verde - Z I E L O N A Z U P A jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup kuchni portugalskiej. Przygotowuje się ją z couve gallega, czyli ciemnozielonej kapusty galicyjskiej rosnącej w Portugalii i północnej Hiszpanii (Galicja). Na polskim rynku kapusta galicyjska jest niedostępna, można jednak użyć jej zamienników - jarmużu + młodej kapusty, szpinaku + młodej kapusty
Codziennik KuchennyŚwięta Bożego Narodzenia, Wigilia w szczególności kojarzą się z popularnymi polskimi śledziami. W dzisiejszym poście proponuję przygotowanie bazy śledziowej, która stanie się dla nas wyjściem
W kuchennym oknie Ewyorganizowanego przez firmę MAKRO Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników mamy już za sobą, poznaliśmy zwycięzców i ich dania konkursowe. Wiemy czym podbili serca jurorów, jak gotują, i że gotowanie to ich pasja. Konkurs daje tym ludziom wiele możliwości, m.in. dostanie się do Polskiej reprezentacji juniorów, która zresztą składa się z laureatów wcześniejszych edycji konkursu Zgotuj
Plate of Joyzostała wyróżniona w przewodniku Magdy Gessler i Newsweek „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”. Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Restauracja urządzona w bardzo ciekawym klimacie - ogromnym plusem są duże akwaria umieszczone w ścianach dzielących 2 sale. Serwowane są tu dania kuchni włoskiej. Wybraliśmy się do restauracji we czwórkę (a w zasadzie szóstkę, jeśli liczyć dzieci ;)), więc
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Wielka Majówka nie rozpieszczała nas pogodą, nie tylko w Polsce. Kto rano wygrzewał się na nadadriatyckiej plaży, leżąc na ciepłym piasku, po kilku godzinach używał dziecięcych
Na moim stoleTym razem polecam Wam przepis na omlet ze szpinakiem i pieczarkami, autorstwa Joanny Drzazgi, zaczerpnięty z książki Z miłości do smaku (wyd. Carrefour Polska), którą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaoderwać oczu od pewnego programu kulinarnego, nadawanego wówczas w telewizji. Prowadził go, dziś znany już bardzo dobrze w całej Polsce, Pascal Brodnicki. Pamiętam, że wtedy bodajże co sobotę siedziałem wlepiony w ekran, czerpiąc na potęgę inspirację do własnych poczynań w kuchni. Niedługo później Pascal wydał swoją pierwszą książkę kucharską: Po prostu gotuj! , a ja niewiele potem stałem się jej posiadaczem
Food SquarePodczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, albo inne zagraniczne zapiekanki, ja proponuję wam prostą, naszą polską babkę ziemniaczaną z surowych tartych ziemniaków, z dodatkiem smażonego boczku, szynki i cebuli. Ta babka jest przygotowana tradycyjnie, bez wymyślnych dodatków, tak jak przygotowywało się u mnie w domu. Babkę ziemniaczaną z boczkiem przygotowywał w domu mój(...)babka ziemniaczana będzie rumiana. Babkę ziemniaczaną możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną szczypiorkiem. Smacznego! Polecam. The post Babka ziemniaczana (Kartoflak) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo podobna do polskiej sałatki jarzynowej. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 szklanka groszku konserwowego 8 ogórków kiszonych 5 łyżek
Tureckie Przepisyzwykle za szybko i było za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron. Ten nasz polski słodki a zaraz cierpki w smaku. Lubię ten czas. Powiem Wam szczerze, że mój organizm już(...)chyba będzie to mój numer jeden na bakłażany. Czasami już tak jest, że z niczego powstają najlepsze przepisy i dania. Mój sposób na bakłażany związany jest zdecydowanie z kuchnią arabską i żydowską, znajdziecie w nim smaki takie jak: smak grantu, róży, miodu, czosnku, pistacji i oczywiście natki pietruszki. Danie koniecznie trzeba zrobić i zjeść. Poniżej lista składników
SMYKWKUCHNILeczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce często dodaje się to lecza również cukinię. Natomiast moja wersja jest jeszcze bardziej spolszczona, gdyż dodatkowo zawiera młodą kapustę. Jest to pyszne danie jednogarnkowe, pełne warzyw sezonowych. Aromatyczne i sycące, podawane głównie
Kuchnia MagdaLenyczym tutaj może być mowa? Oczywiście, że chodzi o nasze cudowne, ukochane jabłka. Najbardziej tradycyjne ciasto w Polsce to z pewnością szarlotka i to właśnie na taka a`la szarlotkę jest dzisiejszy przepis. Myślę, że nawet tym, którzy w kuchni nie są orłami wyjdzie ona świetnie Trzymam kciuki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się
mecookskoktajl warto byłoby wrócić do Londynu. Po moim pierwszym doświadczeniu z mango lassi i powrocie do Polski, gdzie tylko się dało tam próbowałem odnaleźć tamten smak. Niestety bez skutku. Zawsze czegoś brakowało. W końcu postanowiłem sam zaszaleć w kuchni i zaspokoić swoje pragnienia. Tak własnie powstał pomysł na ten wpis i przepis. Nie jest to zapewne dla części
Blendmandomu :) Znajoma kuchnia, mnóstwo składników, głowa pełna pomysłów... tak właśnie wyglądał mój powrót z wakacji. Na pierwszy obiad w domu zrobiłyśmy z Mamą nasze, polskie naleśniki - kilka w wersji żytniej :) Pysznie smakują z twarożkiem kokosowym i gałką lodów truskawkowych. Podajcie je z ulubionymi owocami :) Składniki : 100 g mąki żytniej 2 jajka 130 ml mleka 140 ml wody 1/3 łyżeczki soli
Chocolate Muffin BlogŚledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami
Szalona Kuchnia Eweliny