kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:62/100)

SPAGHETTI PEŁNOZIARNISTE Z PESTO LIGURYJSKIM – mistrzowskie danie na niedzielny obiad! 126

Czy na niedzielny obiad zawsze musi być polski klasyk – rosół, ziemniaki, kotlet i mizeria albo kapusta. Wcale nie musi! Dziś razem z marką BARILLA

Ostra na Słodko
Włoskie śniadanie 365

Tym razem śniadanie w stylu włoskim, ale bliskie naszym polskim smakom. Omlet standardowo z cebulką i kiełbasą, ale wzbogacony o dodatek sera. Jeśli macie ochotę możecie

W kuchni wieczorem
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 214

Bez czarny, zwany też bzem lekarskim, to dość pospolita roślina w Polsce i niedoceniana przez współczesnych (nasi przodkowie Słowianie uważali go za magiczny krzew). Owoce, tak

SzczyptaSmaQ
Środa: Kurczak three-cup 139

trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Jedno z najbardziej znanych chińskich dań, szczególnie popularne na Tajwanie. Sanbeji to nazwa chińska, three-cup chicken – to tłumaczenie na angielski. A po polsku? Kurczak trzy kubki? Albo raczej trzy miarki. Do końca właściwie nie wiadomo skąd ta nazwa, bo nie ma jednego skodyfikowanego przepisu na to danie. Przyjmuje się, że głównym składnikiem kurczaka(...)kuchni chińskiej. Proporcje należy zachować zupełnie inne, a wtedy powstaje wspaniałe, aromatyczne danie, przy tym bardzo łatwe do zrobienia. Kurczak na cześć bohatera Legenda głosi, że przepis powstał w głębokim średniowieczu, kiedy Chiny przeżywały najazdy Mongołów z Północy pod wodzą Kublaj Chana. Był to mniej więcej ten sam czas, kiedy zagony mongolskie pustoszyły Europę Wschodnią, w Polsce spaliły Sandomierz

Niedzielny kucharz
Risotto z dynią, zielonym groszkiem i cukinią 161

Jesień w kuchni kojarzy mi się głównie z kolorami oraz z rozgrzewającymi daniami jednogarnkowymi. Warto w tym czasie zrobić sobie kolorowy posiłek, zwłaszcza gdy za oknem zamiast złotej Polskiej jesieni, mamy pluchę i deszcz. Dziś przepis na risotto. Z moim ulubionym zielonym groszkiem, cukinią, a dla zaakcentowania jesiennego czasu, dołożyłam również dynię, która swoim słonecznym, złocistym kolorem ożywiła cały talerz

Smaki Na Talerzu
Kulinarny Puchar Śląska 171

wydarzenia była firma Weindich Sp. J. przy patronacie i pomocy merytorycznej Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska oraz Śląskiego Cechu Gastronomii.  Była to już druga edycja konkursu, w którym uczniowie śląskich szkół gastronomicznych prezentowali swoje umiejętności i kreatywność. Tematem przewodnim konkursu była kuchnia śląska w nowoczesnym wydaniu.  Nad przebiegiem konkursu czuwało Jury, tj. komisja techniczna, profesjonalna komisja degustacyjna

Smakowity Blog Kulinarny
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 176

Schab lub mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka 189

Pieczeń pod ciastem drożdżowym - kuchnia podkarpacka Ziemia Mielecka to obszar leżący na terenie dawnej Puszczy Sandomierskiej. Współcześnie kojarzy się on głównie z przemysłem lotniczym, jednak niegdyś były to dobra ziemskie należące do znamienitych polskich rodów – Mieleckich, Ossolińskich, Starzeńskich. Z tych właśnie okolic, a konkretniej z Czermina i Wadowic, pochodzi jedno z najbardziej nietypowych podkarpackich dań, jakie widziałam. Już sama nazwa(...)niezastąpiona. Chętnie dowiem się, czy spotkaliście się z podobnym daniem na Podkarpaciu lub w innych częściach kraju. Ze sposobu jego przyrządzania można snuć przypuszczenia, że ma ono związek z kuchnią tatarską, która pojawia się wśród dawnych regionalnych przepisów, jednak pewności co do tego faktu nie ma. Przepis otrzymałam od Katarzyny Dudek-Demidowskiej, która zna pieczeń zarówno z domu swojej mamy

