Ledwo żyję, ale satysfakcję mam ogromną.Przygotowałam smakołyki na trzecie urodziny córki. dziadek i babcia ledwo co skubnęli... nie było nóżek w galarecie, sałatki jarzynowej ani bigosu :) podniebienie męża tez tradycyjne więc nie wiem kto te wszystkie cudaki pozjada.Czytaj więcej
bistro mamaLedwo żyję, ale satysfakcję mam ogromną.Przygotowałam smakołyki na trzecie urodziny córki. dziadek i babcia ledwo co skubnęli... nie było nóżek w galarecie, sałatki jarzynowej ani bigosu :) podniebienie męża tez tradycyjne więc nie wiem kto te wszystkie cudaki pozjada.Chciałam zrobić jakieś ciasto z galaretką. Najlepiej z truskawkami i galaretką, ale znowu ta sama historia... pogoda i brak miejsca
bistro mamaDziś coś z kuchni meksykańskiej - wiejska zupa jarzynowa.Przepis pochodzi z z dodatku "Kulinarny Atlas Świata", który kilka lat temu ukazywał się razem z GW.Zupa
bistro mamatych świętach lubię to, że nie wymagają dużo czasu w kuchni i wielu przygotowań. Wystarczy kilka ulubionych smaczków i już człowiek szczęśliwy. Najbardziej nie mogę doczekać się jarzynowej sałatki i ćwikły, którą przygotowuje teściowa.Czytaj więcej
bistro mamażadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamapożywne. Święta racja. Wiosna powoli obradza nas w świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz włoszczyzny i przygotowania smacznej zupy. Dziś moja propozycja na wiosenną zupę jarzynową. Połączyłem polskie smaki z odrobiną włoskich akcentów. W rezultacie otrzymałem kolorową i smaczną bombę witaminową. Polecam na wiosenne obiady.Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI
kulinarnyJaJuż jutro, niektórzy z Was będą przygotowywać halloweenowe party. Dlatego chciałbym Wam zaproponować moją wariację na temat sałatki jarzynowej. Będzie idealna na tę okazję. Udanej zabawy Wam życzę.Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 10 osóbKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na sałatkę:8 średnich ziemniaków sałatkowych2 duże marchewki1 szklanka groszku mrożonego lub konserwowego1 szklanka zielonej fasolki szparagowej (użyłem mrożonej
kulinarnyJaWróciły zimowe dni, wróciły zupy. Tym razem nie krem, a całkiem staromodna zupa jarzynowa z soczewicą - gęsta i pożywna. Można dodać do niej podsmażoną ulubioną kiełbaskę, by stała się jeszcze bardziej sycąca. Przez długie lata nie byłam fanką zup. Jakiś czas temu jednak zaczęłam je doceniać. Są proste i krzepiące. W sam raz na małe co nieco. Można
W kuchni wieczoremsmakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna na święta! :) Dziś ostatnia przedświąteczna propozycja - Gniazdka Kokosowe. Bardzo proste i bardzo
Słodkie Przyjemnościwyglądał tak :439 polubień na FB 142 obserwujących 24 posty42 ,130 wyświetleń najpopularniejsze posty :Drobiowa roladka z pieczarkami Sałatka jarzynowa z jajkiem Szybkie ciasteczka jak pierniczki Dziękuję
Magiczne Życie Martyłyżki mąki pszennejSposób wykonaniaSaszetkę z ryżem wrzucić do garnka z gotującą się wodą, gotować 10 min, odcedzić i wystudzić.Obrać marchewkę i pietruszkę i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej, osobno marchewkę i pietruszkę.Do miski włożyć mięso mielone, ryż, wybić jajko, dodać połowę startej marchewki, po 1/2 łyżeczki soli, natki pietruszki i lubczyku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i mielonego
Mix smakułyżeczki mąki ziemniaczanej* makaron spagettiSposób wykonaniaMięso i warzywa umyć i osuszyć.Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, w tym czasie obrać i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej osobno marchewkę i cukinie.Do podsmażonego mięsa dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać cukinię i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie podlać wodą, ok. 1/2 szklanki, dodać kostkę bulionową, doprowadzić
Mix smakuskładniki* 50 dag łopatki wieprzowej* 50-70 dag najlepiej małych ziemniaków* 3 średnie marchewki* 2-3 cebulki ze szczypiorem ( mogą też być sama cebula tylko więcej
Mix smakuPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatityoleju kokosowego- 1 łyżeczka soli Przygotowujemy wszystkie składniki. Nie będę za każdym razem pisała, że warzywa muszą być obrane, oczyszczone, dokładnie umyte, bo to powinno być oczywiste. Na tarce jarzynowej ścieramy marchewki, por kroimy w półkrążki, paprykę w kostkę. Do pojemnika wlewamy odmierzoną ilość wody. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący, wsypujemy początkowo małą ilość ryżu, aby sprawdzić
mojewypiekiinietylko