Lidzbark Warmiński Gotycki zamek biskupów warmińskich wzniesiono w XIV wieku z fundacji biskupa Jana I z Miśni. W 1454 Lidzbark przystąpił do antykrzyżackiego Związku Pruskiego, miejscowa
czarrna od kuchniJuż poprzednim razem będąc w Bolesławcu mieliśmy chrapkę na odwiedzenie Zamku Czocha, wtedy się nie udało, ale w tym roku wprowadziliśmy ten plan w życie. Na
czarrna od kuchniPogoda nie dopisuje, za oknem częsciej deszcz niż śnieg tej zimy. I własnie w taki deszczowy dzień wybraliśmy się na zwiedzanie zamku w Chęcinach. To zamek
czarrna od kuchniKruche ,niezwykle pyszne ciasto z naszymi polskimi borówkami i polską słodziutką czereśnią. O właściwościach naszej polskiej borówki warto napisać! Nie tylko brudzi język i zęby
Z Kuchni Do KuchniPodaję Wam dzisiaj przepis na bardzo łatwe kruche ciasto z jabłkami. A właściwie z konfiturą jabłkową, którą możecie zrobić sami w domu. Przepis na nią znajdziecie
Z Kuchni Do KuchniJak tylko zobaczyłam zdjęcia spiral curry puffs wiedziałam,że muszę je zrobić. Znalazłam dokładne instrukcje jak zrobić ciasto i wzięłam się do pracy. Nie będę oszukiwać
Polska ZupaZapraszam na pyszne ziemniaczki z piekarnika. Te ziemniaczki są dodatkiem, lub samodzielną przekąską. Aromatyczne dzięki pewnym dodatkom i chrupiące przede wszystkim. To wspaniały dodatek do wszystkiego
Z Kuchni Do KuchniPyszna zupka lekko zmodyfikowana przeze mnie. Genialna w smaku. Co dodałam? Składniki zupa z ciecierzycy SYS fasola z puszki wiejska kiełbaska olej kokosowy nierafinowany
Z Kuchni Do KuchniPyszną zupkę podaję na wieczór. W sam raz na oczyszczenie organizmu. Fasola mung znana jest ze wspaniałych właściwości. Zawiera ona duże ilości łatwo przyswajalnego białka, a
Z Kuchni Do KuchniMoi Drodzy zostało mi w domu trochę pieczonych w piekarniku buraczków. Prawie codziennie robię coś z buraka. Dziś przyszła kolej na pyszną przekąskę, zupkę...sama nie
Z Kuchni Do KuchniKochani to prosta w przygotowaniu, rozgrzewająca, smaczna zupka. Moja rada- ugotujcie wcześniej fasolę i kaszę jaglaną. Reszta pójdzie jak z płatka! Składniki 2 duże marchewki kawałek
Z Kuchni Do KuchniTo ciasto pokochacie na pewno! Jest syte, wyjątkowo zdrowiem nadziane.Jak je zobaczyłam na blogu Gotuj Zdrowo to postanowiłam od razu zadziałać! Składniki na formę
Z Kuchni Do KuchniJa nikogo nie zachęcałam do bólu, żeby sobie coś na siłę robił, ale tym razem MUSICIE to zrobić! Po prostu trzeba! Te niepozorne ziarenka , siemienia lnianego
Z Kuchni Do KuchniKolejna propozycja jaglanych łakoci, radosne wypiekanie, zdrowe i energetyczne! Warto! Spróbujcie dla siebie, dla dzieci , dla każdego komu zdrowie miłe...! Składniki na około 12 ciastek, mnie
Z Kuchni Do KuchniTen przepis jest dla zabieganych. Dla tych ,którzy mają mało czasu na gotowanie. Inspiracją dla mnie była książka "Jaglany Detoks" Marka Zaremby. Warto ją mieć!Ja
Z Kuchni Do KuchniZiemniaki i mięsko z piekarnika, któż nie lubi? Któż nie przepada? Któż nie robi...bo to szybko i nie trzeba przetwarzać i stać nad tym? Większość
Z Kuchni Do KuchniObiad z piekarnika, to lubię. Każdy chyba lubi. Przygotujemy w kilka chwil, a po niecałej godzinie już możemy spokojnie zajadać. Dziś podaję karczek w ziołach , z
Z Kuchni Do Kuchni..no własnie z czym? Przez jakiś czas chodziły za mną ruskie. Ale ruskie nie-ruskie. Ruskie z mięsem? Ruskie z dodatkiem mięsa? Koło mięsa? Poszłam na
Z Kuchni Do KuchniZróbmy cos po polsku, elegancko...ale zdrowo. Zróbmy sobie obiad na parze! Składniki -kilka ziemniaczków -szparagi -pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze części -pieczarki -ser żółty
Z Kuchni Do Kuchnizero waste" to książka Sylwii Majcher , której premiera miała miejsce 16 pażdziernika 2019 r. Wcześniej na moim blogu opisałam Wam poprzednią publikację autorki, czyli "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku" . Kim jest Sylwia Majcher? To dziennikarka TVN24, współautorka nagradzanego bloga kulinarnego kuchniawformie.pl oraz zwyciężczyni ogólnopolskich Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy i absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu(...)samym resztki postawić na stole w atrakcyjnej odsłonie. Swoje nieoczywiste przepisy testuje na dwójce dzieci. Jej nieustającym źródłem inspiracji są regularne podróże. Lubi zaglądać szefom kuchni do garnków oraz talerzy. Zbiera książki kucharskie z całego świata, w nowych miejscach zamiast muzeów zwiedza targowiska i miejsca, w których karmiącą zaskakująco. Gdy nie gotuje
Di gotuje