się i nie pokaleczyć. Kroję dynię na cienkie około półtora centymetrowe paski. Takie paski łatwo jest już obrać małym nożykiem :)Obrane kawałki dyni zetrzeć na tarce jarzynowej z drobnymi oczkami. Używam do tego celu elektrycznej maszynki, jest jedno z niewielu urządzeń kuchennych, bez których nie wyobrażam sobie kuchni ;)Startą dynię gotuję do miękkości
Codzienna kuchnia niecodziennaroku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według
NA MOIM TALERZUIstnieje wiele wersji sałatki jarzynowej. My skorzystaliśmy ze zmodyfikowanej wersji sałatki Agnieszki M.Cz. (pozdrawiamy serdecznie). Składniki ( ilość dobieramy w zależności od tego, ile potrzebujemy sałatki ), np.: -2 marchewki -5 ziemniaków -kawałek selera -1 pietruszka -5 jajek Powyższe składniki gotujemy. -kawałek pora -7 ogórków konserwowych -puszka groszku konserwowego -4 łyżki majonezu -sól, pieprz Wszystkie warzywa
Maminek kulinarnyZupa buraczkowa...Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze.Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej
Gospodyni Miejskalitr bardzo ciepłej wody )woda SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy z łupinek i przygotowujemy kwiaty kopru- do miski ścieramy na dużych oczach (na tarce jarzynowej ) nasze ogórki - do każdego wymytego wyparzonego i wysuszonego słoika wkładamy 1 mały ząbek czosnku, 1 baldachim kopru i 1 liść laurowy- nakładamy do słoika na 3/4 wysokości potarte ogórki
Basia w kuchniSałatka gyros czy też inaczej zwana u nas sałatką kebabową jest po kruchej sałatce z panierowanym kurczakiem i sałatce jarzynowej najczęściej poszukiwaną na blogu sałatką. Taka warstwowa sałatka Gyros . jest bardzo pożywna, ma dużo mięsa, warzyw, jest bardzo kolorowa, a przede wszystkim jest bardzo smaczna. Jest to sałatka idealna, pasuje na każdą okazję: obiad, na rodzinne spotkanie, na imprezę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybka, to wiadomo, że kanapeczki.Na moja szybkie kanapeczki, dla moich dzieciaków potrzebowałam-ciabatta-sałatka jarzynowa-ziarna prażone od Ziarenkowo Euforia-kiełbasa wiejska-czerwona papryka-rzodkiewkaNa kanapki połóż sałatkę, wkomponuj kiełbasę. Dodaj rzodkiewkę i paprykę czerwoną. W ten pochmurne dni deszczowe tylko kolorów nam trzeba! Posyp Euforią i dodaj coś zielonego. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniokresie zimowym kiedy brakuje witamin, warto sięgać częściej po owoce, warzywa. Ku mojej uciesze moje dzieciaki bardzo lubią różne zupki jarzynowe. Często je więc przyrządzam i lubię patrzeć jak pałaszują ze smakiem do pustego talerzyka :) Dziś u mnie zupa kalafiorowa dla odmiany z makaronem. Składniki: 3 litry wody 2 udka kurze szklanka marchewki kostka - ja użyłam mrożonej 1/2 kalafiora
Z Majeczką w kuchniwodzie.Studzimy.Rozciskamy widelcem na papkę lub blenderujemy. Do miseczki przekładamy kukurydzę i groszek,dodajemy przetarte brokuły,smietanę,majonez,doprawiamy solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.Dobrze chlodzimyw lodówce.Sałatka ma konsystencję sałatki jarzynowej
Z Majeczką w kuchnicukrem pudrem i cukrem wanilinowym .Do żelatyny dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać .Przelać do reszty śmietany i jeszcze raz wymieszać mikserem .Wafelki i czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej do masy i jeszcze raz delikatnie wymieszać . Z ciasta ściąć około 2 cm górnej warstwy .Spód ciasta pociąć wzdłuż na 7 równych pasków.Warstwy ciasta :1. Do blaszki przełożyć
Sama słodycz i szczypta chilimarchewek Kawałeczek poraszczypiorek suszony1 puszka kukurydzySól selerowa ze SkworcuPieprz1/ 2 łyżki majonezuSzczypta czosnku granulowanegoPosiekanej świeżej pietruszki Posiekanego koperku Wykonanie :Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej .Dodać pora pokrojonego w paseczki , kukurydzę , szczypiorek, pietruszkę , koperek , wymieszać .Przyprawić do smaku , dodać 1 lub 2 łyżki majonezu i jeszcze raz wymieszać
Sama słodycz i szczypta chiliorganizując konkurs na świąteczne danie z wykorzystaniem ich produktów. I postanowiłam wziąć udział w konkursie, gdyż Świąt nie mogę się już doczekać...a chciałabym mieć ich przedsmak ! Przygotuję sałatkę jarzynową, ale taka jaką się robi we Włoszech, w regionie Piemont. Dlaczego będzie to włoska sałatka? Bo oni nie dodają cebuli, jabłka,ogórka kiszonego. Podróż niedaleka, gdyż Piemont leży
Z Kuchni Do Kuchnicebulka szczypiorek suszony vegeta, pieprz, czosnek suszony , bazylia suszona około 1 l bulionu warzywnego Wykonanie : Kurczaka umyć i pokroić w kostkę . Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę pokroić w kosteczkę Por pokroić w cieniutkie pół talarki Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić kurczaka z warzywami , dusić około 15 minut. Następnie wsypać ryż i podlać
Sama słodycz i szczypta chililaurowych , kilka ziarenek ziela angielskiegoWykonanie :)Golonkę włożyć do garnka , zalać wodą , dodać por, seler , listek laurowy , ziele angielskie .Gotować około 30 minut.Marchewkę brać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej , cebulę i por pokroić w pół talarki.Na głębokiej patelni rozgrzać około 4 łyżek oliwy dodać pokrojone warzywa , oraz przyprawy ( sól , pieprz, zioła prowansalskie , Wszystko wymieszać i dusić
Sama słodycz i szczypta chili