kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:47/100)

Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu 131

Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu Fraszynki to kuchnia Warmii i Mazur , czyli nasza polska dobroć narodowa Naprawdę pyszne danie i mimo że ja pochodzę z Kaszub , to bardzo mi smakują , a jeszcze bardziej mojej familii . Chłopcy zajadali jak najlepsze schabowe Młody pytał co jest w środku , a ja tajemniczo odpowiadałam ,że mięso . Jak na koniec dowiedział się

Ogrodnik w podróży
Surówka z młodej kapusty, świeżego koperku i chrupiącej kukurydzy 157

Moja wersja tradycyjnej polskiej surówki na bazie młodej kapusty, świeżego, pachnącego koperku i zielonego ogórka oraz delikatnie słodkiej, chrupiącej kukurydzy to pozycja, która od lat cieszy

Szalona Kuchnia Eweliny
Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem 138

  Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą

Kulinarne przygody Gatity
Niepodległa Polska Smakuje czyli zaproszenie do Krakowa 136

Niepodległa Polska Smakuje czyli zaproszenie do Krakowa Już w najbliższą sobotę i niedzielę, zapraszam Was na imprezę pod hasłem V Małopolskie Targi Żywności “Zasmakuj z UR” Niepodległa Polska Smakuje to jedno z wydarzeń towarzyszących targom.       Pawilon “ Niepodległa Polska Smakuje ” zaprasza na V Małopolskie Targi Żywności “Zasmakuj z UR. Dzięki sfinansowaniu tego(...)którym między innymi wezmą udział blogerzy : Ania z bloga Życie od kuchni , Bartek z bloga Kuchnia Różana oraz ja – zapraszamy od 10.00 . Również uczniowie ze szkół gastronomicznych będą rywalizować w przygotowaniu niespodzianek kulinarnych w oparciu o potrawy kuchni regionalnej z Małopolski. Pokazy kulinarne Najlepsi kucharze z całej Polski, pokażą swoje pomysły na wykorzystanie mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego

Kuchnia na wzgórzu
Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki 219

więc sekretem udanej, pierniczkowej akcji jest sprawdzony przepis (dzięki Iza:), dobre towarzystwo i dobrej jakości składniki. Moje tegoroczne pierniczki powstały z ekologicznej mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów, umożliwiającej wszechstronne zastosowanie w kuchni z ciągłym apetytem na więcej:) Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki PIERNICZKI 1 kg mąki (u mnie ekologiczna mąka Szymanowska) 12 łyżek cukru 0,4 kg miodu sztucznego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kartacze / Pyzy z mięsem 165

Zapraszam do wędrówki po polskich, tradycyjnych smakach. Dziś zatrzymujemy się na Podlasiu a smaków tu co nie miara. Wiecie co jest wspaniałego w podróżach kulinarnych? Choć

Szefowa kuchni
Ciasto Jabłkowe 186

Jesienne jabłka - najbardziej polskie z owoców...królują teraz w sklepach.Najlepiej kupować polskie - są tańsze i smaczniejsze. „Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale

Anioły w kuchni
Domowy Kebab (Kebab z Kurczaka) 9953

Kebab to potrawa kuchni orientalnej o wielu odmianach. W Polsce najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład wchodzą

Słodka Strona
Tzatziki – sos idealny 119

Tzatziki to klasyk greckiej kuchni, który przyjął się również na polskim gruncie. Tradycyjnie podawane z mezze (takimi greckimi przystawkami) u nas najczęściej przygotowywane do grillowanego mięsa. Wersja oryginalna to grecki jogurt, starty (lub drobno pokrojony) zielony ogórek oraz czosnek. Czasami dodaje się oliwki, oliwę z oliwek, miętę albo koperek. Ja tez dodaję coś od siebie Do przygotowania tzatzików potrzebujemy

Szybko Tanio Smacznie
Leczo z cukini all'italiana 206

Kolejne danie , które przypomina smakiem polskie leczo, ale jest trochę inne. Przytachałam przepis z Regionu Piemonte. Spod Turynu. Piemontczycy mają fazę na cukinię baby, świeże warzywa

Z Kuchni Do Kuchni
Rustykalna tarta z jabłkami 151

Jesienią w naszej kuchni nie może zabraknąć jabłek z polskich sadów. Słodko-winnych, soczystych i kruchych. To z nich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo muszą się pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym

Food Square
Jaja sadzone na szynce i pomidorach 182

Pyszne, mówię Wam pyszne. Warunek- musi być dobra szynka i pyszne pomidory w puszce! Śniadanie udane i pełne mocy! W sam raz na sobotę !  Takie

Z Kuchni Do Kuchni
Chiński makaron smażony. Zrób go tak jak lubisz! PRZEPIS 160

Chiński makaron smażony to jeden z naszych ulubionych sposobów na szybkie jedzenie. Od talerza pełnego pysznego jedzenia dzieli cię zaledwie kwadrans! Tym razem zrobiliśmy makaron z

Kulinarna Polska
Kremowe risotto z borowikami. Więcej z grzybów wycisnąć się nie da [PRZEPIS] 153

Nie znamy bardziej grzybowej potrawy z grzybów niż klasyczne włoskie risotto z borowikami. Właśnie teraz, gdy są one świeże, jest najlepszy czas, by je sobie ugotować

Kulinarna Polska
Zachwytu Ukrainą c.d. (3) 220

odliczanie trwa Kuchnia ukraińska wydaje mi się, że jest bardzo podobna do polskiej co w sumie jest uzasadnione - mamy wspólna większą część historii. Znany jest nam wszystkim barszcz ukraiński więc nie będę się rozpisywać nad jego wspaniałym smakiem. Oczywiście tak jak Polacy, Ukraińcy mają wiele dań z kaszy i ziemniaków. Wydaje mi się, że mało dań mięsnych. Posiadają(...)limonka, czwartek - baileys, piątek - cappuccino, sobota - kokos, a niedziela - królowa babeczek - wanilia z wisienką!!! Aż chciało by się wstawać! Również nieznane w Polsce a pyszne są Ukraińskie ,,zefirki" jest to coś zbliżonego - aczkolwiek nie to samo - do polskich ciepłych lodów. Zefirki są różowe albo białe, składają się z dwóch połączonych ze sobą babeczek. Jest to rozpływająca się w ustach pianka

sierotka maRysia w kuchni