Naleśniki żytnie z twarożkiem kokosowym i lodami truskawkowymi 186domu :) Znajoma kuchnia, mnóstwo składników, głowa pełna pomysłów... tak właśnie wyglądał mój powrót z wakacji. Na pierwszy obiad w domu zrobiłyśmy z Mamą nasze, polskie naleśniki - kilka w wersji żytniej :) Pysznie smakują z twarożkiem kokosowym i gałką lodów truskawkowych. Podajcie je z ulubionymi owocami :) Składniki : 100 g mąki żytniej 2 jajka 130 ml mleka 140 ml wody 1/3 łyżeczki soli
Chocolate Muffin Blog
Wigilijne śledzie po cygańsku z nutą ostrości 219Śledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami
Szalona Kuchnia Eweliny
LAMINGTONY 212Znane australijskie ciasteczka... lamingtony to po prostu kostki biszkoptowe w polewie czekoladowej, obsypane wiórkami kokosowymi. W Polsce ciastka te znane są pod nazwami "kostki kokosowe", "kokosanki
Kuchnia MagdaLeny
Urlop od bloga czyli krótkie wakacje 159Dziś nie będzie wpisu kulinarnego a słów kilka o wyjeździe i tym co zwiedziłam
Ewa w kuchni
Dobre garnki na gaz i indukcję 122piekarnika i umyć w zmywarce doceniłam już dawno. Wówczas w Polsce było ich niewiele, a cena za dobre garnki na indukcję ocierała się o granice absurdu. Dziś wybór jest znacznie większy. Nie kwestionowanym hitem są naczynia z powierzchnią Black Cube, to właśnie takich naczyń używa znany szef kuchni Gordon Ramsey. My także zdecydowaliśmy się na zakup uniwersalnych garnków i patelni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Staroczeska kartoflanka z kurkami 183granic. Znajdziemy więc zupę ziemniaczaną z podsmażonymi kurkami na polskim i czeskim Śląsku, Morawach, Łużycach i Bawarii. Wydawać by się mogło, że to zwykła kartoflanka, ale wystarczy pierwsza łyżka, by się przekonać jak wykwintnym i delikatnym jest daniem. Nic dziwnego, że wiele cenionych, ekskluzywnych restauracji nie tylko z tradycyjną kuchnią ma w swoim menu taką lub inną wersję tej zupy
Kuchnia Prezydentowej
Bożonarodzeniowy Konkurs Ciastkożerców 2019 156stworzenia własnych wypieków lub który był dla Was inspiracją. Nie musi być kropka w kropkę! Eksperymenty w kuchni są super! :) Czas trwania konkursu: 06.12.2019. – rozpoczęcie konkursu 05.01.2020. – zakończenie konkursu 07.01.2020. – ogłoszenie wyników konkursów Wysyłka nagrody Nagrodę wysyłam jedynie na terenie Polski. Zwycięzcę proszę o przesłanie danych do wysyłki na mój adres mailowy kontakt@ciastkozercy.pl . Po więcej szczegółów możecie zajrzeć
Ciastkozercy
Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami 178Domowe pierogi nadziane zielonym farszem na bazie groszku, pachnącej bazylii, natki z pietruszki, chrupiących migdałów i wyrazistego czosnku, okraszone aromatyczną cebulką połączoną z polską kiełbaską
Szalona Kuchnia Eweliny
jesienny wianek z liści klonu - prosty, tani a efektowny 245Jesień jest piękna, ale tylko ta złota polska jesień, bo chlapy i pluchy nikt nie lubi. Czy warto i czy da radę zatrzymać ją na
dobra gospodyni dom wesołym czyni
Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu 187Pachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek. Składniki: Ciasto: 250g
Szalona Kuchnia Eweliny
11 pysznych dodatków do pieczywa 169Nie ma nic lepszego niż świeże pieczywo z dobrej jakości oliwą z oliwek. Włosi zamaczają kawałki chleba w oliwie i zajadają, bez innych, zbędnych dodatków, buonissimo
Moja smaczna kuchnia
Fasolka szparagowa z płatkami kukurydzianymi 254Fasolkę szparagową podaje się na wiele sposobów. Gotowaną w wodzie lub na parze. Okraszoną masłem ( różne smaki) , wędzonką , prażonymi pestkami ( dyni, migdałów ) lub najprościej ,, po polsku
Buniabaje w kuchni
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 343oryginale – zupa na bazie zupy. Z potrzeby i różnic geograficznych – bo niestety mieszkam w Polsce, a nie w Toskanii – zupa gotowana od nowa. Pełna smaku i zdrowych warzyw. Gęsta i sycąca, obłędnie pachnąca. Zupa chlebowo-warzywna. Idealna na jesień i zimę. Kiedyś było to ‘biedne’ danie włoskich rolników. Nie wolno marnować jedzenia, wyrzucać resztek. Nazwa zupy – „gotowana na nowo” –wzięła(...)dnia i zagęszczano ją chlebem, który był już tak czerstwy i suchy, że nie dał się normalnie zjeść. Przepis w „The Silver Spoon”, jak prawie cała prosta włoska kuchnia, jest ubogi w składniki. Ma też na liście jeden składnik, który u nas jest nie do zdobycia, a mianowicie cavolo nero, czyli toskańską liściastą czarną kapustę/czarny jarmuż. Mój przepis
Karo in the Kitchen
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 389Ziemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi
Karo in the Kitchen