Tłusty czwartek za pasem dlatego u mnie dzisiaj bardzo słodko i bardzo kalorycznie. W tym roku postanowiłam odejść od polskiej pączkowo - chrustowej tradycji i przygotowałam amerykańskie
Smak mojej kuchniGdybym miała napisać książkę kucharską opisującą podstawy kuchni – bitki wołowe zajęłyby w takim elementarzu jedno z pierwszych miejsc. To potrawa prosta i robi się właściwie sama
Karo in the KitchenZaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy. Do obróbki termicznej - jabłka te posiadają kwaśny smak oraz bardzo szybko się rozgotowują np. Antonówka, Reneta. Odmiany jabłek i ich zastosowanie w kuchni: Antonówka - to stara odmiana jabłek, przeważnie uprawiana w domowych ogródkach. Posiadają zielony czasem lekko żółtawy kolor oraz kwaśny smak. Są twarde dlatego świetnie nadają się na przetwory. Champion (szampion(...)widocznym rumieńcem oraz o kwaskowatym smaku. Ich smak może kojarzyć się z gruszką. Nadają się do przetworów, jedzenia na surowo. Cortland - to odmiana jabłek jest bardzo lubiana w Polsce. Ich skóra pokryta jest w całości czerwonym karminowym rumieńcem, miąż jest biały w smaku słodko - winnym, lekko korzenny, kruchy. Po przekrojeniu jabłka te nie czarnieją. Są bardzo soczyste. Idealnie nadają
Ciastka - domowe słodkościTilapia czerwona - ryba naturalnie występująca w Afryce Zachodniej i Środkowej. W Polsce hodowana jest w jednej z najnowocześniejszych hodowli w Bońkach koło Płońska. Stworzono
Codzienna kuchnia niecodziennaNiebawem Dzień Matki - święto obchodzone na całym świecie, jednak nie tego samego dnia. W Polsce obchodzimy je 26. maja.Dzień Matki to okazja, żeby powiedzieć naszym
Codzienna kuchnia niecodziennaPo burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę
Taste Of My Daynawet z krótkiego spaceru wrócić z kilkoma dorodnymi kapeluszami. Nam wpadły w ręce ładne podgrzybki. Od razu pomyśleliśmy o klasycznym polskim przepisie na grzyby w śmietanie. Do takich jesiennych smaków świetnie pasuje kasza gryczana. Często gości w naszej kuchni – nie zawiera glutenu, za to obfituje w błonnik, białko, witaminy i minerały. Wiedzieliście, że w medycynie naturalnej ziarna gryki były(...)dodaj wodę lub mleko. Gotowe! Wpis powstał przy współpracy z marką Intenson Artykuł Prosto z lasu na patelnię. Grzyby w śmietanie z kaszą [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaKupiliśmy ostatnio ładny filet z łososia i tym razem postanowiliśmy poszukać na niego nowego pomysłu. Bazując na kilku przepisach, przygotowaliśmy go w stylu azjatyckim z makaronem
Kulinarna Polskamąkę z manioku możecie dostać w iHerb . Wypróbowałam produkt tej firmy i mogę go śmiało polecić. Dostępność mąki z manioku w Polsce jest chyba na razie ograniczona. Ja spotkałam się z nią tylko raz, w jakichś delikatesach z kuchniami świata i cena nie była zachęcająca… Jak już macie mąkę, to reszta idzie jak z płatka… Zobaczcie sami: Paleo pierogi
Modern Cave Girlsteki ze "szlachetnych części" wołowiny jak rib eye, filet mignon czy New York. Stek bavette to mało popularne w Polsce cięcie steku (z łaty wołowej) - należy do grupy tak zwanych bistro steków. Nazwa podobno pochodzi z kuchni francuskiej gdzie te steki były popularne właśnie w bistrach oferujących wysokiej jakości jedzenie w niskiej cenie. Bo też taki stek powinien
Milion Smakówresztek , gnocchi z boczkiem i groszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka , choć te są o wiele większe i różnią się kształtem. Kluski ziemniaczane znajdziecie w większości kuchni świata oczywiście pod różnymi nazwami. Osobiście uwielbiam kluski ziemniaczane i często je przyrządzam z ziemniaczanych resztek. Na ogół są to obrane
codojedzeniazatem jedno z najbardziej wykwintnych dań pojawiających się podczas przygody w Toussaint. Wołowina po burgundzku, inaczej „boeuf bourguignon” lub w polskiej wersji gry określana „bourgignon” – podobnie jak flamiche, które prezentowaliśmy w poprzednim wpisie, stanowi jeden z przebojów kuchni francuskiej i można zakupić ją u lokalnych karczmarzy. Przygotowanie „po burgundzku” oznacza wykorzystanie charakterystycznych składników – wina, cebulek perłowych, grzybów, a często
Nerds KitchenSPOŁEM Kielce paczkę z produktami do testowania. Dziękuję :) Paczka zawiera mój ulubiony majonez kielecki i kilka innych bardzo przydatnych w kuchni, zwłaszcza w sezonie grillowym ciekawych sosów. WSP SPOŁEM chyba nie trzeba nikomu przedstawiać to nasz rodzima, polska firma o niemal 100 letnim doświadczeniu, ciesząca się uznaniem nie tylko wśród polskich konsumentów. Firma WSP SPOŁEM posiada w swojej ofercie
Kuchnia z widokiem na ogródźródło: Wikipedia Podoba mi się, gdy ktoś wykorzystuje albo przynajmniej stara się wykorzystać w swojej kuchni lokalne produkty. Będąc w Krakowie spontanicznie postanowiłem wykorzystać to, co właśnie lokalne, z czego dawna stolica Polski słynie. Mowa o obwarzanku - jednym z symboli Krakowa. Ten produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym w UE jest towarzyszem zabieganych ludzi, pędzących do tramwaju studentów - po prostu
Right Behind The KitchenTydzień Włoski z marką Barilla. Od dziś przez kolejne siedem dni tu, na moim blogu pojawi się siedem przepisów inspirowanych włoską kuchnią. Jak się domyślacie, będzie dużo makaronu w mniej lub bardziej klasycznym wydaniu. Na początek włosko-polskie danie - makaron pappardelle z kurkami i pancettą. Delikatne w smaku kurki lubią towarzystwo wyrazistych dodatków - słonej wędliny, pieprzu i natki pietruszki
Kulinarne Inspiracjetofucznica we włoskim stylu, choć nie jestem do końca pewna, czy tofu można łączyć z włoską kuchnią. Fakt, że coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa i innych składników odzwierzęcych sprawia, że na polskim rynku pojawia się coraz większa różnorodność produktów skierowanych do wegetarian. Dzięki uprzejmości firmy Polsoja miałam okazję wypróbować kilka nowych rodzajów tofu w bardzo interesujących wariacjach smakowych
Roślinna - blog wegański