kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:60/100)

Caldo verde - kapuśniak po portugalsku 118

verde - Z I E L O N A  Z U P A jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup kuchni portugalskiej. Przygotowuje się ją z couve gallega, czyli ciemnozielonej  kapusty galicyjskiej rosnącej w Portugalii i północnej Hiszpanii (Galicja). Na polskim rynku kapusta galicyjska jest niedostępna, można jednak użyć jej zamienników - jarmużu + młodej kapusty, szpinaku + młodej kapusty

Codziennik Kuchenny
Śledzie w oleju z cebulką 192

Święta Bożego Narodzenia, Wigilia w szczególności kojarzą się z popularnymi polskimi śledziami. W dzisiejszym poście proponuję  przygotowanie bazy śledziowej, która stanie się dla nas wyjściem

W kuchennym oknie Ewy
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 201

organizowanego przez firmę MAKRO Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników mamy już za sobą, poznaliśmy zwycięzców i ich dania konkursowe. Wiemy czym podbili serca jurorów, jak gotują, i że gotowanie to ich pasja. Konkurs daje tym ludziom wiele możliwości, m.in. dostanie się do Polskiej reprezentacji juniorów, która zresztą składa się z laureatów wcześniejszych edycji konkursu Zgotuj

Plate of Joy
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 192

została wyróżniona w przewodniku Magdy Gessler i Newsweek „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”.  Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Restauracja urządzona w bardzo ciekawym klimacie - ogromnym plusem są duże akwaria umieszczone w ścianach dzielących 2 sale. Serwowane są tu dania kuchni włoskiej. Wybraliśmy się do restauracji we czwórkę (a w zasadzie szóstkę, jeśli liczyć dzieci ;)), więc

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Szparagowe love 100

Wielka Majówka nie rozpieszczała nas pogodą, nie tylko w Polsce. Kto rano wygrzewał się na nadadriatyckiej plaży, leżąc na ciepłym piasku, po kilku godzinach używał dziecięcych

Na moim stole
OMLET ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 133

Tym razem polecam Wam przepis na omlet ze szpinakiem i pieczarkami, autorstwa Joanny Drzazgi, zaczerpnięty z książki Z miłości do smaku (wyd. Carrefour Polska), którą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Clafoutis z czereśniami 150

oderwać oczu od pewnego programu kulinarnego, nadawanego wówczas w telewizji. Prowadził go, dziś znany już bardzo dobrze w całej Polsce, Pascal Brodnicki. Pamiętam, że wtedy bodajże co sobotę siedziałem wlepiony w ekran, czerpiąc na potęgę inspirację do własnych poczynań w kuchni. Niedługo później Pascal wydał swoją pierwszą książkę kucharską: Po prostu gotuj! , a ja niewiele potem stałem się jej posiadaczem

Food Square
Babka ziemniaczana (Kartoflak) 258

Podczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, albo inne zagraniczne zapiekanki, ja proponuję wam prostą, naszą polską babkę ziemniaczaną z surowych tartych ziemniaków, z dodatkiem smażonego boczku,  szynki i cebuli. Ta babka jest przygotowana tradycyjnie, bez wymyślnych dodatków, tak jak przygotowywało się u mnie w domu. Babkę ziemniaczaną z boczkiem przygotowywał  w domu mój(...)babka ziemniaczana będzie rumiana.  Babkę ziemniaczaną możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną szczypiorkiem. Smacznego! Polecam. The post Babka ziemniaczana (Kartoflak) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
RUS SALATASI, czyli sałatka jarzynowa 93

Bardzo podobna do polskiej sałatki jarzynowej. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 szklanka groszku konserwowego 8 ogórków kiszonych 5 łyżek

Tureckie Przepisy
Nadziewane bakłażany. Kuchnia arabska. 209

zwykle za szybko i było za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron. Ten nasz polski słodki a zaraz cierpki w smaku. Lubię ten czas. Powiem Wam szczerze, że mój organizm już(...)chyba będzie to mój numer jeden na bakłażany. Czasami już tak jest, że z niczego powstają najlepsze przepisy i dania. Mój sposób na bakłażany związany jest zdecydowanie z kuchnią arabską i żydowską, znajdziecie w nim smaki takie jak: smak grantu, róży, miodu, czosnku, pistacji i oczywiście natki pietruszki. Danie koniecznie trzeba zrobić i zjeść.  Poniżej lista składników

SMYKWKUCHNI
LECZO Z MŁODĄ KAPUSTĄ 122

Leczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce często dodaje się to lecza również cukinię. Natomiast moja wersja jest jeszcze bardziej spolszczona, gdyż dodatkowo zawiera młodą kapustę.  Jest to pyszne  danie jednogarnkowe, pełne warzyw sezonowych. Aromatyczne i sycące, podawane głównie

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto jabłkowe na kruchym spodzie 178

czym tutaj może być mowa? Oczywiście, że chodzi o nasze cudowne, ukochane jabłka. Najbardziej tradycyjne ciasto w Polsce to z pewnością szarlotka i to właśnie na taka a`la szarlotkę jest dzisiejszy przepis. Myślę, że nawet tym, którzy w kuchni nie są orłami wyjdzie ona świetnie Trzymam kciuki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się

mecooks
Mango lassi – indyjski koktajl 88

koktajl warto byłoby wrócić do Londynu. Po moim pierwszym doświadczeniu z mango lassi i powrocie do Polski, gdzie tylko się dało tam próbowałem odnaleźć tamten smak. Niestety bez skutku. Zawsze czegoś brakowało. W końcu postanowiłem sam zaszaleć w kuchni i zaspokoić swoje pragnienia. Tak własnie powstał pomysł na ten wpis i przepis. Nie jest to zapewne dla części

Blendman
Naleśniki żytnie z twarożkiem kokosowym i lodami truskawkowymi 130

domu :) Znajoma kuchnia, mnóstwo składników, głowa pełna pomysłów... tak właśnie wyglądał mój powrót z wakacji. Na pierwszy obiad w domu zrobiłyśmy z Mamą nasze, polskie naleśniki - kilka w wersji żytniej :) Pysznie smakują z twarożkiem kokosowym i gałką lodów truskawkowych. Podajcie je z ulubionymi owocami :) Składniki : 100 g mąki żytniej 2 jajka 130 ml mleka 140 ml wody 1/3 łyżeczki soli

Chocolate Muffin Blog
Wigilijne śledzie po cygańsku z nutą ostrości 172

Śledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami

Szalona Kuchnia Eweliny