masą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja przygotowałam rano to danie, więc po przyjściu z pracy galaretka była już gotowa, idealnie stężała, nadająca się do krojenia. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki. Do stołu ładnie udekorować. chowam do lodówki na całą noc, aż zastygnie. Kroję ostrym nożem. Układamy na półmisku, dekorujemy siekanym szczypiorkiem i warzywami, które
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwierzch układamy mus jabłkowy, posypujemy mrożonymi jagodami i posypką orzechową. Drugą połowę ciasta skubiemy na owoce lub jeśli ktoś nie ma cierpliwości na skubanie ciasta ścieramy je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Powierzchnię ciasta posypujemy jeszcze łyżką posypki orzechowej. Ciasto Skubaniec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Jeśli ktoś chce to można ciasto dodatkowo posypać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięaromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko od święta. Mi łopatka pieczona pokrojona w spore plastry doskonale smakowała z domową ćwikłą, zaś Piotrkowi z sałatką jarzynową. Po świętach pieczoną łopatkę kroiliśmy cieniej jako dodatek do kanapek. Inne przepisy na pieczone mięsa: Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTakie kluseczki kukurydziane są świetnym dodatkiem do zup. Nadają się zarówno do kremów, zup na bazie rosołu a także super dodatek do zupy jarzynowej. Są bardzo proste i szybkie do zrobienie. Możemy zrobić różne wzorki. Ucieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów . Składniki
Ala piecze i gotujeczasu, gdy czas minie zostawiamy kaszę pod przykryciem. Z młodej kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy delikatnie nerwy liściowe. Pieczarki siekamy, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej i podsmażamy na 1 oleju rzepakowego, doprawiamy solą i chili. Mieszamy duszone pieczarki z marchewką, kaszą jaglaną i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem, solą, wszystko dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięścierać je na tarce o dużych oczkach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy jedną część ciasta przeznaczoną na spód i ścieramy je na tarce jarzynowej. Podpiekamy je ok. 10 minut. Ciasto lekko studzimy. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankową piankę. A umyte i osuszone truskawki odszypułkujemy. Składniki na piankę: 3 białka 1/2 szklanki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępół, a następnie w cienkie piórka. Rozdrobniony por oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Jabłko myjemy, obieramy i również ścieramy na tarce.W misce mieszamy por z marchwią, pietruszką i jabłkiem, siekaną natką pietruszki oraz z sosem majonezowym. The post Surówka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprawda dzisiaj piątek, dlatego dzisiejszy przepis polecam na niedzielny obiad;) Myślę, że tak jak to było z sałatką jarzynową tak i ze zrazami - każdy ma na nie swój własny przepis. Ja przyrządzam je tak, jak nauczyła mnie mama;) Wszyscy je uwielbiamy! Składniki: 1kg polędwicy wołowej, duża cebula, 3 kiszone ogórki, 150g wędzonego boczku, sól morska
Z miłości do słodkościwarzyw. Ryba zas byla delikatna, a co dla mnie najwazniejsze, jej aromat nie udzielil sie calej zupie. Ryba byla raczej wspanialym dodatkiem do nej, to taka kropka nad i. Jarzynowa z ryba skladniki: 1 papryka czerwona mala puszka kukurydzy 200g zielonego groszku mrozonego 1 cebula 1 zabek czosnku 4 duze ziemniaki 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz 2 filety
Przysmaki Karolkijednak nieco zmieniłam, dodałam do niej pęczek koperku dzięki czemu nabrała cudownego aromatu. W garnku znalazło się również miejsce na malutkie pulpeciki dzięki czemu zupa stała się ciekawsza. Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki
Przysmaki Karolkidomowej jadalni. Dzisiejsza zupa mimo że całkiem zwyczajna smakowała więc niezwykle. A wiosenne słońce i lekki wiaterek zaostrzały apetyt. Zupa brokułowa z kuskusem składniki 500 g brokułów mrożonka jarzynowa (pokrojona w paski) 2 średnie ziemniaki 1 łyżka masła po 2 łyżki kaszy kuskus na talerz sól, pieprz wykonanie: W garnku w malej ilości wody gotujemy pokrojone ziemniaki i gałązki
Przysmaki Karolkiboczku wędzonego i przypraw z dodatkiem musztardy. Obecnie rzadko wykonywana w tej tradycyjnej formie ze śledziem, bo sama bez niego jest wyjątkowo pyszna i tak różna od popularnej sałatki jarzynowej, czy ziemniaczanej. Ja trochę zmieniłam ją o dodatek rukoli zamiast natki i wzmocniłam smak musztardą francuską. Dla nas taka wersja jest idealna do mięsa, czy na kolację. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikuporem maniaka powtarzam , że nie znoszę marnotrawstwa. Wstawiałam już przepisy na jarzynkę z liścikalafiora, zupę kalafiorową z głąba i liści kalafiora , pisałam o dodawaniu liści kalafiora do zup jarzynowych. Teraz chcę pokazać co się robi jak kupimy kalafiora by ugotować go na obiad np. z wody lub na parze i nie mamy ochoty tego samego lub następnego dnia
Buniabaje w kuchnidrobniejsze kawałki niż to jest normalnie w kiszonej kapuście. Jeśli kapusta jest za kwaśna -lekko ją opłukać i odcisnąć. Burak obrać i umyć. Utrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej na kapustę. Doprawić szczyptą cukru i soli . Dolać olej .Posypać mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić by smaki się przegryzły. Przed podaniem posypać usiekanym szczypiorem
Buniabaje w kuchnimielonego szpinaku 1 łyżka masła sól do smaku pieprz mielony do smaku sok z cytryny do smaku gałka muszkatołowa utarta do smaku 2 garści utartego na małych oczkach tarki jarzynowej ( środkowe nie najdrobniejsze) sera Dziugas lub Parmezan Utrzeć ser. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać pojedynczo porcje sera tak by utworzył się płaski placuszek wielkości podstawki pod filiżankę .Ser zaczyna
Buniabaje w kuchni