Koktajl pobudzający.Koktajl przetrwania. 337Tak! Nic nam innego nie trzeba teraz, jak porządnego budzika i wybudzenia. Z totalnego marazmu bezwitaminowego. Mnie szczególnie się to przydaje. Pogoda wietrzna, deszczowa i ranki
Z Kuchni Do Kuchni
LOVE- Limited Edition...i nie tylko.... Teekanne 137Miłość w edycji limitowanej...czerwona i rozpalona. Pyszna i aromatyczna. Pachnąca i rozgrzewająca. Taka miłość tylko filiżance z naparem herbacianym od TEEKANNE Kilka dni temu
Z Kuchni Do Kuchni
Chleb wieloziarnisty 150Chleb, bo chleba nigdy dość. Kolejny łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w ziarna. Składniki -200 g maki żytniej -200 g mąki
Z Kuchni Do Kuchni
Buraki ćwikłowe 191Jak co roku goszczą u mnie buraki ćwikłowe, którymi zajadamy się do...wszystkiego-do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i kanapek. A na Wielkanoc
Z Kuchni Do Kuchni
Owsiana przekąska z owocami 156Czy zdarzyło się Wam, że ..chodzi coś, chodzi za Wami do zjedzenia i nie wiadomo co to jest? Ma być zdrowe. Ma być słodkie. Ma być
Z Kuchni Do Kuchni
Koktajl oczyszczający z toksyn 165Każdy z nas coś tam tych toksyn nagromadził.Nie ma cudów, każdy... Dlatego też ,każdy powinien próbować pić ..zielone! Teraz, kiedy nasze stragany uginają się od
Z Kuchni Do Kuchni
Monte Snack- Mleczna Kanapka od Zott 287Kilka dni temu zawitała do mnie przepyszna przesyłka specjalna. W środku znajdowały się mleczne kanapki Monte Zott. Zott Polska od kilkunastu lat dostarcza na polski
Z Kuchni Do Kuchni
Węgierska zupa gulaszowa 281Polak, Węgier - dwa bratanki. Dlatego też mimo polskiego święta narodowego dzisiaj zapraszam na danie kuchni węgierskiej - zupę gulaszową. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni - jest sycąca, rozgrzewająca i smaczna. Przygotowanie zupy jest bardzo łatwe, chociaż potrzebuje ona trochę czasu, aby składniki oddały jej swój smak, a najlepiej smakuje drugiego dnia po podgrzaniu. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram mięsa wołowego
Wyprawy kulinarne
„Flavours of Portugal” - Esporão 170badawczy - na powierzchni 20 akrów, uprawia się 188 odmian winorośli prowadząc na nich badania. Z okazji, minionego już, tygodnia „Smaki Portugalii” - „ Flavours of Portugal” przyjechał do Polski między innymi Miguel Vaz, Szef Kuchni restauracji Herdade de Esporao Na zaproszenie Manuela Maioral Atlantika miałam przyjemność uczestniczyć w lunchu " Taste of Esporão'' przygotowanym przez Miguela Vaz. Oczywiście do przygotowania serwowanych dań(...)została użyta oliwa Esporão a do nich mieliśmy przyjemność pić wina z winnicy Esporão . Zaczęliśmy od Cappucino z zielonego groszku - wspaniałe. Następnie otrzymaliśmy jajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest jako przystawka. A do jajecznicy Herdade do Esporao Verdelho 2012. Następnym daniem był bacalhau- czyli solony suszony dorsz podany
królestwo garów
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" 221karkówkę :) Tak samo smaczną na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienitą, mięciutka i soczystą. Jednym słowem genialną. Przepis pochodzi z książki Łukasza Modelskiego " Kuchnia na plebanii " ( tutaj możecie przeczytać recenzję). Książki niezwykłej, pełnej dawnych receptur, polskich, zapomnianych już często, smaków i bezcennych porad, które nadają potrawom, to " coś ", czego nie znajdziemy w rosole " z kostki " czy w zupie " z kartonika(...)konserowy, do tego dodaję majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz. Przed podaniem karkówkę kroję w cienkie plastry i polewam sosem. Tytuł: Kuchnia na plebanii Autor: Łukasz Modelski Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Data wydania polskiego: grudzień 2016 Liczba stron: 240 P olecamy na smakowity prezent
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polecane książki kulinarne: Sirocco – Sabrina Ghayour czyli perskie smaki z Bliskiego Wschodu 203marca 2017 roku ma premierę nietypowa jak na polski rynek książka kulinarna poruszająca tematykę coraz popularniejszej kuchni Bliskiego Wschodu. Książka wydana przez wydawnictwo Insignis nosi tytuł „Sirocco” a jej autorką jest Sabrina Ghayour – szef kuchni, nauczycielka gotowania i autorka poczytnych na całym świecie książek kulinarnych. Jej specjalnością jest kuchnia perska, wymieszana z kuchnią angielską. Autorka urodziła
WojnaNaSmaki.pl
Porady kulinarne: Przegląd składników do sushi 213Wiele osób, które choć raz zasmakowały tak wykwintnego i ekskluzywnego dania jakim jest sushi, zastanawia się czy możliwe jest przygotowane sushi w domowej kuchni. Oczywiste – jest to możliwe, natomiast z pewnością nie każdy sobie z takim zadaniem poradzi. Bowiem sztuka przygotowywania sushi nie należy do najprostszych i wymaga dosyć dużej wprawy. Spójrzmy jednak na listę składników, która będzie nam potrzebna(...)może dojść do zagotowania) dodajemy do ryżu. To właśnie ta zaprawa octowa daje ryżowi tego charakterystycznego zapachu i wspaniałego smaku do sushi. O ile w Polsce rzadko używamy octu ryżowego – w kuchni Japońskiej jest on niezastąpionym składnikiem w przypadku każdej potrawy. Wasabi to popularnie nazwany chrzanem japońskim to nieodzowny element sushi. Wasabi dostaniemy w gotowej tubce lub w formie proszku
WojnaNaSmaki.pl
Warsztaty Słodko, ale zdrowo z Lidlem 258Ostatnio miałem przyjemność uczestniczyć w kolejnych warsztatach z Lidlem :) Poprzednie, jak pewnie pamiętacie, to Hellada na talerzu z Pascalem Brodnickim. Tym razem warsztaty prowadził Mistrz Polski Cukierników i specjalista od słodkości w Kuchni Lidla - Paweł Małecki. Także warsztaty zapowiadały się słodko :) Odbyły się w studio CookUp, pod tytułem: "Słodko, ale zdrowo". Czyli tak jak lubię najbardziej :) Z Mistrzem(...)głodny, bo przygotowywaliśmy tylko, a nic jeszcze z tych słodkości nie jedliśmy :) Do tego spoglądałem nerwowo na zegarek, bo za chwilę zaczynały się w drugim końcu Warszawy, warsztaty kuchni włoskiej, z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool, na które wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości
Parowar Faceta
Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu 156Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu Fraszynki to kuchnia Warmii i Mazur , czyli nasza polska dobroć narodowa Naprawdę pyszne danie i mimo że ja pochodzę z Kaszub , to bardzo mi smakują , a jeszcze bardziej mojej familii . Chłopcy zajadali jak najlepsze schabowe Młody pytał co jest w środku , a ja tajemniczo odpowiadałam ,że mięso . Jak na koniec dowiedział się
Ogrodnik w podróży
Surówka z młodej kapusty, świeżego koperku i chrupiącej kukurydzy 180Moja wersja tradycyjnej polskiej surówki na bazie młodej kapusty, świeżego, pachnącego koperku i zielonego ogórka oraz delikatnie słodkiej, chrupiącej kukurydzy to pozycja, która od lat cieszy
Szalona Kuchnia Eweliny