jarzynowa - 3209 przepisów (strona:157/214)

Zupa pomidorowa z szarymi kluskami 195

kluchami szarymi, posypaną zieloną pietruszką. Szare kluchy Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania wylewamy go, natomiast dodajemy powstałą na dnie

kgwjanczewo
Sałatka jarzynowa w koszyczkach 177

Sałatka jarzynowa jest klasyką kuchni polskiej. Każda gospodyni ma na nią swój sprawdzony przepis. Ja przygotowują jej najczęściej kiedy zostanie mi włoszczyzna z rosołu. Polecam podanie jej w kruchych koszyczkach. Smakuje wyśmienicie, wygląda wykwintnie i świetnie sprawdzi się na przyjęciach. Składniki 3 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 4 jajka winne jabłko 3-4 ogórki kiszone strąk czerwonej papryki

Pyry na Gaz
Zaczarowane oczka Flory 281

marchewki 1 jajko  70 gram cukru pudru Do przełożenia: 0,5 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki  pół startej skórki pomarańczy Wykonanie: Marchewki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Na stolnice przesypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder, dodajemy margarynę siekamy nożem na drobno. Dołączamy pozostałe składniki, zagniatamy szybko

kgwjanczewo
Sałatka jarzynowa z dodatkiem czarnej fasoli 212

Zrobiłam bardzo szybko kolejną sałatkę. Jarzynową. Z mrożonek IGLOTEX . Poszłam sobie na łatwiznę, bo o to w życiu chodzi, aby sobie ułatwiać ,a nie utrudniać. Sałatka wpadła mi do głowy, bo przypomniałam sobie , że w regionie Friuli Wencja Julijska, jest ona dość popularna. Zmodyfikowałam rzecz jasna kilka składników, ale i tak wyszłam na swoje ! Składniki bukiet 9 warzyw Iglotex

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka z brukwi 166

mnie niebieska, perska) - sok z cytryny - olej pistacjowy (może być oliwa lub inny olej, np. z pestek winogron ) - wino ryżowe Mirin     Brukiew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy. Na tej samej tarce trzemy jabłka (razem ze skórką), skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kolejno trzemy na tarce kawałek papryki. Drobno siekamy koperek, dodajemy

mojewypiekiinietylko
Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami 161

wielkość kilka centymetrów większą niż przekrój formy.Wyłożyć ciastem dno foremki i uformować dookoła rant z ciasta.Wyłożyć przestudzoną masę jabłkowa,a na górę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki piec w 190`C 50-60 minut do zrumienienia w młynku do kawy zmielić 2 łyżki ksylitolu na cukier puder.Przed podaniem posypać wystudzone ciasto cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szare kluchy z boczkiem 155

Szare kluchy Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajka 20 dag boczku surowego wędzonego Wykonanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków  zostawiamy do odstania wylewamy

kgwjanczewo
Ciasto z masą jogurtowo-kokosową oraz czarną porzeczką Lodzi 413

dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Z lodówki wyjąć schłodzone ciasto i podzielić na dwie równe części. Blaszkę 20 x 34 wyłożyć papierem pergaminowym. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i spód podpiec ok 10 min. Po wyciągnięciu z piekarnika rozsmarować dżem z czarnej porzeczki Lodzi łyżką

kgwjanczewo
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 268

ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi

Moja smaczna kuchnia
Flaczki wieprzowe na rosole 260

Kiedy potrawa będzie już prawie gotowa, wtedy dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki mięso z kurczaka oraz pozostałą marchewkę startą na grubej jarzynowej tarce. Wszystko razem wymieszać i jeszcze raz doprawić, jeśli jest taka konieczność. Na koniec na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę i przygotować zasmażkę, powinna być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa jarzynowa po karaibsku czyli Zupowy Wtorek odc.59 188

pękate dynie itp... Dzisiejszy przepis podpatrzyłam w książce "Kuchnia wegetariańska świata" wyd. MUZA, w rozdziale o kuchni Karaibów. Zmodyfikowałam go po swojemu i zjedliśmy zupę z wielkim smakiem! Zupa jarzynowa po karaibsku 4 pomidory (bez skórki i pestek) lub puszka pomidorów w zalewie (bez zalewy) 400 g batatów, obranych i pokrojonych w ćwiartki a następnie w grube plasterki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łososiowa przekąska fit 197

himalajska  świeżo zmielony czarny pieprz   Wykonanie: Marchewkę obieramy i gotujemy na pół twardo. Studzimy. Łososia drobno kroimy, marchewkę, jajko na twardo i ogórka ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy sól, pieprz i koperek. Na talerzu stawiamy obręcz do formowania dań i warstwowo układamy marchewkę, jajko na twardo, ogórka i łososia, lekko

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka jarzynowa mojej mamy 216

Sałatkę jarzynową robi zawsze moja mama, wychodzi pyszna. Tak mówi zawsze moja siostra, która ją uwielbia. Ja jej nie jem bo nie lubię majonezu, ale wierze siostrze na słowo :D. Składniki: 5 marchewek pietruszka 5 ziemniaków 4-5 ogórków kiszonych jabłko por 4 jajka parę łyżek majonezu pieprz/sól Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki ugotować do miękkości. Ostudzić. Po ostudzeniu

Moje pyszne gotowanie
Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 191

sicie i zmielić maszynką do mielenia (z najmniejszym oczkiem) dwa razy. Potem zalać go gorącym mlekiem z resztą składników i wystudzić.) W tym czasie 2/3 ciasta zetrzeć na grubej jarzynowej tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, aż lekko się zarumieni. Przestudzić lekko i przesmarować niezbyt grubo dżemem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo 360

startego żółtego sera,sól i pieprz do smaku,2 łyżki oleju.Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w drobną kostkę.Olej rozgrzać na nim  i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania