jarzynowa - 3209 przepisów (strona:152/214)

Warzywa z patelni 139

zielonej 2 selery naciowe  Vegeta, pieprz , bazylia suszona 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 łyżki masła  Wykonanie : Fasolkę ugotować w osolonej wodzie Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowe, por pokroić w pół talarki. Kukurydzę odsączyć z wody. Paprykę pokroić w paseczki . Seler naciowy pokroić na średniej grubości kawałki Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła , dodać warzywa , chwilę

Sama słodycz i szczypta chili
Mielone z indyka na parze z kaszą jaglaną 295

ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ja do gotowania dodaję 1 łyżkę masła. Odstawić do wystygnięcia Pietruszkę i seler ugotować. Ja miałam gotowe po ugotowanej wcześniej zupie jarzynowej . Ugotowane warzywa w miarę drobno posiekać (ewentualnie w małe kwadraciki) Wstawić garnek do gotowania na parze Mięso przełożyć do miski i dodać posiekane warzywa Dodać jajko i sól

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa jarzynowa 196

zdrowsza (dooobra, pomijam już te kostki rosołowe...). Ale warzywa do zupy obiera się szybko, a poza tym zupa zawiera dużo błonnika.  Tak więc dzisiaj zwykła nie-zwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Piernik z powidłami i czekoladą 152

zasadzie cały grudzień pachnie mi przyprawą do piernika, cynamonem i tartymi orzechami. Mam czasem wrażenie, że zaraz znajdę je w sałatce jarzynowej i kurczaku ;) Ale żeby tradycja była zachowana to i piernik powinien być, prawda? Składniki: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (ja dodałam brązowego i białego pół na pół) 3 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka z kurczakiem 365

drobno pokroić. Papryki umyć usunąć środek i pokroić w kostkę. Por pokroić w cieniutkie pół talarki Pierś pokroić w kostkę lub paseczki. Marchew obrać , umyć zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach  .   Kukurydzę odsączyć na sitku z wody. Wszystkie składniki razem wymieszać. Do śmietany dodać sos grecki, sól , pierz , i cukier do smaku ja dałam 2 łyżeczki

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami 198

mała cebula 1/2 szklanki rodzynek sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Sposób wykonania: 1. Liście kapusty opłukać i osuszyć, drobno poszatkować. 2. Obrane marchewki i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Cebulkę drobno posiekać. 4. Wszystkie warzywa połączyć z rodzynkami, doprawić solą, pieprzem i majonezem. Smacznego!!! Źródło: Wypieki z pasją

Kuchnia domowa Ani
Placuszki kukurydziane z chilli 137

starta marchewka  1 mała cebulka 5 plasterków sera żółtego  80 ml mleka Olej do smażenia  Wykonanie : Kukurydzę odsączyć na sitku , marchew i cebulkę zetrzeć na tarce jarzynowej, ser pokroić w kosteczkę, dodać żółtka i przyprawy. Wlać mleko , dodać mąkę z sodą i wymieszać.  Przyprawić do smaku vegetą i pieprzem możecie zamiast chilli w ziarenkach dodać

Sama słodycz i szczypta chili
BULION WARZYWNY IDEALNY 135

Wlewam wodę, wrzucam liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, dodaję sól. Stawiam na gazie i gotuję około godziny do półtorej. Następnie przelewam przez sito. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej bądź innych potraw. Odcedzony wywar przelewam dodatkowo przez gazę, aby pozbyć się wszelkich szumowin. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Klasyczny hot - dog 133

czyli jeden z najszybszych Fast – foodów, jakie można przyrządzić w domu :) Składniki: 1 bułka podłużna 1 parówka Musztarda Keczup + dowolna sałatka jarzynowa ze słoja Bułkę rozcinamy wzdłuż, wkładamy odsączoną sałatkę, podgrzaną parówkę i oblewamy musztardą i keczupem

Smakowy Raj
Sałatka z cukinii z papryką, ogórkami i cebulą 174

Paprykę kroimy w drobne paseczki i mieszamy z pozostałymi jarzynami. Całość zalewamy ugotowaną zalewą, jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy do słojów. Jeśli trzeba słoje uzupełniamy wyciśniętym uprzednio sokiem jarzynowym, po czym szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut. Po zakończonej pasteryzacji słoje pozostawiamy w garnku przez około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia

Smakowy Raj
Szpinakowy brykiet 169

zdaniem niezbyt praktyczne, gdyż większa bryła szpinaku dłużej się rozmraża, a mniejsze kawałki są bardziej podzielne i gdy chcemy użyć go w niewielkiej ilości np. jako dodatek do zupy jarzynowej, z wielkiego kawałka ciężko będzie coś wyłupić. 2. Brykiet można robić stopniowo, za każdym razem gdy gotujemy coś ze świeżego szpinaku, a mamy go większą ilość, możemy zrobić kilka

Smakowy Raj
Szybka zupa koperkowa z limonką 158

dodać że koperek to również źródło krzemu i wapnia :). Polecam dla zabieganych! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3 garści mrożonej włoszczyzny lub bazy do zupy jarzynowej 1 pęczek koperku 1 łyżka śmietany 18% tł do zup 1 łyżka masła Sól himalajska 2 łyżeczki soku z limonki Odrobina cukru Przygotowanie: 1/ Włoszczyznę gotujemy

Kuchnia PROzdrowotna
Pikantna pasta kanapkowa z gotowanego mięsa i wędzonego boczku 165

mięso innymi produktami. Są jednak potrawy, które raczej nie obędą się bez mięsnego dodatku, na przykład rosół czy cięższe zupy, takie jak kapuśniak czy grochówka.  Z zupy jarzynowej pozostała mi gotowana szynka wieprzowa, a z grochówki kawałek wędzonego boczku. Zastanawiałam się co z nich tym razem przygotować. Padło na pastę do chleba i to był bardzo dobry

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka amarantusowo - marchewkowa z parowaru 187

amarantusa przesypujemy na sitko z małymi oczkami i płuczemy zimną wodą. Przekładamy do pojemnika na ryż i układamy na 1 poziomie parowaru. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Ja robiłem każdy kolor oddzielnie, dopiero po parowaniu wymieszałem. Przyprawiamy je kardamonem i imbirem i mieszamy. Po czym każdą oddzielnie układamy na tacce z folii aluminiowej. Włączamy wodę

Parowar Faceta
Sałatka wielowarzywna z fasolą Adzuki 343

Kochani, podaję przepis na bardzo smaczną i zdrową sałatkę jarzynową, z dodatkiem fasoli Adzuki. Inna nazwa to czerwona soja. Może śmiało zastąpić czerwoną fasolę w zalewie z puszki. Ta po ugotowaniu nie rozpada się i nie zchodzi z niej skórka. Składniki -fasola Adzuki 250 g  Skworcu 2 x bukiet 9 warzyw  Iglotex 1 por bez części ciemnozielonej

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania