kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:41/100)

Smaki Kuchni Włoskiej - moja encyklopedia o kuchni włoskiej 110

Jeśli chodzi o opisówkę byłoby na tyle. Wersja salonowa , bo do kuchni raz, że szkoda, dwa format zbyt duży. Nie bez kozery jest określana jest albumem o kulturze kuchni włoskiej w Polsce. Nie znajdziemy tam ogromnej ilości przepisów, bo jest ich tam zaledwie kilkanaście, ale za to solidne podstawy jak przyrządzić solidny wywar, dobre spaghetti czy pastę z warzyw

Blondynka Gotuje
Baba drożdżowa na białkach 176

będzie się różnił od tych wcześniejszych. Postanowiłam dać krótką historię baby.  Wiem, że jedna już pojawiła się na moim blogu, ale że korzystałam, przy pichceniu z książki "Na Polskim stole - przepisy i tradycje szlacheckie", chciałam przybliżyć trochę, jej znaczenie w dawnym gotowaniu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa i zachęcająca notka.  Powiadają, że Baba swoją nazwę zawdzięcza (podobno(...)mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą świątecznego stołu.  "Wysokie na łokcie, walcowatego kształtu (...) szafranowe, przybrane

Moje pyszne gotowanie
Pączki warszawskie, znakomite! 154

kilka moich sprawdzonych przepisów na tłustoczwartkowe rarytasy, a dziś przyszła kolej na przepis szczególny, a mianowicie na pączki warszawskie (znakomite). Przepis mam ze starej książki kucharskiej "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry. Pozwólcie, że przytoczę Wam wstęp do tego przepisu: "Pączki starannie i dokładnie przyrządzone według tego przepisu dystansują najbardziej nawet "wyborowe" pączki cukiernicze(...)śmiem twierdzić, że to jedne z najlepszych pączków jakie jadłam! Wyjątkowo mięciutkie i delikatne, a nadzienie to prawdziwe mistrzostwo świata. Nie wiem, czy to za sprawą staropolskiej kuchni, czy warszawskiej receptury, pączki zniknęły błyskawicznie, jeszcze ciepłe... Składniki na pączki warszawskie (znakomite)  na 30 szt. (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): ZACZYN: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 85 ml ciepłego

Rozpustne gotowanie
Środa: Domowe gnocchi z boczniakami 155

Mięciutki kluseczki, rozpływające się w ustach. Nie ma niejadka, który by się im oparł. Domowe gnocchi to jedno z najpiękniejszych dań kuchni włoskiej. I polskiej, bo to przecież nic innego jak kopytka. Czas: 30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 2 Gnocchi, miękkie ziemniaczane kluseczki, to jedno z tych dań, które robi się nie według przepisu, ale na wyczucie. Dlaczego

Niedzielny kucharz
piernik staropolski 118

przykryć papierem do pieczenia i ściereczka ,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki. .:))   przepis z ksiażki   W staropolskiej kuchni i przy polskim stole ---- Maria Lemnis i Henryk Vitry

w mojej kuchni
Śledzie pod pierzynką 173

łatwo je przygotować i to z dużym wyprzedzeniem. Świetnie się przechowują. Idealnie smakują zarówno z chlebem, jak i z gotowanymi ziemniakami. Nieduża srebrzysta rybka króluje nie tylko w kuchni skandynawskiej, w polskiej także poradziła sobie świetnie - głównie za sprawą łatwości w konserwacji, bo wystarczy ją zasolić, by znacznie przedłużyć jej trwałość. Śledź pod pierzynką z jajek, cebuli, startego sera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 168

blog Bajkorada Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana Coffee Konwalie w kuchni Kulinarne przygody Gatity Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Nieład malutki Ogrody Babilonu Polska zupa Rozważania o kuchni i nie tylko Smak mojego domu Stare gary Ugotujmy to W poszukiwaniu slow life Zacisze kuchenne

