Moja propozycja na zdrowy wiosenny obiad. Bazą zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami. Składniki
Czerwień i błękitszparag - 250g mrożonej włoszczyzny w słupki (lub świeża marchew, pietruszka, seler i por, pokrojone na kawałki lub starte na tarce) - ok.0,5l bulionu ( rosołu domowego ), może być jarzynowy lub wody - 1 pęczek koperku - sól do smaku - kluski lane z jednego jajka, lub kilka łyżek makaronu (u mnie 3 łyżki surowego makaronu orkiszowego) - słodka śmietanka (nie trzeba) Do garnka wlać bulion
Smaczne ZdroweTa zupa powstała w ramach projektu "Gotuj tylko z tego, co masz w kuchni" . Zużyłam otwarte puszki fasoli i kukurydzy oraz usmażonego do sałatki kurczaka
Czerwień i błękitczosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć
MarciochaKucharzywyżerce, czas na odpoczynek i delikatny obiadek Szczawiowa z jajkiem SKŁADNIKI: 1 duża młoda marchewka, starta na tarce 300 g szczawiu, umytego i drobno pokrojonego 2 litry bulionu jarzynowego wraz z 1 łyżką masła 50 ml śmietany 18% 4 młode ziemniaki 2 jajka ugotowane na twardo Młodą marchewkę chwilę podgotować w bulionie. Dodać szczaw. Jeśli używamy młodej marchewki
MarciochaKucharzyKiedy zobaczyłam w sklepie na stoisku z warzywami brązowe pieczarki, nabrałam wielkiej ochoty na zupę. Pamiętam, że moja mama do pieczarkowej dodawała kaszę zamiast makaronu i
Czerwień i błękitZwykle krupnik gotuję na żeberkach, dodając do niego kaszę jęczmienną. Dzisiejsza wersja jest na udkach z kurczaka - użyłam 2 kawałki ze skórą i dwa bez skóry
Czerwień i błękitChyba najbardziej znana przez wszystkich i najbardziej uwielbiana przez moich domowników. Klasyka gatunku:) A oto moja wersja tejże sałatki. Składniki: jajka ogórki kiszone marchew ziemniaki cebula
Bea(u)ty kitchenznalazłam przepis na sos pomidorowy z cukinią :) A także książkę Siostry Anastazji pt;,,153 Przetwory i Dania Mięsna". I znalazłam, a jakże; sos pomidorowy i sos pomidorowo-jarzynowy. Wszystkie sosy wyszły pyszne i nawet wypróbowałam jeden z nich jako dodatek do zupy pomidorowej. Palce lizać, taka pyszna!! Polecam. A teraz przepis na sos pomidorowy:D Składniki
Bea(u)ty kitchenmąki pszennej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - u mnie 18% sól pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona szczypta chili 1 łyżeczka natka pietruszki, użyłam suszonej olej do smażenia wywar jarzynowy, tyle by wszystko było przykryte Wykonanie: Cebule i paprykę kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i łączę z cebulką. Parówki
Bea(u)ty kitchenŻurek na wędzonym boczku i najlepszym domowym zakwasie. Żurek był tak smaczny, że na pewno częściej będę robiła domowy zakwas i żurek... Świetnie smakuje także z
Czerwień i błękitSkładniki: 2 młod e cukinie 1 woreczek mrożonej zielonej szparagówki 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2
Czerwień i błękitwiem czy tylko ja jestem maniaczką jedzenia makaronów, pod każdą postacią, czy każdy tak :) W każdym razie, jeśli szukacie przepisu na dobry, domowy sos mięsno – jarzynowy polecam wypróbowanie mojego przepisu :) Pappardelle to makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt makaronu jaki macie akurat w kuchni :) Sos pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz
Smakowy RajZimą w hipermarketach można kupić kalarepę. Długo nie zastanawiałam się, jak to wiosenno-letnie warzywo wykorzystam. Ugotowałam z jej dodatkiem kremową zupę z białych warzyw i
Czerwień i błękitZupa z książki "Przysmaki Ojca Mateusza, Domowa Kuchnia Natalii" zainspirowała mnie do przygotowania własnej zupy porowo-ciecierzycowej. Składniki: 4 pory (białe części) puszka ciecierzycy (lub 1
Czerwień i błękit