suszony pieprz zielony Skworcusól , szczypta cukru Wykonanie :Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórka drobno pokroić lub zetrzeć.Śmietanę wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku .Dodać do pokrojonych śledzi i wymieszać . Posypać suszonym szczypiorkiem . Podawać
Sama słodycz i szczypta chiliwywar był bardziej esencjonalny możemy dodać porcję włoszczyzny: warzywa obieramy, myjemy i kroimy w średnie kawałki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa możemy wykorzystać potem na przykład do przygotowania sałatki jarzynowej. Jeśli ktoś lubi aromat cytryny, do wywaru można dodać 2-3 paseczki takiej skórki. Ja obieram cytrynę nożykiem do obierania warzyw, wtedy wiem, że skrawam tylko żółtą
Codzienna kuchnia niecodziennajajka,3-4 łyżki majonezu,1 średnia czerwona cebula,szynka,sól i pieprz do smaku.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i rozdrobnić. Ja ścieram je po prostu na tarce jarzynowej z drobnymi oczkami. Dodać majonez, drobno posiekaną czerwoną cebulę i wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.Nakładać na wystudzone muffinki. Na wierzchu układać po plastrze szynki.Takie muffinki
Codzienna kuchnia niecodziennakwaśnej gęstej śmietany,ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez
Codzienna kuchnia niecodziennacukier. Zagnieść sprężyste ciasto. Zawinąć w woreczek i odłożyć do lodówki na około pół godziny. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce 2/3 schłodzonego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor.W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Do gorącego dodać masło i wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaWłoską kapustę uwielbiam pod wieloma postaciami. Najczęściej robię z niej gołąbki, ale smakuje wspaniale również w zupie jarzynowej, czy jako jedno z warzyw dodawanych do rosołu. Próbowaliście kiedyś faszerować włoską kapustę? Nie? No to dzisiaj zapraszam Was do spróbowania takiego własnie sposobu na włoską kapustę.Składniki:niezbyt duża włoska kapusta,masa mięsna na gołąbki w ilości
Codzienna kuchnia niecodziennasmaczne, jak parówki :) Parówki do przygotowania utopenców otrzymałam od ZM Nove . Linia "Natura" jest nową propozycją dla osób szukających zdrowszych wędlin. Szerzej pisałam o niej w poście o sałatce jarzynowej . Wykorzystane przeze mnie parówki składają się z 83% mięsa wieprzowego. Są smaczne, bez chrząstek, czy innych paskudztw, które nieraz strzelają w zębach podczas jedzenia parówek. Przede wszystkim jednak
Codzienna kuchnia niecodziennapapierem do pieczenia i układać warstwowo: - herbatniki, - krówka - najlepiej troszkę w rondelku ją podtopić, żeby była płynniejsza - herbatniki, - masa budyniowa, - herbatniki. - bita śmietana. Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej wafelki. Ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin... i uzbroić się w cierpliwość ;) Nam tej cierpliwości zabrakło...ciasto zniknęło zanim udało się zrobić przyzwoite zdjęcie ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennatemperatury 180 stopni. Piec przez około półtorej, do dwóch godzin, aż mięso będzie miękkie. Pozostałą marynatą podlewać mięso podczas pieczenia. Na koniec dołożyć starte na jarzynowej tarce warzywa i udusić razem z mięsem.Po upieczeniu warzywa i cebulę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Powstanie gęsty jarzynowo - pieczeniowy sos, którego niczym nie trzeba będzie zagęszczać
Codzienna kuchnia niecodziennaczas. W razie potrzeby można dolewać wody, żeby bigos nie przypalił się.Pod koniec duszenia dorzucić marchewkę obraną i startą na grubej jarzynowej tarce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można na sam koniec dodać garść posiekanego koperku. Taki bigosik lubią nawet dzieci :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaszybciej i prościej. Mam więc nadzieję, że spróbujecie rösti, bo naprawdę warto :)Składniki:ziemniaki,zielona pietruszka,czosnek,sól,olej do smażenia.Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zalać zimną wodą i wypłukać - zrobić to trzykrotnie. W ten sposób wypłukujemy część skrobi, co nada naszym plackom dodatkowej chrupkości.Ziemniaki dokładnie osączamy
Codzienna kuchnia niecodziennakażda oddzielnie, ustawiona z boku, przy nakryciu. Inaczej, piękniej, apetyczniej :)Składniki sałatki podałam przykładowe. Takie, jakie ostatnio miałam pod ręką. Możecie skomponować swoją sałatkę. Może to nawet być najzwyklejsza jarzynowa z majonezem :) gwarantuję jednak, że podana w taki sposób oczaruje każdego :)Składniki:sałata lodowa,marchew,szczypior lub dymka,świeży ogórek,pomidory,ostra papryczka chilli, mozzarella,listki bazylii.Sałatę
Codzienna kuchnia niecodziennasię i nie pokaleczyć. Kroję dynię na cienkie około półtora centymetrowe paski. Takie paski łatwo jest już obrać małym nożykiem :)Obrane kawałki dyni zetrzeć na tarce jarzynowej z drobnymi oczkami. Używam do tego celu elektrycznej maszynki, jest jedno z niewielu urządzeń kuchennych, bez których nie wyobrażam sobie kuchni ;)Startą dynię gotuję do miękkości
Codzienna kuchnia niecodziennaPieczona pierś indyka Kurczak w szynce Indyk w marynacie Zrazy z indyka Udka z granatami Pierś indyka z żurawinami Kurczak w miodzie Sałatka gyros sałatka jarzynowa Domowe wędliny: Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) Schab 5-minutowy Schab pieczony w musztardzie Pieczona karkówka Karczek pieczony Schab pieczony Schab faszerowany morelą Ciasta Piernik toruński
Sto kolorów kuchniroku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według
NA MOIM TALERZU