kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:52/100)

Jabłecznik z chrupiącą bezą 270

Jabłecznik lub inaczej szarlotka to francuski wyrób cukierniczy, jednak w Polsce jest jednym z najpopularniejszych ciast. Podobnie u mnie w domu uwielbiamy szarlotki w każdym wydaniu

Smak mojej kuchni
Drink szarlotka 123

Szarlotka to chyba najbardziej polski drink. Bardzo prosty i lubiany przez wielu. Typowo deserowy.SKŁADNIKI:40 ml Żubrówki, 80 ml soku jabłkowego, szczypta

W kuchennym oknie Ewy
EKSPRESOWA POMIDOROWA 153

Zdrowa, lekka i ekspresowa zupa pomidorowa, tzw. pomidorówka. Smakuje jak u babci czy mamy, choć nie zawiera mięsa. Jest za to pełna warzyw (marchewki, pietruszki, selera

cool and minty
Chipsy z jabłek 126

Chipsy z jabłek to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska, która powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i warto z nich korzystać w kuchni w różny sposób. Jabłka najczęściej wykorzystuję do robienia ciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka

Kuchcik gotuje
Pieczony bakłażan 172

rezerwą... Ojczyzną bakłażana są Indie, a w Europie pojawił się z pomocą Maurów, którzy najechali Półwysep Iberyjski. Jest bardzo lubianym i cenionym składnikiem dań kuchni orientalnej i śródziemnomorskiej. Co ciekawe bakłażan uprawiany jest w Polsce od XVI wieku, ale wtedy znany był tylko jako roślina ozdobna, dopiero w XIX wieku trafił na nasze stoły. Bakłażan to doskonałe źródło błonnika, okazuje

Kulinarne przygody Gatity
Zupa cebulowa 137

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, która z pewnością znajdzie również wielu zwolenników na polskim gruncie. Dotąd denerwowało mnie obieranie 1 lub nawet 2 kg cebuli, aby móc przygotować tę pyszną potrawę. Dzięki nawiązanej współpracy otrzymałam od serwisu LokalnyRolnik.pl ( https://lokalnyrolnik.pl/ ) paczkę, w której znajdował się zupa cebulowa w postaci suszu Magdaleny Lech ( https://lokalnyrolnik.pl/magdalena_lech/ ). Skoro taka gratka wpadła

Szybko Tanio Smacznie
Gęsi smalec z jabłkiem 72

Wspaniała klasyka kuchni staropolskiej w nieco zmodyfikowanej wersji. Połączenie gęsiego smalcu z polskimi jabłkami i odrobiną cydru idealnie smakuje na świeżym chlebie z odrobiną soli albo ogórkiem kiszonym

Milion Smaków
Nutka orientu. 145

namiastką. W składnikach, które podałam, wymieniony jest kminek. Pamiętajmy, że kminek to nie to samo co kmin rzymski (kumin). Są one w Polsce często mylone i używane wymiennie, jednak to ten drugi jest głównie używany w tradycyjnej kuchni indyjskiej. Przypomina smakiem pieprz z nutką cytrusów. Ja użyłam kminku, ponieważ akurat miałam go pod ręką i uznałam, że (mimo innego smaku

Powiedz dietom nie
Przepis na krem szparagowy z kwiatami jaśminu 148

herbata ta kojarzy nam się raczej z Azją, niż z pięknie kwitnącym o tej porze roku jaśminem w każdym parku w Polsce W kwiatach obecny jest olejek jaśminowy (to on trafia do perfum), który w kuchni jest egzotyczną przyprawą do potraw z mięsa i drobiu. Można go też wykorzystywać do różnych wypieków. W moim przepisie jaśmin jest delikatnie obecny, nadaje

Eat me! Fit me!
Peruwiańska causa po mojemu 193

krajem związana, pod różnymi względami, ale tak na co dzień najbardziej widać to w kuchni.     Gdy jestem w Peru po miesiącu narzekam, że brakuje mi polskiego jedzenia i zaczynam się rozglądać za jakimś dużym słojem, żeby ukisić kapustę. W Polsce tęsknię, co jakiś czas do tamtejszych smaków, szczególnie owoców morza i mojego ukochanego ceviche , albo do rocoto(...)dania obowiązkowo  ozdabia się, najczęściej oliwkami i kawałkami ugotowanego jajka, czasem ogonem krewetki.      Sporym problem jest dokładne odwzorowanie smaków ze względu na brak dostępu w Polsce do peruwiańskich lokalnych składników. Raczej graniczy z cudem kupienie papa amarilla , ostrą paprykę aji zastępuję inną, na przykład pepperoni, albo habanero, a dostępne u nas limonki też niestety różnią się

Quinoa Raz!
WELSH CREMPOG CZYLI WALIJSKIE NALEŚNIKI 155

Bardziej podobne do polskich racuszków na maślance niż do naleśników ... trochę jak angielskie pancake's, nieduże, puszyste. Mogą być na drożdżach (chociaż ten składnik stosowany jest

Walijskie Pichcenie
Tahina - pasta sezamowa 245

Dziś zapraszam Was na wyprawę na Bliski Wschód. Nie byłam nigdy za wschodnią granica Polski - ani tą bliższą, ani tą dalszą. Nie przeszkadza to jednak w zapoznawaniu się z kuchnią arabską, z której wywodzi się tahini/tahina. Cóż to takiego? Nic innego jak pasta z ziaren sezamu. Coś jak masło orzechowe, tylko o trochę rzadszej konsystencji.Pastę tahini można zakupić

W kuchni Katie
Madera - Mochico 153

Śpiący pan Fot. Promenada nad zatoką Fot. Piaszczysta plaża (piasek do jej stworzenia był importowany z Sahary) W Mochico napotkaliśmy restaurację z polskim menu, w której bardzo chcieliśmy zjeść obiad. Niestety o godz 17 kuchnia była już zamknięta. Niestety w mieście nie ma wielu miejsc, gdzie turysta może się posilić, za wyjątkiem snack barów i ciastkarni, które są wszechobecne, zdecydowaliśmy

Taste Of My Day
Nieprzyzwoicie pyszne spaghetti alla puttanesca. Przepis włoskich ladacznic 126

Za jednym z najsłynniejszych włoskich sosów do makaronu kryje się ciekawa legenda. Jeśli bowiem swobodnie przetłumaczyć jego nazwę, wychodzi makaron po kurewsku. To właśnie spaghetti alla

Kulinarna Polska