ryby (odmrożone) kroimy kroimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. 2. Warzywa obieramy, cebulkę drobno siekamy, a marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy cebulkę, po czym dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok15-20 minut, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody, by warzywa
Kuchnia domowa AniGrochówka to jedna z moich ulubionych zup. Ogólnie lubię zupy, może za jarzynową, kalafiorową i podobnymi nie przepadam. Zupa dla mnie musi mieć swój charakter i być wyrazista, jak pomidorowa, szczawiowa, fasolowa itp. Jeżeli chodzi o grochówkę, można ją zrobić z grochu niełuskanego czy łuskanego. Ta którą dzisiaj przedstawiam jest z grochu łuskanego i dzięki temu nie wymaga moczenia
Smaki EwyPrzyszedł czas na klasyczną sałatkę jarzynową. Pamiętam ją od zawsze, była obecna na sylwestrowym, świątecznym jak i imieninowym czy urodzinowym stole. Dla mnie jest ona jednym z najważniejszych dań. Smakuje zawsze i jest pyszna. Składniki: 4 marchewki ( spore ) 4 ziemniaki 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Groszek z puszki 1 duża cebula ( lub 2 mniejsze
Smaki Ewybaldachami 2,5 łyżki soli 2 główki czosnku korzeń chrzanu Przygotowanie: Słoiki i nakrętki wyparzamy i osuszamy. Ogórki myjemy, ścieramy bezpośrednio do dużej miski wraz ze skórką na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Można wykorzystać większe ogórki, ale wtedy radzę usunąć pestki. Solimy je, mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Do każdego słoika wkładamy umyty baldach kopru, ząbek czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszatkownicy, choć grubsze byłyby też dobre). 2. Cebulę obrać, pokroić w półplastry. Ogórki i cebulę zasypać solą, odstawić na 1 godzinę. 3. W międzyczasie marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a umytą paprykę pokroić w krótkie paski. 4. Z ogórków i cebuli wylać sok (nie wyciskać warzyw z jego nadmiaru). Do ogórków i cebuli dodać marchew
Kuchnia domowa Anikażdej strony. Przełożyć do brytfanki, w której będzie się dusić mięso. Na patelnię wlać trochę wody i zmyć pozostałości po kurczaku. Wlać do brytfanki. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pomidory. Wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Poddusić i dodać paprykę słodką i curry. Wymieszać i dodać do kurczaka. Ponownie wlać
https:KKuchniaMniampodawać na różne sposoby, to tylko kwestia wykorzystanych do niej składników. Ja podałam ją w małych szklankach, każdy z nas dostał swoją porcję. Inne przepisy na sałatki warstwowe: sałatka jarzynowa z surimi Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska Sałatka z selerem, szynką i orzechami Sałatka z selerem, kurczakiem i serem Letnia sałatka warstwowa z ziemniakami i wędzonym łososiem: Przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębakłażan 3 pomidory 150g zielonych oliwek oregano sól pieprz świeżo mielony oliwa z oliwek Bakłażana pokroić na półplasterki, włożyć do miski, oprószyć solą i odstawić. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki. Bakłażana odcisnąć z soku, marchewkę z cebulą ściągnąć na patelni na bok i obsmażyć bakłażana. Również
https:KKuchniaMniamwyciskamy sok z ½ cytryny – mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy liście botwinki wystygną dodajemy buraczki - część kroimy w kostkę, a część ścieramy na tarce jarzynowej. Wlewamy maślankę, dodajemy 2 łyżki jogurtu – mieszamy, dodajemy obrany i pokrojony w drobną kostkę ogórek, posiekany szczypiorek oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy posiekany
mojewypiekiinietylkonieduże jabłko 2-3 łyżki suchego ryżu 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować. 2. Do gotującego mięsa dodać marchewkę startą na tarce jarzynowej i ryż. Gotować do miękkości (ok 20 minut). Po tym czasie dodać jabłko pokrojone w kostkę. Gotować, aż jabłko się rozpadnie. 3. Na koniec dodać masło. 4. Zupkę zmiksować
Kuchnia domowa Anicieszyłam się, że nie było przy niej dużo pracy, bo czasu miałam naprawdę niewiele. Tymczasem znikam na pewien czas, życząc sobie i Wam udanego wypoczynku. Jarzynowa z curry i mlekiem kokosowym składniki 800 g młodych ziemniaków 300 g marchewek 300 g zielonej fasolki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżki curry kawałek imbiru
Przysmaki Karolkiczęsto ją jemy. Zwykle przygotowuję z niej surówkę albo duszę i podaję jako jarzynkę do obiadu. Oczywiście nie liczę ile marchewki używam do różnych zup , samych wywarów czy jarzynowych mieszanek, bo to każdy kto gotuje wie. Lubimy też pochrupać surowa marchew tak po prostu, zamiast chipsów czy innych przekąsek. Ważne żeby była smaczna i z dobrego źródła czyli
Smaczna Pyzacukru pudru 16 g cukru waniliowego 35 dag masła 82 % 15 dag deserowej czekolady 50 ml czystej wódki Przygotowanie: CIASTO: Ugotowane obrane i zimne buraki ś cieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem na gładk ą puszyst ą mas ę , wlewamy olej, oraz nie przerywaj ą c ucierania dodajemy
Wanilia i KardamonSałatka jarzynowa Składniki: - duży ziemniak - 1/2 pietruszki - marchew, groszek, kukurydza w zalewie (gotowa mieszanka) - 1 jajko na twardo - 1 średni ogórek kwaszony - jogurt naturalny - 1 łyżka majonezu - sól, pieprz dodatki: - natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Wyszorowane warzywa gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzam, studzę i obieram. Następnie przeciskam przez specjalną krajarkę do warzyw. To samo robię z jajkiem
Kuchnia co dniaryżu białego (waga po ugotowaniu) 2 jajka pieprz czarny 1 łyżka mąki kukurydzianej olej rzepakowy do smażenia śmietana lub jogurt naturalny Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z solą i odstawić na 20min. Do ugotowanego ryżu wbić jajka, dodać odciśniętą z soku cukinię, mąkę i przyprawić pieprzem czarnym świeżo mielonym. Wszystko dokładnie połączyć. Smażyć
https:KKuchniaMniam