jarzynowa - 3209 przepisów (strona:152/214)

Paprykowa biała kiełbasa 122

zwykłą białą kiełbasę na święta, dzisiaj proponuje jej odmianę czyli kiełbasę wzbogaconą o dodatek papryki wędzonej, dzięki czemu otrzymałam wędlinę paprykową. Idealnie nadaje się na świąteczną kolacje, do sałatki jarzynowej czy np na grilla. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Prawdziwe zimne nóżki - galert, studzienina 247

tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw - żadnych marchewek czy groszku a już na pewno nie jajek zatopionych w galarecie. Te składniki były zarezerwowane do galaretki jarzynowej , bezmięsnej albo z kurczakiem. Zimne nóżki to zimne nóżki i nic nie ma prawa pętać się w środku poza kawalątkami obranymi z dobrze wygotowanych kostek. Wiem, że niektórych to brzydzi - po prostu

Smaczna Pyza
kalafiorowo-jarzynowa zupa na pikantnie z przyprawą Harrissa... 143

łyżki mięso indyka pokroić na kostkę i na oliwie w garnku podsmażyć, wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe po zagotowaniu dodać różyczki kalafiora i zagotować, następnie wsypać jarzynową mrożoną zupę i zagotować gotować z 20 minut, pod koniec gotowania dodać przyprawy, natkę pietruszki zupę można podać z grzankami, makaronem.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z rzeżuchą na WIELKANOC 327

kiełkami na szczęście niema problemu bo możemy wysypać ziarna na mokre waciki i utrzymywać wilgoć a do 5 dni otrzymamy kiełki. W dzisiejszej sałatce inspirowałem się klasyczną sałatką jarzynową lecz zostawiłem tylko ziemniaki i marchew tak by rzeżucha wraz z roszponką nadały sałatce wiosennego charakteru i koloru. Są też oczywiście jajka, kukurydza no i majonez. Zapraszam do siania

Kuchnia PROzdrowotna
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 279

słonecznikowego 2 łyżeczki cukru, sól i pieprz mielony do smaku Jeżeli kapusta kiszona jest za kwaśna należy ją przepłukać, następnie dosyć drobno posiekać. Do kapusty dodajemy starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach jabłka i marchew, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i natkę pietruszki, wlewamy olej, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy surówkę na kwadrans aby smaki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa wiosenna z dorszem. 160

razy w tygodniu, zastępując nią porcję mięsa. PRZEPIS SKŁADNIKI: 600- 700 g filetów z dorsza (świeżych) 450 g mrożonych warzyw (zupa kalafiorowa z koperkiem) 450 g mrożonych warzyw (zupa jarzynowa) 150 g mrożonej włoszczyzny 1 łyżka lubczyku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 pęczek koperku (posiekać) szczypta soli himalajskiej i przyprawy

ClauditteMissCooking
WINEGRET - SAŁATKA UKRAIŃSKA 256

Marchewkę, ziemniaki i buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, ale tak by ich nie przegotować. Warzywa maja być ugotowane tak jak się je gotuje na sałatkę jarzynowa. Po ugotowaniu, ostudzone warzywa, obieramy i kroimy w kostkę. 3. Kapustę szatkujemy, gdy jest zbyt kwaśna, wcześniej ja przemywamy woda. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. 4. Wszystkie składniki wsypujemy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kiełbasa z pieczarkami i groszkiem 116

porcje 4 plastry kiełbasy szynkowej pół puszki groszku konserwowego 15 dag pieczarek 1 cebula margaryna do smażenia sól i pieprz przepis Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce jarzynowej . Cebulę bardzo drobno siekamy. Na patelni rumienimy cebulę i pieczarki , dodajemy groszek z puszki , mieszamy i przyprawiamy. Kiełbasę  rumienimy na gorącym tłuszczu z obu stron , wkładamy na nią gorący

Smakowite Dania
Sałatka jarzynowa 173

Tradycyjna, prosta sałatka jarzynowa, którą znają chyba wszyscy. Podawana jest niemal w każdym domu od święta a także na co dzień .   składniki na 4 porcje 4  jajka ugotowane na twardo 3 ugotowane marchewki 1 ugotowany seler 2 ugotowane pietruszki 3 ugotowane ziemniaki 3 ogórki kiszone 1 obrane  jabłko 300 g groszku konserwowego

Smakowite Dania
Chrupiące placki ziemniaczane z kukurydzą 228

cukru trzcinowego pół łyżeczki tymianku i oregano sól i pieprz świeżo mielony olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki wraz z cebulą obieramy. Umytą cukinię, ziemniaki oraz cebulę trzemy na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Dodajemy pozostałe składniki oprócz śmietany i cukru. Wyrabiamy masę, na patelni rozgrzewamy  olej, łyżką kładziemy placuszki, które smażymy z obu strona na złoty kolor. Wykładamy

kgwjanczewo
Surówka z kapusty pekińskiej 287

naturalnego jogurtu sok z cytryny lub starta cytryna sól pieprz Wykonanie: Kapustę cienko szatkujemy. Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na grubej tarce jarzynowej.  Do dużej miski wkładamy kapustę, marchewkę i cebulę. Dodajemy majonez, jogurt i cytrynę. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Po tym czasie znowu surówkę mieszamy, solimy i pieprzymy. Gdyby

Kulinarne przygody Gatity
Warzywa z patelni 129

zielonej 2 selery naciowe  Vegeta, pieprz , bazylia suszona 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 łyżki masła  Wykonanie : Fasolkę ugotować w osolonej wodzie Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowe, por pokroić w pół talarki. Kukurydzę odsączyć z wody. Paprykę pokroić w paseczki . Seler naciowy pokroić na średniej grubości kawałki Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła , dodać warzywa , chwilę

Sama słodycz i szczypta chili
Mielone z indyka na parze z kaszą jaglaną 284

ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ja do gotowania dodaję 1 łyżkę masła. Odstawić do wystygnięcia Pietruszkę i seler ugotować. Ja miałam gotowe po ugotowanej wcześniej zupie jarzynowej . Ugotowane warzywa w miarę drobno posiekać (ewentualnie w małe kwadraciki) Wstawić garnek do gotowania na parze Mięso przełożyć do miski i dodać posiekane warzywa Dodać jajko i sól

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa jarzynowa 182

zdrowsza (dooobra, pomijam już te kostki rosołowe...). Ale warzywa do zupy obiera się szybko, a poza tym zupa zawiera dużo błonnika.  Tak więc dzisiaj zwykła nie-zwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Piernik z powidłami i czekoladą 140

zasadzie cały grudzień pachnie mi przyprawą do piernika, cynamonem i tartymi orzechami. Mam czasem wrażenie, że zaraz znajdę je w sałatce jarzynowej i kurczaku ;) Ale żeby tradycja była zachowana to i piernik powinien być, prawda? Składniki: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (ja dodałam brązowego i białego pół na pół) 3 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania