razem odczarować :) Klopsiki w sosie koperkowym SKŁADNIKI: 500 g -mięsa mielonego 1cebula 1 łyżka masła 1 jajko bułka tarta 2-3 szklanki - wywaru jarzynowego 400ml śmietany 1 marchewka 1 pęczek - koperku sól pieprz ziemniaki Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Wrzucić do mięsa mielonego złocistą cebulę(...)minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski). Mięso podzielić na 10 części i uformować kulki i ułożyć na desce. Do dużego rondla wlać wywar jarzynowy. Gdy się zagotuje, wrzucić delikatnie mięsne kulki - tak, by nie przywarły do dna. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zalać śmietanką i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Odkryć
MarciochaKucharzySchłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykrawamy 6 okręgów. Każdą porcją wykładamy silikonowe foremki do tartaletek (foremek niczym nie smarujemy). Można też je zetrzeć na tarce jarzynowej, podzielić na 6 równych porcji i wylepić foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce
mojewypiekiinietylkomasę odstawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień. Schłodzone ciasto (porcja – 2/3) wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 34 x 25 cm). Można je zetrzeć na tarce jarzynowej, albo pokroić w plasterki (ja tak właśnie zrobiłam). Wyrównujemy powierzchnię. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 – 20 minut. W międzyczasie
mojewypiekiinietylkopamiętacie sałatkę jarzynową z wkładką mięsną ? Dzisiaj trochę inna wersja, bardziej wzbogacona. Składniki: kawałki pieczonego kurczaka (Leniuszki mogą użyć tzw. "kupnego") opcjonalnie - kawałeczki wędzonego podsmażonego boczku 6 ziemniaków 6 marchewek 5 buraków mała puszka kukurydzy mała puszka ananasów pokrojonych w kostkę 4 łyżki majonezu łyżka oliwy i łyżka octu winnego Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i buraki
Smaki BrazyliiMyślę, że jest to sałatka wszystkim dobrze znana, choćby ze słyszenia. :-) Efekt połączenia tych składników pozytywnie mnie zaskoczył. Sałatka ziemniaczana smakuje mi zdecydowanie bardziej niż popularna jarzynowa, choć jej wykonanie jest jeszcze prostsze. Lepiej mogłoby być chyba tylko w połączeniu ze śledzikiem. Wielkie mniam. :-) 1kg ziemniaków 5 jajek 5 ogórków kiszonych 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżeczki musztardy
Szefowa kuchnigładką masę, stopniowo dolewając ciepłe mleko (można też zblendować). Dodajemy ser, przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (warzywa można też rozdrobnić w malakserze, aby było szybciej). Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista dodajemy marchewkę i wyciskamy
Poezja smakuodchudzała, ale jakoś wcale nie mam ochoty na jakieś długo duszone mięso czy konkretniejsze zupy z wkładką. Wolę właśnie twarożek, sok czy koktajl owocowo warzywny. A jeśli zupa to jarzynowa i lekka . Pewnie zaraz odezwą się jacyś mądrale, że co to za przepis! Że każdy wie jak zrobić taki twarożek. Być może oni wiedzą, ale ja też wiem swoje
Smaczna PyzaMajonez- obowiązkowy towarzysz ''jajek'' z groszkiem, niezastąpiony w sałatce jarzynowej, bezkonkurencyjny wielkanocny sos. Istnieje wiele przepisów na wegański majonez. Można go zrobić z tofu, ziaren, fasoli, ziemniaków, ryżu i wielu innych wymyślnych składników. Moim ulubionym jest najprostszy majonez na bazie mleka sojowego. Robi się go w mniej niż 5 minut i można mieć pewność, że sprawdzi
wegetalerzeLubię gotować zupy o każdej porze roku. Z brukselką, groszkiem, kalafiorem czy fasolką szparagową. Świetny pomysł na obiad na dwa dni. Dzisiaj zapraszam na zupę w wiosennej odsłonie! Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Składniki: 3 duże marchewki 2 pietruszki szklanka groszku konserwowego 3 podudzia z kurczaka 1/2 główki małej, białej kapusty 1 cebula pęczek szczypiorku 4 duże
Moja smaczna kuchniałyżki śmietany 2 łyżeczki mąki pszennej 4 jajka Wykonanie: Wszystkie warzywa, prócz cebuli, szoruję pod bieżącą wodą, wycieram do sucha, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam wodą by je przykryć i gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję na pół, nabijam na widelec do mięsa, opalam
Bea(u)ty kitchenpęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki smietany 12% lub chudego jogurtu sól pieprz Wykonanie: Rzodkiewkę, koper i pietruszkę dokładnie myję i osuszam. Rzodkiewkę ścieram na tarce jarzynowej, a koper i pietruszkę drobniutko siekam. Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję śmietanę, warzywa i przyprawy do smaku. Pastę nakładam na chleb posmarowany masłem i gotowe. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenobieram i kroję w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę w słupki. Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami, aż będzie miękkie. Dwa ogórki odkładam na bok, a resztę ścieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Na patelni rozpuszczam margarynę, wrzucam starte ogórki i duszę kilka minut. Do miękkich warzyw dodaję podduszone ogórki i wszystko razem gotuję przez kilka minut. Doprawiam
Bea(u)ty kitchenmintaja ok 1 -1 1/2 kg 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Wykonanie: Cebulę i pory czyszczę i kroję w półplasterki. Resztę warzyw myję i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Olej rozgrzewam, wrzucam wszystkie warzywa i smażę przez kilka minut. Dodaję liść, ziele angielskie, sól i cukier. Podlewam wodą, przykrywam i duszę do miękkości. Do miękkich warzyw
Bea(u)ty kitchenjogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu sól pieprz koperek Wykonanie: Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Groszek i kukurydzę osączam z zalewy. Ser ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach.szynkę kroję w kostkę. Wszystkie składniki wrzucam do miski . Doprawiam solą i pieprzem. Majonez, śmietanę i chrzan mieszam i sosem polewam sałatkę. Koperek myję, suszę
Bea(u)ty kitchengroszku konserwowego Sos: 1 jogurt naturalny lub śmietana 18% 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Dodatki: kilka liści sałaty Wykonanie: Buraczki gotuję do miękkości, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórki i pieczarki kroję w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzam na sicie i dodaję do pokrojonych warzyw. Wszystko razem mieszam z utartymi buraczkami. Jogurt mieszam
Bea(u)ty kitchen