karkówki wieprzowej sól, pieprz i mąka do oprószenia mięsa smalec do smażenia 2 cebule 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mielonej czerwonej papryki, słodkiej ok. 300ml wywaru jarzynowego 1 liść laurowy (ew.) Przepis na gulasz wieprzowy z karkówki - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć zewnętrzny,stwardniały tłuszcz. Następnie mięso pokroić
Moja Książka KucharskaPolecam. Oto przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie zupy ziemniaczanej krok po kroku. Domowa, polska zupa ziemniaczana - najlepszy przepis Oto składniki i przyprawy na zupę ziemniaczaną: ok. 2 litry rosołu jarzynowego 5-6 średnich ziemniaków 1 marchew 1 mała cebula pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżka smalcu sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 1/2 filiżanki gęstej śmietany na zacierki
Moja Książka KucharskaHuculskie placki z gulaszem Pyszne placki ziemniaczano- warzywne z gulaszem. Dzisiaj wstęp niezbyt rozbudowany , cóż nie zawsze mam wenę , a ostatnio przytępiają ją problemy . W każdym
Ogrodnik w podróży300g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 kubek śmietany 200g 2 łyżeczki mąki (najlepiej uprażonej na suchej patelni) 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego 1/2 szklanki lekkiego wywaru jarzynowego lub rybnego (albo wody) pieprz i sól do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przepis na sos pieczarkowy - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. pieczarki oczyścić, kapelusze pokroić w plasterki
Moja Książka Kucharskasporą ilością świeżej mięty. SKŁADNIKI 2 duże albo 3 mniejsze porcje 800g ziemniaków typu użytkowego B lub BC, waga po obraniu (więcej w przepisie) 500ml rosołu drobiowego lub bulionu jarzynowego 2 ząbki czosnku 250g cebuli, czerwona i żółta 130-140g zielonego groszku – świeży, mrożony albo z puszki 3 łyżki oleju kokosowego 3-4 pełne łyżeczki mieszanki przypraw curry
Karo in the KitchenTak zakąszali twój ojciec i dziad. Śledź po japońsku był jedną z ulubionych przekąsek imprezowych w czasach PRL. Do wódeczki można go też było zamówić niemal
Kulinarna PolskaW moim rodzinnym domu po barszczu czerwonego z uszkami moja mama podaje barszcz biały, który ma mocny aromat leśnych grzybów zbieranych latem i jesienią przez mojego
Czerwień i błękitZnane nam nie od dziś zupki instant to szybki i prosty sposób na zrobienie zupy. Otóż wystarczy zalać wrzątkiem makaron i dodać przyprawy. Sałatka z makaronem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zupę ogórkową z ziemniakami. Składniki na zupę ogórkową z ziemniakami: 5 ziemniaków 1 marchew biała część pora 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1,5 -2 litry rosołu (jarzynowego albo z kurczaka) 3 łyżki ryżu listek laurowy i po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego 6 ogórków kiszonych 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz
Moja Książka Kucharskalitry pysznej zupki. Składniki: - 150g kiszonej kapusty (lekko odciśniętej) - 100g białej kapusty - 80g cebuli - 1 ząbek czosnku - 20g oliwy z oliwek - 60g marchwi - ok.800g bulionu (u mnie jarzynowy) - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu - sól do smaku - 150g ziemniaków (obranych) - 150g kiełbasy pokrojonej w plastry (dobra śląska, frankfurterki
Smaczne ZdroweSałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami suszonymi to idealna kompozycja na przyjęcie w gronie najbliższych ale również pomysł na zdrowe i pożywne danie dla
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty z kartonu lub butelki) • 500 ml bulionu jarzynowego • 1/2 jabłka • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% • drobny makaron w kształcie gwiazdek lub ryż (nam bardziej smakuje z drobnym
cucinarePrzyznam szczerze, że z kuchnią azjatycką nie jest mi po drodze. Nieśmiało czasem kupuję azjatyckie składniki, do tej pory mi nieznane i inspiruję się przepisami z
Czerwień i błękitpokrojone ziemniaki, marchew, różyczki brokułu, listek laurowy oraz suszony lub świeży tymianek - oprószyć szczyptą cukru i zasmażać przez 3 minuty, często mieszając. Krok 3. Do garnka wlać gorący bulion jarzynowy lub drobiowy, zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 12-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem. Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy tartym serem, posiekanym
Moja Książka Kucharska