Jeden z naturalnie szybkich deserów. Pieczone jabłuszko. Z syropem z agawy i cynamonem. Nic prostszego. Czasami proste jest smaczne i zaskakujące. Składniki jabłka cejloński cynamon mielony
Z Kuchni Do Kuchniznać. Bo przecież u Dyletantów wina są również bardzo ważne jak jedzenie, a na winach to Oni się znają. Oby więcej takich Dyletantów można było spotkać w kuchniach naszych restauracji. * słownik języka polskiego
królestwo garówDzisiejszy sernik to propozycja od najlepszego polskiego cukiernika, mistrza Polski cukierników, Pawła Małeckiego. W kuchni lidla zaproponował swój sernik jako deser na letnie, upalne dni. Ja zmodyfikowałam go, nadając mu jedynie intensywnego cytrynowego smaku i aromatu. Sernik jest bez pieczenia, na kruchym ciasteczkowym spodzie, a swoją konsystencją przypomina nieco piankę z wnętrza ptasiego mleczka. Na upalne dni jest idealny
NiePieprz.plJuż dwie propozycje indyjskich chlebków są na blogu. Dzisiaj pszenne chlebki posmarowane jogurtem i posypane makiem. Mięciutkie i takie pozostają nawet kolejnego dnia, jeśli jakiś placek
Polska ZupaKarnawał to czas szalonych zabaw, wspanialej atmosfery w gronie przyjaciół, znajomych i rodziny. To czas, kiedy dzielimy się ze sobą entuzjazmem i radością...ale to również
Z Kuchni Do Kuchnirzucająca się w oczy. Wewnątrz kryje się wnętrze ciepłe i urokliwe – z buzującym ogniem kominkiem, ściennymi malowidłami i wygodną antresolą. W menu znajdziecie swojskie dania słowiańskie – kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i polskiej. Wina natomiast królują tu gruzińskie. Miejsce w sobotni mroźny dzień w szczycie pory obiadowej znaleźliśmy bez trudu, choć w t.zw. sezonie nie koniecznie byłoby to łatwe. Z ciekawością
Smaki EwyKawa rozpuszczalna, któż jej nie pamięta z czasów dzieciństwa. Kojarzy mi się z domem u babci, z dobrym samopoczuciem i miłością tych, którzy mnie nią raczyli
Z Kuchni Do KuchniNa blogu Gotuj Zdrowo wyszperałam takie cuda ! Niesamowicie pyszne, zdrowe i pachnące Cynamonki! Zrobiłam je i ...nie żałuję, że się rozeszły błyskawicznie, choć przyznam , połowę
Z Kuchni Do KuchniMoja propozycja na dobre śniadanie, które kochają moje dzieci i jedzą je ze smakiem i charakterystycznym mlaskaniem zadowolenia. To orzezwiająca propozycja na dzień dobry dla każdego
Z Kuchni Do KuchniTa pasta zagościła u mnie w lodówce , zastępując pasztety i inne smarowidła o podejrzanym składzie. Wykonanie jest bardzo proste, gdyż wszystko ze sobą musimy zblendować na
Z Kuchni Do KuchniKolejny przepis z książki Marka Zaremby "Jaglany Detoks". Nigdy nie przestanę powtarzać, że tę książkę powinno się mieć. Bo każdy z nas potrzebuje oczyszczenia. Nie
Z Kuchni Do KuchniKochani ten przepis musicie koniecznie spróbować. Pochodzi on z książki "Jaglany Detoks"Marka Zaremby. Jest nieznacznie zmodyfikowany poprzez dodanie czystego 100% naturalnego soku z czarnego bzu
Z Kuchni Do KuchniTak! Nic nam innego nie trzeba teraz, jak porządnego budzika i wybudzenia. Z totalnego marazmu bezwitaminowego. Mnie szczególnie się to przydaje. Pogoda wietrzna, deszczowa i ranki
Z Kuchni Do KuchniMiłość w edycji limitowanej...czerwona i rozpalona. Pyszna i aromatyczna. Pachnąca i rozgrzewająca. Taka miłość tylko filiżance z naparem herbacianym od TEEKANNE Kilka dni temu
Z Kuchni Do KuchniChleb, bo chleba nigdy dość. Kolejny łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w ziarna. Składniki -200 g maki żytniej -200 g mąki
Z Kuchni Do KuchniJak co roku goszczą u mnie buraki ćwikłowe, którymi zajadamy się do...wszystkiego-do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i kanapek. A na Wielkanoc
Z Kuchni Do KuchniCzy zdarzyło się Wam, że ..chodzi coś, chodzi za Wami do zjedzenia i nie wiadomo co to jest? Ma być zdrowe. Ma być słodkie. Ma być
Z Kuchni Do KuchniKażdy z nas coś tam tych toksyn nagromadził.Nie ma cudów, każdy... Dlatego też ,każdy powinien próbować pić ..zielone! Teraz, kiedy nasze stragany uginają się od
Z Kuchni Do KuchniKilka dni temu zawitała do mnie przepyszna przesyłka specjalna. W środku znajdowały się mleczne kanapki Monte Zott. Zott Polska od kilkunastu lat dostarcza na polski
Z Kuchni Do KuchniPolak, Węgier - dwa bratanki. Dlatego też mimo polskiego święta narodowego dzisiaj zapraszam na danie kuchni węgierskiej - zupę gulaszową. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni - jest sycąca, rozgrzewająca i smaczna. Przygotowanie zupy jest bardzo łatwe, chociaż potrzebuje ona trochę czasu, aby składniki oddały jej swój smak, a najlepiej smakuje drugiego dnia po podgrzaniu. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram mięsa wołowego
Wyprawy kulinarnebadawczy - na powierzchni 20 akrów, uprawia się 188 odmian winorośli prowadząc na nich badania. Z okazji, minionego już, tygodnia „Smaki Portugalii” - „ Flavours of Portugal” przyjechał do Polski między innymi Miguel Vaz, Szef Kuchni restauracji Herdade de Esporao Na zaproszenie Manuela Maioral Atlantika miałam przyjemność uczestniczyć w lunchu " Taste of Esporão'' przygotowanym przez Miguela Vaz. Oczywiście do przygotowania serwowanych dań(...)została użyta oliwa Esporão a do nich mieliśmy przyjemność pić wina z winnicy Esporão . Zaczęliśmy od Cappucino z zielonego groszku - wspaniałe. Następnie otrzymaliśmy jajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest jako przystawka. A do jajecznicy Herdade do Esporao Verdelho 2012. Następnym daniem był bacalhau- czyli solony suszony dorsz podany
królestwo garówkarkówkę :) Tak samo smaczną na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienitą, mięciutka i soczystą. Jednym słowem genialną. Przepis pochodzi z książki Łukasza Modelskiego " Kuchnia na plebanii " ( tutaj możecie przeczytać recenzję). Książki niezwykłej, pełnej dawnych receptur, polskich, zapomnianych już często, smaków i bezcennych porad, które nadają potrawom, to " coś ", czego nie znajdziemy w rosole " z kostki " czy w zupie " z kartonika(...)konserowy, do tego dodaję majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz. Przed podaniem karkówkę kroję w cienkie plastry i polewam sosem. Tytuł: Kuchnia na plebanii Autor: Łukasz Modelski Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Data wydania polskiego: grudzień 2016 Liczba stron: 240 P olecamy na smakowity prezent
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamarca 2017 roku ma premierę nietypowa jak na polski rynek książka kulinarna poruszająca tematykę coraz popularniejszej kuchni Bliskiego Wschodu. Książka wydana przez wydawnictwo Insignis nosi tytuł „Sirocco” a jej autorką jest Sabrina Ghayour – szef kuchni, nauczycielka gotowania i autorka poczytnych na całym świecie książek kulinarnych. Jej specjalnością jest kuchnia perska, wymieszana z kuchnią angielską. Autorka urodziła
WojnaNaSmaki.pl