jarzynowa - 3209 przepisów (strona:144/214)

Sernik z serków homogenizowanych 168

wysmarowaną tłuszczem) położyć jasne ciasto (po wyjęciu z lodówki najlepiej jest je rozwałkować i po kawałku przenosić na blachę). Na ciasto masę serową, a na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej ciemne ciasto. Piec w podanej wyżej temperaturze przez 1 godzinę (bez termoobiegu

Domowa Cookierenka Agi
Zupa z maślanki 125

Jest zupełnie inna od wszystkiego i jest pyszna! Zatem przepis: 1 litr maślanki 200 ml śmietany 400 ml wody 6 ziemniaków (700-750 g) 2 łyżki mąki 1 kostka jarzynowa natka pietruszki (lub koperek) sól, pieprz jajka (tyle jajek ile osób chętnych do jedzenia) Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę i gotujemy razem z kostką warzywną

Marder&Marder Manufacture
Marchewkowe z kremem grysikowym 120

łyżki soku z pomarańczy 150 g masła Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru pomarańczowy aromat do ciast złoty krokant Sposób przygotowania Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy do białości, wlewamy olej oraz dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem

Wanilia i Kardamon
Smarowidło do chleba 130

łyżka majonezu sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo,przelewamy wodą,studzimy,obieramy ze skorupek,trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obieramy siekamy drobno nożem łączymy z jajkami,osączonym tuńczykiem z zalewy oraz majonezem,doprawiamy do smaku solą i pierzem,mieszamy w salaterce,posypujemy posiekaną natką

Wanilia i Kardamon
Quiche z grzybami 144

pieprzem oraz ziołami i połową posiekanej natki pietruszki. Zimne ciasto wałkujemy wykładamy do okrągłej formy na tartę o śr 26 cm,nakłuwamy gęsto widelcem posypujemy połową startego na tarce jarzynowej sera żółtego, wylewamy farsz grzybowy,wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy resztą sera żółtego

Wanilia i Kardamon
Marchewkowy chleb 136

drożdże z cukrem posypujemy łyżeczką mąki i odstawiamy na 5 minut aby zaczyn zaczął rosnąć. W misce łączymy składniki suche-mąki otręby płatki oraz obraną i startą na tarce jarzynowej marchewce,wlewamy oliwę,solimy,dodajemy 1/2 łyżeczki kminku-resztę zostawiamy do posypania wierzchu. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręką klejące się ciasto.Po wyrobieniu odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce

Wanilia i Kardamon
Pilaw z grzybami 202

czasu do czasu, dodać dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy oraz posiekaną drobniutko cebulkę udusić do miękkości. Na drugiej patelni rozpuścić resztę masła,dodać startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę,poddusić 2-3 minuty, dodać pokrojone w kostkę pomidory,wymieszać dusić całość 2-3 minuty. Ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko,wymieszać z grzybami oraz

Wanilia i Kardamon
Jesienna surówka z czerwonej kapusty 141

sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania Warzywa myjemy z kapusty obieramy wierzchnie liście. Kapustę,obrane jabłko oraz marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach mieszamy z pokrojonym w krążki porem oraz kukurydzą z puszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy

Wanilia i Kardamon
Ogniste kieszonki drobiowe 351

naciąć wzdłuż tak aby utworzyć kieszeń, uważać aby nie rozerwać mięsa.  Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę,ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Nadziać w kieszonki,docisnąć dobrze mięso albo spiąć wykałaczkami,na wierzchu posmarować ręką mięso oliwą z pomidorów oprószyć solą przyprawą gajowego

Wanilia i Kardamon
Serowe choinki z kminkiem 154

Radamer 20 dag mąki pszennej 3 płaskie łyżki śmietany 18% 12 dag masła szczypta soli ziarenka kminku pieprz cayenne białko jaja SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać na stolnicy z mąką, dodać masło oraz śmietanę i szczyptę proszku do pieczenia, zagnieść ciasto owinąć w folię  włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować

Wanilia i Kardamon
"Sałatka złocista" 214

kroimy na małe kawałki oprószamy przyprawą do gyrosa smażymy na oleju na patelni. Studzimy mieszamy z ryżem. Paprykę por i ogórki kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej, łączymy wszytko razem doprawiamy solą oraz pieprzem i majonezem mieszamy chłodzimy 2 godziny w lodówce i podajemy

Wanilia i Kardamon
Pasztet jajeczny z parówką 303

łyżki bułki tartej duża szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo pora,łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy starty na drobniutko żółty ser, doprawiamy masę

Wanilia i Kardamon
Makaronowe gniazda w brokułowym sosie 413

osolonym wrzątku z łyżką oliwy.Odcedzamy, trzymamy w ciepłym miejscu. Sos: Brokuła gotujemy na pół twardo z łyżeczką cukru i szczyptą soli, odcedzamy na sicie.Cukinie myjemy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. W rondelku rozgrzewamy oliwę dodajemy zmiażdżony czosnek oraz cukinię i chwilę dusimy około 3 minut.   Po tym czasie wlewamy śmietankę dodajemy serek topiony i startą

Wanilia i Kardamon
Jajeczka w rzodkiewkowym sosie 190

mielony do smaku rzeżucha do posypania Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek, kroimy na połówki.  Rzodkiewkę myjemy osuszamy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, mieszamy ze śmietaną majonezem i chrzanem, gotowy sos wykładamy na talerz układamy w sosie jajka i posypujemy świeżą rzeżuchą.  Schładzamy przez godzinę w lodówce.Podajemy

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania