jarzynowa - 3209 przepisów (strona:163/214)

Pasta jajeczna z awokado 168

Składniki:2 jajka ugotowane na twardo1 dojrzałe awokado1 łyżeczka majonezu1-2 łyżeczki jogurtu naturalnegosól, pieprz do smakuSposób wykonania:1. Jajka ścieramy na tarce jarzynowej.2. Awokado obieramy

Kuchnia domowa Ani
Surówka z młodej kapusty z pomidorami 200

gruntowesiekany koperek2-3 łyżki oleju1 łyżka octu winnego lub soku z cytrynysól, pieprzSposób wykonania:1. Młodą kapustę szatkujemy, solimy, lekko ugniatamy, by puściła sok.2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ogórki i pomidory kroimy w grubszą kostkę.3. Wszystko mieszamy, skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy olej, siekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kapusty pekińskiej z lubczykiem 169

Składniki:1/2 główki kapusty pekińskiej2 marchewki1 porulubiony dressing do sałatek np. takilubczyk ( świeży lub suszony)Sposób wykonania:1. Kapustę drobno szatkujemy.2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kalarepy III 147

Składniki:1 kalarepa1 marchewka1 jabłkosól i cukier do smakusok z cytryny Sposób przygotowania:1. Owoce i warzywa obieramy.2. Wszystko ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Całość mieszamy, doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Barszcz ukraiński z botwinką 155

pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie.3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem.4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki czosnku i chwilkę gotujemy. W razie potrzeby

Kuchnia domowa Ani
Makaron z cukinią 198

Składniki:ok 250 g makaronu1 średnia cukinia1 ząbek czosnku1 mała cebulka2 łyżki masła2 łyżki śmietany 18%sól, pieprzSposób wykonania:1. Cukinię umyć, odkroić dwa końce i

Kuchnia domowa Ani
Buraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem 465

Składniki:6 buraczków3-4 ogórki kiszone (mogą być małosolne)1 jabłko1 cebulamały pęczek szczypiorkusól, pieprzcukierocet lub kwasek cytrynowy2-3 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Ugotować buraczki, obrać

Kuchnia domowa Ani
Zupa kalafiorowa II 165

ładniki:1 mały kalafior3 marchewki3 ziemniaki1 cebula1 mały seler 1 łyżka olejuziele angielskieliść laurowysól, pieprzmielony kminek2-3 łyżki łyżki koncentratu pomidorowegosiekana natka pietruszkiSposób przygotowania:1. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy. Warzywa obsmażamy na patelni na łyżce oleju.2. Dodajemy wodę, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i selera, a także liść laurowy i ziele angielskie.3

Kuchnia domowa Ani
Keczup z cukinii 136

ostry keczup chcemy otrzymaćSposób przygotowania:1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, nasypać garść soli, wymieszać i odstawić na noc. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku.2. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, dobrze odcisnąć z soku.3. Cebulę i cukinię dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie zmiksować lub zblenderować na gładko

Kuchnia domowa Ani
Placuszki z cukinii z czosnkiem 166

jajka4 łyżki mąki2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego1 mała cebulka1-2 ząbki czosnku2-3 łyżki siekanego koperkusól, pieprzSposób przygotowania:1. Cukinię umyć, pozbyć się środków z pestkami, zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Dobrze odcisnąć z soku.2. Cebulkę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.3. Cukinię, cebulę i czosnek wymieszać, dodać mąkę, jogurt, koperek

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony z ziemniakami 197

Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody, gotujemy, odszumowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy.2. W międzyczasie buraki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowe i zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła buraki.3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy wywar z buraków, dodatkowo dodaję jeszcze 2 łyżki tartych buraków. Dodajemy soli i octu

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z tartym jabłkiem 166

cukru pudruaromat waniliowycynamon 2 jajka2-3 jabłkasok z cytryny Sposób przygotowania:1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładko, odstawiamy na 10 minut.2. W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce jarzynowej. Skrapiamy sokiem z cytryny.3. Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy.4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy grubsze naleśniki z obu stron.5. Gotowe zwijamy w rulon i oprószamy cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ćwikła z chrzanem 185

Klasyczny dodatek do głównego dania.Składniki:4 ugotowane buraki3-4 łyżeczki tartego chrzanusól i cukier do smakusok z cytrynySposób wykonania:1. Ugotowane buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej na dowolnych oczkach.2. Do buraczków dodać chrzan i sok z cytryny, wymieszać, doprawić cukrem i solą do smaku.3. Buraczki należy schłodzić ok 30 minut przed podaniem, aby smaki się

Kuchnia domowa Ani
Placuszki pizzowe 186

Dawno dawno temu dostałam ten przepis od znajomej z pracy. Placuszki robi się bardzo szybko i świetnie smakują. Wypróbujcie!Składniki:15 dag pieczarek1 marchewka10 dag wędliny15

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kiszonego kalafiora 187

Składniki:1 słoik kiszonego kalafiora (KLIK)3 jajka150 g sera żółtegomajonezsólpieprzSposób wykonania:1. Kalafior pokroić drobniej.2. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę.3. Ser żółty

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania