Chociaż smalcu w mojej kuchni nie nadużywam zawsze mam w zapasie słoiczek domowej roboty. Czysty lub ze skwarkami wspaniale podkreśla smak tradycyjnych polskich potraw.Czasami nachodzi mnie ochota na świeżą kromkę chleba z domowym smalczykiem. Taki ziołowy jest rewelacyjny. Składniki 500 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJak część z Was wie z mojego profilu na FB - wybraliśmy się na parę dni nad polskie morze. Na naszych talerzach przez te parę dni królowała
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dziś musiało być pysznie i szybko. Zupka! Ostatnio mam fazę na zupki. Ta będzie i prosta i pyszna i syta. Składniki Makarony Polskie łazanki mieszanka jakichkolwiek
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj prezentuję amoniaczki jako przykład kuchni podkarpackiej, choć jest to regionalny wypiek, który nie jest typowy tylko dla jednego regionu. Znany jest w wielu częściach Polski, choć składniki i ich proporcje nieco się różnią. Zresztą różnią się nie tylko w różnych częściach kraju, ale też w obrębie jednego regionu bywają nieco inne. Główne składniki amoniaczków to mąka pszenna(...)przyjemność. Jest tak plastyczne i podatne, że aż trudno uwierzyć. Pięknie się wałkuje i w ogóle się nie rwie. Jedyna wada amoniaczków, to zapach amoniaku, który unosi się w kuchni w trakcie pieczenia. Czułam się jakbym siedziała w salonie fryzjerskim, a ktoś obok mnie miał robioną mocną trwałą :) To przypomniało mi dzieciństwo, kiedy z koleżanką przesiadywałam w salonie fryzjerskim
Trzeci talerzwiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs lub ryb. Wspólnym mianownikiem pomiędzy staropolskim bigosem, a tym przygotowywanym współczesnym są słodko-kwaśne smaki. Kuchnia staropolska była przesycona przyprawami, wszystko było mocno doprawione octami, miodem oraz przyprawami korzennymi, głównie po to aby zamaskować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli jednak rozsmakujemy się w kuchni japońskiej , naprawdę będziemy mieli o wiele więcej powodów do kulinarnej satysfakcji, niż sushi i zupa miso. Bo japońskie jedzenie , choć bazuje na dość ograniczonej liczbie składników, gwarantuje niemal nieograniczoną liczbę ich naprawdę zaskakujących połączeń… Japońskie przekąski Ze względu na sposób przyrządzania, tempura jest jedną z nielicznych smażonych w głębokim tłuszczu japońskich przekąsek. Potrawę(...)słodkowodnym (unagi, ウナギ). Złota polska jesień z gorącą japońską zupą Rāmen jest potrawą, która przywędrowała do Japonii z Chin. To pszenny makaron alkaliczny o średniej grubości podawany na ciepło, tworzący danie składające się z pięciu podstawowych elementów: makaronu, wywaru, esencji smaku słonego (tare, 垂れ), oleju smakowego i dodatków. We wszelkich klasyfikacjach i taksonomiach kuchni japońskiej rāmen znajdziemy raczej
codojedzeniaGulasz pachnący lasem. Mocno aromatyczny, kryje w sobie bogaty smak grzybów, wędzarniczego dymu, przypraw i ziół. Jesienną porą taki gulasz będzie idealnym, bogatym daniem na obiad
Karo in the KitchenPyszna i sycąca zupa, która zachwyca swoją prostotą. Na stałe zagościła w mojej kuchni :) W wersji z zasmażką jest o wiele bardziej gęsta i sycąca, ale
Tagebuch po polskuFascynują Cię śródziemnomorskie smaki? Szukasz inspiracji, sięgając do książek kucharskich z całego świata? Warto poznać kuchnię grecką i przekonać się, czym jest chałwa grecka – wyjątkowy przysmak, dedykowany tym, którzy cenią sobie naturalne rozwiązania. Sprawdź, co charakteryzuje prawdziwą chałwę i w jaki sposób możesz zaproponować ją swoim gościom. Skąd się bierze chałwa grecka? Chałwa sezamowa to prawdziwy, grecki przysmak! Popularny(...)jest ona bardzo kaloryczna i ma dużo tłuszczu, jednocześnie jednak jest bogata w składniki odżywcze i naprawdę zdrowa. W Polsce chałwę grecką podaje się w charakterze deseru. Grecy traktują ten przysmak nieco inaczej. Sprawdź greckie propozycje i wykorzystają chałwę w kuchni tak, jak lubisz najbardziej: – grecka chałwa z cytryną to niezawodny pomysł na przekąskę doskonale pasującą do białego wina
jakszef.plHej! dziś przenosimy trochę egzotyki na polskie realia. Idealne na śniadanie czy kolacje, mocno sycące i bogate w białko czy witaminę E. Polskie guacamole dzięki połączeniu
Kuchnia PROzdrowotnaSos w stylu pośpiesznego bolognese ( bo ten prawdziwy powinien gotować się nawet 4 godziny). Świderki zamiast spaghetti. Czyli obiad w stylu włoskim po polsku bo Bunia
Buniabaje w kuchniZłoty kolor karmelizowanych jabłek jest idealnym odzwierciedleniem naszej pięknej, polskiej, złotej jesieni. W akcji uczestniczą: Edyta - http://www.pasjasmaku.com/2014/10/muffinki-mini-szarlotki.html Marta - http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ Ola - http://the-taste-of-sweet.blog.pl/ Wiosenka- http://eksplozjasmaku.blox.pl Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/ Siostry Zalewskie - http://cookinggoodlooking.blog.pl/ Małgośka -http://jedzismakuj.blogspot.com/ Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Bro Jo (Joanna - Szkatułka_Cook) - http://sekretymaleiduze.blogspot.com/ Miętowa Kuchnia - http://mientowakuchnia.blox.pl/html Tartaletki z karmelizowanym jabłkiem
sierotka maRysia w kuchniPlacki ziemniaczano selerowe z piersią kurczaka Placki ziemniaczano selerowe z piersią kurczaka , to doskonały wybór w środku tygodnia , kiedy brak czasu na bardziej wymyślne dania . Idealnie
Ogrodnik w podróżygreckiego pleure, które oznacza ucho. Anglicy nazywają je oyster mashrooms, albo tree mashrooms (można ładnie? Można). Pod niepozorną polską nazwą kryją się kształtne grzybki przypominające muszle, o zwartym miąższu, który łatwo można rwać rękami na mniejsze kawałki. W kuchni wegetariańskiej boczniaki często wykorzystywane są jako zastępnik mięsa, zarówno przez wzgląd na duża zawartość białka jak i konsystencję. Boczniaki świetnie
Niedzielny kucharzłyżka jogurtu greckiego sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos żurawinowy => przepis Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest zdrowy i pochodzi z Polski! Wykonanie: Puree: Seler i ziemniaki myjemy, nie obieramy. Selera kroimy na ćwiartki, ziemniaki pozostawiamy w całości. Warzywa owijamy folią aluminiową
Kuchnia MagdaLeny