jarzynowa - 3209 przepisów (strona:181/214)

Delikatne i kruche zrazy z karkówki 203

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z kalafiora 156

Zupa krem z kalafiora – to pyszna kremowa zupa, którą możecie zrobić na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W naszym domu często gotujemy większą ilość bulionu jarzynowego , czy też rosołu , a potem dzielimy go na mniejsze porcje, a następnie mrozimy, by w razie potrzeby mieć go zawsze pod ręką, gdy najdzie nas ochota na zupę na bazie

Kulinarne Przeboje
Zupa krem marchewkowa z masłem orzechowym 243

porcje 2 łyżki oleju kokosowego, nierafinowanego, o mocnym aromacie kokosa 150g cebuli 3 średniej wielkości ząbki czosnku 600g marchwi (waga po obraniu) 1 litr rosołu drobiowego lub jarzynowego 70g masła orzechowego 2 łyżki Srirachy z imbirem albo innego sosu chili (mniej niż 2 łyżki jeśli jest bardzo ostry

Karo in the Kitchen
Surówka śmietnik 143

Czas Przygotowania : 10 min Gotowe w : 10 min Liczba porcji : 6   Dziś chcę się podzielić przepisem na surówkę śmietnik która bardzo często gości na naszym

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zupa pomidorowa z makaronem orzo, szpinakiem i pesto 227

składników na 4 porcje 3-4 łyżki oliwy 180-200g marchewki 180-200g selera naciowego 180-200g cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 litr rosołu drobiowo-jarzynowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 100-120g makaronu orzo 1 puszka pomidorów bez skórki 2-3 łyżki ulubionego zielonego pesto 100g szpinaku starty ser Pecorino albo parmezan do podania

Karo in the Kitchen
Błyskawiczny krem z dyni 180

Błyskawiczny krem z dyni to rozgrzewająca zupa idealnie pasująca na chłodne zimowe wieczory. Pokażę Wam jak w kilku krokach przygotować to danie i zachwycić domowników. Pamiętajcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rozgrzewająca zupa z dyni 236

Rozgrzewająca zupa z dyni to propozycja na chłodne jesienno – zimowe wieczory. Zupa z dyni jest bardzo aromatyczna z delikatną ostrością imbiru i papryczki chilli –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 484

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to propozycja Madzi na szybką i bardzo pyszną przystawkę na przyjęcie. Smak tuńczyka dzięki odpowiednio dobranym składnikom jest praktycznie niewyczuwalny. Złoty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
POTRAWKA Z KURCZAKA - potrawka z kurczaka w białym sosie przepis 278

cytryny 1 marchew, starta na tarce do jarzyn na dużych oczkach 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 2 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego 3/4 szklanki gęstej śmietany  sól oraz pieprz do smaku Prosty przepis na potrawkę z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pokrojone w kostkę mięso z kurczaka podsmażamy w rondlu z grubym dnem

Moja Książka Kucharska
ZUPA POMIDOROWA 134

przepis, składniki i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na tradycyjną pomidorówkę i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na zupę pomidorową. Składniki na zupę: 1,5-2 litry rosołu jarzynowego lub drobiowego (może być z poprzedniego dnia) 1 marchewka, starta na tarce do jarzyn  1 cebula szalotka, posiekana 1 łyżka masła 200ml koncentratu pomidorowego szklanka śmietany

Moja Książka Kucharska
GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ 183

karkówki wieprzowej sól, pieprz i mąka do oprószenia mięsa smalec do smażenia 2 cebule 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mielonej czerwonej papryki, słodkiej ok. 300ml wywaru jarzynowego 1 liść laurowy (ew.) Przepis na gulasz wieprzowy z karkówki - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć zewnętrzny,stwardniały tłuszcz. Następnie mięso pokroić

Moja Książka Kucharska
ZUPA ZIEMNIACZANA: tradycyjny przepis 144

Polecam. Oto przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie zupy ziemniaczanej krok po kroku. Domowa, polska zupa ziemniaczana - najlepszy przepis Oto składniki i przyprawy na zupę ziemniaczaną: ok. 2 litry rosołu jarzynowego 5-6 średnich ziemniaków 1 marchew 1 mała cebula pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżka smalcu sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 1/2 filiżanki gęstej śmietany na zacierki

Moja Książka Kucharska
Huculskie placki z gulaszem 167

Huculskie placki z gulaszem Pyszne placki ziemniaczano- warzywne z gulaszem. Dzisiaj wstęp niezbyt rozbudowany , cóż nie zawsze mam wenę , a ostatnio przytępiają ją problemy . W każdym

Ogrodnik w podróży
SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ 151

300g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 kubek śmietany 200g 2 łyżeczki mąki (najlepiej uprażonej na suchej patelni) 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego 1/2 szklanki lekkiego wywaru jarzynowego lub rybnego (albo wody) pieprz i sól do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przepis na sos pieczarkowy - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. pieczarki oczyścić, kapelusze pokroić w plasterki

Moja Książka Kucharska
Szybkie curry z ziemniaków i groszku, z jogurtem i miętą 172

sporą ilością świeżej mięty. SKŁADNIKI 2 duże albo 3 mniejsze porcje 800g ziemniaków typu użytkowego B lub BC, waga po obraniu (więcej w przepisie) 500ml rosołu drobiowego lub bulionu jarzynowego 2 ząbki czosnku 250g cebuli, czerwona i żółta 130-140g zielonego groszku – świeży, mrożony albo z puszki 3 łyżki oleju kokosowego 3-4 pełne łyżeczki mieszanki przypraw curry

Karo in the Kitchen
Przekąska imprezowa w starym stylu: śledź po japońsku 191

Tak zakąszali twój ojciec i dziad. Śledź po japońsku był jedną z ulubionych przekąsek imprezowych w czasach PRL. Do wódeczki można go też było zamówić niemal

Kulinarna Polska
Sałatka z makaronem błyskawicznym 255

Znane nam nie od dziś zupki instant to szybki i prosty sposób na zrobienie zupy. Otóż wystarczy zalać wrzątkiem makaron i dodać przyprawy. Sałatka z makaronem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 137

zupę ogórkową z ziemniakami. Składniki na zupę ogórkową z ziemniakami: 5 ziemniaków 1 marchew biała część pora 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1,5 -2 litry rosołu (jarzynowego albo z kurczaka) 3 łyżki ryżu listek laurowy i po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego 6 ogórków kiszonych 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz

Moja Książka Kucharska
KAPUŚNIAK 178

litry pysznej zupki. Składniki: - 150g kiszonej kapusty (lekko odciśniętej) - 100g białej kapusty - 80g cebuli - 1 ząbek czosnku - 20g oliwy z oliwek - 60g marchwi - ok.800g bulionu (u mnie jarzynowy) - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu - sól do smaku - 150g ziemniaków (obranych) - 150g kiełbasy pokrojonej w plastry (dobra śląska, frankfurterki

Smaczne Zdrowe
Sałatka z pieczonych buraków i awokado 276

Sałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami koktajlowymi 279

Sałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami suszonymi to idealna kompozycja na przyjęcie w gronie najbliższych ale również pomysł na zdrowe i pożywne danie dla

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z pomidorów 115

czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty z kartonu lub butelki) • 500 ml bulionu jarzynowego • 1/2 jabłka • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% • drobny makaron w kształcie gwiazdek lub ryż (nam bardziej smakuje z drobnym

cucinare
ZUPA BROKUŁOWA - prosty przepis 131

pokrojone ziemniaki, marchew, różyczki brokułu, listek laurowy oraz suszony lub świeży tymianek - oprószyć szczyptą cukru i zasmażać przez 3 minuty, często mieszając. Krok 3. Do garnka wlać gorący bulion jarzynowy lub drobiowy, zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 12-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem. Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy tartym serem, posiekanym

Moja Książka Kucharska
ZUPA Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 182

łyżka oleju, łyżka masła, nieduża cebula, 1/2 mniejszego pora, opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (450 g), 4 większe ziemniaki, 2 małe marchewki, mała pietruszka, około 1,5 l bulionu jarzynowego, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, małe opakowanie śmietany 18% (180 g), łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju z masłem szklę posiekaną cebulę

JejKuchnia
Sałatka ze smoczym owocem 247

Sałatka ze smoczym owocem to kolejna propozycja śniadania na słodko. Zdarza się, że nie mamy chęci na śniadanie to alternatywą na takie dni właśnie może być

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszny ryż z jabłkami 240

Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka Caprese 249

Sałatka Caprese – to bardzo prosta przystawka, która nie tylko świetnie się prezentuje na stole i wyróżnia się kolorystyka przypominając flagę Włoch. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lasania z warzywami i grzybami 140

żółtka 7 łyżek śmietany sól świeżo utarta gałka muszkatołowa 2 cebule 100 g marchwi 100 g selera naciowego 200 g porów pół strąka czerwonej papryki 200 ml bulionu jarzynowego 100 g startego parmezanu pieprz 8 płatów lasanii masło do formy Przygotowanie Rozmroziłem obgotowane mrożone podgrzybki ( jeszcze lepiej wykorzystać świeże smardze lub prawdziwki ). Osączyłem na sicie. Cebule drobno posiekałem w kostkę

R'n'G Kitchen
Sałatka z pomidorów , bazylii i czosnku z jogurtem 143

Sałatka z pomidorów ,bazylii i czosnku z jogurtem Jest to lekka sałatka z kolorowych pomidorów i bazylii . Właśnie jest pełnia sezonu i warto zaczerpnąć świeżych składników

Ogrodnik w podróży
Sałatka „prawie” Cesar 199

Sałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
LETNIA ZUPA Z BOBEM I FASOLKĄ 163

Że w kuchni warto “grać w zielone”, wiadomo nie od... Artykuł LETNIA ZUPA Z BOBEM I FASOLKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Ziemniaki na styl skandynawski , gotowane w sosie z cukinią 185

Ziemniaki na styl skandynawski ,gotowane w sosie z cukinią Zupełnie, nie tak dawno zamieszczałam, tradycyjny przepis na ziemniaki po skandynawsku .Był świetny , wszystkim w domu smakował

Ogrodnik w podróży
Młoda kapusta z kalarepką – lekka zupa na podsmażonych skrzydełkach 169

Młoda kapusta z kalarepką – lekka zupa na podsmażonych skrzydełkach Zupy , uwielbiam prawie wszystkie , a szczególnie te z nowalijek . Kalarepka do tego typu dań pasuje znakomicie

Ogrodnik w podróży
Zupa kalafiorowa – pychotka :) 226

Zupa kalafiorowa to nasza kolejna propozycja na pewną odmianę obiadową. Zupa wyśmienicie smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, jednak w okresie zimowych możecie ją również przygotować z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegetariański Strogonow z boczniaków i pieczarek brunatnych 272

jajecznym makaronem – koniecznie posypany dużą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki. SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje 750g grzybów – u mnie 500g pieczarek brunatnych i 250g boczniaków 350ml bulionu grzybowego lub jarzynowego 60ml białego wina (nada się nawet słodkie!) 75g gęstej kwaśniej śmietany albo jogurtu greckiego 2 łyżki masła 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki pszennej T500

Karo in the Kitchen
Kari ze szparagów 147

czosnku pieprz 700 g zielonych szparagów 500 g ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżki świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżeczki przyprawy curry szczypta pieprzu kajeńskiego 250 ml bulionu jarzynowego 4 łyżki śmietany 4 łyżki kefiru Przygotowanie Wyłuskany groszek wrzuciłem na 10 minut do mocno wrzącej wody, odcedziłem. Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem w kostkę. Warzywa umyłem. Szparagi obrałem, odciąłem

R'n'G Kitchen
Wegetariańskie , placki warzywne z batatem i cukinią 186

Wegetariańskie , placki warzywne z batatem i cukinią Placki , chyba nigdy się nam nie znudzą . Najlepsze , zdecydowanie są te z dodatkiem dyni ale ,że jeszcze nie czas

Ogrodnik w podróży
Błyskawiczna sałatka do dań z grilla 441

Błyskawiczna sałatka do dań z grilla to propozycja dodatku jaki możemy podać na grillu. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje wiele czasu, a z całą pewnością idealnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z selerem, jajkami i czerwoną fasolą 510

Wczoraj pokazałem Wam błyskawiczny przepis na sałatkę z kurczakiem i selerem konserwowym , dziś będzie przepis na jeszcze szybszą sałatkę. Sałatka z selerem, jajkami i czerwoną fasolą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym 240