Trzeci talerz
Smaki Hiszpani cz.2: Restauracja Toc de Mar i Lactuca (Barcelona) 166

Danie było przygotowane rewelacyjnie, idealnie. Jadłam już owoce morza w Polsce, ale te były niezrównane. Bardzo miła obsługa i ogródek w świetnym miejscu. Lactuca - jak widać na załączonym (pierwszym) zdjęciu płacisz raz i jesz, pijesz ile chcesz. Duży wybór dań głównych, deserów i napojów. Kompozycja własna. Bardzo smaczna kuchnia, profesjonalna obsługa. Polecam

Karola gotuje
No i klops! Prosto z Kalifornii 318

Na każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim

Jem więc Jestem
Kuchnia francuska jest prosta :) 186

rozdziałach, z których każdy zawiera po kilka przystawek, dań głównych i deserów. Miłośników kuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy Rok ”, w którym Autorka serwuje nam dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny. Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można bez problemu przygotować w polskich realiach, chociaż czasami będziemy musieli korzystać z produktów mrożonych. Wiosenna zupa z bobu(...)hitem. Znajdziecie go na naszym drugim blogu „ Kulinaria - potrawy z różnych stron świata ” Podawane przez Autorkę przepisy nie wymagają najwyższego poziomu wtajemniczenia – bez problemu przygotują je także początkujący miłośnicy kuchni francuskiej. Książka zapewne będzie też doskonałym prezentem dla wszystkich pasjonatów gotowania. "Apetyt na Francję" znajdziecie w naszej ulubionej księgarni internetowej platon24.pl

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jabłecznik z migdałami 290

jesień! Nadeszła pora na jabłeczniki, szarlotki, ciasta z jabłkami! Ten jabłecznik z migdałami to  uczta dla podniebienie, a zapach musu z cynamonem to uczta dla  zmysłów. Jabłecznik to typowe polskie, jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć o tej porze roku. Tym bardziej, że do przełożenia jabłecznika wykorzystałam własnoręcznie zrobiony mus z jabłek z dodatkiem cynamonu. Polecam też skubańca z budyniem(...)termoobiegiem i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, możemy posypać cukrem pudrem. Polecam:) The post Jabłecznik z migdałami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowe z malinami, jeżynami i sosem karmelowym 162

Kocham Ciasta czekoladowe i robię je bardzo często. Mam tez swój ulubiony przepis, który zresztą jest już na blogu, ale dzięki współpracy z marką POLSKIE MŁYNY

Życie zaczyna się w kuchni
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 226

jagodowy autorka: am.art | blog: am.art kolor i smak Frużelina autorka: e.slesinska89@gmail.com | blog: Aromatycznie w kuchni NALEWKI Sok, nalewka i dżem z czarnej porzeczki autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Czas na czeremchę – nalewka z owoców autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Najlepsza wiśniówka polska autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 676

 Pancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię

Kuchnia Łukasza
Sałatka z jajkiem i warzywami 215

Sałatka z jajkiem i warzywami . Ta lekka sałatka jest dobra na każdą okazję. Polskie nowalijki są już dostępne. Polecam więc przygotować prostą i szybką w wykonaniu sałatkę z jajek, sałaty, ogórków, pomidorów i rzodkiewki to dietetyczna sałatka, którą można jeść samodzielnie podczas diety lub gdy się nie odchudzamy, podawać jako dodatek do obiadu. Nasze propozycje na sałatki znajdziecie TUTAJ. Sałatka(...)mieszamy sałatkę. Sałatkę z jajkiem i warzywami przekładamy do salaterek i jemy ze smakiem. Smacznego! The post Sałatka z jajkiem i warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię