kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:57/100)

Zupy polskie, czyli zalewajka 247

Przy weekendzie naszła mnie ochota na dobrą, prostą polską zupę ! I mimo, że za oknem prawie wiosennie, to jednak coś rozgrzewającego na talerzu się przyda. Padło na zalewajkę, która pamiętam z kuchni mojej babci, a którą odkryłam ostatnio na nowo przeglądając bloga Basi Mozaika życia. Zakwas na żur miałam

Kulinarne przygody Gatity
Łazienka w stylu marynistycznym – od projektu do realizacji 60

blogu, bo poświęcony wykończeniu wnętrz, a w szczególności łazience. To pierwszy z serii takich wpisów, udało nam się bowiem spełnić jedno z naszych marzeń i kupić wakacyjny apartament nad polskim morzem. Padło na Puck, miasteczko mi dotąd nieznane, ale niezwykle urokliwe i wolne od zgiełku, jaki panuje w bardziej turystycznych miejscowościach. Na pewno będę polecała Wam mnóstwo ciekawych miejsc(...)wysokiej jakości płytek. PŁYTKI TUBĄDZIN Zarówno nasza nadmorska łazienka, jak i ten wpis , powstają dzięki fantastycznej współpracy z firmą Tubądzin – polskim producentem najwyższej jakości płytek. Marka jest mi doskonale znana, w moim domu, w łazienkach i kuchni od ponad 6 lat mam płytki z ich kolekcji współtworzonej przez Macieja Zienia. Nawet po tylu latach wyglądają nowocześnie i stylowo

nietylkopasta.pl
Keto Ptasie Mleczko (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 112

Keto ptasie mleczko w czekoladzie Typowo polska słodycz – wersja keto Chodziło za mną to keto ptasie mleczko chyba z pół roku… W tym czasie przewinęły mi się przez ekran komputera/ telefonu różne domowe wersje tych słodkości. Za każdym razem mówiłam sobie, że to już teraz właśnie nastał ten moment, że ja też dorobię się własnego ptasiego mleczka(...)ptasie mleczko! Ptasie mleczko Te słodkie pianki w czekoladzie zna i lubi chyba każdy. Stanowią wizytówkę polskiego przemysłu cukierniczego i są często wybierane jako souvenir z Polski. Dzisiaj prezentuję je w wersji beznabiałowej i niskowęglowodanowej. Przed Wami keto ptasie mleczko! Dania Deser Kuchnia Europejska Keyword czekolada , finger food , galaretka , pianki , ptasie mleczko Porcje 6 sztuk Czas przygotowania 10 minut

Modern Cave Girl
Podkarpackie proziaki 158

Jednym z tematów na wspólne gotowanie we wrześniu pod hasłem "danie kuchni regionalnej" wybrałam sztandarowy produkt tradycyjny z mojego regionu. Podkarpackie proziaki, zwane również w tym regionie Polski prozioki, prołzioki, prołozioki to placki przaśnego ciasta z mąki, kwaśnego mleka, sody i soli, W różnych wioskach gospodynie urozmaicały je dodając do ciasta nowe składniki np.: śmietanę, maślankę

Czerwień i błękit
Leczo. Przepis krok po kroku. 258

Węgierski rodowód   Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. W oryginale, warzywa smaży się na smalcu z dodatkiem aromatycznej sproszkowanej papryki. Jak wiadomo kuchnia węgierska, jak kraj długi i szeroki papryką stoi.   Leczo – Najlepsze z pajdą chleba   Jest wiele

kuron.com.pl
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami 185

spodu. Chleb mieszany na zakwasie z miodem i oliwkami na blogach: Akacjowy blog am. art kolor i smak Apetyt na smaka Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Kulinarne przygody Gatity Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Polska zupa Smakowity chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life

Przepisy na domowy ser i chleb
Choucroute garnie 230

Choucroute garnie oznacza mniej więcej tyle, co „udekorowana kiszona kapusta”. Teoretycznie to danie kuchni francuskiej, jednak z racji jego głównego składnika ma ono więcej wspólnego z niemiecką czy nawet polską tradycją kulinarną. Francuzi zainteresowali się kiszoną kapustą mniej więcej w połowie XVII wieku, po tym jak pod panowaniem francuskich władców znalazły się niemieckie dotąd Alzacja i Lotaryngia. Natomiast wspomnianą

Kulinarna Pokusa
Sticky buns czyli bułeczki z cynamonem w karmelu 123

Tłusty czwartek za pasem dlatego u mnie dzisiaj bardzo słodko i bardzo kalorycznie. W tym roku postanowiłam odejść od polskiej pączkowo - chrustowej tradycji i przygotowałam amerykańskie

Smak mojej kuchni
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 233

Gdybym miała napisać książkę kucharską opisującą podstawy kuchni – bitki wołowe zajęłyby w takim elementarzu jedno z pierwszych miejsc. To potrawa prosta i robi się właściwie sama

Karo in the Kitchen
JABŁKA 191

Zaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy. Do obróbki termicznej - jabłka te posiadają kwaśny smak oraz bardzo szybko się rozgotowują np. Antonówka, Reneta.  Odmiany jabłek i ich zastosowanie w kuchni: Antonówka - to stara odmiana jabłek, przeważnie uprawiana w domowych ogródkach. Posiadają zielony czasem lekko żółtawy kolor oraz kwaśny smak. Są twarde dlatego świetnie nadają się na przetwory.  Champion (szampion(...)widocznym rumieńcem oraz o kwaskowatym smaku. Ich smak może kojarzyć się z gruszką. Nadają się do przetworów, jedzenia na surowo.  Cortland - to odmiana jabłek jest bardzo lubiana w Polsce. Ich skóra pokryta jest w całości czerwonym karminowym rumieńcem, miąż jest biały w smaku słodko - winnym, lekko korzenny, kruchy. Po przekrojeniu jabłka te nie czarnieją. Są bardzo soczyste. Idealnie nadają

Ciastka - domowe słodkości
MIŁOSNY koktajl warzywny 186

Polskie afrodyzjaki w prozdrowotnym koktajlu warzywnym wypadły znakomicie. Świeży, pachnący lubczyk oraz seler doskonale połączyły się z aromatycznym pomidorem malinowym. Mocy dodaje napar z Yerba Mate

Kuchnia PROzdrowotna
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 174

Tilapia czerwona - ryba naturalnie występująca w Afryce Zachodniej i Środkowej. W Polsce hodowana jest w jednej z najnowocześniejszych hodowli w Bońkach koło Płońska. Stworzono

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Dzień Matki" - konkurs nie tylko dla mam 112

Niebawem Dzień Matki - święto obchodzone na całym świecie, jednak nie tego samego dnia. W Polsce obchodzimy je 26. maja.Dzień Matki to okazja, żeby powiedzieć naszym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 237

Po burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę

Taste Of My Day
Prosto z lasu na patelnię. Grzyby w śmietanie z kaszą [PRZEPIS] 109

nawet z krótkiego spaceru wrócić z kilkoma dorodnymi kapeluszami. Nam wpadły w ręce ładne podgrzybki. Od razu pomyśleliśmy o klasycznym polskim przepisie na grzyby w śmietanie. Do takich jesiennych smaków świetnie pasuje kasza gryczana. Często gości w naszej kuchni – nie zawiera glutenu, za to obfituje w błonnik, białko, witaminy i minerały. Wiedzieliście, że w medycynie naturalnej ziarna gryki były(...)dodaj wodę lub mleko. Gotowe! Wpis powstał przy współpracy z marką Intenson   Artykuł Prosto z lasu na patelnię. Grzyby w śmietanie z kaszą [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska