Course Desery Cuisine Polska Keyword biszkopt, owoce Prep Time 30 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt 5 dużych jajek(...)ciągu najbliższych 3-4 dni, zapakowany biszkopt można przechować w lodówce. [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half]   Artykuł Biszkopt z pianką i owocami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową 172

biszkoptowa z pianką jeżynową .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Proste ciasto na bazie biszkoptu z lekkim musem z jeżyn lub malin Course Desery Cuisine Polska Keyword biszkopt, jeżyny, maliny, śmietana Prep Time 40 minutes Cook Time 30 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej(...)rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać do niej śmietanę , wymieszać zdjąć z ognia i przestudzić. Artykuł Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort tiramisu 127

Czas czytania: 3 min W tym roku to już kolejne urodziny moich najbliższych i kolejny tort. Każdy z jubilatów miał inne życzenie co do smaku tortu

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort Mojito 137

najlepszy jest z dobrym rumem 😉 Smacznego! Print Tort Mojito .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Cudowny lekki biszkopt z rewelacyjnym kremem. Course Deser Cuisine Polska Keyword biszkopt, limonka, mięta Prep Time 40 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour 20 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt 5 średnich jajek(...)schłodzić przed podaniem przez około 3 godziny lub całą noc, tort w lodówce przechowujemy pod przykryciem, aby krem nie obsychał. Smacznego!   Artykuł Tort Mojito pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Bunkry Mamerki 264

Byliśmy już w Wilczym Szańcu, teraz przyszedł czas na Mamerki. Koszt zwiedzania to 39 zł, wliczając już parking. Nie jest to mało, a i bunkry nie

czarrna od kuchni
Ząbkowice Śląskie 251

Na zwiedzenie Ząbkowic warto poświęcić dłuższą chwilę, gdyż wiele jest tam ciekawych miejsc. My zaczęliśmy od Krzywej Wieży, której odchylenie od pionu wynosi ponad dwa metry

czarrna od kuchni
RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI. 233

Bardzo lubię rozmawiać z moim Tatą na temat jedzenia. Co prawda, w tej kwestii jest on konserwatystą i z trudemgo przekabacić na kuchnię innych kultur niż polska, ciężko też z moimi eksperymentami w kuchni, jednak poruszanie z nimkwestii pożywienia to sama przyjemność. Najbardziej podoba mi się, gdy opowiada o swoim dzieciństwie i o potrawach,jakie gotowała mu Jego mama

W kuchni Karmel-itki
Zrazy - zaproszenie do akcji 198

Zrazy-tradycyjne danie kuchni staropolskiej, zwłaszcza szlacheckiej i myśliwskiej, obecne w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni litewskiej chociaż jego nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości- Tyle wikipedia. Obecnie zrazy robi się z różnych gatunków mięsa

Eli Gotowanie
Gastronomia Sztuka Kulinarna, czyli o tym jak się studiuje i gotuje 202

wiedzy.    Zajęcia w roku akademickim prowadzili pracownicy UWM oraz szefowie kuchni: Szef Przemysław Błaszczyk, który wspólnie z nami "wędrował" na każdych zajęciach w inny region Polski, przybliżając nam dane kuchnie regionalne (a tu ja z szefem :D) oraz Mirosław Rynduch, z którym wspólnie gotowaliśmy potrawy oparte na różnych rodzajach mięsa. Ostatnio odwiedził nas również szef Krzysztof Wierzba(...)Polskiej Grupy Carvingowej, który uczył nas sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Tu moje dzieło (naprawdę ;) - Najdłużej był z nami jednak szef Wojciech Harapkiewicz, gdyż już od ubiegłej zimy przekazywał nam tajniki swojej pracy. Na wiosnę byliśmy w Pałacu nieopodal Gdańska, w którym był Szefem Kuchni. Tam też gotowaliśmy już pod jego okiem na profesjonalnym sprzęcie kuchennym. Od października

Sajkofanka smaku
Smaki Kuchni Włoskiej - moja encyklopedia o kuchni włoskiej 167

Jeśli chodzi o opisówkę byłoby na tyle. Wersja salonowa , bo do kuchni raz, że szkoda, dwa format zbyt duży. Nie bez kozery jest określana jest albumem o kulturze kuchni włoskiej w Polsce. Nie znajdziemy tam ogromnej ilości przepisów, bo jest ich tam zaledwie kilkanaście, ale za to solidne podstawy jak przyrządzić solidny wywar, dobre spaghetti czy pastę z warzyw

Blondynka Gotuje
Baba drożdżowa na białkach 213

będzie się różnił od tych wcześniejszych. Postanowiłam dać krótką historię baby.  Wiem, że jedna już pojawiła się na moim blogu, ale że korzystałam, przy pichceniu z książki "Na Polskim stole - przepisy i tradycje szlacheckie", chciałam przybliżyć trochę, jej znaczenie w dawnym gotowaniu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa i zachęcająca notka.  Powiadają, że Baba swoją nazwę zawdzięcza (podobno(...)mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą świątecznego stołu.  "Wysokie na łokcie, walcowatego kształtu (...) szafranowe, przybrane

Moje pyszne gotowanie
Pączki warszawskie, znakomite! 212

kilka moich sprawdzonych przepisów na tłustoczwartkowe rarytasy, a dziś przyszła kolej na przepis szczególny, a mianowicie na pączki warszawskie (znakomite). Przepis mam ze starej książki kucharskiej "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry. Pozwólcie, że przytoczę Wam wstęp do tego przepisu: "Pączki starannie i dokładnie przyrządzone według tego przepisu dystansują najbardziej nawet "wyborowe" pączki cukiernicze(...)śmiem twierdzić, że to jedne z najlepszych pączków jakie jadłam! Wyjątkowo mięciutkie i delikatne, a nadzienie to prawdziwe mistrzostwo świata. Nie wiem, czy to za sprawą staropolskiej kuchni, czy warszawskiej receptury, pączki zniknęły błyskawicznie, jeszcze ciepłe... Składniki na pączki warszawskie (znakomite)  na 30 szt. (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): ZACZYN: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 85 ml ciepłego

Rozpustne gotowanie
Środa: Domowe gnocchi z boczniakami 209

Mięciutki kluseczki, rozpływające się w ustach. Nie ma niejadka, który by się im oparł. Domowe gnocchi to jedno z najpiękniejszych dań kuchni włoskiej. I polskiej, bo to przecież nic innego jak kopytka. Czas: 30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 2 Gnocchi, miękkie ziemniaczane kluseczki, to jedno z tych dań, które robi się nie według przepisu, ale na wyczucie. Dlaczego

Niedzielny kucharz
piernik staropolski 175

przykryć papierem do pieczenia i ściereczka ,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki. .:))   przepis z ksiażki   W staropolskiej kuchni i przy polskim stole ---- Maria Lemnis i Henryk Vitry

w mojej kuchni
Śledzie pod pierzynką 214

łatwo je przygotować i to z dużym wyprzedzeniem. Świetnie się przechowują. Idealnie smakują zarówno z chlebem, jak i z gotowanymi ziemniakami. Nieduża srebrzysta rybka króluje nie tylko w kuchni skandynawskiej, w polskiej także poradziła sobie świetnie - głównie za sprawą łatwości w konserwacji, bo wystarczy ją zasolić, by znacznie przedłużyć jej trwałość. Śledź pod pierzynką z jajek, cebuli, startego sera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 209

blog Bajkorada Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana Coffee Konwalie w kuchni Kulinarne przygody Gatity Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Nieład malutki Ogrody Babilonu Polska zupa Rozważania o kuchni i nie tylko Smak mojego domu Stare gary Ugotujmy to W poszukiwaniu slow life Zacisze kuchenne

Codziennik Kuchenny
Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku) 349

przygotowanie poszczególnych etapów wymaganych do zrobienia tego wspaniałego piernika. Czas najwyższy zacząć. Po upieczeniu... ż yczę SMACZNEGO! Krys   Inspiracja na bazie książki   „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”   autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Etapy przygotowania piernika: Ciasto dojrzewające na piernik Pieczenie placków i składanie piernika   Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie

Kuchnia u Krysi
Szybkie curry z kurczaka 243

Moja inwencja twórcza - przepis idealny, gdy macie ochotę na kurczaka z ryżem lub kus-kusem - szybki, smaczny i prosty! :) Curry to nazwa sposobu przyrządzania dań typowych dla kuchni indyjskiej, w Polsce kojarzy nam się raczej tylko z mieszanką przypraw. To świetny sposób przyrządzenia kurczaka, którego możecie podać z ryżem, kus-kusem ulubioną kaszą lub pieczywem. Szybko się przyrządza, a mieszanka

Cooking Monster
Piernik staropolski-dojrzewający- etap II 182

inaczej..zobaczymy co z tego będzie.. Przepis dla przypomnienia podaję w całości.. Przepis na ten piernik znalazłam u Margarytki ,a pochodzi z książki pt. „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, autorem jest Tadeusz Żakiej (książka wydana pod pseudonimem Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 roku). Z tej porcji wychodzą 3 podłużne pierniki. 50 dkg prawdziwego miodu

Moje domowe kucharzenie
chleb wileński 238

spróbowałem takiego chleba po raz pierwszy.  Przyniosła go moja Ciotka, z małej miejscowej piekarni, w której pieczono takie właśnie chleby. Bochenek ten wziął to co najlepsze, z kuchni litewskiej i polskiej. Jest w nim więc, mocny zapach kminku i słodycz konfitury, tak jak to ma miejsce w litewskich wypiekach. Ale jest jaśniejszy, od typowych litewskich wypieków i wyraźnie wyczuwa

Miód i pieprz
Piernik staropolski - etap II 199

orzechową. Bezpośrednio po upieczeniu są one twarde, ale po 2-3 dniach skruszeją i będą się niemal rozpływały w ustach. Wierzch polewamy czekoladą.” Piernik staropolski (Żródło- „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”  Mari Lemnis i Henryka Vitry ) Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm 1/2 porcji dojrzałego ciasta 1 słoik domowych powideł śliwkowych Masa orzechowa: 250g drobno zmielonych orzechów

Wiem co jem
MAKOWIEC 194

książki ' W staropolskiej kuchni i przy polskim stole ' Maria Lemnis i H. Vitry

w mojej kuchni
Wigilijna zupa grzybowa 222

zupa grzybowa. Przepis według którego od lat tę zupę robię, pochodzi z jednej z moich ukochanych książek na specjalne okazje, wydanej w 1983 r. " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" ,której autorami są Maria Lemnis i Henryk Vitry .  Książka wysłużona, ale wiernie mi służy od lat, zwłaszcza w okresie świątecznym. Niestety, świątecznej grzybówki w naszym domu

Stare Gary
Poznaj swojego blogera :) 195

zawsze będzie różowo. Nie znajdziecie na tym blogu przepisów na dania kosztujące „pińcet” ani wychwalania i czasem bezsensownego tudzież fanatycznego czczenia ekologi oraz wiecznej szczęśliwości. Zaserwuję kuchnię taką jak polskie realia – prostą, czasem kolorową, ale dotyczącą wszystkich. Nie będę się bawiła molekularnymi cudami, bo kilka razy było dane mi to mieć w łapie i bardziej korciło mnie mrożenie muchy ciekłym(...)eksperymentowania.Nie będę udawała, że codziennie rano pędzę na targ z koszykiem, żeby u lokalnych kupować pomidora z robakiem. Nie. Nie sądzę, żeby każdego z was było stać na „polską ekologię”. Na imbir za 60 zł i cebulę za 10 zł. Chyba że się mylę to wtedy przepraszam i zazdroszczę. Nie oznacza to jednak, że na lokalnych placach targowych

ladykitchen
Staropolski piernik świąteczny (dojrzewający) - część 1 415

przy leżakowaniu 7 tygodniowym nic się z nim nie stało. Więc wybór pozostawiam Wam.Przepis jaki Wam prezentuję, to sprawdzony przez wiele osób przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Książka została wydana w 1979 roku.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Jablecznik mojego dziecinstwa 231

jakis czas temu prezentowalam tu niezwykle aromatyczny przecier z jablek, wspomnialam o moim ulubonym jableczniku. Mysle, ze tydzien Gotowania po polsku pod przewodnictwem Kuchni Ireny i Andrzeja jest doskonala okazja by przepis na to ciasto ujrzal swiatlo dzienne.Jablecznik ten uwielbiam od dziecka. Wlasciwie ja lubie wszystkie ciasta z jabklami, ale to jest dla mnie wyjatkowe. Pamietam gdy jako mala dziewczynka

Przysmaki Karolki