kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:52/100)

piątkowy obiad,soliród i wężymord 98

W Polsce soliród jest rośliną mało popularną, ale w wielu krajach (na przykład we Francji oraz Wielkiej Brytanii, gdzie znaleźć można duże skupiska tego sukulentu) jest

mojej kuchni
Jabłecznik z chrupiącą bezą 275

Jabłecznik lub inaczej szarlotka to francuski wyrób cukierniczy, jednak w Polsce jest jednym z najpopularniejszych ciast. Podobnie u mnie w domu uwielbiamy szarlotki w każdym wydaniu

Smak mojej kuchni
Drink szarlotka 131

Szarlotka to chyba najbardziej polski drink. Bardzo prosty i lubiany przez wielu. Typowo deserowy.SKŁADNIKI:40 ml Żubrówki, 80 ml soku jabłkowego, szczypta

W kuchennym oknie Ewy
EKSPRESOWA POMIDOROWA 160

Zdrowa, lekka i ekspresowa zupa pomidorowa, tzw. pomidorówka. Smakuje jak u babci czy mamy, choć nie zawiera mięsa. Jest za to pełna warzyw (marchewki, pietruszki, selera

cool and minty
Chipsy z jabłek 134

Chipsy z jabłek to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska, która powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i warto z nich korzystać w kuchni w różny sposób. Jabłka najczęściej wykorzystuję do robienia ciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka

Kuchcik gotuje
Pieczony bakłażan 182

rezerwą... Ojczyzną bakłażana są Indie, a w Europie pojawił się z pomocą Maurów, którzy najechali Półwysep Iberyjski. Jest bardzo lubianym i cenionym składnikiem dań kuchni orientalnej i śródziemnomorskiej. Co ciekawe bakłażan uprawiany jest w Polsce od XVI wieku, ale wtedy znany był tylko jako roślina ozdobna, dopiero w XIX wieku trafił na nasze stoły. Bakłażan to doskonałe źródło błonnika, okazuje

Kulinarne przygody Gatity
Zupa cebulowa 144

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, która z pewnością znajdzie również wielu zwolenników na polskim gruncie. Dotąd denerwowało mnie obieranie 1 lub nawet 2 kg cebuli, aby móc przygotować tę pyszną potrawę. Dzięki nawiązanej współpracy otrzymałam od serwisu LokalnyRolnik.pl ( https://lokalnyrolnik.pl/ ) paczkę, w której znajdował się zupa cebulowa w postaci suszu Magdaleny Lech ( https://lokalnyrolnik.pl/magdalena_lech/ ). Skoro taka gratka wpadła

Szybko Tanio Smacznie
Gęsi smalec z jabłkiem 78

Wspaniała klasyka kuchni staropolskiej w nieco zmodyfikowanej wersji. Połączenie gęsiego smalcu z polskimi jabłkami i odrobiną cydru idealnie smakuje na świeżym chlebie z odrobiną soli albo ogórkiem kiszonym

Milion Smaków
Nutka orientu. 153

namiastką. W składnikach, które podałam, wymieniony jest kminek. Pamiętajmy, że kminek to nie to samo co kmin rzymski (kumin). Są one w Polsce często mylone i używane wymiennie, jednak to ten drugi jest głównie używany w tradycyjnej kuchni indyjskiej. Przypomina smakiem pieprz z nutką cytrusów. Ja użyłam kminku, ponieważ akurat miałam go pod ręką i uznałam, że (mimo innego smaku

Powiedz dietom nie
Przepis na krem szparagowy z kwiatami jaśminu 156

herbata ta kojarzy nam się raczej z Azją, niż z pięknie kwitnącym o tej porze roku jaśminem w każdym parku w Polsce W kwiatach obecny jest olejek jaśminowy (to on trafia do perfum), który w kuchni jest egzotyczną przyprawą do potraw z mięsa i drobiu. Można go też wykorzystywać do różnych wypieków. W moim przepisie jaśmin jest delikatnie obecny, nadaje

Eat me! Fit me!
Peruwiańska causa po mojemu 200

krajem związana, pod różnymi względami, ale tak na co dzień najbardziej widać to w kuchni.     Gdy jestem w Peru po miesiącu narzekam, że brakuje mi polskiego jedzenia i zaczynam się rozglądać za jakimś dużym słojem, żeby ukisić kapustę. W Polsce tęsknię, co jakiś czas do tamtejszych smaków, szczególnie owoców morza i mojego ukochanego ceviche , albo do rocoto(...)dania obowiązkowo  ozdabia się, najczęściej oliwkami i kawałkami ugotowanego jajka, czasem ogonem krewetki.      Sporym problem jest dokładne odwzorowanie smaków ze względu na brak dostępu w Polsce do peruwiańskich lokalnych składników. Raczej graniczy z cudem kupienie papa amarilla , ostrą paprykę aji zastępuję inną, na przykład pepperoni, albo habanero, a dostępne u nas limonki też niestety różnią się

Quinoa Raz!
WELSH CREMPOG CZYLI WALIJSKIE NALEŚNIKI 161

Bardziej podobne do polskich racuszków na maślance niż do naleśników ... trochę jak angielskie pancake's, nieduże, puszyste. Mogą być na drożdżach (chociaż ten składnik stosowany jest

Walijskie Pichcenie
Tahina - pasta sezamowa 254

Dziś zapraszam Was na wyprawę na Bliski Wschód. Nie byłam nigdy za wschodnią granica Polski - ani tą bliższą, ani tą dalszą. Nie przeszkadza to jednak w zapoznawaniu się z kuchnią arabską, z której wywodzi się tahini/tahina. Cóż to takiego? Nic innego jak pasta z ziaren sezamu. Coś jak masło orzechowe, tylko o trochę rzadszej konsystencji.Pastę tahini można zakupić

W kuchni Katie
Madera - Mochico 161

Śpiący pan Fot. Promenada nad zatoką Fot. Piaszczysta plaża (piasek do jej stworzenia był importowany z Sahary) W Mochico napotkaliśmy restaurację z polskim menu, w której bardzo chcieliśmy zjeść obiad. Niestety o godz 17 kuchnia była już zamknięta. Niestety w mieście nie ma wielu miejsc, gdzie turysta może się posilić, za wyjątkiem snack barów i ciastkarni, które są wszechobecne, zdecydowaliśmy

Taste Of My Day
Nieprzyzwoicie pyszne spaghetti alla puttanesca. Przepis włoskich ladacznic 135

Za jednym z najsłynniejszych włoskich sosów do makaronu kryje się ciekawa legenda. Jeśli bowiem swobodnie przetłumaczyć jego nazwę, wychodzi makaron po kurewsku. To właśnie spaghetti alla

Kulinarna Polska
Recenzja produktów Sano Gluten Free i pyszne bezglutenowe brownie krok po kroku 110

mąki, skrobie, błonnik i nasiona, dzięki czemu samodzielnie przygotowany wypiek będzie mieć odpowiednią konsystencję oraz smak. To coś dla osób lubiących prostą zabawę w kuchni. Podsumowanie: Produkty marki Sano Gluten Free są certyfikowane są przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej . Licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa jest wyraźnym sygnałem, że oznaczone nim wyroby są bezpieczne dla osób cierpiących

Di gotuje
Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko 151

też właśnie jest w Aventino w Lublinie gdzie z krwi i kości rzymianin serwuje najlepszą pizzę w Lublinie , i prawdopodobnie jedną z lepszych w Polsce! Miałem przyjemność porozmawiać chwilę z właścicielem o pizzy, zajrzeć na kuchnię, zrobić kilka zdjęć i skosztować chyba po raz 50 tego pysznego placka z Grodzkiej 1. Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko Nie ważne

Right Behind The Kitchen
Raita 152

Kuchnia z Indii Zachodnich. Dla mnie ten przepis bardzo znany w polskiej wersji, który zresztą uwielbiam. Tylko troszkę inne przyprawy. Składniki 1 ogórek wężowy ( obrany i pokrojony w plasterki ) 2 pomidory ( pokrojone w kostkę ) 1 cebula 300 ml jogurtu 1 łyżeczka kuminu sól 1 łyżka oleju 1 łyżeczka czarnej gorczycy Przygotowanie Ogórek obrałem, pokroiłem w plasterki. Pomidory pokroiłem w kostkę

R'n'G Kitchen
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 167

własnym domu. Trzy najbardziej popularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania