jarzynowa - 3209 przepisów (strona:184/214)

Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem śmietankowym 88

Składniki: 1litr bulionu drobiowego, 500g dyni, 4 żółte papryki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz Wykonanie: Na podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka, seler). Paprykę przepołowić, wydrążyć z nasion, ułożyć na blasze, piec w 180C ok.15minut. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość

Raj dla Podniebienia
Zupa marchewkowo – kokosowa 95

zawsze odpowiadam, że nie, bo każdy wykorzysta do przygotowania potrawy ten sam składnik, ale każdy włoży w to swoją część serca… Składniki 600 g marchewki 2 litry bulionu jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, kapusta włoska, cebula) 400 ml mleczka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 4 – 5 łyżek śmietanki kremówki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyzeczki imbiru spora

Raj dla Podniebienia
Zupa krem z selera 125

wyjątkowego smaku. Gwarantuję, że na jednej miseczce się nie skończy ;) 2 duże selery (ok 700 g) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa 1,5-2 l wywaru jarzynowego sól świeżo zmielony pieprz maggi 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl orzechów włoskich ser formaggio lub parmezan Na dwóch łyżkach oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojonego w kostkę selera

Smakołyki Asi
Zupa brokułowa z ziemniakami 181

Zazwyczaj zupę brokułową przygotowuję w formie kremu i podaję ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Dzisiaj brokułowa z różyczkami tego zielonego warzywa w towarzystwie ziemniaków, marchwi

Czerwień i błękit
Sałatka Wielkanocna 369

Sałatka Wielkanocna Tradycyjna sałatka Wielkanocna , to ogólne pojęcie , gdyż każdy ma nią nieco inny patent . Moja jest prosta , taka jaką lubią domownicy , bez groszku , za to

Ogrodnik w podróży
KREMOWE RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI 91

łatwe w przygotowaniu. Polecam! SKŁADNIKI: 200g ryżu do risotto 200g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży, jędrny pomidor 1 szklanka białego, wytrawnego wina około 3 szklanki bulionu jarzynowego lub drobiowego 6 łyżek tartego parmezanu + parmezan do posypania potrawy 4 łyżki masła po gałązce melisy cytrynowej oraz tymianku (lub innych ulubionych, świeżych ziół) sól i pieprz do smaku (ewentualnie

Moja Książka Kucharska
ZUPA POMIDOROWA NA SOKU Z POMIDOROW I MLECZKIEM KOKOSOWYM 109

mniejsze kawałki jabłka (nie musimy obierać) - wszystko razem mieszamy, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Krok 3. W garnku zagotowujemy bulion jarzynowy lub drobiowy. Krok 4. Zawartość patelni dokładnie blendujemy - dodajemy do gotującego się bulionu. Krok 5. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i chwilkę gotujemy - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Moja Książka Kucharska
TOSKANSKA ZUPA CEBULOWA 109

oraz kwiatostanów kopru 4-5 dużych, białych cebul, pokrojonych w cienkie krążki 1 łyżeczka brązowego cukru 3 ząbki czosnku, rozgniecione płaską stroną noża - lekko posiekane 850 ml esencjonalnego wywaru jarzynowego lub mięsnego (podgrzanego) liść laurowy sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku świeża zielenina do dekoracji   dodatkowo: 4 kromki chleba ciabatta masło do posmarowania kromek około 75g sera

Moja Książka Kucharska
TRADYCYJNE GOLABKI Z PILZNA 138

kładziemy kilka plasterków boczku, układamy niewykorzystane liście kapusty, a na to ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, ziarna kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach.  Krok 5. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, tak około jeszcze

Moja Książka Kucharska
Jarzynowa zupa krem 148

Składniki - fasolka szparagowa - kalarior - brukselka - szpinak - ziemniak - seler naciowy - natka pietruszki - oliwa - sól - pieprz Do zupy można użyć świeżych warzyw lub mrożonek. Przygotowanie 1. Warzywa umyć

Kuchenne innowacje
Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką 179

Kiedy pekluję szynkę lub schab i potem gotuję je w przyprawach, zostaje mi aromatyczny wywar. Wykorzystuję go do gotowania zup. Tym razem dusiłam w sosie własnym

Czerwień i błękit
Zupa z zielonego groszku i cukinii 146

Dzisiaj drugi dzień gotowania w kolorze zielonym. I choć wiosna nieśmiało kroczy do nas, to na talerzach królują zielone warzywa. Dzisiaj podaję zieloną zupę z groszku

Czerwień i błękit
Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną 170

Dawno nie gotowałam, zupy ogórkowej. Najczęściej do niej dodaję ryż lub ziemniaki. Ale w ostatni weekend ogórkowa zyskała nowe oblicze, bo dodałam do niej kaszę jęczmienną

Czerwień i błękit
Zupa serowa z zielonej fasolki i zielonej papryki 147

Zupa na weekend musi być. Czasem jest dobrze, gdy zostanie jeszcze choć dwie porcje do poniedziałku, by pierwszy głód po przyjściu z pracy został

Czerwień i błękit
Gnocchi w serowym sosie, ze szpinakiem i pieczarkami – zapiekane 183

SKŁADNIKI 500g gnocchi 250g pieczarek, drobnych 100-200g młodego szpinaku 1 kula sera mozzarella 60-70g miękkiego żółtego sera (ja użyłam włoskiego Asiago Pressato) 250ml rosołu/bulionu jarzynowego lub drobiowego 4 łyżki śmietany 18 lub 30% 3 szalotki (60-80g) 2 ząbki czosnku 3 płaskie łyżki mąki pszennej TYP 500-550-650 1 łyżeczka suszonej bazylii

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania