kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:57/100)

Sticky buns czyli bułeczki z cynamonem w karmelu 148

Tłusty czwartek za pasem dlatego u mnie dzisiaj bardzo słodko i bardzo kalorycznie. W tym roku postanowiłam odejść od polskiej pączkowo - chrustowej tradycji i przygotowałam amerykańskie

Smak mojej kuchni
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 270

Gdybym miała napisać książkę kucharską opisującą podstawy kuchni – bitki wołowe zajęłyby w takim elementarzu jedno z pierwszych miejsc. To potrawa prosta i robi się właściwie sama

Karo in the Kitchen
JABŁKA 222

Zaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy. Do obróbki termicznej - jabłka te posiadają kwaśny smak oraz bardzo szybko się rozgotowują np. Antonówka, Reneta.  Odmiany jabłek i ich zastosowanie w kuchni: Antonówka - to stara odmiana jabłek, przeważnie uprawiana w domowych ogródkach. Posiadają zielony czasem lekko żółtawy kolor oraz kwaśny smak. Są twarde dlatego świetnie nadają się na przetwory.  Champion (szampion(...)widocznym rumieńcem oraz o kwaskowatym smaku. Ich smak może kojarzyć się z gruszką. Nadają się do przetworów, jedzenia na surowo.  Cortland - to odmiana jabłek jest bardzo lubiana w Polsce. Ich skóra pokryta jest w całości czerwonym karminowym rumieńcem, miąż jest biały w smaku słodko - winnym, lekko korzenny, kruchy. Po przekrojeniu jabłka te nie czarnieją. Są bardzo soczyste. Idealnie nadają

Ciastka - domowe słodkości
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 202

Tilapia czerwona - ryba naturalnie występująca w Afryce Zachodniej i Środkowej. W Polsce hodowana jest w jednej z najnowocześniejszych hodowli w Bońkach koło Płońska. Stworzono

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Dzień Matki" - konkurs nie tylko dla mam 134

Niebawem Dzień Matki - święto obchodzone na całym świecie, jednak nie tego samego dnia. W Polsce obchodzimy je 26. maja.Dzień Matki to okazja, żeby powiedzieć naszym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 256

Po burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę

Taste Of My Day
Prosto z lasu na patelnię. Grzyby w śmietanie z kaszą [PRZEPIS] 139

nawet z krótkiego spaceru wrócić z kilkoma dorodnymi kapeluszami. Nam wpadły w ręce ładne podgrzybki. Od razu pomyśleliśmy o klasycznym polskim przepisie na grzyby w śmietanie. Do takich jesiennych smaków świetnie pasuje kasza gryczana. Często gości w naszej kuchni – nie zawiera glutenu, za to obfituje w błonnik, białko, witaminy i minerały. Wiedzieliście, że w medycynie naturalnej ziarna gryki były(...)dodaj wodę lub mleko. Gotowe! Wpis powstał przy współpracy z marką Intenson   Artykuł Prosto z lasu na patelnię. Grzyby w śmietanie z kaszą [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Łosoś po japońsku w sezamie z makaronem i warzywami. PRZEPIS 128

Kupiliśmy ostatnio ładny filet z łososia i tym razem postanowiliśmy poszukać na niego nowego pomysłu. Bazując na kilku przepisach, przygotowaliśmy go w stylu azjatyckim z makaronem

Kulinarna Polska
Paleo pierogi z grzybami (bezglutenowe, bezzbożowe) 263

mąkę z manioku możecie dostać w iHerb . Wypróbowałam produkt tej firmy i mogę go śmiało polecić. Dostępność mąki z manioku w Polsce jest chyba na razie ograniczona. Ja spotkałam się z nią tylko raz, w jakichś delikatesach z kuchniami świata i cena nie była zachęcająca… Jak już macie mąkę, to reszta idzie jak z płatka… Zobaczcie sami: Paleo pierogi

Modern Cave Girl
Stek bavette 134

steki ze "szlachetnych części" wołowiny jak rib eye, filet mignon czy New York. Stek bavette to mało popularne w Polsce cięcie steku (z łaty wołowej) - należy do grupy tak zwanych bistro steków. Nazwa podobno pochodzi z kuchni francuskiej gdzie te steki były popularne właśnie w bistrach oferujących wysokiej jakości jedzenie w niskiej cenie. Bo też taki stek powinien

Milion Smaków
Gnocchi z boczkiem i groszkiem 226

resztek , gnocchi z boczkiem i groszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka , choć te są o wiele większe i różnią się kształtem. Kluski ziemniaczane znajdziecie w większości kuchni świata oczywiście pod różnymi nazwami. Osobiście uwielbiam kluski ziemniaczane i często je przyrządzam z ziemniaczanych resztek. Na ogół są to obrane

codojedzenia
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 275

zatem jedno z najbardziej wykwintnych dań pojawiających się podczas przygody w Toussaint. Wołowina po burgundzku, inaczej „boeuf bourguignon” lub w polskiej wersji gry określana „bourgignon” – podobnie jak flamiche, które prezentowaliśmy w poprzednim wpisie, stanowi jeden z przebojów kuchni francuskiej i można zakupić ją u lokalnych karczmarzy. Przygotowanie „po burgundzku” oznacza wykorzystanie charakterystycznych składników – wina, cebulek perłowych, grzybów, a często

Nerds Kitchen
Współpraca z firmą SPOŁEM Kielce. Majonez Kielecki i nie tylko. 220

SPOŁEM Kielce paczkę z produktami do testowania. Dziękuję :) Paczka zawiera mój ulubiony majonez kielecki i kilka innych bardzo przydatnych w kuchni, zwłaszcza w sezonie grillowym ciekawych sosów. WSP SPOŁEM chyba nie trzeba nikomu przedstawiać to nasz rodzima, polska firma o niemal 100 letnim doświadczeniu, ciesząca się uznaniem nie tylko wśród polskich konsumentów. Firma WSP SPOŁEM posiada w swojej ofercie

Kuchnia z widokiem na ogród
Obwarzanki z dipami 137

źródło: Wikipedia Podoba mi się, gdy ktoś wykorzystuje albo przynajmniej stara się wykorzystać w swojej kuchni lokalne produkty. Będąc w Krakowie spontanicznie postanowiłem wykorzystać to, co właśnie lokalne, z czego dawna stolica Polski słynie. Mowa o obwarzanku - jednym z symboli Krakowa. Ten produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym w UE jest towarzyszem zabieganych ludzi, pędzących do tramwaju studentów - po prostu

Right Behind The Kitchen
Pappardelle z kurkami i pancettą 151

Tydzień Włoski z marką Barilla. Od dziś przez kolejne siedem dni tu, na moim blogu pojawi się siedem przepisów inspirowanych włoską kuchnią. Jak się domyślacie, będzie dużo makaronu w mniej lub bardziej klasycznym wydaniu. Na początek włosko-polskie danie - makaron pappardelle z kurkami i pancettą. Delikatne w smaku kurki lubią towarzystwo wyrazistych dodatków - słonej wędliny, pieprzu i natki pietruszki

Kulinarne Inspiracje
Tofucznica z pomidorami i bazylią 166

tofucznica we włoskim stylu, choć nie jestem do końca pewna, czy tofu można łączyć z włoską kuchnią. Fakt, że coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa i innych składników odzwierzęcych sprawia, że na polskim rynku pojawia się coraz większa różnorodność produktów skierowanych do wegetarian. Dzięki uprzejmości firmy Polsoja miałam okazję wypróbować kilka nowych rodzajów tofu w bardzo interesujących wariacjach smakowych

Roślinna - blog wegański