Codziennik Kuchenny
Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku) 287

przygotowanie poszczególnych etapów wymaganych do zrobienia tego wspaniałego piernika. Czas najwyższy zacząć. Po upieczeniu... ż yczę SMACZNEGO! Krys   Inspiracja na bazie książki   „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”   autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Etapy przygotowania piernika: Ciasto dojrzewające na piernik Pieczenie placków i składanie piernika   Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie

Kuchnia u Krysi
Szybkie curry z kurczaka 200

Moja inwencja twórcza - przepis idealny, gdy macie ochotę na kurczaka z ryżem lub kus-kusem - szybki, smaczny i prosty! :) Curry to nazwa sposobu przyrządzania dań typowych dla kuchni indyjskiej, w Polsce kojarzy nam się raczej tylko z mieszanką przypraw. To świetny sposób przyrządzenia kurczaka, którego możecie podać z ryżem, kus-kusem ulubioną kaszą lub pieczywem. Szybko się przyrządza, a mieszanka

Cooking Monster
Piernik staropolski-dojrzewający- etap II 136

inaczej..zobaczymy co z tego będzie.. Przepis dla przypomnienia podaję w całości.. Przepis na ten piernik znalazłam u Margarytki ,a pochodzi z książki pt. „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, autorem jest Tadeusz Żakiej (książka wydana pod pseudonimem Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 roku). Z tej porcji wychodzą 3 podłużne pierniki. 50 dkg prawdziwego miodu

Moje domowe kucharzenie
chleb wileński 183

spróbowałem takiego chleba po raz pierwszy.  Przyniosła go moja Ciotka, z małej miejscowej piekarni, w której pieczono takie właśnie chleby. Bochenek ten wziął to co najlepsze, z kuchni litewskiej i polskiej. Jest w nim więc, mocny zapach kminku i słodycz konfitury, tak jak to ma miejsce w litewskich wypiekach. Ale jest jaśniejszy, od typowych litewskich wypieków i wyraźnie wyczuwa

Miód i pieprz
Piernik staropolski - etap II 142

orzechową. Bezpośrednio po upieczeniu są one twarde, ale po 2-3 dniach skruszeją i będą się niemal rozpływały w ustach. Wierzch polewamy czekoladą.” Piernik staropolski (Żródło- „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”  Mari Lemnis i Henryka Vitry ) Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm 1/2 porcji dojrzałego ciasta 1 słoik domowych powideł śliwkowych Masa orzechowa: 250g drobno zmielonych orzechów

Wiem co jem
MAKOWIEC 141

książki ' W staropolskiej kuchni i przy polskim stole ' Maria Lemnis i H. Vitry

w mojej kuchni
Wigilijna zupa grzybowa 163

zupa grzybowa. Przepis według którego od lat tę zupę robię, pochodzi z jednej z moich ukochanych książek na specjalne okazje, wydanej w 1983 r. " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" ,której autorami są Maria Lemnis i Henryk Vitry .  Książka wysłużona, ale wiernie mi służy od lat, zwłaszcza w okresie świątecznym. Niestety, świątecznej grzybówki w naszym domu

Stare Gary
Poznaj swojego blogera :) 124

zawsze będzie różowo. Nie znajdziecie na tym blogu przepisów na dania kosztujące „pińcet” ani wychwalania i czasem bezsensownego tudzież fanatycznego czczenia ekologi oraz wiecznej szczęśliwości. Zaserwuję kuchnię taką jak polskie realia – prostą, czasem kolorową, ale dotyczącą wszystkich. Nie będę się bawiła molekularnymi cudami, bo kilka razy było dane mi to mieć w łapie i bardziej korciło mnie mrożenie muchy ciekłym(...)eksperymentowania.Nie będę udawała, że codziennie rano pędzę na targ z koszykiem, żeby u lokalnych kupować pomidora z robakiem. Nie. Nie sądzę, żeby każdego z was było stać na „polską ekologię”. Na imbir za 60 zł i cebulę za 10 zł. Chyba że się mylę to wtedy przepraszam i zazdroszczę. Nie oznacza to jednak, że na lokalnych placach targowych

ladykitchen