Leczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce często dodaje się to lecza również cukinię. Natomiast moja wersja jest jeszcze bardziej spolszczona, gdyż dodatkowo zawiera młodą kapustę. Jest to pyszne danie jednogarnkowe, pełne warzyw sezonowych. Aromatyczne i sycące, podawane głównie
Kuchnia MagdaLenyczym tutaj może być mowa? Oczywiście, że chodzi o nasze cudowne, ukochane jabłka. Najbardziej tradycyjne ciasto w Polsce to z pewnością szarlotka i to właśnie na taka a`la szarlotkę jest dzisiejszy przepis. Myślę, że nawet tym, którzy w kuchni nie są orłami wyjdzie ona świetnie Trzymam kciuki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się
mecookskoktajl warto byłoby wrócić do Londynu. Po moim pierwszym doświadczeniu z mango lassi i powrocie do Polski, gdzie tylko się dało tam próbowałem odnaleźć tamten smak. Niestety bez skutku. Zawsze czegoś brakowało. W końcu postanowiłem sam zaszaleć w kuchni i zaspokoić swoje pragnienia. Tak własnie powstał pomysł na ten wpis i przepis. Nie jest to zapewne dla części
Blendmandomu :) Znajoma kuchnia, mnóstwo składników, głowa pełna pomysłów... tak właśnie wyglądał mój powrót z wakacji. Na pierwszy obiad w domu zrobiłyśmy z Mamą nasze, polskie naleśniki - kilka w wersji żytniej :) Pysznie smakują z twarożkiem kokosowym i gałką lodów truskawkowych. Podajcie je z ulubionymi owocami :) Składniki : 100 g mąki żytniej 2 jajka 130 ml mleka 140 ml wody 1/3 łyżeczki soli
Chocolate Muffin BlogŚledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami
Szalona Kuchnia EwelinyZnane australijskie ciasteczka... lamingtony to po prostu kostki biszkoptowe w polewie czekoladowej, obsypane wiórkami kokosowymi. W Polsce ciastka te znane są pod nazwami "kostki kokosowe", "kokosanki
Kuchnia MagdaLenyDziś nie będzie wpisu kulinarnego a słów kilka o wyjeździe i tym co zwiedziłam
Ewa w kuchnipiekarnika i umyć w zmywarce doceniłam już dawno. Wówczas w Polsce było ich niewiele, a cena za dobre garnki na indukcję ocierała się o granice absurdu. Dziś wybór jest znacznie większy. Nie kwestionowanym hitem są naczynia z powierzchnią Black Cube, to właśnie takich naczyń używa znany szef kuchni Gordon Ramsey. My także zdecydowaliśmy się na zakup uniwersalnych garnków i patelni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagranic. Znajdziemy więc zupę ziemniaczaną z podsmażonymi kurkami na polskim i czeskim Śląsku, Morawach, Łużycach i Bawarii. Wydawać by się mogło, że to zwykła kartoflanka, ale wystarczy pierwsza łyżka, by się przekonać jak wykwintnym i delikatnym jest daniem. Nic dziwnego, że wiele cenionych, ekskluzywnych restauracji nie tylko z tradycyjną kuchnią ma w swoim menu taką lub inną wersję tej zupy
Kuchnia Prezydentowejstworzenia własnych wypieków lub który był dla Was inspiracją. Nie musi być kropka w kropkę! Eksperymenty w kuchni są super! :) Czas trwania konkursu: 06.12.2019. – rozpoczęcie konkursu 05.01.2020. – zakończenie konkursu 07.01.2020. – ogłoszenie wyników konkursów Wysyłka nagrody Nagrodę wysyłam jedynie na terenie Polski. Zwycięzcę proszę o przesłanie danych do wysyłki na mój adres mailowy kontakt@ciastkozercy.pl . Po więcej szczegółów możecie zajrzeć
CiastkozercyDomowe pierogi nadziane zielonym farszem na bazie groszku, pachnącej bazylii, natki z pietruszki, chrupiących migdałów i wyrazistego czosnku, okraszone aromatyczną cebulką połączoną z polską kiełbaską
Szalona Kuchnia EwelinyJesień jest piękna, ale tylko ta złota polska jesień, bo chlapy i pluchy nikt nie lubi. Czy warto i czy da radę zatrzymać ją na
dobra gospodyni dom wesołym czyniPachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek. Składniki: Ciasto: 250g
Szalona Kuchnia EwelinyNie ma nic lepszego niż świeże pieczywo z dobrej jakości oliwą z oliwek. Włosi zamaczają kawałki chleba w oliwie i zajadają, bez innych, zbędnych dodatków, buonissimo
Moja smaczna kuchniaFasolkę szparagową podaje się na wiele sposobów. Gotowaną w wodzie lub na parze. Okraszoną masłem ( różne smaki) , wędzonką , prażonymi pestkami ( dyni, migdałów ) lub najprościej ,, po polsku
Buniabaje w kuchni