Bardzo prosta ale zarazem smaczne sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Sałata ta idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest bardzo szybka w przygotowaniu i nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żurek na zakwasie 761

ewentualnie kupić gotowy zakwas, ale zdecydowanie polecam ten domowy ;) Robi się go w mniej niż 5 minut, a smak domowego zakwasu na żurek jest o niebo lepszy! :) Przygotować bulion jarzynowy z tego przepisu: Bulion warzywny – przepis Boczek pokroić w kosteczkę. Kiełbasę zwyczajną pokroić w plasterki. Białą kiełbasę ugotować, pozbawić osłonek (jelit), pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnie, wrzucić boczek

Kulinarne Przeboje
Kotlety mielone z jajkiem w sosie chrzanowym 210

mięsa wieprzowo – wołowego 1 cebulka, posiekana i przesmażona bułka tarta jajko surowe sól, pieprz, majeranek suszony olej do smażenia sos: 1 łyżka masła, 2 łyżeczki maki, szklanka wywaru jarzynowego, 3 łyżki chrzanu, szklanka śmietanki 18%, sól, pieprz biały, łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso, cebulkę, dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz i majeranek. Masę

Życie ze smakiem
Sałatka z pora i groszku 328

Jeśli mają odwiedzić Was niezapowiadani goście, nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie przystawek to najszybszym daniem będzie sałatka z pora i groszku. Do przygotowania tej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 256

Sałatka z ryżem i tuńczykiem to bardzo szybka do przygotowania propozycja przystawki. Świetnie sprawdzi się na każdym spotkaniu rodzinnym lub w gronie znajomych. Bogata jest w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KURCZAK PIECZONY W BIAŁYM WINIE 151

sprawdzony przepis krok po kroku. Zainspiruj się przepisem i ulepszaj go :) Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 1 kurczak podzielony na części 300ml białego wina (np. półsłodkie) 300ml bulionu drobiowego lub jarzynowego (może być z koncentratu) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu 1 szklanka małych, marynowanych cebulek 1 ząbek czosnku sól do smaku 2 łyżki

Moja Książka Kucharska
FASOLKA PO BRETOŃSKU Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ 222

kostkę 1 cebula, posiekana 1 marchew, pokrojona w kostkę 1 niewielki korzeń pietruszki, pokrojony w kosteczkę 2 ząbki czosnku, posiekane 500ml passaty pomidorowej ok. 1,5 litra bulionu jarzynowego 1 ćwiartka z kurczaka po kilka ziarenek pieprzu i ziela ang. 1 liść laurowy 2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Suchą fasolę zalewamy zimną wodą

Moja Książka Kucharska
Sałatka z kurczakiem i ananasem 369

Jeśli planujecie przyjęcie albo mają Was odwiedzić znajomi i przyjaciele, to możecie przygotować szybką, prostą i smaczną sałatkę. Sałatka z kurczakiem i ananasem jest przygotowana trochę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsiki w delikatnym sosie z porem i selerem naciowym 155

jest pyszne! Składniki: Klopsiki: 700g mielonego mięsa wieprzowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, olej do smażenia Sos: 500 ml wywaru jarzynowego, pół szklanki śmietanki 12%, duży por pokrojony w półplasterki, 5 łodyg selera naciowego pokrojonego w drobne cząstki, pęczek posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, zielona czubryca, łyżeczka mąki, olej

Życie ze smakiem
ZUPA POMIDOROWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 144

mniejsze kawałki jabłka (nie musimy obierać) - wszystko razem mieszamy, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Krok 3. W garnku zagotowujemy bulion jarzynowy lub drobiowy. Krok 4. Zawartość patelni dokładnie blendujemy - dodajemy do gotującego się bulionu. Krok 5. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i chwilkę gotujemy - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Moja Książka Kucharska
Obiad w 10 minut – makaron, białe wino, czosnek, szalotki i ziołowa posypka 297

liść laurowy 1 garść listków pietruszki i świeżego estragonu 4-5 ząbków czosnku 150ml białego półwytrawnego wina (sauvignon blanc) 100ml śmietanki 36% tłuszczu, gęstej 150ml rosołu drobiowego albo jarzynowego 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka skórki startej z cytryny ½ szklanki startego na drobnej tarce parmezanu sól pieprz

Karo in the Kitchen
Wigilia i Boże Narodzenie: Barszcz z kiszonych buraków 144

buraków) , majeranek, sól, cukier. Marchew i pietruszkę obierz, umyj i ewentualnie pokrój na mniejsze kawałki. Pora dokładnie umyj. Warzywa przełóż do garnka i ugotuj z nich wywar jarzynowy. Buraczki obierz, umyj i jeśli są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Z koszonych buraków zlej sok (będzie później potrzebny). Do drugiego garnka włóż buraczki „świeże” oraz te ukiszone. Zalej je wodą

blog.moje-pasje.info
ZUPA BURACZKOWA Z FETĄ I KOPERKIEM 166

Składniki na zupę: 50-60 dag ugotowanych lub upieczonych buraków, 5 łyżek oliwy, średniej wielkości cebula, 2 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz, sok z 1/2 pomarańczy, 750 ml bulionu jarzynowego. Dodatkowo:  50 g fety, duża garść posiekanego koperku. Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekam, szklę na oliwie w garnku. Dodaję buraki pokrojone w kostkę oraz przyprawy - sól, pieprz i tymianek

JejKuchnia
POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE 161

niepotrzebnie- wyszło cudnie... Danie dla 4-6 osób (po 2-3 szt). Składniki: - 12 policzków wieprzowych - 1 większa cebula - 4 ząbki czosnku - 150ml czerwonego wina - 400-450ml bulionu jarzynowego (lub rosołu) - sól - świeżo mielony pieprz - 2 małe listki laurowe (lub 1 większy) - 3-4 kulki ziela angielskiego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) lub smalcu Mięso umyć, lekko

Smaczne Zdrowe
Dan dan noodles – makaron z wieprzowiną po syczuańsku 250

liście kapusty pekińskiej, mała sałata rzymska albo pak choy – 2 op. pszennego makaronu cienkiego do ramenu, paczkowany świeży taki jak ten – 200ml esencjonalnego bulionu drobiowego lub jarzynowego – 2 łyżki uprażonej w oleju na chrupiąco soi albo prażonych orzeszków ziemnych – grubo posiekany szczypior

