jarzynowa - 3209 przepisów (strona:145/214)

Smarowidło do chleba 125

łyżka majonezu sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo,przelewamy wodą,studzimy,obieramy ze skorupek,trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obieramy siekamy drobno nożem łączymy z jajkami,osączonym tuńczykiem z zalewy oraz majonezem,doprawiamy do smaku solą i pierzem,mieszamy w salaterce,posypujemy posiekaną natką

Wanilia i Kardamon
Quiche z grzybami 133

pieprzem oraz ziołami i połową posiekanej natki pietruszki. Zimne ciasto wałkujemy wykładamy do okrągłej formy na tartę o śr 26 cm,nakłuwamy gęsto widelcem posypujemy połową startego na tarce jarzynowej sera żółtego, wylewamy farsz grzybowy,wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy resztą sera żółtego

Wanilia i Kardamon
Marchewkowy chleb 124

drożdże z cukrem posypujemy łyżeczką mąki i odstawiamy na 5 minut aby zaczyn zaczął rosnąć. W misce łączymy składniki suche-mąki otręby płatki oraz obraną i startą na tarce jarzynowej marchewce,wlewamy oliwę,solimy,dodajemy 1/2 łyżeczki kminku-resztę zostawiamy do posypania wierzchu. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręką klejące się ciasto.Po wyrobieniu odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce

Wanilia i Kardamon
Pilaw z grzybami 190

czasu do czasu, dodać dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy oraz posiekaną drobniutko cebulkę udusić do miękkości. Na drugiej patelni rozpuścić resztę masła,dodać startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę,poddusić 2-3 minuty, dodać pokrojone w kostkę pomidory,wymieszać dusić całość 2-3 minuty. Ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko,wymieszać z grzybami oraz

Wanilia i Kardamon
Jesienna surówka z czerwonej kapusty 131

sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania Warzywa myjemy z kapusty obieramy wierzchnie liście. Kapustę,obrane jabłko oraz marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach mieszamy z pokrojonym w krążki porem oraz kukurydzą z puszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy

Wanilia i Kardamon
Ogniste kieszonki drobiowe 341

naciąć wzdłuż tak aby utworzyć kieszeń, uważać aby nie rozerwać mięsa.  Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę,ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Nadziać w kieszonki,docisnąć dobrze mięso albo spiąć wykałaczkami,na wierzchu posmarować ręką mięso oliwą z pomidorów oprószyć solą przyprawą gajowego

Wanilia i Kardamon
Serowe choinki z kminkiem 144

Radamer 20 dag mąki pszennej 3 płaskie łyżki śmietany 18% 12 dag masła szczypta soli ziarenka kminku pieprz cayenne białko jaja SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać na stolnicy z mąką, dodać masło oraz śmietanę i szczyptę proszku do pieczenia, zagnieść ciasto owinąć w folię  włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować

Wanilia i Kardamon
"Sałatka złocista" 207

kroimy na małe kawałki oprószamy przyprawą do gyrosa smażymy na oleju na patelni. Studzimy mieszamy z ryżem. Paprykę por i ogórki kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej, łączymy wszytko razem doprawiamy solą oraz pieprzem i majonezem mieszamy chłodzimy 2 godziny w lodówce i podajemy

Wanilia i Kardamon
Pasztet jajeczny z parówką 294

łyżki bułki tartej duża szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo pora,łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy starty na drobniutko żółty ser, doprawiamy masę

Wanilia i Kardamon
Makaronowe gniazda w brokułowym sosie 401

osolonym wrzątku z łyżką oliwy.Odcedzamy, trzymamy w ciepłym miejscu. Sos: Brokuła gotujemy na pół twardo z łyżeczką cukru i szczyptą soli, odcedzamy na sicie.Cukinie myjemy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. W rondelku rozgrzewamy oliwę dodajemy zmiażdżony czosnek oraz cukinię i chwilę dusimy około 3 minut.   Po tym czasie wlewamy śmietankę dodajemy serek topiony i startą

Wanilia i Kardamon
Jajeczka w rzodkiewkowym sosie 178

mielony do smaku rzeżucha do posypania Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek, kroimy na połówki.  Rzodkiewkę myjemy osuszamy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, mieszamy ze śmietaną majonezem i chrzanem, gotowy sos wykładamy na talerz układamy w sosie jajka i posypujemy świeżą rzeżuchą.  Schładzamy przez godzinę w lodówce.Podajemy

Wanilia i Kardamon
Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie 149

dekoracji Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek,kroimy na połówki.  Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały, łączymy z chrzanem, śmietaną i majonezem, doprawiamy do smaku, solą i cukrem mieszamy.  Sos przekładamy na półmisek, układamy

Wanilia i Kardamon
Kluski śląskie z potrawką z szynki 211

kostkę tak samo kroimy cebulę, w rondelku rozgrzewamy olej wrzucamy mięso z cebulą doprawiamy przyprawami i podsmażamy około 5 minut pod przykryciem, po tym czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej marchewkę i pietruszkę zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie-około 45 minut, sos zagęszczamy zawiesiną z maki-rozrobionej

Wanilia i Kardamon
Deser-ryż na słodko z kwiatami mniszka 154

ryż będzie miękki, a płyn się wchłonie. Zostawiamy do wystygnięcia. Wanilię usuwamy. Kwiaty mniszka dokładnie przebieramy i otrzepujemy, aby nie było żadnych robaczków, jabłko obieramy i trzemy na tarce jarzynowej, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując pod koniec cukier puder, ubijamy do powstania lśniącej piany. Przestudzony ryż mieszamy z cukrem cynamonowym

Wanilia i Kardamon
Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim 178

porem doprawiamy solą i pieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie. Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania