jarzynowa - 3209 przepisów (strona:156/214)

Zupa z porów 187

morska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej kokosowyDodatkowo- grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone pory, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy seler oraz marchewki. Dusimy warzywa, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy

mojewypiekiinietylko
Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki 196

pieczarki i smażymy do wyparowania wody. Ugotowaną, odcedzoną kaszę mieszamy z pieczarkami. Piekarnik nagrzewamy do 180° C. Schłodzone ciasto wałkujemy i nakładamy na spód tortownicy (ja ścieram na tarce jarzynowej), nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową (użyłam worka foliowego do pieczenia) i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy ciasto. Kończymy farsz. Do kaszy z pieczarkami dodajemy

mojewypiekiinietylko
Kotlety z ryżu miksowanego 210

Najpierw jedną porcję (dodając jajko). Zmiksowaną masę przełożyłam do miski. Włożyłam następna porcję i wbiłam 2 jajka. Ponownie zmiksowałam i przełożyłam do miski. Dodałam pozostałe składniki – starty na tarce jarzynowej ser cheddar, posiekany szczypior (z cebulką), drobno pokrojony czosnek (nie przeciskamy go przez praskę), drobno pokrojoną w kostkę paprykę, sól (ostrożnie – sery są słone), świeżo zmielony pieprz

mojewypiekiinietylko
Szpecle – Spätzle 165

specjalne „urządzenie”, ale… jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma. Można wykorzystać durszlak (próbowałam, niestety mój ma za małe dziurki), albo „sprytną” tarkę jarzynową. Ciasto wlewałam na odwróconą stronę tarki, aby mi nie spływało. Na garnek z wrzącą wodą kładziemy tarkę, wlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy je do wody. Wyjdą małe

mojewypiekiinietylko
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 237

papryki (pokrojone w paski). Następnie dodajemy pozostały, drobno posiekany czosnek oraz ziemniaki. Delikatnie mieszamy. Surówkę przygotowałam z sałaty lodowej, z dodatkiem świeżej papryki. Sałatę kroimy w paski, na tarce jarzynowej ścieramy kawałki papryki, oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy winem Mirin oraz olejem sezamowym. Posypujemy zieloną cebulką i delikatnie mieszamy.Krótka była przygoda Wspólnego gotowania z Formułą na Węgrzech. Jest

mojewypiekiinietylko
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 177

porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy tyle, ile nam potrzeba. Ciasto z wyżej podanych proporcji wystarczy na 14 tartaletek. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce jarzynowej, wylepiamy foremki, nakłuwamy przy użyciu widelca. Wylepione foremki wstawiamy do lodówki, do czasu, aż przygotujemy wszystkie. Piekarnik nagrzewamy do 190° C, wstawiamy blaszkę z foremkami i pieczemy

mojewypiekiinietylko
Tort maślano migdałowy 335

wiórkami kokosowymi. Do pozostałego kremu dodajemy 1-1,5 łyżeczki kakao – mieszamy i przy użyciu worka cukierniczego z tylką ozdabiamy nasz tort. Do ozdoby używamy również startej na tarce jarzynowej – czekolady. Uwieńczeniem są pokrojone na ćwiartki wiśnie w syropie imitujące „pazurki” oraz płatki migdałów. Tort wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do stężenia kremu. Wyjmujemy na ok.15 minut

mojewypiekiinietylko
Ryba po grecku 197

kroimy na kawałki. Solimy i obtaczamy w mące (nadmiar mąki otrząsamy). Na patelni rozgrzewamy olej (lub oliwę), smażymy porcje ryby z obu stron na rumiano. W międzyczasie na tarce jarzynowej trzemy seler, marchew i pietruszkę. Cebule kroimy w piórka, a por w talarki. Usmażoną rybę przekładamy do pojemnika. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy rybę  (jeżeli jest

mojewypiekiinietylko
Uszka z grzybami 178

wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy, studzimy i siekamy ( można blenderem – tylko nie na papkę) lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy suszone – posiekane  grzyby, doprawiamy pieprzem (farsz

mojewypiekiinietylko
Sałatka śledziowa (warstwowa) 351

płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć)sól, pieprzmajonezSposób przygotowania:1. Warzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać.2. Marchew i buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę.3. Śledzie pokroić dowolnie, cebulkę drobno posiekać.4. W salaterce układamy warstwami: połowa śledzi, połowa cebuli, połowa marchewki, połowa ziemniaków (lekko solimy i pieprzymy

Kuchnia domowa Ani
Potrawka z kurczaka 387

oleju5 ogórków korniszonychSos pieczeniowy Winiary VegetaPrzyprawa naturalna PiątnicaPrzyprawa do kurczaka PiątnicaPieprz ziołowy Piątnica  Wykonanie;Piersi umyć i pokroić w paseczki .Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Pora pokroić w pół talarki.Ogórki pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka  marchewkę, por , pomidorki .Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.Dolać

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka winogronowa z kurczakiem 445

Sałatka winogronowa z kurczakiem to jedyna sałatka w mojej rodzinie, która na pewien czas przebiła klasyczną sałatkę jarzynową. Słodkie, różowe winogrona, majonez z rodzynkami oraz złocista kukurydza tworzą świetną, choć nietypową mieszankę, w której każdy składnik jest ważny. Dodatek kurczaka sprawia, że sałatka jest syta i może stanowić po prostu danie kolacyjne. Warto spróbować – w końcu jest

Poezja smaku
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1489

Jakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla

Moja smaczna kuchnia
Ryba po grecku 212

panierowania rybyWykonanie : Rybę umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym , pokroić na małe kawałeczki .Posolić i obtaczać w mące , smażyć na złoty kolor.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach .Cebulę pokroić w paseczki lub pół talarki .Dodać pieprz , paprykę, vegetę i wymieszać z marchewką i cebulą.W głębokim rondlu rozgrzać około 0,5 do 1 szklanki

Sama słodycz i szczypta chili
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 166

uczestników przyniósł coś od siebie. I tak nasz stół zapełnił się obficie pysznościami. Były śledzie w śmietanie i śledzie z chili, była sałatka z tuńczykiem oraz klasyczna sałatka jarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam !Nie zabrakło też słodkich przyjemności

kolorowotorcikowo