Karo in the Kitchen
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 249

białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła

Karo in the Kitchen
Zupa brokułowo – porowa z kiełkami rzodkiewki 170

kiełki rzodkiewki w połączeniu z delikatnym kremowym serkiem dają posiłek idealny. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i co najważniejsze bardzo smaczna. Czego chcieć więcej? Składniki: 500 ml czystego wywaru jarzynowego 1 średni por, pokrojony w półpasterki 1 mały brokuł, podzielony na mniejsze różyczki 2 serki śmietankowe, pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w piórka opakowanie kiełków rzodkiewki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte

Życie ze smakiem
Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 209

ziemniaki 200g 1 cebula 150-200g 2 duże ząbki czosnku 5g grzybów suszonych 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 litry bulionu wołowego, drobiowego lub jarzynowego 1 czubata łyżka mąki pszennej 150-200g kaszy pęczak olej rzepakowy do smażenia 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól pieprz

Karo in the Kitchen
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 131

kokosowego, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy, ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 łyżeczkę przyprawy curry w proszku, 1 łyżkę świeżego startego imbiru, 1,5 szklanki bulionu jarzynowego, 1 puszkę (400 ml) mleka kokosowego. Mleko kokosowe otwórz i odłóż kilka łyżek (przydadzą się do dekoracji). Dynię umyj i obierz. Usuń z niej pestki, a miąższ pokrój w kostkę

blog.moje-pasje.info
Jesienna zupa grzybowa 166

Wprawdzie kalendarzowa jesień zaczyna się dopiero w sobotę, ale patrząc na pogodę za oknem, czyli ciągle padający deszcz, wiejący wiatr i niskie temperatury naszło mnie na

Kulinarne przygody Gatity
Zupa bagienna wersja studencka JEDYNA PRAWDZIWA (wpis sentymentalny) 207

Życie w komunie z dwoma kulinarnymi blogerkami-biegaczkami-entuzjastkami sklepów z garami - nie było łatwe. Oczywiście podstęp -porządny dolus-to moja specjalność więc w czasie gdy

U Fiolki
Zupa z bobem i fetą 205

W te pierwsze deszczowe tygodnie września chętnie przywołuje smaki i zapachy lata. Dlatego też dzisiaj chciałabym Wam zaproponować jeden z moich ulubionych smaków lata czyli zupę

U Fiolki
KREM Z ZIEMNIAKÓW Z KLOPSIKAMI JAJECZNYMI 171

PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-7 Składniki na krem: 8 średnich ziemniaków, średnia marchewka, mały por, mała pietruszka, 750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego, 2 łyżki śmietany (opcjonalnie), łyżka oleju, szczypta pieprzu cayenne, papryka słodka, lubczyk, suszona natka pietruszki, curry. Składniki na klopsiki: 4 jajka ugotowane na twardo + 1 surowe, sól, pieprz, dwie

JejKuchnia
Zupa z pieczonej dyni, papryki i pomidorów 203

łyżeczka pieprzu ziołowego 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego 1,200l rosołu drobiowego lub jarzynowego Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Okra zapiekana z mielonym mięsem 147

łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól 1 łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki suszonego tymianku 50 g mielonej wołowiny 100 g koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu jarzynowego lub wołowego masło do wysmarowania formy     Przygotowanie   Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Jedna trzecią masła rozgrzałem w rondlu, przez

R'n'G Kitchen
BARSZCZ CZERWONY Z BOTWINKA I MLODYMI WARZYWAMI 164

przygotować barszcz czerwony z młodych warzyw - przepis krok po kroku. Polecam pięknie! Korzystajcie z tego przepisu i oczywiście ulepszajcie go :) Buziaki : ) K.K. SKŁADNIKI: 2,5 litra lekkiego bulionu jarzynowego ok. 200g mięsa np. wieprzowego pokrojonego w niewielką kostkę kilka młodych buraczków z botwinką 3-4 młode, niewielkie marchewki 3 młode ziemniaki ok. 2 garście fasolki szparagowej kilka listków selera

Moja Książka Kucharska
zupa z kurkami 156

składniki: ok. 2500 ml rosołu lub wywaru jarzynowego 300 g kurek 1 ugotowana marchewka (z rosołu lub wywaru) koperek 1 łyżka masła sól, pieprz dodatkowo: omlecik do podania wykonanie: Rosół podgrzewamy. Marchewkę kroimy np. w krążki. Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na patelnię z masłem i chwilkę dusimy (ok. 15 min., możemy podlać niewielką ilością rosołu). Podduszone grzyby

Domowy Smak Jedzenia
Zupa z młodymi ziemniakami i koperkiem 167

tego dorzucam nieco koperku by wzbogacić smak (i ilość witamin) oraz nieco zabielam (nie jest to konieczne :)). Wychodzi pysznie :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu jarzynowego 3 młodych większych ziemniaków 3 łyżki śmietany 18% (do zup) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku ½ pęczka koperku 1 gałązka lubczyku Ziemniaki myjemy w zimnej wodzie

Kolizje Smaków
DELIKATNY KREM Z KALAFIORA 167

pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła DODATKI: Prażony słonecznik Grzanki Starty ser żółty lub parmezan Kleks śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Przygotować bulion jarzynowy. Z kalafiora usunąć liście i wyciąć głąb, rozdzielić różyczki, umyć i włożyć je do dużego garnka. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do kalafiora wraz z masłem. Podsmażyć

Calzonella.com
Zupa z młodymi ziemniakami, bobem i koperkiem 219

młodymi ziemniakami, bobem oraz świeżym koperkiem. Idealna na początek lata. Wyśmienita w smaku i bogota w warzywa. Polecamy. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu jarzynowego 6 młodych większych ziemniaków ¾ szklanki ugotowanego bobu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku Ziemniaki obieramy, myjemy w zimnej wodzie

Kolizje Smaków
Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa 155

musicie tutaj dawać pełnowartościowych warzywek, bo będziemy potem je i tak blendować. Możecie użyć ulubionej odmiany pomidorów lub też najzwyklejszych. Do zrobienia zupy możecie użyć wywaru mięsnego lub jarzynowego. Oczywiście, na wywarze z warzyw, zupa będzie delikatniejsza. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/06\/pomidorowa2.jpg","recipeIngredient":["1 l wywaru \r","1-1,5 kg pomidor

Mieszam w Garnku
ZUPA SZPARAGOWA Z ZIEMNIAKAMI I FETĄ 197

znaleziony tutaj . Składniki: - 1/2 pęczka zielonych szparagów (250g) - 1/2 kg młodych ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki masła (dałam klarowane) - 1 litr bulionu jarzynowego (lub rosołu) - 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku - 200g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 4 łyżki koperku - 4 łyżki szczypioru - ser feta - sól do smaku (gdyby była taka potrzeba) W garnku

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem śmietankowym 123

Składniki: 1litr bulionu drobiowego, 500g dyni, 4 żółte papryki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz Wykonanie: Na podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka, seler). Paprykę przepołowić, wydrążyć z nasion, ułożyć na blasze, piec w 180C ok.15minut. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość

Raj dla Podniebienia
Zupa marchewkowo – kokosowa 123

zawsze odpowiadam, że nie, bo każdy wykorzysta do przygotowania potrawy ten sam składnik, ale każdy włoży w to swoją część serca… Składniki 600 g marchewki 2 litry bulionu jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, kapusta włoska, cebula) 400 ml mleczka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 4 – 5 łyżek śmietanki kremówki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyzeczki imbiru spora

Raj dla Podniebienia
Zupa krem z selera 159

wyjątkowego smaku. Gwarantuję, że na jednej miseczce się nie skończy ;) 2 duże selery (ok 700 g) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa 1,5-2 l wywaru jarzynowego sól świeżo zmielony pieprz maggi 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl orzechów włoskich ser formaggio lub parmezan Na dwóch łyżkach oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojonego w kostkę selera

Smakołyki Asi
Sałatka Wielkanocna 396

Sałatka Wielkanocna Tradycyjna sałatka Wielkanocna , to ogólne pojęcie , gdyż każdy ma nią nieco inny patent . Moja jest prosta , taka jaką lubią domownicy , bez groszku , za to

Ogrodnik w podróży
KREMOWE RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI 120

łatwe w przygotowaniu. Polecam! SKŁADNIKI: 200g ryżu do risotto 200g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży, jędrny pomidor 1 szklanka białego, wytrawnego wina około 3 szklanki bulionu jarzynowego lub drobiowego 6 łyżek tartego parmezanu + parmezan do posypania potrawy 4 łyżki masła po gałązce melisy cytrynowej oraz tymianku (lub innych ulubionych, świeżych ziół) sól i pieprz do smaku (ewentualnie

Moja Książka Kucharska
ZUPA POMIDOROWA NA SOKU Z POMIDOROW I MLECZKIEM KOKOSOWYM 144

mniejsze kawałki jabłka (nie musimy obierać) - wszystko razem mieszamy, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Krok 3. W garnku zagotowujemy bulion jarzynowy lub drobiowy. Krok 4. Zawartość patelni dokładnie blendujemy - dodajemy do gotującego się bulionu. Krok 5. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i chwilkę gotujemy - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Moja Książka Kucharska
TOSKANSKA ZUPA CEBULOWA 149

oraz kwiatostanów kopru 4-5 dużych, białych cebul, pokrojonych w cienkie krążki 1 łyżeczka brązowego cukru 3 ząbki czosnku, rozgniecione płaską stroną noża - lekko posiekane 850 ml esencjonalnego wywaru jarzynowego lub mięsnego (podgrzanego) liść laurowy sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku świeża zielenina do dekoracji   dodatkowo: 4 kromki chleba ciabatta masło do posmarowania kromek około 75g sera

Moja Książka Kucharska
TRADYCYJNE GOLABKI Z PILZNA 168

kładziemy kilka plasterków boczku, układamy niewykorzystane liście kapusty, a na to ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, ziarna kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach.  Krok 5. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, tak około jeszcze

Moja Książka Kucharska
Jarzynowa zupa krem 188

Składniki - fasolka szparagowa - kalarior - brukselka - szpinak - ziemniak - seler naciowy - natka pietruszki - oliwa - sól - pieprz Do zupy można użyć świeżych warzyw lub mrożonek. Przygotowanie 1. Warzywa umyć

Kuchenne innowacje
Gnocchi w serowym sosie, ze szpinakiem i pieczarkami – zapiekane 219

SKŁADNIKI 500g gnocchi 250g pieczarek, drobnych 100-200g młodego szpinaku 1 kula sera mozzarella 60-70g miękkiego żółtego sera (ja użyłam włoskiego Asiago Pressato) 250ml rosołu/bulionu jarzynowego lub drobiowego 4 łyżki śmietany 18 lub 30% 3 szalotki (60-80g) 2 ząbki czosnku 3 płaskie łyżki mąki pszennej TYP 500-550-650 1 łyżeczka suszonej bazylii

Karo in the Kitchen
Filet z kurczaka w sosie jarzynowym 250

Dzięki współpracy z portalem urodaizdrowie.pl dostałam niedawno od marki Cirio pomidory do testowania. Postanowiłam wykorzystać je do sosu jarzynowego, który idealnie komponuje się z delikatnym kurczakiem :)    Składniki:    1/2 kg filetu z kurczaka,  1 i 1/2 szklanki mleka,  puszka pomidorów bez skóry (użyłam Cirio),  puszka groszku,  1 czerwona papryka,  1 marchewka

Z miłości do słodkości
Bulion na żołądkach indyczych z pieczarkami 214

Bulion na żołądkach indyczych z pieczarkami Lekki i delikatny bulion , na indyczych żołądkach z pieczarkami , to bardzo smaczna zupa . Jest prosta w przygotowaniu , niskokaloryczna i lekko

Ogrodnik w podróży
INNA WERSJA SAŁATKI WARZYWNEJ 287

Sałatka warzywna to bardzo tradycyjne danie. Gości niemal przy każdej okazji. Lubią ją dorośli i dzieci. Można ją serwować w porze obiadowej do kurczaka czy kotletów

kuchniabellissima.wordpress.com
Zupa z czerwonej soczewicy 195

Termomix zaczyna rządzić w mojej kuchni. Uwiódł mnie szybkim wyrabianiem ciasta drożdżowego (niedługo pojawią się przepisy), a zupy w nim wykonane to prawdziwe perełki. Nie wiem

peggiwkuchni
Zupa marchewkowa. Niepozorna, a z charakterem 206

pokruszonymi wodorostami nori i świeżą kolendrą. Spróbujcie, z czym Wam najbardziej pasuje i podzielcie się proszę wrażeniami znad talerzy SKŁADNIKI na 4-6 porcji 1,200ml rosołu drobiowego lub jarzynowego 500g świeżej marchwi karotki 1 duża słodka pomarańcza 1 łyżka drobno startej skórki z pomarańczy 1 średnia cebula – dowolna 3cm świeżego imbiru 3 łyżki oleju kokosowego 1 duży ząbek czosnku

Karo in the Kitchen
ZUPA JARZYNOWA (WARZYWNA) 207

Składniki: 450 g mieszanki warzywnej z marchwi, brokułów, kalafiora, groszku zielonego, fasoli 4 średnie ziemniaki 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 1

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kotlety z selera z żółtym serem 276

Plasterki łączymy w pary według kolejności krojenia. Odkładamy na deskę. W sporym garnku, najlepiej takim, żeby wszystkie plastry selera zmieściły się na pionowo, grzejemy tyle bulionu lub rosołu (drobiowego, jarzynowego) żeby po włożeniu selera prawie go przykrywał. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wkładamy sparowane plastry selera na pionowo, blokując je w tej pozycji kolejną parą – na sztorc. Garnek przykrywamy

Karo in the Kitchen
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 322

łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy i pieczenia SKŁADNIKI SOSU 0,7 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego 700g passaty pomidorowej 3 pełne łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% 4 łyżki zimnej wody średni pęczek kopru sól pieprz

Karo in the Kitchen
Zupa krem brokułowo-szpinakowa 124

Zupa krem brokułowo-szpinakowa Składniki – 4 porcje: Brokuły – 1 sztuka Szpinak – 250g Ziemniaki – 200g Marchew – 2 sztuki Woda lub wywar jarzynowy – 250-300ml Serek mascarpone – 1 łyżka Ser feta – 2-3 łyżki Ryż dziki Risana – 200g Sól, pieprz, czosnek Wykonanie: Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do nich różyczki brokułów i umyty szpinak. Całość zalać

Kuchnia Bon Appetit
Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi 177

fareast-language:EN-US;} Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi Składniki – 2 porcje: Pstrąg wędzony – 2 filety Składniki – szparagi w maślanej emulsji: Szparagi zielone – ½ pęczka Wywar jarzynowy – 1 chochelka Masło – 50g Składniki – warzywa w gastriku: Ogórek – ½ sztuki Rabarbar – 1 łodyga Cukier – ½ szklanki Ocet np. jabłkowy – ½ szklanki Składniki - galaretka z wasabi: Jogurt naturalny (gęsty) – 200g Ogórek zielony – ½ sztuki

Kuchnia Bon Appetit
Krem ze szparagów 132

mascarpone  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka mąki ziemniaczanej  sól , pieprz , gałka muszkatołowa  Wykonanie:  Szparagi umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Bulion jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone w kawałki. Szparagi ugotować do miękkości, gdy zaczną się rozpadać zmiksować na gładki krem ( jeśli blender nie poradzi sobie z włóknami

Aromatyczne Podróże
„Anielskie włosy” z marynowanymi karczochami – elegancki obiad w 10 minut 231

średnie porcje 200g makaronu Capellini d’angelo (angel hair – anielskie włosy –cienkie długie nitki) 150-200g karczochów marynowanych 8-10 koktajlowych pomidorków 200ml bulionu/rosołu jarzynowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 82% tłuszczu 2 szalotki 2 łyżki zielonego pesto 2 łyżki drobnych kaparów z zalewy 1 łyżka skórki startej z cytryny 1 łyżka

Karo in the Kitchen
Zupa krem z kukurydzy (konserwowej) 143

słodkiej śmietany lub mleka.  Dla mnie i mojej rodziny wystarczył groszek ptysiowy i chrupiące płatki migdałowe. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam i polecam! 1/2 litra wywaru jarzynowego 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2-3 łyżki masła/oleju   papryka słodka papryka ostra gałka muszkatołowa (odrobinka, do smaku) 1-2 szczypty kurkumy (opcjonalnie - dla koloru) sól, pieprz Dodatkowo

Di gotuje
Risotto z kurkami i z boczkiem 184

szklanka ryżu Arborio, Vialone Nano, Carnaroli lub Originario 250g świeżych kurek 50g wędzonego surowego boczku 4 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 2-3 małe szalotki 6 szklanek bulionu jarzynowego domowego lub z 2 kostek (1,5l) ½ szklanki śmietanki 30% ½ szklanki startego sera Pecorino Romano lub Parmezanu ½ pęczka pietruszki sól pieprz

Karo in the Kitchen
Zupa prowansalska - selerowa 165

przepyszna. Posiada delikatny, łagodny smak i co najważniejsze - jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani dużych umiejętności. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam i polecam! 1 litr wywaru jarzynowego 250g selera (korzenia) 250g ziemniaków 1/2 białej części pora 1 cebula 1 listek laurowy 2-3 łyżki oliwy 1 szklanka mleka (ew. śmietanki) (*) 100 ml słodkiej śmietanki gałka muszkatołowa (odrobinka

Di gotuje
LETNIA ZUPA Z BOBEM I FASOLKĄ 204

Że w kuchni warto „grać w zielone”, wiadomo nie od... Artykuł LETNIA ZUPA Z BOBEM I FASOLKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
ZUPA BROKUŁOWA Z JARMUŻEM I RICOTTĄ 163

ząbki czosnku pokrojone w plastry 1 mały brokuł podzielony na różyczki, łodyżki pokrojone 1 por umyty i pokrojony ( tylko biała i jasnozielona część) około 1 l gorącego bulionu jarzynowego, drobiowego lub wody 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE : 2-4 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego krowiego DO PODANIA

cool and minty
Bób z pecorino 110

Nadszedł czas bobu.  Składniki 400 g bobu mała czerwona cebula 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/8 l bulionu jarzynowego szczypta zmielonego kminku łyżeczka świeżo posiekanej mięty sól morska 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżeczki soku cytrynowego 100 g sera pecorino peperoncino listki do garnirowania   Przygotowanie   Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem oliwę, smażyłem na małym ogniu

R'n'G Kitchen
Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami 145

bułki tartej natka pietruszki żółtko sól pieprz 500 g zielonych szparagów (lub po 250 g zielonych i białych) pęczek młodej cebuli pęczek botwinki 30 g masła 1 3/4 l jarzynowego bulionu 150 g zielonego groszku sok cytrynowy   Przygotowanie   Mięso cielęce zmieliłem na małych oczkach. Wymieszałem ze śmietaną, bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku

R'n'G Kitchen
SZYNKA DUSZONA W WARZYWACH 196

Składniki: 5-6 plastrów szynki wieprzowej 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 1 mała kapusta pekińska 1 mały por 1/2 szklanki wywaru jarzynowego lub wody sól pieprz słodka papryka przyprawa suszonych pomidorów olej rzepakowy Sposób przygotowania: Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Lekko obsmażyć z obu stron na oleju. Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić

Prosto i Smacznie z Anetą
Surówka z młodej kapusty 257

Surówka z młodej kapusty Pyszna i bardzo prosta surówka z młodej kapusty. Świetna do grilla lub obiadu . W hamburgerach lub hot-dogach . Generalnie jedyna jaką moje

Ogrodnik w podróży
Zupa pomarańczowo-marchewkowa z imbirem. 252

wyczuwalna powinna być lekka pikantność. No to wymyślajcie danie główne, bo przystawkę już macie ;) Składniki: 700 g marchewki 1 pomarańcza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu jarzynowego 2 cm kawałek imbiru natka pietruszki oliwa jogurt naturalny (opcjonalnie) 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku do miękkości (około 5 minut). Dodać obraną i pokrojoną

zadanie-gotowanie
Kaszotto z boczkiem, porem i pieczarkami, cudnie kremowe 224

biała część pora (ok.130-150g) 2 cebulki szalotki (80g) 2 ząbki czosnku 200g kaszy pęczak 100g boczku wędzonego surowego, w cieniutkich plastrach 500ml wrzątku ½ kostki bulionu grzybowego ½ kostki bulionu jarzynowego 100ml jasnego piwa 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 30% 2-3 łyżki startego twardego żółtego sera 3 łyżki masła i olej do smażenia natka pietruszki do podania

Karo in the Kitchen
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 321

pancetty 3 duże ząbki czosnku 1 cała puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 puszki białej drobnej fasolki , odcedzone, płyn wylewamy 100-150g młodego szpinaku lub jarmużu 1250ml bulionu jarzynowego lub drobiowego (może być z kostki, wtedy 1,5kostki na tą ilość płynu) 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 łyżki drobno startego parmezanu olej

Karo in the Kitchen
Warzywo. 100 sposobów na jarzynę. 280

tylko źródło rozterek dla gotujących mam i sygnał do ucieczki dla dzieci. WARZYWO , o którym piszę to coś więcej, coś co sprawi, że nawet najwięksi przeciwnicy doznają jarzynowego nawrócenia. Mam na myśli oczywiście nową, drugą książkę Dominiki Wójciak zatytułowaną " WARZYWO. 100 sposobów na jarzynę ", która ukazała się właśnie w wydawnictwie PASCAL i z pewnością stanie się codzienną lekturą wielu

KUCHARNIA
Królewska kartoflanka 168

Królewska kartoflanka Kartoflanka , nie kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii

Ogrodnik w podróży
Placuszki dyniowo-jogurtowe ( pancakes ) 215

odwrócić na drugą stronę. Smażyć do zezłocenia. Podawać posypane cukrem pudrem i kwaskowatą konfiturą ( u mnie morelowa ). Z dynią proponuję również zrobić: Zupę z dyni i soczewicy ( klik ) Krem jarzynowy z dynią ( klik ) Dynię w słodko kwaśnej zlewie ( klik ) Puree z dyni ( klik ) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI 190

ilości grzybów) grzyby leśne (dowolna ilość) 250 g ryżu do risotto np.Arborio białe wytrawne wino ( ja dałam sporo bo do dużej ilości grzybów około 400 ml ) 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego 5 łyżek masła 1-2 cebule 1 ząbek czosnku garść koperku lub natki pietruszki około 6-7 łyżek tartego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Oto część moich

potrawyregionalne
Barszcz ukraiński z fasolą 181

Kolejna nasza wariacja - barszcz ukraiński bez kapusty za to z fasolą. Bardzo smaczny z zasmażką zamiast śmietany. Na bazie rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa krem z pomidorów 119

czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty z kartonu lub butelki) • 500 ml bulionu jarzynowego • 1/2 jabłka • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% • drobny makaron w kształcie gwiazdek lub ryż (nam bardziej smakuje z drobnym

cucinare
Zupa z bobem 285

pora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu, 0,5kg ziemniaków, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, koperek, 100g śmietany 12% lub 18%, 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy bulion. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i kapustę myjemy, obieramy. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz sól i pieprz

Kuchnia Pełna Pasji
botwinka 168

składniki: 2000 ml wywaru jarzynowego lub 2 pęczki botwinki 200 ml śmietany 1 łyżka mąki pszennej 4 jajka 6 ziemniaków sok z jeden cytryny lub 4 łyżki octu ok. 100 g białego ser koperek sól, pieprz wykonanie: Liście botwinki wraz z buraczkami myjemy, oczyszczamy i drobno kroimy. Do wywaru dodajemy botwinkę i sok z cytryny, gotujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Risotto pomarańczowe z dynią i rozmarynem 152

smażenia 80 g pora (żółto-zielonej części) 125 g dyni surowej, pokrojonej w grubą kostkę 125 g soku wyciśniętego z pomarańczy 125 g wytrawnego, białego wina 500 ml bulionu jarzynowego  skórka otarta z jednej niedużej pomarańczy na tarce do ziemniaków lub na bardzo drobnych oczkach 2 łyżki igieł rozmarynu, posiekanych dość grubo 50 g sera peccorino lub parmezanu

Kuchnia Prezydentowej
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 195

pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia

Kuchnia Prezydentowej
Jarzynowy krem 226

wiem jak Wy ale ja uwielbiam wszelakie kremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy,  na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka

Wanilia i Kardamon
WIOSENNA ZUPA SZPARAGOWA 209

szparag - 250g mrożonej włoszczyzny w słupki (lub świeża marchew, pietruszka, seler i por, pokrojone na kawałki lub starte na tarce) - ok.0,5l bulionu ( rosołu domowego ), może być jarzynowy lub wody - 1 pęczek koperku - sól do smaku - kluski lane z jednego jajka, lub kilka łyżek makaronu (u mnie 3 łyżki surowego makaronu orkiszowego) - słodka śmietanka (nie trzeba) Do garnka wlać bulion

Smaczne Zdrowe
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 161

czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć

MarciochaKucharzy
Szczawiowa z jajkiem 171

wyżerce, czas na odpoczynek i delikatny obiadek Szczawiowa z jajkiem  SKŁADNIKI: 1 duża młoda marchewka, starta na tarce 300 g szczawiu, umytego i drobno pokrojonego 2 litry bulionu jarzynowego wraz z 1 łyżką masła 50 ml śmietany 18% 4 młode ziemniaki 2 jajka ugotowane na twardo Młodą marchewkę chwilę podgotować w bulionie. Dodać szczaw. Jeśli używamy młodej marchewki

MarciochaKucharzy
Sałatka jarzynowa 174

Chyba najbardziej znana przez wszystkich i najbardziej uwielbiana przez moich domowników. Klasyka gatunku:) A oto moja wersja tejże sałatki. Składniki: jajka ogórki kiszone marchew ziemniaki cebula

Bea(u)ty kitchen
Sos pomidorowy 161

znalazłam przepis na sos pomidorowy z cukinią :) A także książkę Siostry Anastazji pt;,,153 Przetwory i Dania Mięsna". I znalazłam, a jakże; sos  pomidorowy i sos pomidorowo-jarzynowy. Wszystkie sosy wyszły pyszne i nawet wypróbowałam jeden z nich jako dodatek do zupy pomidorowej. Palce lizać, taka pyszna!! Polecam.  A teraz przepis na sos pomidorowy:D Składniki

Bea(u)ty kitchen
Parówki po węgiersku 171

mąki pszennej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - u mnie 18% sól pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona szczypta chili 1 łyżeczka natka pietruszki, użyłam suszonej olej do smażenia wywar jarzynowy, tyle by wszystko było przykryte Wykonanie: Cebule i paprykę kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i łączę z cebulką. Parówki

Bea(u)ty kitchen
Pappardelle z sosem pomidorowo – paprykowym i kurczakiem 220

wiem czy tylko ja jestem maniaczką jedzenia makaronów, pod każdą postacią, czy każdy tak :) W każdym razie, jeśli szukacie przepisu na dobry, domowy sos mięsno – jarzynowy polecam wypróbowanie mojego przepisu :) Pappardelle to makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt makaronu jaki macie akurat w kuchni :) Sos pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz

Smakowy Raj
Jarzynowa śmieciuszka bez przepisu 738

Można powiedzieć , że to taka zupa z planem , ale za to bez przepisu. Po prostu chodzi o to , że zbieranie składników na nią zaczyna się już

Buniabaje w kuchni
Flaczki z boczniaków 182

polecenia nie tylko ze względu na jej walory smakowe.   Składniki :- 60 dag boczniaków- 2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera, biała część pora, cebula- 4 szklanki bulionu drobiowego (może być jarzynowy)- 2,5 łyżki masła- 1 łyżka oleju- łyżka mąki pszennej- pół szklanki śmietany 18%- przyprawy: majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, sól

mojewypiekiinietylko
Zupa wietnamska 185

wywarów, więc smakosze…  i nie tylko – zupa wietnamska. Inspiracją była dla mnie Kuchnia magazyn dla smakoszy oraz  SlodkoKwasny.com. Przepis przytaczam za Kuchnią.   Składniki na wywar jarzynowy:  - 2 kg włoszczyzny- 3 listki laurowe- 8 ziaren pieprzu- 4 ząbki czosnku- kawałek imbiru  (dałam 2 łyżeczki świeżo startego)- sól- 1 pęczek natki- 2 cebule                                                                                                                                                                 Dodatkowo:- 10 dag makaronu ryżowego

mojewypiekiinietylko
Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem 242

1 kg filetu z łososia2 łyżki masła1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)400 ml wrzącego bulionu jarzynowego1/2 łyżeczki przyprawy

Świat Domowej Kuchni
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 301

niesamowity aromat jak i również smak. Odkąd kilka lat temu usunęłam z mojej kuchni dodatki w postaci jarzynek typu Vegeta, Kucharek, itp. delektujemy się cudownym naturalnym smakiem wywaru mięsno-jarzynowego, choć z początku wydawało się to troszkę jałowe, teraz inny nam już nie smakuje. Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Mój rosół różni się od rosołów podawanych w niektórych domach, ale taki

Smaczne Zdrowe
Barszcz wigilijny postny 235

miękkości. W drugim garnku umieścić  obrane i umyte warzywa (włoszczyzna  + buraczki pokrojone na plastry) , dodać przyprawy, zalać 1l wody  i gotować do miękkości. Oba wywary, jarzynowy i grzybowy  przecedzić przez sito i połączyć. Grzyby odłożyć, zrobimy z nich farsz grzybowy do pierożków. Teraz dodać odpowiednią ilość kwasu buraczanego ( ok 1/2 l kwasu

Stare Gary
Zupa z cukinią i zacierkami 213

Zupa z cukinią i zacierkami...Niezwykle delikatna.Pełna warzyw.Pysznie zdrowa!Smacznego! Składniki:1 mała cukinia;1 duża marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia

Gospodyni Miejska
Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą 204

Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą... Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa. Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli. Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów. Z

Gospodyni Miejska
Bulion warzywny 179

Bulion warzywny jest wykorzystywany w wielu potraw. Warto zatem wiedzieć jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny. Jak poznacie ten przepis, nigdy więcej nie skorzystacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barszcz wigilijny 166

„… chceszli dobriim poliewke barszczowum wiicznicz, teda czasi maiowego naschbirai lisszcia barszczowego…”. Tak zaczyna się najstarszy przepis na barszcz wigilijny, pochodzi z XVI

ladykitchen